Týraná - ty jo, tohle slovo je snad zaklínadlo nebo co. Protože tohle slovo je skloňováno ve všech pádech skoro pro všechny přeprodané koně. Jakýkoliv problém se okomentuje slovem "týraná" a mělo by být všem ihned jasné vo co go...Ve své podstatě, ale v drtivé většině nemá pisatel o tomhle slově ani ponětí co to znamená
Problém který popisuješ, je pouze reakce koně na tvrdou, neprostupnou ruku, bez absence pobídek holení a sedu. Tenhle problém má, troufám si říct, většina "rychlo jezdců", v kroku dobrý, v klusu ještě jakš takš to drží směr a možná i tempo a cval je úprk odněkud někam s dlouhou brdnou dráhou.
Pokud už chce kamarádka cválat, jakože nedoporučuji, tak na jízdárně, pod dohledem.
V terénu ji kobča dřív nebo později sundá.
Na jízdárně ji aspoň nebudete muset dlouho hledat a taky se tam sanitka lépe dostane, než někam do lesa.
Už jsem to zažila, kůň přiběhl z vyjížďky sám. Jezdkyni jsme naštěstí našli včas a našlo se i místo na přistání vrtulníku.
Odnesla to ruka a půl obličeje, srazila se se stromem.
Holčina totiž nejezdila v přilbě, protože měla kovbojského koně!
A na tom přece nebude jezdit v přilbě
Leeenice

XXX.XXX.41.14
Mně se líbí, jak všichni hned hodnotí jezdce jako špatného, aniž by ho kdy viděli. Co když kobyla měla kdysi ve cvalu nějakou špatnou zkušenost a cval je spouštěč nějaké nepříjemné vzpomínky? Nebo neumí cválat v rovnováze, padá na předek a proto zrychluje? Hned to nemusí být jezdcem, že rve za otěže. A pokud kobyla není přiježděná, tak si zkuste takového cválajícího koně brzdit pobídnutím holení do napnuté otěže. Akorát zrychlí ještě víc, protože pobídku holení zná jen jako pokyn k pohybu vpřed a bude mlátit hlavou na protest, protože absolutně nebude chápat, proč ho pobízíte a brzdíte zároveň. Všechno není jen černobílé.
Leeenice
napsal(a):
Mně se líbí, jak všichni hned hodnotí jezdce jako špatného, aniž by ho kdy viděli. Co když kobyla měla kdysi ve cvalu nějakou špatnou zkušenost a cval je spouštěč nějaké nepříjemné vzpomínky? Nebo neumí cválat v rovnováze, padá na předek a proto zrychluje? Hned to nemusí být jezdcem, že rve za otěže. A pokud kobyla není přiježděná, tak si zkuste takového cválajícího koně brzdit pobídnutím holení do napnuté otěže. Akorát zrychlí ještě víc, protože pobídku holení zná jen jako pokyn k pohybu vpřed a bude mlátit hlavou na protest, protože absolutně nebude chápat, proč ho pobízíte a brzdíte zároveň. Všechno není jen černobílé.
Jěždění je černobílé buď umíš nebo ne když neumíš tak se uč ale neučte se oba nebo naschle v pekle
Leeenice

XXX.XXX.41.14
Zajímavý pohled na svět. Pokud si pořídíte koně, který nic neumí a má ještě k tomu nějaký problém, tak i dobrému jezdci bude trvat, než přijde na kloub tomu, jak toho koně zpracovat. A místo rad se tu člověk dočká jen urážek. Je vidět, že jste se asi s takovým koněm ještě nesetkal. Já už měla tu čest, a nejednou. A viděla jsem, jak takoví koně zametli i s výbornýma jezdcema, kde prostě korektní pomůcku kůň nechápal. Si myslíte, že sednete na koně, který se setkal jen s holení vpřed a otěží vzad, že porozumí v tu chvíli něčemu složitějšímu? A kůň, který se rozhodne vzít jezdci ruku nezpomalí, ani když zasednete, naopak, některé koně pracovní sed v rychlém cvalu štve. To je kůň od koně. Proto nic není černobílé, příčin, proč ten kůň zdrhá, může být mnoho, nejen, že jezdec nic neumí.
Týraný kůň, ale problém má jezdec v sedle a jen ve cvalu, trochu zvláštní, ne? Kde je pravda? Proč skoro všechny příspěvky, kdy má jezdec problém se zvládnutím koně začíná je to "týraný kůň"? Není to spíš v člověku - v jezdci? Každej si sáhněme upřímně do svého svědomí. Když na něco nemám, tak to nedělám, sestoupím o příčku níž a zdokonaluji to, kde jsem si jistá a posléze pomaličku jdu krůček po krůčku dál. Samozřejmě zase rada, kterou člověk odmítne, protože nemá peníze, žádnej tady není (nebo bůhvíjaká další výmluva), ale rada je TRENÉR. Po internetu anonymně nikdo nepomůže.
Leeenice
napsal(a):
Zajímavý pohled na svět. Pokud si pořídíte koně, který nic neumí a má ještě k tomu nějaký problém, tak i dobrému jezdci bude trvat, než přijde na kloub tomu, jak toho koně zpracovat. A místo rad se tu člověk dočká jen urážek. Je vidět, že jste se asi s takovým koněm ještě nesetkal. Já už měla tu čest, a nejednou. A viděla jsem, jak takoví koně zametli i s výbornýma jezdcema, kde prostě korektní pomůcku kůň nechápal. Si myslíte, že sednete na koně, který se setkal jen s holení vpřed a otěží vzad, že porozumí v tu chvíli něčemu složitějšímu? A kůň, který se rozhodne vzít jezdci ruku nezpomalí, ani když zasednete, naopak, některé koně pracovní sed v rychlém cvalu štve. To je kůň od koně. Proto nic není černobílé, příčin, proč ten kůň zdrhá, může být mnoho, nejen, že jezdec nic neumí.
A zase je to černobílé když umíš nepadáš a nepašíš a koně si pomalu naučíš a neb kdo umí si koně přijezdí pod heslem dokud to má aspon občas jednu nohu na zemi dá se na tom sedět no a kdo neumí se to učí na přiježděným koni nejlépe pod dohledem někoho kdo ví aspon něco
Gitule vrtule

XXX.XXX.148.31
polinkaminka
napsal(a):
Dobrý den,
kamarádka má problém s její 10ti letou kobčou. Byla týraná a teď když s ní chce v klidu nacválat tak to moc nejde, nejdříve cvála v klidu, ale po chvíli se opře do udidla a nejde zastavit. měli jste někdy taky takový problém? Budud ráda za odpovědi.
Jak dlouho jí má tu kobylu?Jak s ní pracuje?Jakou zátěž má kobyla?Co vše dostává v krmné dávce?Jak zkušená je kamarádka?Co nějaký trenér, který by se podíval na problém?Tady u pc to nevyřešíte, lepší zavolat někoho, kdo koním rozumí a případně poradí s problémem.Já naučila svoje koně na slovní povel.Takže i když klušeme, stačí mi říct krok, nebo stůj a kůń mi na pár metrech změní sám na požadovaný povel.Tohle je nebezpečné na otevřeném prostoru nejen pro vaši kamarádku, ale i pro koně.Jde o zmrzačení jich obou.Jen mě zaráží, kolik holčiček tu najednou pomáhá kamarádkám, které mají problémy se svým koněm.
Leeenice

