Mame ustajenou kobylku v jedne rodinne male staji. Problém je v tom, ze kobylka dost casto kope do sten boxu, nejlepe rano, když se vzbudi. Kobca je v male staji o dvou boxech, nemá rada konske sousedy, když je sama, tak je v poho, na pastvine s konmi také. Ven chodi v 6:30h a domu az za tmy.
Resili jste jiz něco podobného? Jake jste udelali opatreni proti kopani a pripadnemu zraneni o steny boxu?
Diky.
Asi pred rokom mi priniesli na ustajnenie kobylu čo takto kopala, hlavne ráno kým som chystala kŕmenie z nedočkavosti alebo pri žraní. Ja som ju to odučila jednoducho - párkrát za to dostala, keď som ju videla okríkla som ju a keď nezabralo raz letela po nej aj kefa.. už to nerobí :).
Janka777

XXX.XXX.208.183
No na toto by som rada vedela odpoveď aj ja.. mám rovnaký problém... ona kope do stien stále, keď jej dávam žrať tak nie... chce von...ale stále sa to nedá a stále vymieňať dosky by bol veľký problém... má nový krásny box veľký... z osb dosiek...
pomeranc
napsal(a):
Mame ustajenou kobylku v jedne rodinne male staji. Problém je v tom, ze kobylka dost casto kope do sten boxu, nejlepe rano, když se vzbudi. Kobca je v male staji o dvou boxech, nemá rada konske sousedy, když je sama, tak je v poho, na pastvine s konmi také. Ven chodi v 6:30h a domu az za tmy.
Resili jste jiz něco podobného? Jake jste udelali opatreni proti kopani a pripadnemu zraneni o steny boxu?
Diky.
Proč jí nenechat 24/7?Bude venku, spokojená, na čerstvém vzduchu a nebude okopávat box a nebude hrozit, že se v boxu zraní.Co brání ustájení 24/7?
Janka777
napsal(a):
No na toto by som rada vedela odpoveď aj ja.. mám rovnaký problém... ona kope do stien stále, keď jej dávam žrať tak nie... chce von...ale stále sa to nedá a stále vymieňať dosky by bol veľký problém... má nový krásny box veľký... z osb dosiek...
Má nový box?To znamená, že ji nemáte dlouho?
Případně, že ji máte nějakou dobu, ale doteď byla v režimu pořád venku, nebo box jen na noc?
Tak či tak, pravděpodobně je pobyt v boxu pro kobylu nějakým způsobem změnou.
A jakékoli změny režimu musíte provádět pomalu a postupně.
Třeba navykáním.Zpočátku třeba zavřít jen na čištění a krmení, dobu pak postupně prodlužovat.Dbát, aby v boxu bylo vždy dost sena, aby měla co ďobat a zabavila se.Případně, byla li zvyklá ve stádě, aby nebyla zavřená sama, ale vedle byl další kůň, kterého pobyt v boxu nestresuje.