Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.5.2015 08:23
keira

XXX.XXX.106.7

Dlouhodobě mám problém na naší kobylku sehnat dobře pasující sedlo. Je úzká v hrudníku, komora 1, a dost citlivá, takže se člověk bojí něco koupit aby v zápětí nezjistil, že si madam stěžuje.

Zkoušela jsem sedlo a při intenivnější práci bylo opocené komplet všude, tak jsem si myslela, že ok, vyhovuje. Ale včera jsem zjistila, že po lehké vyjížďce už to tak uplně rovnoměrné není - na stranách kohoutku má sušší místa, asi je tam větší tlak, ona tam i má viditelně lehce vystouplý svalík (ale to asi bude problém u každého sedla).

Co vy si o tom opocení myslíte?

24.5.2015 09:11
Koblížek21

XXX.XXX.70.58

To si s Vami pockam na reakci, mame stejny problem. Akorat ja sedlam trosku dal vzadu, ten nas mamon ma jeste vyssi kohoutek.

24.5.2015 11:22
keira

XXX.XXX.106.7

Tady je foto se sedlem, nemyslím si, že bych sedlala nějak moc vepředu. Berte v úvahu, že kobyla je malý a krátký plnokrevník, žádný dvousedadlový klusák. Fotila jsem po doježdění, takže pozice sedla je spíš taková, kam si v průběhu vyjížďky sedlo dojelo.

Mám bohužel pocit, že na ifaunu příliš zkušení lidé nechodí, ale přesto to zkouším, jeden nikdy neví, třeba se nějaký přínosný názor objeví.

Taky si nejsem jistá, jestli nemá sedlo nejhlubší bod o trošičku vzadějc než by mělo být, ale možná už vše jen příliš řeším.

24.5.2015 11:29
Koblížek21

XXX.XXX.70.58

My mame prave taky plnase, jenze ma tak velky kohoutek, ze nam to vic dopredu.proste nejde :-D tim jsem nemyslela na vas ze ho sedlate spatne, to urcite.ne. Zitra ho take.vyfotim pro porovnani. Ja Vam bohuzel.neporadim, taky nejsem nekdo zkuseny, abych mohla rozdavat rady, majitelka rika, ze to.je ok, ale ona kdyz kun neni viditelne otlaceny nebo odreny, tak proste sedlo sedi.a.je to.no...

24.5.2015 13:56
liva

XXX.XXX.31.32

Podle sedlové fotky mi přijde, že je to sedlo vysoko nad kohoutkem, takže je v podstatě úzké. A pokud dobře vidím, je pod ním gelovka. Tu bych zkusila dát pryč.
Pro koně s takovým kohoutkem jsou lepší sedla s otevřenou přední komorou.smajlík

24.5.2015 14:08
keira

XXX.XXX.106.7

Je pod tím Kentaur dečka s našitým neoprenem. Když si do sedla sednu, mám mezi rozsochou a kohoutkem na výšku necelé 3 prsty. To mi připadá docela akorát, ne?

24.5.2015 14:51
jackie24

XXX.XXX.202.66

Podle fotek to opravdu může být úzké sedlo nedávno jsem tu řešila podobný problém ale s westernovým sedlem nakonec mi tady opravdu řekli že je úzké sedlo a ono bylo když se přijel podívat odborník jestli máte někoho poblíž kdo by se Vám na to koukl bylo by to lepší.

24.5.2015 14:56
keira

XXX.XXX.106.7

Sedlo pár lidí vidělo - trenérka, fyzioterapeut, majitelka stáje... a prej by šlo. Ale asi nikdo není takový prefekcionista jako já a kobyla

Komoru můžu rozšířit jednoduše tím, že dám běžnou dečku bez neoprenu, ale obávám se, že pak bude moc blízko nad páteří.
Kolik by tam přesně mělo být po dosednutí do sedla?

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.5.2015 19:51

Aj v prípade, že sa jedná o koňa s krátkym chrbtom je potrebné sedlať za lopatku a z fotky to tak nevyzerá. osobne by som sa riadila skôr celkovým dojmom zo sedla- napr. tie prsty by mali byť štyri, aký je kôň ochotný, ako sedí- nepreklápa sa... pokialľ sa do komory vôjdu prsty iba tri, znamená to, že sedlo si po nsedlaní viac sadne a že je teda vpredu širšie. čo mi príde napr. aj z fotky, tá predná rázcocha by a mi páčila tak o pár cm vyššie. Keby naseldáte za lopatku- teda trochu dozadšie, bolo by výraznejšie vidieť, že je sedlo v predu trochu široké. Skúste použiť napr. barančeka a odfoťte si to sedlo znovu a porovnajte si to, aj opotenie.

