Zdravím všechny,
uvažuju o koupi jezdecké helmy a ráda bych uvítala váš názor. Líbí se mi tyto dvě:
http://www.equitum.cz/cz/detail/pro-jezdce/jezdecke-helmy/jezdecka-prilba-racer
http://www.equitum.cz/cz/detail/pro-jezdce/jezdecke-helmy/jezdecka-prilba-jump
Jsem začátečník (věčný), občas si zajedu na vyjížďku na ranč, kde sice půjčí helmu, ale raději bych vlastní. Jezdí se do lesa, občas louka, boční asfaltka. Je mi jedno, že sedím ve westernovém sedle, helmu chci pro svou bezpečnost, hlavu mám jen jednu a zdraví taky.
Případně jakou jinou helmu byste mi doporučili, ve stejné cenové relaci jako ty dvě uvedené, čili do nějakých 1.200, -Kč. Nechci klasický blembák.
Taky bych se chtěla zeptat, co je lepší: páteřák nebo vesta? Ohledně pohyblivosti na koni. Jasné je, že vesta bude bezpečnější. Aspoň si myslím.
Všem děkuji za rady.
Markéta.
Ja osobne si stále vyberám prilbu, ktorá má pevnú veľkosť, nie nastavovacie s tými nemám dobré skúsenosti, holka čo ku mne jazdila mala nastavovaciu a nie nejakú lacnú takú trošku drahšiu Casco a pri jednom páde jej zletela vrchná časť helmy a len tá nastavovacia jej zostala na hlave. Taktiež neviem či nastavovacie to majú ale pevné majú aj taký chránič na šiji.
A čo sa týka vesty alebo u nás korytnačky, tak v korytnačke sa mi lepšie hýbalo aj dýchalo.
Díky za tip. Někteří právě říkají, že ty nastavovací se kazí (kolečko), někteří zas že jsou v pohodě. Tak nevím. Já bych ji využila stejně jen občas, žádné časté ježdění, u nás se ani nedá kam chodit ke koním, jediná možnost zaplatit si někde vyjížďku.
Ale zas z hlediska bezpečnosti bych chtěla helmu určitě spolehlivou. Člověk nikdy neví, i když dají koně klidného.
Vesta mi připadá dost nepohyblivá, nevím, neměla jsem ji na sobě. Ale aspoň ten páteřák by mohl být dobrý. Ještě jednou díky.
Berte to z praktického hlediska - pevná velikost se časem "vytáhne" molitan nezůstane stejný, ale vytáhne se, a pak na hlavě jezdí - padá kšilt do obličeje a moc s tím neuděláte. V zimě si pod to nedáte čepisi, čelenku nebo cokoliv, aby Vám nemrzly uši.
Nastavitelnou si nastavíte podle sebe, žádné "vytahání" nehrozí, v zimě si pod to dáte čelenku, masku nebo cokoliv, aby Vám nemrzl obličej či uši (a kord na uši já jsem fest citlivá).
Měla jsem nastavitelnou (s tím jezdícím páskem cca 7 let - bezproblému naprosto), vyměnila jsem ji jen proto, že z pádu byl nevzhledný kšilt a chtěla jsem "koukatelnější helmu" nejen na závody apod.
Nyní jsem si koupila s pevnou - cca 5 let, molitan mám roztahaný, při skocích mi padá kšilt, na vyjížďce v rychlejším chodu, když se sehnu pod větví, opět nevidím, v zimě trpím a půjčuji si nastavitelnou. Nyní si chci kupovat novou a než nastavitelnou to nevidím
Já mám ještě právě velikost něco mezi 58 a 59, u mě klasika s velikostí. Nic přesně.
Jako nebránila bych se pevné, ale žádná mě ani moc nenadchla, spíš si myslím, že se dělají víc nastavitelné.
Na kolo jsem měla helmu taky nastavitelnou a problém nebyl. Pravdou je, že jsem z kola nespadla. Ale zas třeba v horku se to dá poupravit, aby to moc netlačilo a nebolela hlava. Případně podle potřeby dotáhnout. To zas vidím jako výhodu nastavitelné helmy. Plus jak píšete třeba o zimě...Díky.
