maruu1

XXX.XXX.5.92
Dobrý den, chci se zeptat, proč se má kůň vlastně vyvazovat? Někde slyším, že je to na to, aby chodil "pěkně", jinde aby chodil zádí a podsazený. A ještě se chci zeptat, co přesně znamená výraz "sbalený kůň"? Četla jsem, že sbalení koně neexistuje, že jde pouze o to, aby chodil podsazený... mohl by mi prosím někdo vysvětlit, jak to vlastně tedy je, když máte cíl, aby kůň chodil s hlavou dole? Děkuji moc za odpověď.
Kniha "Skokové ježdění" od Anthony Paalmana Vám vše velmi kvalitně objasní.
Pokud tuto bibli anglického ježdění neseženete, přečtěte si český ekvivalent
"Jízda na koni" od Josefa Dobeše.
Odpovědět na Vaše otázky v příspěvku na ifauně by uměl jen kouzelník.
Jde totiž o podstatu ježdění na koni.
O tom jestli koně vyvazovat nebo ne by se mohly vést nekonečné debaty. Já si myslím že by si měl každý nastudovat k čemu které vyvazovací pomůcky slouží a jak na koně působí a pak sám zhodnotit jestli jsou pro koně prospěšné nebo naopak. Ale samozřejmě k tomu aby to mohl správně zhodnotit je třeba vědět jak se má kůň hýbat a které svaly má zapojovat aby to pro něj bylo prospěšné. Takže to chce hodně číst, vzdělávat se a zajímat se. To samé platí o ježdění. Zapomeňte na výraz sbalený kůň. Nastudujte si něco o tom jak funguje koňské tělo, jak se má kůň pohybovat aby se mu tvořily správné svaly a aby ho nic nebolelo a byl schopný fungovat spoustu let a jakým způsobem se k tomu dopracovat a zjistíte že cílem ježdění není aby měl hlavu dole ale aby fungoval celým tělem tak jak má. Když pochopíte tu podstatu ježdění tak vás nějaká hlava nebude až tak zajímat. On totiž kůň nejezdí hlavou ale tělem a jezdce nosí na zádech ne na hlavě. A hlavně nejde se zaměřovat jen na jednu část ale vždy na celého koně.
Ale no tak. Ne vždy je pomocná otěž zlo a platí to i o vyvazovací otěži. Jen se musí vědět kdy a jak použít což bývá právě většinou problém. Vyvazovací otěž může dobře nahradit přilnutí na otěži, pokud mám třeba začátečníka na lonži a učím jej např. pracovní klus bez otěží, zde je více než vhodné aby kůň byl podsazený, jezdci to pomůže. Zde může být vyvazovací otěž nápomocná. O dalších pomocných otěžích ani nemluvě. Jak říkám pokud vím kdy a jak použít, může mi pomoci při nápravě špatně ježděných koní.
kallisto
napsal(a):
Ale no tak. Ne vždy je pomocná otěž zlo a platí to i o vyvazovací otěži. Jen se musí vědět kdy a jak použít což bývá právě většinou problém. Vyvazovací otěž může dobře nahradit přilnutí na otěži, pokud mám třeba začátečníka na lonži a učím jej např. pracovní klus bez otěží, zde je více než vhodné aby kůň byl podsazený, jezdci to pomůže. Zde může být vyvazovací otěž nápomocná. O dalších pomocných otěžích ani nemluvě. Jak říkám pokud vím kdy a jak použít, může mi pomoci při nápravě špatně ježděných koní.
Žádná vyvazovací otěž nedonutí koně, aby se podsadil. Kůň se podsazuje systematickou prací a ne tim, že se mu někam našteluje hlava.
stacey
napsal(a):
Žádná vyvazovací otěž nedonutí koně, aby se podsadil. Kůň se podsazuje systematickou prací a ne tim, že se mu někam našteluje hlava.
No vy jste ale těžký odpůrce.
Taky kobylu lonžuji na chambonu, aby při práci zvedala hřbet a šla "dopředu a dolů", a pro vás zajisté budu ukamenováníhodná:)
Jak už tu někdo psal, pokud člověk ví co použít a hlavně jak použít (tím myslím opravdu ví a ne že kamarádka to tak taky dělá) a používá u toho hlavu, může to ve výcviku jen pomoci.
Jinak pro zadavatelku, vyvazování je pomocníček pro zkušené. Pomůže nám, aby koník použil svaly, které potřebujeme aby použil. Důsledkem té správné práce je "aby chodil pěkně" a taky jako důsledek správného pohybu kůň sám "zaklapne" (nikoliv pokud si myslíte že sbalení je výsledkem dojení v hubě či sešněrování).
