Určitě ne.
Prodejce si představuje, že vám ve vratech šupne do ruky vodítko s kobylou a pojedete?
Solidní prodávající dělá krve automaticky.Výsledky máte cca za týden.Pokud budete koně převážet, mít je musíte.Stojí to cca 300, -
Prohlídka veterinářem vám alespoň částečně jistí vás, potažmo vaší investici.Mimochodem běžná prohlídka koně, včetně ohybových zkoušek, předvedení na ruce, případně vyzkoušení pod sedlem rozhodně není zbytečná, ani časově extra náročná záležitost.V podstatě ani finančně, protože vám může ušetřit spousty výdajů do budoucna.
Taky musíte sepsat Hlášenku o změně majitele, poslat papíry do Slatiňan.To hodlá udělat?
Pokud vám tvrdí, že je hrozný problém udělat krve a prohlídku, tak s vámi nehraje fér už teď.Měla bych obavy, že je s kobylou něco špatně, když vám jí cpe takhle nahonem.
Souhlas s ostatními.
Byla jsem x-krát svědkem toho, že majitel koně, jakmile se rozhodl pro prodej koně, nechal udělat rtg; prostě proto, aby je měl nachystané pro možného kupce.
Praxe říká, že nad cenu cca 25 000 je to prostě slušnost.
Krve jsou opravdu povinné; navíc při současné nákazové situaci musejí být vcelku čerstvé. Chápala bych, že je prodávající nechá udělat, až když má o koně vážného zájemce, aby nepropadly. Ale ono to opravdu stojí pár korun a pokud se prodávající cuká, že ani tohle neudělá, prchala bych hodně rychle a hodně daleko.
S prohlídkou vetem je to jinak. Je, myslím, vhodné pozvat si na koně veterináře vlastního, a toho tedy taky zaplatit.
Ovšem, pokud bych u prodejce narazila už na ty krve, bála bych se podrazu hned, a asi si tím ušetřila jak náklady na toho svého veta, tak i pozdější trápení.
Gitule vrtule

XXX.XXX.148.31
fríský
napsal(a):
Mám vyhlídnutou klisnu křížence. Při rychlém jednání by byla cena kolem 30 tis a když bych chtěla si nechat udělat prohlídku a krve, což chvíli trvá, tak by se zvýšila její cena. Šly byste vůbec do takové to koupě? Děkuji.
Nešla bych do toho, já kdysi kupovala kobylu, krve byly, koně jsem si vyzkoušela sama nasedlala, vyzkoušela, prohmatala, nohy jsem zvedala, prostě jsem si udělala zkoušku toho koně.Pokud vám řekne, že když si necháte udělat prohlídku, zvíší se její cena?O kolik, to tisíc, o dva?Přece nejde o pár tisícovek navíc, když chcete mít jistotu, že kupujete zdravého koně.Mě by to zarazilo a teda nekoupila bych, když už nyní hraje nefér, co asi skrývá?Problémy kobyly, zdravotní, psychické?Ne, radši solidní prodejce, kterej mě nechá si koně i vyzkoušet někde na jízdárně a bude mít vše, co je nutné k převozu připravené.Čím rychleji se většinou lidé snaží zvíře prodat, tím větší problém bych za tím viděla, i když ne vždy je rychlý prodej znakem nemoci apod. u daného zvířete.Ale vážně, nešla bYch do toho, aby jste pak nelitovala.
Tam nejde o to jestli je to kříženec...jde o přístup majitelů.
Když už hned takhle vymýšlejí, hned se vám má rozsvítit kontrolka, že něco s koněm nebude v pořádku a just si ho ověřit ze všech stran...pokud majitelé chtějí jen ultrarychlé jednání, tak se na to vykašlete, pokud budou chtít prodat, nějakých pár dní pro ně nebude překážkou.
fríský
napsal(a):
Mám vyhlídnutou klisnu křížence. Při rychlém jednání by byla cena kolem 30 tis a když bych chtěla si nechat udělat prohlídku a krve, což chvíli trvá, tak by se zvýšila její cena. Šly byste vůbec do takové to koupě? Děkuji.
Mám pro vás nabídku mnohem výhodnější. Dejte mi pět tisíc a já vám žádného koně nedám. Ušetřím vám tím veliké zklamání, dvacet pět tisíc a spoustu dalších výdajů
Bohužel už jsem udělala u jiného koníka zkušenost, že se neudělala prohlídka a dala jsem na radu a samozřejmě se mi to vymstilo- ve výsledku stála klisna mnohem více( naštěstí je papírová a charakterní, takže mi to vrátí jinak.
Pan majitel by mi nechal udělat prohlídku s krvemi, ale navýšila by se cena o 10 tis.za bez papírového koně. Je to opravdu celé divné- nepůjdu do takového koupě.Má divný postoj, že když kupující neví cenu, tak se má přijet podívat a potom i jednat o ceně ( pojedu někam, kde bych ani neměla na kupní cenu ). Děkuji všem.
IvanaKrupn
napsal(a):
Já bych šla, pokud je ta prohlídka krve důležitá...
Evidentně tady někdo ví, co píše..
Jak psali ostatní - ne, ne a ještě jednou ne. Smrdí to na dálku až sem, dočkala byste se akorát prázdného konta a dalšího zklamání. Pro slušného prodejce jsou udělané krve, stejně tak prohlídka a vyzkoušení koně neodmyslitelnou součástí.
petvurlink