Já osobně doporučuju si do Equitum zajet (tedy pokud jste od tama), nebo aspoň někde v místních potřebách, kde by stejné přilby měli, si je obě vyzkoušet, než se rozhodnete ke koupi.
Vaše velikost bude na rozmezí M a L velikostí přileb a rozhodně je záhodno odzkoušet obě velikosti u jednoho typu přilby, pokud jsou k dispozici. Přilba by vás neměla nijak omezovat a de facto byste měla zapomenout na to, že ji máte na hlavě.
Taky bych už chtěla přilbu se zapínáním podle nových požadavků na bezpečnost, co mají zanedlouho vstoupit v platnost, je tam dost změna v upevnění té nastavovací konstrukce na temeni hlavy. Casco už přilby podle nového vzoru dělá.
Já osobně jsem začínala taky u levnějších typů přileb, ale potom jsem přešla ke Cascu a jejich řadě Mistral, protože z těch levnějších přileb mě šíleně bolela hlava, když jsem je měla déle nasazené byť byly dobře nastavené. Casco Mistral se cenově pohybuje kolem 2200-2900Kč, jsou lehké, dobře odvětrané a nestalo se, že by mě v nich bolela hlava a to ani při dlouhém nošení (vytrvalost..). Investice se rozhodně vyplatí. Už jsem v nich i padala a vždycky vydržely chránit hlavu tak, jak mají.
U páteřáku bych jednoznačně volila ten klasický, ne vestu. Vesta se nedá upevnit tak, aby se neposunovala při vašem pohybu a je riziko, že nebude v případě potřeby dobře chránit. Jestli chcete koupit dobrý páteřák a za dobrou cenu, nehledejte v jezdeckých potřebách a vsaďte na vybavení pro snowboarding nebo lyžování a hledejte páteřák s gelovou vložkou nabízející zvýšený stupeň ochrany (tuším třída 2). Dají se sehnat už za 1300 Kč, špičkově se přizpůsobí zádům a v případě pádu na záda skoro necítíte náraz a ani potom vás nic nebolí. Zachránilo mě to už několikrát (mladé a velmi energické a kreativní zvíře v základním výcviku...). Ty klasické jezdecké páteřáky jsou prakticky jen na okrasu a navíc mají jen stupeň ochrany 1. Nevyplatí se.
alfi pav
napsal(a):
Já osobně doporučuju si do Equitum zajet (tedy pokud jste od tama), nebo aspoň někde v místních potřebách, kde by stejné přilby měli, si je obě vyzkoušet, než se rozhodnete ke koupi.
Vaše velikost bude na rozmezí M a L velikostí přileb a rozhodně je záhodno odzkoušet obě velikosti u jednoho typu přilby, pokud jsou k dispozici. Přilba by vás neměla nijak omezovat a de facto byste měla zapomenout na to, že ji máte na hlavě.
Taky bych už chtěla přilbu se zapínáním podle nových požadavků na bezpečnost, co mají zanedlouho vstoupit v platnost, je tam dost změna v upevnění té nastavovací konstrukce na temeni hlavy. Casco už přilby podle nového vzoru dělá.
Já osobně jsem začínala taky u levnějších typů přileb, ale potom jsem přešla ke Cascu a jejich řadě Mistral, protože z těch levnějších přileb mě šíleně bolela hlava, když jsem je měla déle nasazené byť byly dobře nastavené. Casco Mistral se cenově pohybuje kolem 2200-2900Kč, jsou lehké, dobře odvětrané a nestalo se, že by mě v nich bolela hlava a to ani při dlouhém nošení (vytrvalost..). Investice se rozhodně vyplatí. Už jsem v nich i padala a vždycky vydržely chránit hlavu tak, jak mají.
U páteřáku bych jednoznačně volila ten klasický, ne vestu. Vesta se nedá upevnit tak, aby se neposunovala při vašem pohybu a je riziko, že nebude v případě potřeby dobře chránit. Jestli chcete koupit dobrý páteřák a za dobrou cenu, nehledejte v jezdeckých potřebách a vsaďte na vybavení pro snowboarding nebo lyžování a hledejte páteřák s gelovou vložkou nabízející zvýšený stupeň ochrany (tuším třída 2). Dají se sehnat už za 1300 Kč, špičkově se přizpůsobí zádům a v případě pádu na záda skoro necítíte náraz a ani potom vás nic nebolí. Zachránilo mě to už několikrát (mladé a velmi energické a kreativní zvíře v základním výcviku...). Ty klasické jezdecké páteřáky jsou prakticky jen na okrasu a navíc mají jen stupeň ochrany 1. Nevyplatí se.
