Názor na shetlandy hřebce ?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

zuzanka15745

25.7.2015 16:21
zuzanka15745

XXX.XXX.39.68

Má nekdo zkusenosti s hřebcami ? plemeno shetland.

25.7.2015 18:32
aggitta

XXX.XXX.65.76

Ano, mám už skoro 30 let zkušeností s hřebci shetland pony. Ale polož konkrétní otázku...

zuzanka15745

25.7.2015 18:59
zuzanka15745

XXX.XXX.39.68

No jako jak se chovaji slysela jsem že když se nevykastruji tak že koušou utikaji atd... :/.

25.7.2015 20:24
hanka s.

XXX.XXX.72.61

Znala jsem dvacetiletého hřebce shetlanda.Byl uplně super.Jezdily na na něm děti, tahal.Už od hříběte hodný.
Osobně jsem měla setlandíka a ve dvou letech šly kuličky pryč.Byl neskutečně temperamentní a kousavý a neustále stál na zadních.A když jsme mu strouhali kopyta, drželi jsme ho čtyři!Byl tady z pastevka, ale základní socializace proběhla.Přivezli jsme ho, když mu byl rok.Nejprve to šlo.Ale pak se snažil dělat "velkého".

zuzanka15745

25.7.2015 20:43
zuzanka15745

XXX.XXX.39.68

Hanka s. a kolik te stala kastrace ?

25.7.2015 22:31
stacey

XXX.XXX.194.90

I u poníků platí, jaký si to uděláš, takový to máš.
Základ je správná výchova.

25.7.2015 22:34
datel

XXX.XXX.180.248

No u nás 4letý hřebec, čeká ho to na podzim. Bude se to delat doma cena 1800-2500kč. Jinak zvažuji kastraci i 13letého. Byl koupen jako kousavej a nebezpecnej. Je to takový bílé tuni nuni KHV87cm ale jakmile zavládnou hormony je to spatny. Vychovám nebyl. Zkusim to a uvidim, protoze rad taha a kdyz nema sve dny tak je opravdu super. Máte nekdo zkusenost s kastraci v 13letech má to smysl?

zuzanka15745

25.7.2015 22:46
zuzanka15745

XXX.XXX.39.68

Dekuji vsem za odpoved :).

25.7.2015 22:49
jennifer

XXX.XXX.217.71

datel napsal(a):
No u nás 4letý hřebec, čeká ho to na podzim. Bude se to delat doma cena 1800-2500kč. Jinak zvažuji kastraci i 13letého. Byl koupen jako kousavej a nebezpecnej. Je to takový bílé tuni nuni KHV87cm ale jakmile zavládnou hormony je to spatny. Vychovám nebyl. Zkusim to a uvidim, protoze rad taha a kdyz nema sve dny tak je opravdu super. Máte nekdo zkusenost s kastraci v 13letech má to smysl?

Mám zkušenost s kastrací v 16letech, taktéž shetland (resp. pony v typu shetlanda - KVH cca 90cm) a lituji, že jsem to neudělala dřív (tedy ne že by s ním nebylo k vydržení, byl odměřený jen k cizím, spolu jsme vycházeli i před tím dobře). Zhojil se výborně, ještě ten den snad ani nevěděl, že se nějaký zákrok dělal. Týden, nebo 10 dnů byl pod dohledem, pak šel rovnou mezi klisny do stáda. Vše OK. Až letos (po 3 letech od kastrace) si vzpomněl a obšťastnil jednu z kobyl. Nutno ovšem podotknout, že ho notně dlouho a vytrvala otravovala, než se k něčemu uráčil.
Určitě ale není záruka, že to proběhne všude stejně bezproblémově, ale s komplikacemi se musí počítat i u mladších.

26.7.2015 09:18
aggitta

XXX.XXX.65.76

Z hřebců, co prošly mým chovem, byl agresivní jenom jediný, zato pořádně a vytrvale. Dodnes působí jako plemenný hřebec, věkem se trochu zklidnil a hlavně od něj nic nechtějí. To já od hřebců práci pod sedlem nebo v tahu chtěla...
Jinak hodně z mých hřebců chodilo ochotně a spolehlivě s malými dětmi pod sedlem a to i v přítomnosti říjných klisen (připustil si ji až po práci).
Na obrázku jde hřebec třetí v řadě...

26.7.2015 09:34
aggitta

XXX.XXX.65.76

Ale samozřejmě, pokud si hodláte koupit hřebečka shetlanda pro jiné využití než chovné, doporučuji hřebečka vykastrovat klidně jako puberťáka - tedy cca v roce. Předejdete problémům s výchovou.
Shetty se dá zvládnout i jako hřebec, ale poníka si často pořizují chovatelé jako prvního koně, nebo mladí chovatelé, pro radost a možnost nácviku různých "blbin", kdy nezkušenost může způsobit vážné výchovné pochybení a následné potíže.
Jako příklad uvedu chovatelku, kupodivu matku dětí (tedy ne nerozumný teenager), která si pořídila odstávče poníka, ke všemu ještě tzv. jedináčka (koník rostl pouze s matkou a nenaučil se být koněm). Povožovala za roztomilou jeho snahu se se členy rodiny honit, nechala se oždibovat - až to skončilo tak, že koně vůbec nepouštěli ven, nebo jen na dvorek a nikdo k němu nejen nesměl, ale všichni se ho báli! Kůň co viděl, na to skočil a hryzal... Horko těžko ho jako 2letého prodali... (a domnívám se, že první věc, co s ním nový majitel udělal, byla kastrace).
Chtělo by to mít zkušenost alespoň s výcvikem psa, než si člověk pořídí hříbě. Hříbě doporučuji koupit ze stáda od chovatele, který odchovává víc jak 1 hříbě ročně, tedy malý hřebeček už se vydováděl s vrstevníky, byl srovnán "tetami" (=jiné klisny ze stáda, které netrpí hříbatům nevhodné chování). Ještě lepší je koupit začátečníkovi koně dospělého, vycvičeného (ale to zase člověk přijde o to, že je jedinným celoživotním majitelem koně a vychová si ho sobě na míru).

zuzanka15745

26.7.2015 10:14
zuzanka15745

XXX.XXX.39.68

Dekuji za odpoved :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík