Stavění na zadní a následné převrácení na záda

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Delli

12.6.2015 14:28
Delli

XXX.XXX.211.124

Dobrý den, touto cestou hledám pomoc.Skoro rok vlastním kobylku A1/1 letos devitiletá, kobylka nikdy neběhala dostihy, před čtyřmi lety si ji koupila kamarádka a kobylka měla neustále tendence ji shazovat a dělat samé naschváli, majitelku to přestalo bavit a tak na ni přestala jezdit.Kobyla stála bez práce cca 2 roky a nic nedělala.Minulý rok jsem k ní začal chodit a starat se o ni.První den kdy jsem ji měl odvést z ohrady tak se postavila na zadní a nechtěla vyjít z brány, předtím ji to tak procházelo a tak to zkusila i na mě, ale já nepolevil a vycukal jí a sprdl jsem ji a pak šla v pohodě.Při první jizdě mi začala kozlovat a já ji zustal na krku a držel se zuby nehty a durazně jsem ji dal najevo že si to nesmí dovolovat.Od té doby byl klid a kobylka se začala měnit a stal se z ní úžasný koník, který poslouchá na slovo.První problémy začali až ted po roce, kdykoli když jedem na vyjiždku s jiným koněm a já ji nechci nechat letět tak se začne vztekat a když se od nás druhý kun o torchu vzdálí, stačí klidně i pár metrů, tak automaticky začne couvat a jde na zadní.Když s ní jedu sám, tak se chová vzorně.Ted v neděli to vyvrcholilo tak že jsme byli na louce s dalšími dvěma konmi a zastavili jsme se a oni popošli o pár metrů dál a stáli taky, kobča byla v pohodě měla uši do předu, jen jsem ji řekl slovní pobídku aby šla krokem a ona se postavila na zdadní, vyskočila a hodila záda na zem a mě přimáčkla k zemi.Jakmile jsem se zmohl na nohy tak jsem na ni naskočil a pobídl ji at se proběhne cvalem po louce a to začala házet kozly a pak mi prudce zastavila a já přes ní přeletěl.Pleskl jsem ji po té otěžemi a seřval ji a pak už vše bylo dobré.Proto bych se chtěl zeptat, pokud někdo máte s tímto zkušenosti, tak vás prosím o radu, popřípadě jestli znáte někoho kdo se zabývá výcvikem koní a odbouráváním určitých problémů.Na kobylce mi záleží a chci najít cestu jak se tohodle problému zbavit.

12.6.2015 17:26
koně

XXX.XXX.205.252

Plnokrevníci jsou koně citliví a chytří.Takže na ně je nejlepší jít v klidu a důsledně.
Pokud píšete, že s vámi zlobí, nebo dokonce padne a vaše reakce je, ze země proplesknout, naskočit a hurá trapem?To je špatně.
Když kozluje, až skončíte na krku, jakým způsobem se vám podařilo "dát důrazně najevo, že si to nesmí dovolovat"? Zase pobídkou k proběhnutí, nebo vycukáním?
Pokud projevuje odpor couváním a stavěním se na zadní, trvejte důsledně na pohybu vpřed.Ne však cvalem, ale pěkným plynulým krokem. A hlavně necukejte v hubě a neviste za otěže.
Zlobí li na vyjížďkách, jezděte jen v klidu.Domluvte se s ostatními.Abyste se dokázali domluvit, kdy se bude cválat a zkusit, aby vaše kobylka šla první v řadě.Nebo nejraději necválat a třeba jen v klidu klusat.Pokud jí v klusu zvládáte uvést.Aby neměla dojem, že více koní znamená stres a chaotické závodění, při kterém jí ještě navíc bude "vadit"jezdec.
Jestli najdete vstřícné parťáky, kteří budou jezdit rozumně a budou na vás brát ohled, mohla by se kobylka také zklidnit.
Hlavně tomu dejte čas, není to hned.

Delli

13.6.2015 09:13
Delli

XXX.XXX.211.152

koně napsal(a):
Plnokrevníci jsou koně citliví a chytří.Takže na ně je nejlepší jít v klidu a důsledně.
Pokud píšete, že s vámi zlobí, nebo dokonce padne a vaše reakce je, ze země proplesknout, naskočit a hurá trapem?To je špatně.
Když kozluje, až skončíte na krku, jakým způsobem se vám podařilo "dát důrazně najevo, že si to nesmí dovolovat"? Zase pobídkou k proběhnutí, nebo vycukáním?
Pokud projevuje odpor couváním a stavěním se na zadní, trvejte důsledně na pohybu vpřed.Ne však cvalem, ale pěkným plynulým krokem. A hlavně necukejte v hubě a neviste za otěže.
Zlobí li na vyjížďkách, jezděte jen v klidu.Domluvte se s ostatními.Abyste se dokázali domluvit, kdy se bude cválat a zkusit, aby vaše kobylka šla první v řadě.Nebo nejraději necválat a třeba jen v klidu klusat.Pokud jí v klusu zvládáte uvést.Aby neměla dojem, že více koní znamená stres a chaotické závodění, při kterém jí ještě navíc bude "vadit"jezdec.
Jestli najdete vstřícné parťáky, kteří budou jezdit rozumně a budou na vás brát ohled, mohla by se kobylka také zklidnit.
Hlavně tomu dejte čas, není to hned.

Děkuji za radu.Při tom kozlování jsem ji zastavil a zakřičel na ni a mluvil jsem na ní, po té jsem ji pobídl do kroku a až se zklidnila tak jsem ji povolil a zkusili to znovu a už to bylo v pohodě.Při tom couváním trvám na tom aby šla dopředu jenže ona jde automaticky nahoru, i když ji dám slovní pobídku či ji pobídnu tak jde nahoru, nepomáhá ani stáčení na stranu a už vůbec ne třeba plesknutí otěží po krku a pobídka v pžed to se začne vztekat 2x tolik a je to ještě horší.No když se jede na vyjiždkách v tempu střídáním většina klus a cval a krok jen minimálně, tak není problém ale pokud chceme jít pomalu tak už to začíná a vzteká se.

13.6.2015 09:46
helllach

XXX.XXX.10.10

Měla jsem "stavěče na zadní" už se nestaví. Je to na delší lokte, zkuste mi napsat email.

Leeenice

16.6.2015 12:44
Leeenice

XXX.XXX.41.14

Dobrý den, mohla bych také poprosit o info, jak odnaučit stavějícího se koně? Moc děkuji. leeenice@gmail.com.

Přidejte reakci

Přidat smajlík