XXX.XXX.41.2
Kříženec za 30tis? Bez krví a bez prohlídky? A když o to "milostivě" zažádáte, tak bude kůň dražší?! VÁHÁTE OPRÁVNĚNĚ! Tady není něco v pořádku, takže ruce pryč! Trh je kříženců přesycen a to s mnohem lepšími podmínkami!
Po mnoha zkušenostech bych do této koupě nešla, ale ne kvůli tomu, že by koník byl špatný nebo by nestál za to, ale kvůli prodávajícímu, zřejmě to nebude nikdo férový a akorát bude vymýšlet.Lidi dokážou opravdu překvapit a otrávit život Jinak můj úplně první koník byl kříženec, otec, matka neznámá, bez modrého průkazu, nejasného stáří...a byl to ten nejlepší kůň, kterého jsem kdy měla !
petvurlink

XXX.XXX.41.2
mgtka
napsal(a):
Pozor já vloni koupila křížence za 40t. takže to až tak neshazujte, nevíme nic víc krom toho, že není čistokrevná.
Můj kříženec je milionové zvíře, sháněla jsem profíka pro total nejezdce a to jsem taky dostala a nikdy jsem ani nezalitovala.
Nevím, JÁ osobně bych za 40tis.Kč křížence nekupovala (neberte si to nijak osobně, není to směřováno proti původu koně, spíše proti majitelům, kteří chtějí očividně z prodeje vytlačit co nejvíce peněz - trh je koňmi prostě přesycen, to je realita, tudíž jsou často relativně pod cenou prodáváni i čistokrevní koně, natož kříženci).
Můj valach je též kříženec,180kvh, v únoru 8mi letý, suprově přiježděný, zdravý (klep klep klep), povahově hodnějšího koně neznám a opravdu by na sobě nechal dříví štípat. Kupovala jsem ho 2 roky zpátky a stál mě se vším všudy (kontrola veterinářem, krve, dokonce i s odvozem) 25tis. Ale je pravda, že jsem takto hledala a vybírala rok (chtěla jsem opravdu rodinného miláčka který u nás zestárne) a nakonec se mi ozvala pani na podaný inzerát, ne že by byl nabídnut veřejně v inzerci. Byl to rodinný koník a paní si velmi vybírala, kam koníka prodá, začala mít vážné zdravotní problémy a nemohla se o něj dále starat.
Je třeba pečlivě hledat, nic zbytečně neuspěchat - opravdu je k prodeji plno koní v různých cenových relacích a pokud je člověk trpělivý, najde co hledá.
petvurlink

XXX.XXX.41.2
petvurlink
napsal(a):
Nevím, JÁ osobně bych za 40tis.Kč křížence nekupovala (neberte si to nijak osobně, není to směřováno proti původu koně, spíše proti majitelům, kteří chtějí očividně z prodeje vytlačit co nejvíce peněz - trh je koňmi prostě přesycen, to je realita, tudíž jsou často relativně pod cenou prodáváni i čistokrevní koně, natož kříženci).
Můj valach je též kříženec,180kvh, v únoru 8mi letý, suprově přiježděný, zdravý (klep klep klep), povahově hodnějšího koně neznám a opravdu by na sobě nechal dříví štípat. Kupovala jsem ho 2 roky zpátky a stál mě se vším všudy (kontrola veterinářem, krve, dokonce i s odvozem) 25tis. Ale je pravda, že jsem takto hledala a vybírala rok (chtěla jsem opravdu rodinného miláčka který u nás zestárne) a nakonec se mi ozvala pani na podaný inzerát, ne že by byl nabídnut veřejně v inzerci. Byl to rodinný koník a paní si velmi vybírala, kam koníka prodá, začala mít vážné zdravotní problémy a nemohla se o něj dále starat.
Je třeba pečlivě hledat, nic zbytečně neuspěchat - opravdu je k prodeji plno koní v různých cenových relacích a pokud je člověk trpělivý, najde co hledá.
A ještě jsem zapoměla dodat, pokud má člověk takové pochybnosti již před prodejem, pak to něco značí a je dobré k tomu přihlížet, protože dnešní doba je v tomto ohledu opravdu zlá a nevyzpytatelná - ze všeho se všichni snaží jen vytlouct peníze. Koní je mraky, proto je dobré najít i vhodného prodejce, nejen zvíře. Lidé opravdu dokážou natropit spoustu škod i po prodeji...
Ježíííš připadám si tu jako na psím fóru.
Nekupovala jsem hříbě, které někdo cíleně křížil ale už staršího koně, který ani nebyl v inzerci, tudíž ho majitelé ani neměli v plánu prodat...
A dokud všichni majitelé strakatých hřebců budou nabízet připouštění čehokoliv (čehož je plný bazoš), lidi nikdy od toho neodradíte
Pár příkladů za vše
http://zvirata.bazos.cz/inzerat/50028805/Pripousteni-HOMOZYGOTNIM-paint-horse-hrebcem.php
http://zvirata.bazos.cz/inzerat/48976267/Levne-pripusteni-hrebcem-PAINT-HORSE-prirozene-i-inseminacne.php
http://zvirata.bazos.cz/inzerat/49917026/Pripousteni-klisen-vsech-plemen-hrebcem-WELSH-COB.php
http://zvirata.bazos.cz/inzerat/49904311/Pripousteni-plemennym-hrebcem-APHA.php.