Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.7.2015 21:37
hellen

XXX.XXX.252.11

Máte někdo zkušenost s vracením koně z důvodu zdravotních vad v případě, kdy prodávající odmítá spolupracovat? Mám na mysli právníky, polici, soudy a všechny tyhle opletačky, když to zkrátka nejde po dobrém.

Budu ráda za každý příspěvek o tom, jak jste v podobné situaci postupovali, jak to celé probíhalo a jak to nakonec dopadlo díky všem.

Gitule vrtule

22.7.2015 07:51
Gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

hellen napsal(a):
Máte někdo zkušenost s vracením koně z důvodu zdravotních vad v případě, kdy prodávající odmítá spolupracovat? Mám na mysli právníky, polici, soudy a všechny tyhle opletačky, když to zkrátka nejde po dobrém.

Budu ráda za každý příspěvek o tom, jak jste v podobné situaci postupovali, jak to celé probíhalo a jak to nakonec dopadlo díky všem.

Je určitá lhůta pro navrácení zvířete ze zdravotních důvodů a vad.Nevím, jak proběhl váš nákup zvířete, ale nejspíš je chyba u vás, že jste si s sebou nevzala někoho, kdo koně vyšetří, nejlépe veterinář, či fyzioterapeut.Ono se fakt vyplatí mít někoho sebou a dát pár tisícovek navíc, než pak mít problémy vašeho rázu, kdy prodejce nespolupracuje, nemá se k navrácení peněz apod.Je to na dlouhé lokte, vyjde vás to na pár desítek tisíc u soudu a s nejasným výsledkem.Dnešní soudy totiž nejsou o spravedlnosti, jak tak nějak v poslední době kolem sebe sleduji.myslím si, že jste zanedbala koupi už jen tím, že jste si opravdu nevzala s sebou nějakého odborníka, i když chápu, že ne všechny zdravotní problémy se mohou ukázat hned při koupi, ale taková ta jistota, že tam je někdo znalý svého oboru je asi k nezaplacení.Jestli máte koně za cca 30tisíc, tak vás soud vyjde možná na stejnou částku.Dokazování vady zdravotní apod.Na dlouhé lokte fakt.Nezávidím situaci, ale možná, že je to poučení pro vás, jak nenaletět příště.Přeji, aby vše dobře dopadlo.

petvurlink

23.7.2015 11:19
petvurlink

XXX.XXX.41.2

hellen napsal(a):

O svém případu jste nic nenapsala, neznám podrobnosti, proto se možná blbě zeptám..

.. rozmysleli jste si situaci pořádně? Stojí Vám to za to ? Bohužel ze zkušeností (pracuji ve státním) vím, že se to nejen prodraží, ale dost pravděpodobně i protáhne a nikdo Vám nezaručí, že verdikt padne ve Váš prospěch. Pokud se nejedná o opravdu závratnou částku, doporučuji snažit se to vyřešit soukromou cestou.

Před koupí jste nechala koně zkontrolovat veterinářem?

23.7.2015 12:02
hellen

XXX.XXX.252.11

Koně jsme před koupí nekontrolovali. Že to byla chyba vím, stejně jako vím, že existuje lhůta pro vrácení koně, že je třeba prokázat skrytou vadu, že je lepší se domluvit rozumně, protože soudy jsou drahé a zdlouhavé atd. atd.

Nicméně mě zajímala právě konkrétní zkušenost někoho, kdo si tímto prošel. Posudek soudního znalce o prokázání skryté zdravotní vady v řádné lhůtě pro odstoupení od smlouvy již mám.
Prodávající však na odstoupení nepřistoupil, tudíž mám na výběr: 1) vykašlat se na to a nechat si bezcenné nemocné zvíře 2) postupovat soudní cestou. Jiná možnost bohužel není, prodávající s námi už ani nekomunikuje.

23.7.2015 12:27
liva

XXX.XXX.31.32

Obávám se, že prodávající už peníze za koně utratil a i kdyby koně zpět vzal, nemá vám co vrátit.
Poptejte se po známých, jestli někdo nemá známého právníka, který by se za rozumnou cenu vašeho případu ujal a v prvé řadě poslal bývalému majiteli oficiální dopis jako váš právní zástupce se všemi náležitostmi a s upozorněním, že pokud se nedohodnete, bude věc postoupena soudu...
Bohužel je to pak na dlouho a vy mezitím budete muset koně živit...
Ale pokud soud vyhrajete, můžete žádat nejen uhrazení kupní částky, ale i náhradu soudních výloh a uhrazení nákladů na držení koně do vyřešení případu...
Pokud všechny tyto eventuality právník v dopise zmíní a přidá posudek soudního znalce... :).

23.7.2015 14:59
hellen

XXX.XXX.252.11

Děkuji, zkusíme to. Mám pocit, že prodávající si myslí, že jsme si celou skrytou vadu vymysleli a lékařskou zprávu nám vypsal nějaký kamarád, abychom z nich mohli tahat peníze nebo co. Posledně mi bylo řečeno, ať už laskavě nevolám kvůli nesmyslům

23.7.2015 17:31
roxicka17

XXX.XXX.138.238

Muzu se zeptat o jako skrytou vadu jde?reyili jsem pred par lety podobnou vec nakonec byloz kone za 50 kun za 15 majitel vratil cca 70 procent ceny a konika maji jako spolecnika.

23.7.2015 18:34
mgtka

XXX.XXX.22.99

hellen napsal(a):
Děkuji, zkusíme to. Mám pocit, že prodávající si myslí, že jsme si celou skrytou vadu vymysleli a lékařskou zprávu nám vypsal nějaký kamarád, abychom z nich mohli tahat peníze nebo co. Posledně mi bylo řečeno, ať už laskavě nevolám kvůli nesmyslům

To je v klidu, my bývalým majitelům volali taky s problémem, o kterém moc dobře věděli a ti mi tam zase točili něco v tom smyslu, že na mě zavolají PČR...nevím sice co by jim řekli ale co by ne:).

23.7.2015 21:03
peggi16

XXX.XXX.33.240

Jedna věc je vyhraný soud, druhá, aby původní majitel skutečně vše zaplatil. Záleží, na kolik to všechno vyjde, soudy nejsou levné a advokáti už vůbec ne. Plus cena za koně a vynálohy za jeho krmení a ošetřování, posudek. Asi to bude dost. Snad to dobře skončí.
V každém případě to řešte rychle.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.7.2015 22:22

Jasně, je taky otázka, o jak drahé zvíře se jedná.
Já se pohybovala v nižších částkách a přestože jsem kupovala "zdravé" zvíře, na kterém nebyly vyditelné žádné vady (ani dle veta), tak se cca po měsíci začala ukazovat dušnost. Po přeléčování na nastydnutí a jiné dýchací onemocnění bylo usouzeno, že se jedná o dušnost a koupili jsme koně napíchaného kortikoidy.
Bohužel jsem fakt neměla energii na nějaké handrkování, tak jsem raději adekvátně k opravdovému stavu koně snížila jeho cenu a poslala ho do světa po několika měsících jako koně dušného :( Byla jsem na tom bita cca 10 tisíci... vzhledem k počtům koní v ČR, velice nízké kvalitě nepapírových zvířat a neochotě třídit koně s nekvalitním genovým původem, je taky hodně majitelů, kteří "musejí prodávat takto zdravá zvířata", jen aby se jich zbavili :( je to smutná realita.

24.7.2015 07:04
polárka.15

XXX.XXX.41.2

Já bych jen dodala, že vyhraný soud neznamená peníze zpět. Byť zaplatíte soudní poplatky, soud vyhrajete, tudíž vyhrajete žalovanou částku + náhrada za soudní poplatky, tak občanskoprávní spor může trvat roky, pokud se vydá exekuce a člověk je chytrý, tak mu není ani co sebrat, takže zase bez výsledku. Takže to nakonec dopadne tak, že dáte x desítek tisíc za soud, za advokáta a peněz se za nic nedočkáte nikdy.

Zkuste promyslet, zda máte peníze na vyhazování a nervy v zásobě, pak se v tomto případě na soud obraťte.

24.9.2015 17:18
Terka88

XXX.XXX.71.36

Zdravím,
chci se zeptat jak je to z vrácením koně když zjistím až od předešlé majitelky že kobyla má chronický zánět v noze a prodávající nám o tom nic neřekl a tvrdí že o tom nevěděl.