Mgtka: On ale chambon (pevný) koně nevyvazuje. Nikam ho nešteluje. Nechává mu hodně prostoru pro vlastní vyjádření se. Jediné, co tato pomůcka dělá je, že ukazuje hranici, kam už ne. A tím ho vlastně učí, že je lepší chodit v natažení dopředu a dolu.
Samotný chambon, ale neudělá to, že kůň vyklene hřbet a podstadí zadní nohy. K tomu je potřeba ještě správné pobízení, práce na přechodech a tak dále. Ale to jistě víte.
mgtka
napsal(a):
No vy jste ale těžký odpůrce.
Taky kobylu lonžuji na chambonu, aby při práci zvedala hřbet a šla "dopředu a dolů", a pro vás zajisté budu ukamenováníhodná:)
Jak už tu někdo psal, pokud člověk ví co použít a hlavně jak použít (tím myslím opravdu ví a ne že kamarádka to tak taky dělá) a používá u toho hlavu, může to ve výcviku jen pomoci.
Jinak pro zadavatelku, vyvazování je pomocníček pro zkušené. Pomůže nám, aby koník použil svaly, které potřebujeme aby použil. Důsledkem té správné práce je "aby chodil pěkně" a taky jako důsledek správného pohybu kůň sám "zaklapne" (nikoliv pokud si myslíte že sbalení je výsledkem dojení v hubě či sešněrování).
Možná těžký odpůrce, ale má úplnou pravdu;-) Ať koni našteluješ hlavu kamkoliv - ať už vyvázáním nebo otěžemi - na funkci zádi a hřbetu to nemá vliv. Samotné vytažení dopředu a dolů (jako na chambonu) nemá žádný vliv na to, zda kůň pracuje hřbetem (proč to tak je je krásně popsáno v tomto článku http://horselistening.com/2013/01/20/why-an-active-stretch-is-nothing-like-a-neck-down/ - přeložila jsem ho do češtiny, pokusím se přidat překlad jako přílohu).
Jinak pro zadavatelku - "sbalený kůň" skutečně není žádný platný pojem z jezdecké terminologie - laicky se tak často říká zalomené hlavě na/za kolmicí a bývá to zaměňováno se shromážděním, z principu věci jsou ale tyto dva termíny neporovnatelné.
maruu1
napsal(a):
Dobrý den, chci se zeptat, proč se má kůň vlastně vyvazovat? Někde slyším, že je to na to, aby chodil "pěkně", jinde aby chodil zádí a podsazený. A ještě se chci zeptat, co přesně znamená výraz "sbalený kůň"? Četla jsem, že sbalení koně neexistuje, že jde pouze o to, aby chodil podsazený... mohl by mi prosím někdo vysvětlit, jak to vlastně tedy je, když máte cíl, aby kůň chodil s hlavou dole? Děkuji moc za odpověď.
Řekla bych, že sbalený a podsazený je tak nějak totéž.Podstata věci tkví v tom, že kůň aktivně jde odzadu, zadní nohy došlapují do stop předních, nebo je i přešlápnou.Kůň jde v rovnováze a hlavu si dává dobrovolně a sám kam patří.Tudíž na otěž. Nemá ani bradu na prsou, což je "za otěží" ani natažený čumák rovně vpřed.Obrys koně je jakoby "zakulacený" Nahoře cítíte, že vás kůň "vzal na záda".Jak říkala naše cvičitelka, jen se pod vámi kutálí
Vídám třeba prodejní videa, kde se kůň prezentuje s hlavou téměř na prsou, to laikovi zaimponuje.Ovšem zadek, který už jde metr za koněm, bývá jezdcem zapomenut.
Vy píšete, že máte cíl"kůň s hlavou dole" Dole je, aby měl nozdry nad zemí?To bych povolila otěž Nebo se vám obrací v zádech i s krkem a vy potřebujete, aby se správně vyklenul?
Vyvazovat nemusíte.Pěkně může chodit i kůň, který v životě vyvázán nebyl.
Pokud však vyvazování člověk umí správně nasadit a používat, může pomoci.Třeba koni naznačí, že chcete dopředu a dolů, nechce li to akceptovat od jezdce a nemá se k tomu sám.Nebo ty vyvazovačky, občasně použité třeba při lonžování začátečníků taky nijak neodsuzuji.