XXX.XXX.41.14
Holčiček? Kamarádkám? Nejsem holčička ani kamarádka nikoho na tomhle fóru a když to tak vidím, tak radši nebudu přispívat vůbec, než číst takové pindy.
Ale notak, nikdo tady nikoho neuráží, proč Vy se s k tomu snižujete? Rady jste tu dostala, bohužel bez zkušeného člověka na zemi v danou chvíli odpověď ani radu bohužel nedostanete. Kůň nemá nikdy důvod jít proti jezdci, když mu jezdec neukáže, že ten důvod nespolupracovat tam je - a právě nejčastější příčina je pasivní sed, pasivní holeň a aktivní až moc aktivní ruka, což je sakra špatně. Musí to být přesně naopak, plně aktivní sed, plně aktivní holeň poloaktivní ruka. Toto je jen cesta do pekel a koledování si o úraz obou dvou.
Kamarádka kobču dostala z dost špatných podímnek, byla zavřená v chlívě a mlátili jí bičem, pokud nechtěla např naléz do přepraváku hned jí bičem zmlátili a sedřeli jí zadek lonží. Předešlí majitelé kobču mlátili bičem aby běžela co nejrychleji ("chtěli z ní mít dostiháka") A tak ted kobča neumí cválat nýbrž hned přechází do trysku. A kamarádka má hotové zzvj a jezdí parkury, tudíž umí jezdit.
Dostávat jen sladový květ - tak toho koně teda lituju...
A promiňte, hodnotit někoho dle toho, že má ZZV a jezdí parkury - a tím pádem umí jezdit je fakt dost špatné hledisko. ZZVJ udělá každý, kdo nespadne a umí počítat 1,2,3,... a že jezdí parkury, když to vidím kolikrát, raději mlčím...
Rozhodně to nechci směřovat na to, že kamarádku shazuji že nic neumí nebo že je na nic, to rozhodně ne, hodnotit ji nehodlám neviděla jsem ji, ale když si člověk neví rady, musí požádat zkušenějšího v reálu.
polinkaminka
napsal(a):
Kamarádka kobču dostala z dost špatných podímnek, byla zavřená v chlívě a mlátili jí bičem, pokud nechtěla např naléz do přepraváku hned jí bičem zmlátili a sedřeli jí zadek lonží. Předešlí majitelé kobču mlátili bičem aby běžela co nejrychleji ("chtěli z ní mít dostiháka") A tak ted kobča neumí cválat nýbrž hned přechází do trysku. A kamarádka má hotové zzvj a jezdí parkury, tudíž umí jezdit.
A tím se vracíme k tomu, co jsme psala výše. Pořádně a kvalitně přijezdit v kroku a klusu. Až kobyla nabere rovnováhu a zesílí, tak potom začít cválat. Pokud to kamarádka sama nezvládne, sehnat někoho zkušeného.
Uživatel s deaktivovaným účtem

polinkaminka
napsal(a):
Pokiaľ je naozaj pravda, že kobyla bola jazdená na plné gule pod bičom, je to zviera v cvale nebezpečné sebe a okoliu a vôbec nie je rozumné na takmto koni jazdiť a už vôbec nie niekde vonku v teréne. To zviera nemá brzdu a musí sa to naučiť. Ak je kamarátka dostatočne skúsená, tak toto musí vedieť. V opačnom prípade nemá na taktomto koni čo hľadať.
V takomto prípade by bolo rozumné s kobylou pracovať zo zeme, učiť ju chodiť v pomalom tempe na voľnej oťaži a naučiť kobylu relaxovať. Tým, že s ňou ďalej cválate ničomu nepomáhate.
polinkaminka
napsal(a):
Dobrý den,
kamarádka má problém s její 10ti letou kobčou. Byla týraná a teď když s ní chce v klidu nacválat tak to moc nejde, nejdříve cvála v klidu, ale po chvíli se opře do udidla a nejde zastavit. měli jste někdy taky takový problém? Budud ráda za odpovědi.
Kdysi jsem jezdila kobču s podobným problémem a pomohlo mi přejít na bezudidlové uždění - kobča šla proti tlaku udidla na spodní čelist. Zkuste se po nauždění podívat jestli si kobča nepřehazuje jazyk nad udidlo, nebo jestli jí při ježdění neprosvítá jazyk třeba v koutku (nezatíná čelisti), a také poproste někoho aby se na vás díval ze země a pozoroval, jak reaguje na zádrže - jestli se poddá nebo odpoví protitahem. U mojí kobči mi pomohlo i naučit se vést vždy jen jednou otěží - nikdy netahat oběma otěžema najednou a nikdy k sobě - to u ní vyvolávalo protitah a úprky.
Místo dlouhého "cválání" trénujte nacválávání - chtějte po ní nacválat klidně, čistě a na pobídku, a zpočátku jen pár cvalových kroků, dokud je schopná cválat v klidném a pravidelném rytmu. V okamžiku kdy vypadne z klidného a pravidelného dopředného rytmu (začne se rozbíhat) přejít do niždího chodu, uklidnit jí a s klidnou kobylou znovu nacválat. Postupně bude schopná intervaly prodlužovat, ale je to dlouhodobá záležitost (alespoň u mě byla).
Držím vám palce ať brzy najdete řešení!