24.9.2015 18:02
mgtka

XXX.XXX.22.95

Záleží jak dávno to je, co jste koníka koupili a zda to máte veterinárně podloženo.
Ve smlouvě by pak mělo být, že je koník zdráv, nebo že jste zcela seznámeni s jeho zdravotním stavem.

24.9.2015 19:47
Terka88

XXX.XXX.71.36

Je to jen 5 dní co jsme ho koupily, ve slouvě je že jsme byli seznámeni a já jsem se i ptala jestli má nějaké zdravotní potíže a bylo mi že nemá žádné, od minulé majitelky jsme získaly i zprávu od veterináře.

24.9.2015 20:46
mgtka

XXX.XXX.22.95

Nejlepší je jí zavolat, popř. si nechat písemně udělat posudek od veta, že kůň je všechno jenom ne zdravý, a ten ji ukázat, prostě to nejdříve zkusit po dobrém.

24.9.2015 21:40
Terka88

XXX.XXX.71.36

Po dobrém jsme to už zkoušely ale prodávající prý o tom taky nevěděl tak máme prý smůlu a už to nehodlá řešit.

25.9.2015 12:40
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Terka hodně to zkrátim. Asi jsi v právu a taky v háji zaplatit koně před kontrolou mim vetem je risk který se ti nevyplatil to se stává. Můžeš zahájit občansko právní spor u soudu (hodně trpělivosti a štěstí) když vyhraješ behem několika desítek let možná dostaneš peníze zpět. No a nebo koníka prodat dál jako nemocnýho se značnou ztrátou nebo ho zkusit léčit a pořád si opakovat že za blbost se platí.

25.9.2015 12:53
Terka88

XXX.XXX.71.36

Tony, fakt dík. jo to už vím že toto byla velká chyba nějak se s tím poperem.

25.9.2015 14:35
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Tak hlavně aby to poučení nebylo moc drahý a abys to vyřešila co nejdřív v klidu ty nervy za to nestojí

25.9.2015 14:47

Hele, jak říká tony, pokud nebudeš umět udělat dostatečný bububu a bývalý majitel neuzná chybu a nenabídne odběr zpět, tak nemá smysl se s tím handrkovat.
Je to k vzteku a pláči, ale zbývá nejspíš jediné, co radí tony. Před cca rokem jsem koupila nabíchaného koně, který po pár týdnech začal chrchlat. Vetka ho poslouchala, vyšetřovala a nic zvláštního neshledala. Když to i po léčení přetrvávalo, znovu vyšetření a najednou se to ukázalo a diagnóza zněla, že je kůň dýchavičný... ale u mě to nešlo dokázat. Tak jsme jí prodali pod cenou, s přiznáním nemoce... :(
U Vás je to jiné - kdybyste měla sílu a peníze to řešit, předala byhc to právníkovi. Jestli máte v ruce vyšetření od jejich původního veta, takže je jasně doložitelné, že ten kůň problém měl a majitel o tom věděl, určitě je to vyhratelný boj. Pokud to byl předminulý majitel a tento o tom opravdu nevěděl, pak by to bylo nejspíš nevymahatelné. Nejspíš o jeho povědomí lze pouze spekulovat. Nebo se dostat ke smlouvě mezi předminulým a minulým majitelem, kde by to bylo specifikované, že má kůň tyto problémy, tedy o tom byl kupující prokazatelně informován... pak byste měla všechny trumfy v rukávu Vy! Ale to je asi hodně optimistická varianta.

25.9.2015 16:23
Terka88

XXX.XXX.71.36

Tony - kobča už je na prodej, sice to ještě nemáme úplně dořešeno ale když se někdo ozve tak jí prodám a na minulého majitele prdím.Možná nějaký chovatel co si od ní nechá hříbě - původ má dobrý, parkurový a můžu poradit i hřebce tady kousek a ten je

Hhipie - řešit to soudně na to nemám peníze, ano to vyšetření dělal předminulý majitel, momentálně máme slíbeno že nám pošlou oba smlouvy ale mám obavu že se na to oba vykašlou

Přidejte reakci

Přidat smajlík