Rebbi

XXX.XXX.178.53
Nestalo se vám to někdy? Kůň s tím v životě neměl problém..a naráz 2x po sobě ..po delší vyjížďce kdy na něm jel těžší jezdec, byl dodřený "pod pažema" jakoby. Přitom podbřišník byl kožešinový z pravého berana. A poprvé když se to stalo, byl to podbřišník neopren ale kvalit., měkký, "větrací"..jedná se o west. podbřišníky. Kůň je koule bez kohoutku a jezdec na něm trochu "sjížděl" do křiva občas..mohlo to způsobit tohle? s lehčím jezdcem nebyl nikdy problém s nějakým odřením. Čím jste ošetřovali - něco hojivého..děkuji..jsem z toho uplně jelen to se mi ještě nestalo, navíc u staršího koně co s tím nikdy problém neměl a s kožešinovým podbřišákem..snad budu muset jezdit bez sedla nebo co
Rebbi

XXX.XXX.178.53
..Ještě co se týká sedla, má kvalitní sedlo od známého sedláře které nikdy nedělalo problémy..
Rebbi

XXX.XXX.178.53
Děkuju..možná to bylo špatně nasedlané od toho jezdce..nebo mohlo nějak sjet.
Rebbi

XXX.XXX.178.53
Že ano..nechápu to? celé roky kůň neměl problém.7let nic. a teď po delší vyjížďce kolem 19.března a nyní zas, po měsíci, po dlouhé vyjížďce. Asi budu muset zkusit pořídit deku diamond wool pad..filcovou, která by opravdu se nehnula ani o píď. už abych šetřila
Také se nám to stalo. Je velice pravděpodobné, že to bylo jezdcem - tedy větším zatížením sedla. Kobylka byla též kulatějšího typu, bez výrazného kohoutku. Na klasický vyjížďkách - kratších, delších, teplo zima, stejné sedlo, podbřišník - bez problému. Problém nastal až při delší trase - 3 denní akce - větší zátěž na sedle - možná až kolem 10 -15 kg navíc oproti normálu (vybavení na cestu) - a to udělalo paseku - sedlo nebylo tak stabilní jako normálně - sem tam sjelo - dopředu, dozadu, do boků - a už po prvním dni byla kobylka dodřená :-/ Bylo to poučení pro příště - pokud bude větší váha, tak použít kvalitní dečku, případně poprsák a velmi dobře nasedlat a dotáhnout
Rebbi

XXX.XXX.178.53
Děkuju, to mi velmi pomáhá tyhle rady, jak to vyřešit! Tady u nás to také odpovídá..o poprsáku jsem také uvažovala...
Rebbi

XXX.XXX.178.53
Ano, onen těžší jezdec mi včera říkal, že to utáhl víc než obvykle..bál se sjížďění sedla...já jsem to pak v půlce trasy povolovala a osobně dotáhla rozumněji..je to také možné, že kůži skřípnul..naštěstí stroupky jsem namazala olivovým olejem, hojí se a kůň má volno.. děkuji, budu to muset kontrolovat aby kůň nebyl přetáhlý :-\.
To je u těžších jezdců dost běžné, že si dotahují víc ( pokud soudím podle sebe). Když jsem měla přes 80 kg, tak jsem se musela dost hlídat, abych nepřetáhla. A máme vypozorovaný rozdíl jedné díry na westernu mezi dětmi a dospělými, aby se ani pod jedněma sedlo nehnulo. Já tedy, zvlášť u westernu, poctivě po dotažení vytahuji nohy.
Rebbi

XXX.XXX.178.53
To začnu taky u koně praktikovat..on je takový macek svalnatý, tak tam má těch záhybů.. ..děkuji za radu..