Připouštění - už si nevím rady

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.6.2015 14:18
canka

XXX.XXX.33.9

Je to už u mě věčné téma, ta březost a připouštění, ale já už fakt nevím...
Minulý rok jsme připouštěli 14-ti letou prvničku inseminačně, dvakrát...nevyšlo...
Tento rok jsem se rozhodla na radu veterinářky pustit kobylu přirozeně, že pro prvničku je to lepší...a opět nic...kobyla byla u hřebce až na druhou říji, každý den říje(4 dny) na ní hřebec skákal(volné připouštění ve výběhu)...přesto nic...vete ji dnes zkontrolovala sonem a nic...říkala ale, ať to nevzdávám, že klisna je naprosto v pořádku, že reprodukční orgány atd. je ok, že v tom by problém být neměl...máte někdo zkušenost, že ani po inseminace ani po přirozeném skoku prostě klisna nic, i když byla ok? V pondělíí pojedu s klisnou znovu tedy za hřebcem a uvidíme, pak už to vzdávám...

17.6.2015 14:41
Íháček

XXX.XXX.236.80

No to se prostě stává. Koně nejsou stroje. A připouštění nefunguje tak že si řeknu teď připustím a kobyla bude okamžitě březí. Některá zabřezne hned a některá třeba na podruhé nebo na potřetí a některá třeba vůbec. Vy to strašně moc řešíte a čekáte že všechno půjde podle plánu, ale připouštění se nedá přesně naplánovat. Znala jsem kobylu která podle veta taky byla v pořádku a připouštěla se několikrát inseminačně a několikrát naživo a zabřezla až po třech letech a to už měla několik hříbat před tím.

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.6.2015 15:03

Prípadne ešte môžete vyskúšať iného veterinára, možno nieco vašej veterinárke ušlo.

17.6.2015 15:25
avelanc

XXX.XXX.158.2

4 dny na připouštění přirozeně jsou podle mě prostě málo... Ledaže by pátý den kobyla hřebce již vykopala.. My jsme měli rádodajku, připouštěli jsme hned od zjištění říje (ačkoliv se uvádí, že se dva dny může počkat) vždy obden - přijel hřebec.. A připouštěli jsme 7x! Což je 14 dní v kuse.. Kobyla pořád držela, až nám to po 14 dnech nedalo a volali jsme veta, aby do ní koukl, ale ten konstatoval, že je folikul prasklý.. Ale jestli praskl den před jeho příjezdem nebo týden, to nevíme. Každopádně jistota je jistota a připouštěli jsme, dokud kobyla chtěla. Připouštěli jsme i po tři roky po sobě a vždy stejný průběh. Vždy s tou kobylkou takto dlouho. S jinými ne tak dlouho, ale přesto jsou 4 dny málo.. Stačí připouštět obden.
Takže tak. Určitě bych neházela flintu do žita..

17.6.2015 16:23

Nemyslím, že štyri dni sú málo, literatúra uvádza 3-5 dní ovuláciu u kobýl, takže napr pre túto konkrétnu kobylu môžu byť štyri dni akurát. Najmä, ak po tých štyroch dňoch už žrebca nepustila.

17.6.2015 16:48
Majka111

XXX.XXX.47.1

Canko, prosím neber to špatně - ale nenapadlo tě nikdy, že to tak prostě mělo být? Že třeba příroda moc dobře ví, proč kobylka hříbě nemá? Znám jeden odstrašující případ, kdy po několikaleté snaze a pravidelném připouštění kobyla zabřezla. Zadařilo se po urputné snaze několika veterinářů - a špatně to dopadlo. Přišli i o kobylu. Víc se tu o tomto případu rozepisovat nebudu, ať dotyčným nedrásám staré rány - diskuzi zde navštěvují. Ale vidět, jaká rána to pro ně byla a vidět je, jak si vyčítají, že na to tak tlačili...rvalo to srdce všem kolem.

17.6.2015 16:52
aggitta

XXX.XXX.65.76

Za 1. - ani lidem se nedaří mít děti hned když si je přejí a to je humánní medicína na vyšší úrovni než veterinární
Za 2. - někdy to prostě chce hooodně trpělivosti. Popíši příběh naší Yentl - Rainbow, alias Duhy. Duha k nám přišla 5 letá (na podzim 2011), v dobré kondici, zdálo se, že by mohla být březí. Ovšem ani v roce 2012, ani 2013 se neohřebila, přestože byla v roce 2012 celou sezonu ve stádě s hřebcem. V roce 2014 jsme se hříběte dočkali - ale těšilo mne jeden den, ve věku 26 hodin umřelo. Letos se ohřebila znova - o hříbě jsem přišla během porodu hrubou chybou veterináře. Takže co mi zbývá, než počkat zase na příští rok a doufat...

17.6.2015 17:27
canka

XXX.XXX.33.9

To že to moc řeším, to moc dobře vím...hrozně se na to upínám, a to je prostě hrozná chyba...dneska jsem se ale rozhodla, že to prostě ještě te´d naposledy zkusím, a když to prostě nevyjde, nechám to být...chtěla jsem po kobylce její krev, ale to nevadí...když to prostě nejde, tak to nejde...
Co se týče toho připouštění...kobylu jsem k hřebci odvezla ještě před začátkem říje...kobyla se rozříjila až po třech dnech u hřebce...nechala ho skákat jen 4 dny, pátý den už ho kopala a odháněla...takže tak...
Aggitta: To jemi strašně moc líto...

17.6.2015 17:36
Majka111

XXX.XXX.47.1

Škoda, že to nemůžeš nechat na nich. Ustájit ji s hřebcem ve výběhu třeba na celou připouštěcí sezónu. A nehrabat se jim do toho - nechat to prostě na přírodě. Žádné umělé stimulace a jiné nepřirozené zásahy. Každopádně držím palce, prožívala jsem s teou tvoje zklamání, když jsi zjistila, že koby březí nebyla. Já tohle měla s ponďou letos také, ale neřešila jsem to až tak smajlík. Hodně štěstí a ať to dopadne tak, jak má!

17.6.2015 17:47
aggitta

XXX.XXX.65.76

Canko, takový je život chovatele. Jednou jsi dole, jednou nahoře - jednou máš radost z vítězství na výstavě, nebo že se"vylíhlo" krásný hříbě, nebo že se dobře daří prodaným hříbatům, a podruhé je to tak, že je člověk rád, že nepřijde o matku během porodu. A pak si kupci řeknou, že ta hříbata prodáváme draho smajlík

17.6.2015 22:27
katkaa1

XXX.XXX.234.132

canka napsal(a):
To že to moc řeším, to moc dobře vím...hrozně se na to upínám, a to je prostě hrozná chyba...dneska jsem se ale rozhodla, že to prostě ještě te´d naposledy zkusím, a když to prostě nevyjde, nechám to být...chtěla jsem po kobylce její krev, ale to nevadí...když to prostě nejde, tak to nejde...
Co se týče toho připouštění...kobylu jsem k hřebci odvezla ještě před začátkem říje...kobyla se rozříjila až po třech dnech u hřebce...nechala ho skákat jen 4 dny, pátý den už ho kopala a odháněla...takže tak...
Aggitta: To jemi strašně moc líto...

Niekedy to hneď na prvýkrát proste nevyjde, skús to znova, kamarátkyna kobyla bola minulý rok u žrebca a zabrezla na tretiu ruju aj keď pripúšťali prirodzene a dokonca to nemala ani prvé žriebä. No môžeš si byť istá, že keby si žriebä nechcela a susedovi by raz zdrhol žrebec tak ju máš v tom na 100%

18.6.2015 18:39
canka

XXX.XXX.33.9

Majka111: Já se snažila do toho právě vůbec nezasahovat...kobylka byla u hřebce celý ten týden, z toho 4 dny tedy říje, kdy na sebe nechala skákat...nikdo jim do toho nezasahoval...jen se večer vždy kobyla převedla do vedlejšího výběhu, aby si oba odpočinuli...a ani já tam za kobylou nejezdila každý den opruzovat, což je co říct Byla jsem tam za ten týden jen dvakrát, kobču poňuchňat, podrbat a podstrčit pár dobrůtek
Aggitta: Obdivuji Vás, že své chovatelství takto zvládáte, já bych to asi nezvládla...vím, že když člověk chová tolik koníků, jako Vy, tak už asi musí být smířený s tím, že se třeba někdy nezadaří, a dokáže zvládnout(i když to bolí) i úmrtí hříběte, ale já bych tohle nezvládla...vím, stát se to může, ale to bych byla asi za pár let v psychiatrické léčebně
Katkaa1:A víš, že tomu věřím? Že kdyby tý mojí kamarádce, co má tady vedle ve vesnici hřebčouna hucula, ten zloduch utekl, že by to hříbě bylo? Příroda mi prostě nepřeje, asi mě chce potrápit...uvidíme, jak dopadne druhý pokus.

Přidejte reakci

Přidat smajlík