Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.6.2015 22:42
Koblížek21

XXX.XXX.70.58

Mám takový dotaz, nemáte odkazy, nebo nějaký tip na literaturu v češtině, jak se liší působení udidla s nánosníkem a bez? Ráda bych jezdila bez, ale trošku se bojím, jestli to není nebezpečnější - myslím pro koně, nejsem nějaký super hyper jezdec, a občas přeci jen vyjedem do terénu, stát se může cokoli... Nerada bych, aby měl kvůli mým výmyslům nějaké zranění...

29.6.2015 23:07
Koblížek21

XXX.XXX.70.58

To jsem prave cetla, jen nevim, jestli to teda opravdu je tak nebezpecne, nepredpokladam, ze by kun padal, ale stat se muze cokoli smajlík zase westernaci tak jezdi vetsinou...

30.6.2015 08:59
koně

XXX.XXX.205.252

Pokud vám kůň normálně chodí, reaguje na vaše pomůcky a je běžně přiježděný a vstřícný, neviděla bych důvod dávat nánosník.
Zrovna tak ale ničemu nevadí, ani neškodí.Je li správně zapnutý a umístěný.
Nánosník, bych řekla, hlavně zpřesňuje působení udidla.Když má kůň zavřenou hubu, tak se stihlu nevyhne.Tímto je lépe zvladatelný a jezdec ho má spíše pod kontrolou.
Pokud má jezdec hrubou ruku, o to víc hubě ubližuje, protože kůň nemá vyhnutí.Tam bych tu nebezpečnost pro koně viděla.
Jestli někde budete mít nějaký hnusný pád, nánosník následky zas až tak neovlivní.
Jediné, čemu nánosník skutečně vadí, je pasení.Tedy hlavně ten podepnutý hanoverský, nebo mexický, křížový apod.Se správně zapnutým anglickým bez podepnutí, si ještě něco uštípnout může.
Tohle bude o vašich pocitech.Jestli máte s nánosníkem lepší pocit, jako že se koni nic nestane, nebo že ho lépe ovládáte, nechte mu ho.

30.6.2015 13:24
polárka.15

XXX.XXX.41.2

Na equichannelu je to krásně a dosti srozumitelně napsané.

Záleží na Vás a na koni. Zase si to nepřibarvujte. Jsou koně, kterým je nánosník "jedno" a jsou další, kteří jsou bez nánosníku méně ovladatelní - ano, vše je o přiježděnosti, ale zrovna nánosník není žádné mučidlo (opět ale platí v rozumných rukou). Já nánosník beru jako pojistku jak pro koně, tak pro jezdce. Bez nánosníku je huba koně jemnější 2x tolik a není nic hnusnějšího, když má kůň narvané udidlo v koutkách, hubu dokořán, prohlej s hlavou v oblakách.

A to že kůň nepadá není pravda, já tolikrát spadla s koněm, stává se to, výjimečně, ale ano. beru to jako pojistku, která mě i koni může zpříjemnit jízdu a i ji udělat bezpečnější, kůň ani my nejsme stroj.

Vše řiďte s rozumem a pokorou ke koni, ale i k sobě.

3.7.2015 12:34
terah

XXX.XXX.114.94

Pokud má kůň nánosník z tohoto důvodu "narvané udidlo v koutkách, hubu dokořán, prohlej s hlavou v oblakách" je to pouze estetická pomůcka, aby se na něco takového člověk nemusel koukat, ale není to řešení. Tu hubu otvírá z nějakého důvodu a něco je špatně ať nánosník má nebo ne. S dotaženým nánosníkem to jen není tolik vidět. Usadit správně udidlo zvládnete také bez nánosníku. Jediné smysluplné užití mi přijde v případě toho pádu, i když nevím, kolik zachrání kus kůže.

