monalisa007

XXX.XXX.42.162
Dobrý den, ráda bych zde požádala o radu ohledně své pony kobylky. Posledních pár roků si vždy přes léto vydrbe kořen ocasu, letos se k tomu přidala i část hřívy od kohoutku až asi do poloviny krku a včera dokonce i flek na tváři, který je lehce nateklý a nejspíše i bolestivý. Je ustájena venkovně s možností přístupu dovnitř, pravda hmyzu je na sadě dosti, repelenty nezabírají. Je možné, že je to alergie na hmyzí bodnutí? Má někdo podobnou zkušenost? Moc děkuji za rady, co by ji pomohlo a ulevilo.
M.H.
Můj návrh: Domluvit se s vetem a vzít z toho stěry - abych věděla, co to je.
PAK (před stěry plácat cokoli je chyba!) zkusit omývat třeba octovou vodou.
Je mnoho přípravků, ba velice sofistikovaných. jejich volba je ale závislá na tom, co koně přesně dráždí.
No... pokud vet doporučí, nebylo by asi od věci vzít i krev na alergeny (zjednodušuju).
Protože tohle drbání může být počáteční fází něčeho horšího, třeba ERU (měsíční slepota).
Nebo taky to může být jen tím, že koně svědí kousavé lezoucí mušky, kloše, kdeco. Pak je síťka přes postižená místa dobrá věc.
No.. já bych to chtěla vědět z těch stěrů, najde-li se tam něco... a z té krve, nejde - li o alergickou reakci na... něco.
Budeš moc hodná, napíšeš-li sem, jak to nakonec dopadlo. Toto téma se tu vyskytuje často, ale výsledek málokdy, takže když to po čase někdo hledá, nedozví se to podstatné.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ano, myslím že je to to, čemu se říká "mušák".Hledejte na síti informace, ale přebírejte zdroje, na EQ v Bažině teď v tématu Kdy byl ten správný čas II na poslední nebo předposlední stránce píše horsana-což je vet-jak pečuje o alergickou poničku a její okolí a stáj/potřebujete se taky naučit něco o hmyzu a komplexních možnostech ochrany před jednotlivými druhy/.
Stěry bývají na nic, seškraby na specielní půdu bych tady nedělala, ani alergologii-jako imunologie to budou náběry drahé, nejspíš na laboklin/podívat na nabídku s ejistě můžete/ amyslím, že šance, že by se našel konkrétní jeden vyvolavač a bylo možné na něj desenzibilizovat je mizivá, stejně skončíte u obecných opatření viz výše, šetřila bych koruny.
Ještě poár fotek k ilustraci - nejprve vydrbaná hříva 2010 + 2012 (to jsem nevěděla, co s tím) a pak dorostlá.
Doporučuji umýt řádně okolí a hřívu+ocas, ocet nedoporučuji, vysuší a bude svědit. Naředěná betadina je dobrá, popř. aspon klasický kopřivový/březový šampon.
Prvně zjistit, zda kůň nemá nějaké parazity v hřívě/ocase a pokud je čistý, bude muchař.
Možnost je zadekovat, ale my to třeba zvládáme bez deky a ne každý kůň ji neroztrhá...
Za mě co jsme zkusili zabírá přípravek Killitch, dražší ale u nás funguje 100%, pak omezená pastva (nepouštět koně na celý den na vysokou trávu), zpočátku než přestane svědění omezení drbacích míst, zlepšení imunity koně-vždy je třeba začít řešit problém zevnitř, zvenku je jen vidět dopad(opstropesřec a jiné). Pak také si hodně lidi chválí homeopatika, seženete na netu hromadu informací a dají se lehce sehnat...
naše kobyla si našla vlastní boj proti hmyzu-přes den je sama zalezlá v otevřeném boxe a přes noc se pase...důležité je koni umožnit volbu.
monalisa007

XXX.XXX.242.9
Děkuji moc za reakce,
určitě tipy vyzkouším a uvidíme, jak se bude dařit nadále. Jakoukoliv deku bohužel musím vyloučit, protože ta moje slečna ji na sobě nesnese, ani čabraku, natož deku.. Co se týče vycházení ven, kobylka naštěstí možnost volby má a pravda je, že je většinou přes den taky schovaná, i přesto se drbe.
Ještě jednou díky, snad bude lépe