Děkuji za rady. Do Equita to mám cca 75-80km. I když to objednám poštou, můžu to vrátit, když nebude sedět, vyjde to levněj než cesta (tak trochu řeším i peníze). Ale ještě o tom popřemýšlím, samozřejmě že je lepší ji vyzkoušet někde v obchodě, porovnat velikosti. Ale myslím si, že 58 by mi byla malá. I helmu na kolo jsem měla M/L. Dneska jsem si ještě nechala měřit hlavu druhou osobou (je to lepší, než když si to měřím sama a hlava dělala 59 cm).
A můžu se zeptat, jaké jsou nové požadavky na bezpečnost přilby?
A díky ta tip ohledně páteřáku, mrknu se na netu.
Původně jsem byla nadšená z přilby s pevnou velikostí, libovala jsem si, že je hlava jak v pokojíčku, ale po pár letech používání se mi stala přesně opačná věc než popisujou ostatní - tj. helma se nevytáhla, ale cca po půl hodině jízdy začala nepředstavitelně tlačit na temeni, což se stupňovalo až k zešílení. Zpočátku to nebylo při každém ježdění, ale jen občas, takže se to dalo, když se to stalo pravidlem, helmu jsem prodala a koupila si Casco Mistrall s dotahovacím kolečkem - přesně to, co jsem nikdy nechtěla
Spokojenost veliká, pokud jsem během jízdy pociťovala diskomfort, jednoduše jsem dotáhla či povolila jednou rukou, což u této helmy jde i pod bradou.
Terven
napsal(a):
Původně jsem byla nadšená z přilby s pevnou velikostí, libovala jsem si, že je hlava jak v pokojíčku, ale po pár letech používání se mi stala přesně opačná věc než popisujou ostatní - tj. helma se nevytáhla, ale cca po půl hodině jízdy začala nepředstavitelně tlačit na temeni, což se stupňovalo až k zešílení. Zpočátku to nebylo při každém ježdění, ale jen občas, takže se to dalo, když se to stalo pravidlem, helmu jsem prodala a koupila si Casco Mistrall s dotahovacím kolečkem - přesně to, co jsem nikdy nechtěla
Spokojenost veliká, pokud jsem během jízdy pociťovala diskomfort, jednoduše jsem dotáhla či povolila jednou rukou, což u této helmy jde i pod bradou.
Přesně, taky utahuju/povoluju během ježdění, ideální stav je, když o helmě na hlavě ani nevíte. Dřív jsem měla taky klasický nenastavitelný blembák, ale zaprvé mi začal padat do očí a zadruhé jsem měla po ježdění vždycky mokré vlasy od potu, bylo v něm hrozné horko. Doporučuju Casco Mistrall, je krásně odvětraná, lehká a pohodlná, navíc je hezká:). Ale do 1200 se bohužel nevejdete.
peggi16
napsal(a):
Děkuji za rady. Do Equita to mám cca 75-80km. I když to objednám poštou, můžu to vrátit, když nebude sedět, vyjde to levněj než cesta (tak trochu řeším i peníze). Ale ještě o tom popřemýšlím, samozřejmě že je lepší ji vyzkoušet někde v obchodě, porovnat velikosti. Ale myslím si, že 58 by mi byla malá. I helmu na kolo jsem měla M/L. Dneska jsem si ještě nechala měřit hlavu druhou osobou (je to lepší, než když si to měřím sama a hlava dělala 59 cm).
A můžu se zeptat, jaké jsou nové požadavky na bezpečnost přilby?
A díky ta tip ohledně páteřáku, mrknu se na netu.
No, z toho, co mi řekli, když jsem si před pár týdny kupovala novou Casco Mistral tam teď musí být vzadu jasně viditelný třetí bod úchytu = "jen" kolečko už nestačí. Ten mechanismus u Casca je teď upevněný na pásu a posunutý víc do temene hlavy, asi aby nemohl z hlavy snadno při pádu sklouznout. Bohužel nemám fotku, přilbu mám ve stáji. Přijde mi při nošení, že je přilba upevněná vzadu na hlavě níž než předtím u stejného modelu
Nevím jestli a jak se to týká nestavitelných přileb.