24.5.2015 20:14
keira

XXX.XXX.106.7

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Aj v prípade, že sa jedná o koňa s krátkym chrbtom je potrebné sedlať za lopatku a z fotky to tak nevyzerá. osobne by som sa riadila skôr celkovým dojmom zo sedla- napr. tie prsty by mali byť štyri, aký je kôň ochotný, ako sedí- nepreklápa sa... pokialľ sa do komory vôjdu prsty iba tri, znamená to, že sedlo si po nsedlaní viac sadne a že je teda vpredu širšie. čo mi príde napr. aj z fotky, tá predná rázcocha by a mi páčila tak o pár cm vyššie. Keby naseldáte za lopatku- teda trochu dozadšie, bolo by výraznejšie vidieť, že je sedlo v predu trochu široké. Skúste použiť napr. barančeka a odfoťte si to sedlo znovu a porovnajte si to, aj opotenie.

Čtyři prsty se mi asi nepodaří dát pod žádnou rozsochu - kůň je velmi úzký v hrudníku a mám prostě dojem, že se ta sedla nemají pořádně o co opřít (není tam žádný hrudní koš). Pokud jsem pod toto sedlo dala větší vypodložení (Kentaur dečka umožňuje do kapsy vsunout ještě jeden přídavný neopren), tak se zvýraznilo to, že sedlo bylo v kohoutku úzké (kohoutek byl na bocích nedopocený).

Tohle sedlo má na sobě vyraženo velikost komory 24,5; což je to nejmenší, co jsem kdy u Hauzra viděla. Na jeho stránkách je dokonce uvedeno, že komora č.1 je velikost 26 a 27. Takže nic užšího než toto, navíc s neoprenovou dečkou pod tím, se asi sehnat nedá. A i kdyby, byl by tam asi problém, že by ji to v kohoutku bylo moc úzké. Jsem ráda, že tam má nějaký sval a nechci jí ho utiskovat.

Přikládám foto koně pro představu, opocení je od jiného sedla (WIntec, zelená komora)

Bohužel co se ochoty koně týká - je to těžko posouditelný, kobyla je náladová a těžko se v ní čte, kdy ji něco skutečně vadí a kdy jen má premenstruační syndrom, je špatné bio nebo se těší na večeři

25.5.2015 07:15

Neviem, strieľam odboku, ale čo tak potom skúsiť nejaké korekčné dečky, čo dvihnú mierne sedlo vpredu? Lebo je potom logické, že ak je sedlo vpredu lširoké( tie štyri prsty tam nenapcháte preto, lebo sedlo padá na kohútiku)tak nepasuje a nesedí úplne ideálne.Alebo len teda skúsiť opäť ďasľie, nejaký iný typ. Možno menšie posedlie, aby sedlo bolo kratšie a vy by ste ho mohli posunúť za tú lopatku.

26.5.2015 07:57
keira

XXX.XXX.106.7

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Neviem, strieľam odboku, ale čo tak potom skúsiť nejaké korekčné dečky, čo dvihnú mierne sedlo vpredu? Lebo je potom logické, že ak je sedlo vpredu lširoké( tie štyri prsty tam nenapcháte preto, lebo sedlo padá na kohútiku)tak nepasuje a nesedí úplne ideálne.Alebo len teda skúsiť opäť ďasľie, nejaký iný typ. Možno menšie posedlie, aby sedlo bolo kratšie a vy by ste ho mohli posunúť za tú lopatku.

Já se picnu, včera náročný trénink a zase se nedopotila po stranách kohoutku. Měla pod tím dečku s neoprenem. Ještě můžu vyzkoušet klasickou dečku a pod ní Acavallo gel, ten je takový tvárnější než neopren, ale taky má své limity. Navíc jsem se snažila se novým sedlem zbavit mimojiné i komplikovaného vícevrstvého sedlání.

Korekční dečku na kohoutek právě asi těžko, pak by jí to bylo ještě užší.

Menší posedlí bohužel nejde, to už jsme zkoušeli, nevejdu se do sedla stehenní kostí.

26.5.2015 08:45
katkaa1

XXX.XXX.180.30

Mne to sedlo nepríde, že by extra nesedelo, to prvé dopotenie je fajn. Akurát by som ho možno skúsila nasedlať ešte o pár cm dozadšie, ale to sa z tej fotky zle posudzuje lebo kôň môže mať iba hlavu dole, alebo blbo stáť (nevidno to). Ak nedopotila kohútik znamená to, že je to tam úzke skúste to bez tej neoprénovej podložky. Z fotky vyzerá, že je vpredu dosť nad kohútikom, ja by som tam už pod to asi nič nepchala, alebo max tenkú gelovku.
Niekedy môže byť problém aj v type sedla nie len vo veľkosti komory, ja sa pamätám, že jedna baba u nás pred pár rokmi riešila sedlo na A1/1 a tiež vyberala najužšie komory lebo mal vysoký kohútik a nakoniec potreboval práve väčšiu 2-ku s otvorenou komorou.

Přidejte reakci

Přidat smajlík