Prvá prechádzka v teréne- ako na to?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.6.2015 12:55
Izaskt

XXX.XXX.210.13

Zdravím.

Mám 4 ročnú kobylu, je dosť lakavá a vzrušivá už len na jazdiarni, no chcela by som ísť s ňou poprvé do terénu.
Bohužiaľ, takú možnosť ako je ísť s koňom nemám, musím ísť jedine sama.
Preto sa chcem teda opýtať, ako na to?
Kobyla viac verí človeku zo zeme, mám sa s ňou najprv chodiť do terénu prechádzať na ruke? Nech si to tam popozerá, a až potom ísť zo sedla?
A keby som sa už išla prechádzať teda najprv na ruke, tak na uzdečke, alebo zobrať radšej štajger, keby niečo?
Ďakujem.

24.6.2015 13:04
PetraHol

XXX.XXX.125.163

Já to nemyslím zle, ale 4letá kobylka nebyla ještě nikdy mimo stáj? My máme dvouletou kobylu a procházkujeme s ní na ohlávce a vodítku. Takže pokud kobylku zvládáte na ohlávce, vezměte ji klidně na ohlávce a vodtku na ruce a až pozná okolí a bude klidnější, tak bych pomalu přešla k sedlu, třeba bych to kombinovala, uvidíte podle toho, jak bude reagovat.

24.6.2015 13:12
Izaskt

XXX.XXX.210.13

Kobylu mám 3 mesiace, takže to že vonku nebola skôr, za to nemôžem ja.
No skôr sa bojím, že ak by ju niečo vyľakalo, nedala by sa zabrzdiť, preto hľadám niečo trošku spoľahlivejšie ako ohlávku, aspoň pre začiatok.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.6.2015 13:49
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokiaľ je kobyla plne ovládateľná na ohlávke doma v areáli, tak sa nemusíte zbytoćne báť, koňa snáď po troch mesiacoch poznáte a viete predvídať reakcie. Pokiaľ čakáte nejaké kreácie a tigra na ruke, tak asi nebude rozumné vyrážať v tomto rozpoložení nikam. Kone strach a nervozitu cítia, a potom sa aj tak chovajú. Netlačte zbytočne na pílu, choďte najskôr iba niekde kúsok, popásť pár sto metrov... Keď budete v kľude vy, nebude stresovať ani kôň.

24.6.2015 17:04
serafima

XXX.XXX.251.110

Ak je ľakavá tak z vlastných skúseností by som ju ja osobne vzala na uzdečke ak je na zubadle samozrejme dobre ovládateľná alebo aspoň na parelke tá je ostrejšia v prípade nejakých problémov pomôže... aspoň prvý krát určite a zbytok už uvidíte ako sa bude správať...

24.6.2015 18:46
polárka.15

XXX.XXX.158.51

A co dat uzdecku, pres to ohlavku - voditko mit priple na ohlavce a udidlo jen v "krizove" situaci a priste dle toho, jak se kobca chovala? Stejne tak bych volila delsi voditko bo lonzku. Pro Vasi lepsi kontrolu a pak muzete kobcu klidne za odmenu nekde nechat napast, i to je pro oba dva pohodlnejsi. Pod sedlo bych opravdu sama nesla. Nevim jak kobca reaguje a riskovat pad, jak pak budete nekde nahanet konika bo si zavolate pomoc, kdyz by se neco stalo? Klid a chvalit, chvalut a chvalit, kobca se otrka

25.6.2015 12:51
dsj

XXX.XXX.116.98

Izaskt napsal(a):
Zdravím.

Mám 4 ročnú kobylu, je dosť lakavá a vzrušivá už len na jazdiarni, no chcela by som ísť s ňou poprvé do terénu.
Bohužiaľ, takú možnosť ako je ísť s koňom nemám, musím ísť jedine sama.
Preto sa chcem teda opýtať, ako na to?
Kobyla viac verí človeku zo zeme, mám sa s ňou najprv chodiť do terénu prechádzať na ruke? Nech si to tam popozerá, a až potom ísť zo sedla?
A keby som sa už išla prechádzať teda najprv na ruke, tak na uzdečke, alebo zobrať radšej štajger, keby niečo?
Ďakujem.