3.7.2015 20:45
polárka.15

XXX.XXX.171.253

terah napsal(a):
Pokud má kůň nánosník z tohoto důvodu "narvané udidlo v koutkách, hubu dokořán, prohlej s hlavou v oblakách" je to pouze estetická pomůcka, aby se na něco takového člověk nemusel koukat, ale není to řešení. Tu hubu otvírá z nějakého důvodu a něco je špatně ať nánosník má nebo ne. S dotaženým nánosníkem to jen není tolik vidět. Usadit správně udidlo zvládnete také bez nánosníku. Jediné smysluplné užití mi přijde v případě toho pádu, i když nevím, kolik zachrání kus kůže.

Nene, nepochopila jste to :)

to není ani řešení, ani estetická pomůcka. Poukazuje se na to, že jak jsem psala již výše, tak udidlo působí v hubě 2x tolik tlaku než když je na nosu (i ve správně zapnutém) nánosník. Kůň má více prostoru. Jak kůň reaguje na tlak? Když se z něj chce vymanit? Otevře dokořán hubu a tlak poleví a tak následuje reakce krk jak žirafa (se samozřejmým prohnutím...), nedokážu si to představit na nadšených koních co skákají, byť jsou dobře přiježdění, ale ta radost ze skákání a vymanění se zpod ruky je velice lákavá. Samozřejmě, je to kůň od koně, pokud kůň na nánosník zvyklý není, nemá takové tendence než kůň, který kolem toho nosu něco měl a najednou má tu volnost, není to ze dne na den, kdy se to zlepší. Tlak na nosu od nánosníku opravdu špatný není, chrání tak i dáseň a koutky koně od přílišného tlaku jezdcovy ruky. Já bych to z koně dolů nedala, mám nánosník lehce utažený, kůň tam má dost prostoru a je to věc, která nevadí, ale v případě určité situace dělá mně i koni službu, problém začíná až ve chvíli, kdy má kůň sešněrovanou hubu tak, že má nánosník i podpínací řemínek zarvaný do huby.

3.7.2015 20:48
Koblížek21

XXX.XXX.70.58

Děkuji za reakce, tak to prostě prubneme nejdřív na jízdárně a pak lehkých klusovkách venku, a když bude nějak špatně reagovat, vrátím mu ho.

3.7.2015 22:21
lenacia

XXX.XXX.211.203

Westernové uzdečky zpravidla nemají vůbec žádný nánosník, ten je většinou k dokoupení později extra na určité westernové disciplíny. Nánosník určitě není nějaká velká nutnost.

4.7.2015 09:49
polárka.15

XXX.XXX.45.145

lenacia napsal(a):
Westernové uzdečky zpravidla nemají vůbec žádný nánosník, ten je většinou k dokoupení později extra na určité westernové disciplíny. Nánosník určitě není nějaká velká nutnost.

Western a anglii po mechanicke strance nemuzes srovnavat smajlík vsak nikdo nerekl, ze nanosnik je nutnost, jen se tady rikalo, ze to je vec, ktera koni neublizi a muze pomoci.

4.7.2015 13:57
lenacia

XXX.XXX.211.203

polárka.15 napsal(a):
Western a anglii po mechanicke strance nemuzes srovnavat smajlík vsak nikdo nerekl, ze nanosnik je nutnost, jen se tady rikalo, ze to je vec, ktera koni neublizi a muze pomoci.

Ačkoliv se ve westernu jezdí jiné disciplíny, neznamená to, že se mechanika liší o 180 stupňů, kromě pár detailů působí ruka víceméně stejně, možná víc na volné otěži než v anglii ale stejně, kor pokud je jezdec přeučenej z anglie, nebo ve westernu sedí jen občasně, neviděla sem nikdy žádný rozdíl v ovládání koně, ne kvůli nánosníku. Ale věřím, že v určitých disciplínách i v tom westernu je určitě lepší a bezpečnější jej používat.

4.7.2015 21:32
Koblížek21

XXX.XXX.70.58

Je pravda, že jsem jezdila obojí, rozdíl mi nepřišel, ale...teď otázka co tomu řekne tenhle, bývalý dostihák, poté závodil parkůry, takže měl léta na sobě kompletní anglii...když já jsem zas typ člověka, čím míň šněrováního a zbytečných věcí, tím lépe. Tak prostě zkusíme, a uvidíme. Jezdíme jen couračky do terénu, sem tam na jízdárně, ale to spíš pracujeme ze země, přeci jen už je to trochu důchodce.

5.7.2015 12:22
lenacia

XXX.XXX.211.203

Koblížek21 napsal(a):
Je pravda, že jsem jezdila obojí, rozdíl mi nepřišel, ale...teď otázka co tomu řekne tenhle, bývalý dostihák, poté závodil parkůry, takže měl léta na sobě kompletní anglii...když já jsem zas typ člověka, čím míň šněrováního a zbytečných věcí, tím lépe. Tak prostě zkusíme, a uvidíme. Jezdíme jen couračky do terénu, sem tam na jízdárně, ale to spíš pracujeme ze země, přeci jen už je to trochu důchodce.

Nevěřím, že by se vám náhle stalo že by byl kůň neovladatelný kvůli nánosníku

5.7.2015 13:11
polárka.15

XXX.XXX.171.253

lenacia napsal(a):
Nevěřím, že by se vám náhle stalo že by byl kůň neovladatelný kvůli nánosníku

Asi jsi nejezdila bývalé dostiháky :D Je něco závod dostihu a vyjížďka po dostihové kariéře, to je sakra rozdíl...

5.7.2015 18:43
Íháček

XXX.XXX.236.80

polárka.15 napsal(a):
Asi jsi nejezdila bývalé dostiháky :D Je něco závod dostihu a vyjížďka po dostihové kariéře, to je sakra rozdíl...

Zadavatelka píše že po dostihách chodil parkury a nějakou dobu už courá po terénech a navíc už skoro důchodce. Takže si taky nemyslím že když mu sundá nánosník stane se neovladatelný pokud teda není neovladatelný i s nánosníkem. Je rozdíl jestli je kůň po dostihové kariéře krátce nebo už má přeplý režim. Jestli se toho bojíte tak zkuste nejdřív krokem a postupně přidávat když bude v klidu. Navíc ne každý dostihák je magor.

5.7.2015 20:16
Koblížek21

XXX.XXX.76.21

Ano. Neni magor, obcas ho to drapne, ale da se udrzet, akorat pak vzteky vyhazuje. Ale da se tomu vyvarovat, nejezdit na otevrene louky nebo s vicero doprednyma konma.

5.7.2015 22:19
polárka.15

XXX.XXX.171.253

Íháček napsal(a):
Zadavatelka píše že po dostihách chodil parkury a nějakou dobu už courá po terénech a navíc už skoro důchodce. Takže si taky nemyslím že když mu sundá nánosník stane se neovladatelný pokud teda není neovladatelný i s nánosníkem. Je rozdíl jestli je kůň po dostihové kariéře krátce nebo už má přeplý režim. Jestli se toho bojíte tak zkuste nejdřív krokem a postupně přidávat když bude v klidu. Navíc ne každý dostihák je magor.

Neboj, ja toto nemyslim na zadavatelku

6.7.2015 13:02
Íháček

XXX.XXX.236.80

polárka.15 napsal(a):
Neboj, ja toto nemyslim na zadavatelku

Já se nebojím jenom nechápu smysl. Taky si myslím že nánosník není až tak zázračná pomůcka aby bez něho byli koně neovladatelní. A dostiháků znám dost a nepamatuju si že by některý byl magor co musí jezdit jenom s nánosníkem. Jestli vy máte takovou zkušenost tak jste asi jezdila u špatných lidí nebo byla chyba v něčem jiném?

Přidejte reakci

Přidat smajlík