Víc jsem se po tom ale nepídila, info mám jen od prodavačky v obchodě.
alfi pav
napsal(a):
No, z toho, co mi řekli, když jsem si před pár týdny kupovala novou Casco Mistral tam teď musí být vzadu jasně viditelný třetí bod úchytu = "jen" kolečko už nestačí. Ten mechanismus u Casca je teď upevněný na pásu a posunutý víc do temene hlavy, asi aby nemohl z hlavy snadno při pádu sklouznout. Bohužel nemám fotku, přilbu mám ve stáji. Přijde mi při nošení, že je přilba upevněná vzadu na hlavě níž než předtím u stejného modelu
Nevím jestli a jak se to týká nestavitelných přileb.
Víc jsem se po tom ale nepídila, info mám jen od prodavačky v obchodě.
Souvisí to tedy s tří/čtyřbodovým upevněním helmy? Nikdy jsem helmu na koně neměla (nejezdila jsem). Četla jsem, že to čtyřbodové upevnění chrání hlavu víc zezadu než tříbodové. Čím víc do toho čučím, tím víc jsem z toho jelen.
Tak jsem si nakonec koupila Casco Mistrall, vel. L. Ale asi budu muset vracet, protože se mi zdá, že na temeni klouže. Jak pevná by měla být helma na hlavě? Obvod mám 59, tak nevím, jestli by nebyla lepší vel. M, která končí 59. Jenže už nejsou moc k sehnání.
Když jsem měla helmu na kolo, taky nebyla úplně na pevno, vůle na temeni tam byla.
Jinak je to nádherná supr helma, ale jestli úplně nesedí, tak to nemá cenu. A zezadu to tak víc odstává, nevím, jestli je to normální (přikládám foto).
Díky. Zítra jedu na ranč a asi ji nevyzkouším.
peggi16
napsal(a):
Tak jsem si nakonec koupila Casco Mistrall, vel. L. Ale asi budu muset vracet, protože se mi zdá, že na temeni klouže. Jak pevná by měla být helma na hlavě? Obvod mám 59, tak nevím, jestli by nebyla lepší vel. M, která končí 59. Jenže už nejsou moc k sehnání.
Když jsem měla helmu na kolo, taky nebyla úplně na pevno, vůle na temeni tam byla.
Jinak je to nádherná supr helma, ale jestli úplně nesedí, tak to nemá cenu. A zezadu to tak víc odstává, nevím, jestli je to normální (přikládám foto).
Jestli dobře měřím obvod hlavy, mám 56, helmu Casco Mistrall mám M.
Klouzat na temeni by po dotažení neměla, zkuste vyměnit za menší.
Terven
napsal(a):
Nevěřím, že se Casco Mistrall v M ku nikde nesežene.
Obvolávala jsem obchody, nemají to skrz tu novou bezpečnostní normu, budou dodávat pozděj, byť helmy na www stránkách mají. Sháněla jsem helmu C.mistrall do 2.200, - (jsou i o dost dražší za 2.600, -, ale po těch jsem se už nepídila, to už mám opravdu nad limit). V jednom obchodě mi řekli, že budou mít novou C. mistrall dle nové bezp.normy za 2.100, -, že se budou snažit držet cenu, ale že to bude až na konci srpna, takže asi počkám. Ale budu se snažit spíš helmu vyzkoušet v kamenném obchodě, je to nej řešení. Ono nemusí padnout ani to M u mistrallu.
peggi16
napsal(a):
Podle té fotky vidím u vás osobně já jeden velký problém a to je ten cop... Řekla bych, že proto to nesedí dobře. Máte ho moc vysoko. Rozpusťte si vlasy, nasaďte si přilbu a dotáhněte ji a až potom si uvažte cop. Problém se tím podle mě vyřeší. Cop si musíte vázat níž. Tyhle přilby jdou dost do týla, jak je cop vysoko, vadí to.
Mám taky dlouhé vlasy a cop si pod přilbu dělám hodně dolů, skoro pod spodní hranicí vlasů na hlavě.