Mě se osvědčilo si s mladým koněm nejdřív projít trasu první vyjížďky na ruce. Napoprvé chodíme jen "kolem domu" tj. ne dál, než 2-3km od stáje, ale mimo dohled známých míst a ostatních koní, aby si kůň zažil pocit, že je sám jen s člověkem. Podle toho, jak kůň reaguje, s ním stejnou trasu párkrát projedu v sedle, a jakmile chození samostatně na známé trase přestane řešit, můžeme začít chodit na "neznámé" vyjížďky.
Za mě bych radila nepodcenit přípravu ze země - kůň by měl mít 100% jasno jak následovat člověka (zastaví-nakluše-zatočí, nezvedá hlavu a sleduje člověka-ne okolí, kopíruje trasu kudy jdu, přijde a odejde ode mě jak chci, lehce se dá vyslat na kruh atd.)
Osvědčila se mi klasická parelka - raději ostřejší, než jemnější, na stájovce bych do neznámého prostředí nezkušeného koně nebrala.
Štajgr mi připadá pro mladého koně dost drsný, ale za mého mládí se na něm v oddíle mlaďasi vodili běžně a přežili to - ale v tom případě bych asi byla hodně opatrná s rukou, protože bolest v hubě může koně v neznámém prostředí vyděsit, a může zkoušet před ní utéci a kromě toho se štajgrem připnutým na klasické vodítko budete mít menší prostor k manipulaci a "hraní si" než na laně.

25.6.2015 14:23
lafina

XXX.XXX.12.171

dsj napsal(a):
Mě se osvědčilo si s mladým koněm nejdřív projít trasu první vyjížďky na ruce. Napoprvé chodíme jen "kolem domu" tj. ne dál, než 2-3km od stáje, ale mimo dohled známých míst a ostatních koní, aby si kůň zažil pocit, že je sám jen s člověkem. Podle toho, jak kůň reaguje, s ním stejnou trasu párkrát projedu v sedle, a jakmile chození samostatně na známé trase přestane řešit, můžeme začít chodit na "neznámé" vyjížďky.
Za mě bych radila nepodcenit přípravu ze země - kůň by měl mít 100% jasno jak následovat člověka (zastaví-nakluše-zatočí, nezvedá hlavu a sleduje člověka-ne okolí, kopíruje trasu kudy jdu, přijde a odejde ode mě jak chci, lehce se dá vyslat na kruh atd.)
Osvědčila se mi klasická parelka - raději ostřejší, než jemnější, na stájovce bych do neznámého prostředí nezkušeného koně nebrala.
Štajgr mi připadá pro mladého koně dost drsný, ale za mého mládí se na něm v oddíle mlaďasi vodili běžně a přežili to - ale v tom případě bych asi byla hodně opatrná s rukou, protože bolest v hubě může koně v neznámém prostředí vyděsit, a může zkoušet před ní utéci a kromě toho se štajgrem připnutým na klasické vodítko budete mít menší prostor k manipulaci a "hraní si" než na laně.

Přesně tak, jak píše djs.
Volím na procházky provazovky, ačkoliv moje první kobyla, plňaska, je ovladatelná na stájovce, další pořízený kůň, valach hucul mě hezky proškolil, když si zakousl udidlo a rozhodl se jít jinam. Nyní mám k nim ještě dvouletého valach welsh cob a ročního hřebce welsh cob a na procházky (u hřebce na trénink před výstavou) používám provazovky. Teď se s koňmi (krom hřebce, ten je ještě ve stádě hřebečků na odchovu) budu stěhovat do vesnice kousek dál a při mapování neznámého terénu nejprve projdu okolí s koňmi na ruce a pak teprve bude následovat sedlo (teda samozřejmě jen u těch dvou starších). Počítám, že bude chvilku trvat, než si zvyknou na nové prostředí a nový domov, takže si pochodím, ale co, nohy mi neupadnou smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík