Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

sisivix

13.7.2015 12:38
sisivix

XXX.XXX.200.141

Dobrý den,
Mám dotaz na majitele hříbátek, jak řešíte odstav ? Odstavujete nebo ne ?
Mám kobylu s hříbětem ( kobylka ) a pořád přemýšlím jak to vykoumat. Kobylky mám ve smíšeném stádě starších i mladých koní valachů i kobyl, koně jsou pořád venku s možností volného přístupu do stáje nebo přístřešku... Hříbátku jsou právě tři měsíce, ano na odstav zatím čas. Když jsem nad tím přemýšlela napadla mě varianta - neodstavovat. Máte někdo zkušenosti s tím když neodstavíte hříbě ? Nemám moc dobré možnosti kam bych hříbka dala vše je hodně daleko nebo nevyhovující. Doma v boxech i ve všech výbězích/ pastvinách by na sebe viděly. Kdyby bylo hříbě hřebeček odstavím ale tak mě to napadlo když je to kobylka jestli to jde... Na to že jsou kobylce tři měsíce je už pěkně samostatná, za maminkou si chodí občas cucnout jinak je pořád se svým oblíbencem 12-ti letým valachem plnokrevníka Nebo s jinýma koňmi. Její mámu v klidu mohu odvést třeba na 1O-15 minut do kruhovky a malá si toho ani nevšimně taktéž kobyla to vůbec neřeší :) U hříbátka to samé mohu ji odvést vyčistit a vráti neříká na to nic :)
Přemýšlela jsem že jak bude starší že bych ji maminku začala brávat více i malou a postupně prodlužovala aby si zvykaly na práci bez sebe. Co se týká mlíka slyšela jsem že kobyla si hříbě časem odstaví.
Moje otázka zní: Jde to tak ? Bez odstavu ? Máte někdo zkušenosti a více informací ? Nebo chtě nechtě ji rázem šestého měsíce musím odstavit ? Její matku nemám ani na chov ani do závodů - hříbátko bylo, nechtěné".
Předem děkuji všem za odpovědi a názory.

13.7.2015 13:06
katkaa1

XXX.XXX.187.26

Ja som mala podobný plán (neodstavovať) pri našej kobylke ktorá má teraz už 4 roky. Nakoniec som ale odstavila, lebo ešte v 11 mesiacoch veselo cucala a kobyla už toho mala dosť, aj keď mi viacerí chovatelia tvrdili, že to už na matku nemá takmer žiadny vplyv lebo to mlieko je takmer iba voda, kobylu som musela ládovať jadrom aby mi nechudla a malá bola na matke dosť závislá. Na noc som ju oddeľovala do vlastného boxu asi od 8. mesiaca, no ráno prvé čo urobila bolo že sa vrhla na kobylu. Myslím, že bez odstavu by pila mlieko donekonečna. Odstavili sme ale len pomerne na krátko, na 6 týždňov, úplne to stačilo, kobyla sa zasušila a mladá keď prišla domov asi 2x skúsila piť, no už bola odohnaná a potom to už ani neskúšala. A prestala sa aj fixovať na matku, ktorá ju už brala ako cudziu.

13.7.2015 13:09
mura8

XXX.XXX.114.141

My jsme neměli v plánu kobylku odstavovat, ale když ještě ve 2,5 letech od maminy pila, tak jsme odstavili. Pouze jsme dali matku na 2 týdny do vedlejší ohrady s jiným koněm, aby ztratila mléko. smajlík

sisivix

13.7.2015 13:19
sisivix

XXX.XXX.200.141

Děkuji za odpovědi smajlík Má ještě někdo nějaké zkušenosti ? smajlík

13.7.2015 13:51
roxicka17

XXX.XXX.139.44

Nevim z vlastni zkusenosti ale znama tak resi odstavy u kazdeho hribete. Neodstavuje tedy vubec. Kobyla vzdy mezi 9-11 mesicem prestane sama kojit... s kobylou od 6 mesice hribete zacne pracovat jako driv. Zvyka je na odchod matek a opacne funguje to bezva. I v prirode si kobyla hribe odstavi

13.7.2015 14:36
koně

XXX.XXX.205.252

Také jsem nijak striktně neodstavovala.
Když bylo hříbě malé a kobyla šla pracovat, chodilo zpočátku vyvázané při ní a pak už zůstávalo samo v boxu.Pomalu se mu prodlužovaly intervaly bez matky.
Vlastní box na noc dostalo cca v 7mi měsících.Přes den bylo nadále s matkou ve stádě a cucalo.
Když mu bylo tak 1,5 roku, matka jela na 3dny na akci.Když přijela, už "prcka" cucat nenechala a asi ani nebylo co.A měli jsme odstaveno.
Pokud vám kobyla nebude hubnout, asi bych to radikálně neřešila.Jen kvůli té závislosti pokračovat v tom, co už děláte.Odvádět kobylu a hříbě nechávat doma, či naopak.Intervaly prodlužovat.

13.7.2015 21:30
Luc4iiii

XXX.XXX.236.1

Já se pokoušela hříbě odstavit - kobyla na noc do jiného boxu. přes den byly odděleny ohradou, ale kobyla si vždy našla cestu jak se nechat vypít. v roce a půl ho pak odstavila sama. A na práci bych si kobylu klidně už brala i na dýl (i hodinu), nebo když pojedete ven, vemte s sebou aj prcka. Já sem malého vždy pouštěla dostatečně daleko od silnice, byl natolik zaměstnán pasením a lítáním že na nějaké cucání mléka nezbyl čas.

13.7.2015 21:33
mgtka

XXX.XXX.22.116

Měla jsem taky dost samostatného prcka, odstavili jsme tak, že jsme ho dali ob ohradu s jeho oblíbenou tetou...a šlo to naprosto bez problému.

13.7.2015 22:03
sisivix

XXX.XXX.200.141

Opet dekuji za odpovedi :) Ma jeste nekdo dalsi zkusenosti / nazory ?

14.7.2015 08:28
aggitta

XXX.XXX.65.76

Většinou neprodané klisničky odstavuji od matek až na jaře, před přidáním hřebce do stáda. Podle data narození je jim 8-12 měsíců. Když jsem matku připouštěla jinak než naším hřebcem, nebo vůbec, nechávala jsem hříbě s ní i druhý rok. Některé i tuto sezonu matku ocucávalo, ale spíše než zdroj výživy šlo o kontakt s matkou, uklidnění polekaného ročka a pod. Záíleželo na klisně, některá kojení sama ukončila zhruba kolem roku hříběte, jiná nechala žužlat celý další rok.

14.7.2015 12:47
apolo2

XXX.XXX.0.19

Pokud není nutnost odstavit, tak bych to neřešila. Koníky máte ve větším stádě, myslím, že si to pořeší sami. Podle toho co píšete, hříbě na matce závislé nebude, do toho 1roku bych ho klidně nechala pít od matky, pokud bude co. Vychovala jsem sice 1 hříbě, cca od půl roku bylo bez matky a v jednom roce se prodalo, ale nyní když na to hledím zpátky, už bych ho tak brzo nedávala od matky pryč, i když bylo hodně samostatné a matka si ho odstavila sama. Přece jenom to jsou mimina a pokud není opravdu vyloženě nutné odstavit, nechala bych ho ať si to svoje dětství užívá co nejdéle i s matkou.

14.7.2015 23:33
sisivix

XXX.XXX.200.141

Děkuji moc za další zkušenosti :) Asi to zkusím a když bude problém tak odstavím... Pokud j

eště někdo má něaké zkušenosti nebo názory tak je srm napište, ráda si počtu :).

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.7.2015 23:42
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tiež si nemyslím, že to bude problém, keď kobyla sama žriebä odstaví. ale nad tých 10-12 mesiacov by som to možno potom riešila operatívne, ak by k odstavu nedošlo. Predsalen, to mlieko už nebude mať hodnotu žiadnu, iba bude kobylu oberať o energiu na jeho výrobu a z ytočne bude mať vyššie výživové nároky...
Zažila som dvojročku pod matkou, ktorá sama mala problém sa uživiť, ale majiteľ to nechal na prírode a žriebäcucalo a cucalo... Matka vyzerala strašne, to mi voči nej prišlo veľmi nefér...

20.7.2015 15:06
canka

XXX.XXX.33.9

Také se přidám...já doporučuji odstavit...moje kobyla byla pouze společně s matkou a kravami do jejích 3 let...kupovali se tenkrát před 12 lety všichni společně i s těmi kravkami, aby je majitel nedal na jatka...to že nic neuměli a srst a kopyta vypadali hrozně sem nepatří...kobyly byly obě v dobrém výživném stavu, moje kobyla až v moc dobrém stavu Následně jsem také zjistili proč...na první týden jsme je nechali společně v jednom velkém boxe, aby to pro ně nebyl takový šok, to nové prostředí...no a nestačili jsme valit oči, když jsme viděli, že ta moje 3-letá kobyla stále cucala od matky!Takže kobyly jsme rozdělili od sebe každou zvlášť do boxíku a po týdnu byl klid

Přidejte reakci

Přidat smajlík