Jestliže máte opravdu obvod hlavy 59, tak by vám byla Mistral vel. M hodně těsná.
Mám obvod hlavy 58 a zkoušela jsem obě velikosti a jezdila v obou přilbách.
Teď mám Mistrall M a velikost je mi tak akorát, ale mít o 1 cm víc na obvodu hlavy, tak bych se v ní necítila dobře.
Štelovat taky musíte nejen kolečkem, ale dotáhnout i pod ušima, ty starší verze to mají na obou stranách. Je to tříbodovka, s takovým nastavováním se počítá a pomáhá to udržet přilbu na správném místě.
alfi pav
napsal(a):
Podle té fotky vidím u vás osobně já jeden velký problém a to je ten cop... Řekla bych, že proto to nesedí dobře. Máte ho moc vysoko. Rozpusťte si vlasy, nasaďte si přilbu a dotáhněte ji a až potom si uvažte cop. Problém se tím podle mě vyřeší. Cop si musíte vázat níž. Tyhle přilby jdou dost do týla, jak je cop vysoko, vadí to.
Mám taky dlouhé vlasy a cop si pod přilbu dělám hodně dolů, skoro pod spodní hranicí vlasů na hlavě.
Jestliže máte opravdu obvod hlavy 59, tak by vám byla Mistral vel. M hodně těsná.
Mám obvod hlavy 58 a zkoušela jsem obě velikosti a jezdila v obou přilbách.
Teď mám Mistrall M a velikost je mi tak akorát, ale mít o 1 cm víc na obvodu hlavy, tak bych se v ní necítila dobře.
Štelovat taky musíte nejen kolečkem, ale dotáhnout i pod ušima, ty starší verze to mají na obou stranách. Je to tříbodovka, s takovým nastavováním se počítá a pomáhá to udržet přilbu na správném místě.
Zkoušela jsem to i s rozpuštěnými vlasy, ale bylo to stejné. Zkoušel ji i taťka a tomu seděla jak ulitá (ten ale na koni nejezdí). Nehýbala se mu na hlavě vůbec. Zkoušela jsem vše dle návodu a prostě neseděla, šlo s ní lehce hýbat, resp. bych ji pomalu otočila kolem hlavy. Zkoušela jsem i test z návodu a helma šla i při nízkém tlaku dozadu, že se mi odhalilo čelo a opačně, že jsem přes ni neviděla. A to nesmí být, nedoporučují v tomto případě užívání.
Štelovala jsem všechno, hrála jsem si s helmou dobré 2 hodiny, ale výsledek stejný. Asi není na můj tvar hlavy. Mám celkem úzký obličej, lehce oválný.
Dnes jsem byla na ranči a tam mi půjčili helmu a ta mi sedla podstatně líp, a taky byla menší než mistrall (vevnitř), jak vypadala na hlavě, netuším (ale to jsem neřešila). Byl to nějaký starší model, zapomněla jsem se mrknout, snad tam bylo carbonic(s), nevím, jestli to nebylo taky Casco. Měla štelovací kolečko a jen jsem ji nasadila na hlavu, držela i bez zapnutí podbradního pásku (ten jsem si samozřejmě pak zapnula). A tak to má být, musí držet. A mistrall mi z hlavy spadl.
Asi to chce vyzkoušet víc přileb.
Kájapl

XXX.XXX.107.179
Dobrý den,
právě jsem si koupila nenastavitelnou jezdeckou helmu s vystelkou velikost 56, obvod hlavy mam mezi 54-55 cm. Chtěla bych se zeptat jestli mi helma bude dobře sedět.
Předem děkuji za odpověď.
Kájapl
napsal(a):
Dobrý den,
právě jsem si koupila nenastavitelnou jezdeckou helmu s vystelkou velikost 56, obvod hlavy mam mezi 54-55 cm. Chtěla bych se zeptat jestli mi helma bude dobře sedět.
Předem děkuji za odpověď.
Já si taky koupila helmu přes net a nakonec jsem ji musela vrátit. Opravdu není nadto, když ji může člověk vyzkoušet v obchodě. Koupila jsem nakonec jinou a přestože mi naměřili obvod hlavy 58 cm, mám helmu 52-56 cm. V mé velikosti mi neseděla, byla velká.
Hlavně by Vám měla helma dobře držet na hlavě i bez zapnutí řemínků, neměla by se hýbat dopředu ani dozadu nebo do stran. Já nakonec koupila Covalliero Jump a už jsem ji vyzkoušela na koni, sedí perfektně, ani jsem po chvíli nevěděla, že ji mám na hlavě.
Až ji budete mít doma, zkuste ji mít na hlavě třeba hodinu, dvě a uvidíte, jestli nebude nikde tlačit (neměla by tlačit na spáncích, aspoň mi to říkala paní v obchodě). Když bude špatná, tak ji vraťte, dostanete zpět peníze za helmu i poštu. Špatná helma udělá víc škody než užitku, při pádu může i zranit.
A jestli bude sedět, to záleží od modelu...snad jo. Ale chce to vyzkoušet.
O těch nenastavitelných helmách jsem četla, že se časem "vytahá" obvod, tak nevím, já mám radši štelovací, kdy podle potřeby dotáhnu nebo uberu.
Ari

XXX.XXX.76.254
Ja mám túto prilbu a úprimne som spokojná, mám ju už tretí rok a nič jej nie je, nastavuje sa jednoducho, žiadné zložité nastavovanie. Dá sa nastaviť aj počas jazdenia. . úprimne by som ju za inú nemenila. Cena je 35 eur, neviem koľko je to v prepočte .
http://www.prefarmu.sk/sk/detail/chov-koni-jazdecke-potreby/pre-jazdcov/jazdecka-prilba-carbonic
čo sa týka bezpečnosti chrbtice ja mám vestu, hoci na bežné jazdy sa ju nosiť neoplatí, nedá sa v tom dobre hýbať, síce pri páde podľa mňa ochráni (nezažila som), ale v prípade korytnačky tiež nepochybujem, že je účinná, pretože človek skoro nikdy nespadne na predok, ale vždy na chrbát, príp. bok. Okrem toho je korytka o dosť lacnejšia , ale na vychádzky je podľa mňa dobrá aj vesta, už je to na tebe.
Ari
napsal(a):
Ja mám túto prilbu a úprimne som spokojná, mám ju už tretí rok a nič jej nie je, nastavuje sa jednoducho, žiadné zložité nastavovanie. Dá sa nastaviť aj počas jazdenia. . úprimne by som ju za inú nemenila. Cena je 35 eur, neviem koľko je to v prepočte .
http://www.prefarmu.sk/sk/detail/chov-koni-jazdecke-potreby/pre-jazdcov/jazdecka-prilba-carbonic
čo sa týka bezpečnosti chrbtice ja mám vestu, hoci na bežné jazdy sa ju nosiť neoplatí, nedá sa v tom dobre hýbať, síce pri páde podľa mňa ochráni (nezažila som), ale v prípade korytnačky tiež nepochybujem, že je účinná, pretože človek skoro nikdy nespadne na predok, ale vždy na chrbát, príp. bok. Okrem toho je korytka o dosť lacnejšia , ale na vychádzky je podľa mňa dobrá aj vesta, už je to na tebe.
Přesně tuhle mám i já, a to už skoro dobrých 10 let :), budu ji měnit hlavně proto, že sem v ní už zažila 4 pády, včetně jednoho velkého a mám ten ozdobný plast uprostřed helmy mírně prasklý, celkově je ale v pořádku ovšem nebudu dráždit hada bosou nohou, posledně mě ochránila před úrazem hlavy a už by si asi zasloužila důchod :).
Helma musí sedět opravdu na hlavě fest, i když bude ze začátku trošku tlačit ony se ty molitany vevnitř vyšmatlají jak to člověk zapotí a seperou pokud hodíte helmu sem tam do pračky. Určitě se toho nebojte, helma musí sedět na hlavě pevně když zatřepete prudce hlavou dopředu dozadu, nesmí vám sjet do čela. Není větší opruz než v průběhu tréninku nebo závodů po každém skoku nebo chvilce cválání posunovat helmu z čela pryč. A řemínky to nezachrání.
Investujte do ní, je to vaše hlava, máte jenom jednu, jinou vám nikdo nedá. Je to investice i na několik let.