Nezletilý majitel koně

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Qage

27.7.2015 07:30
Qage

XXX.XXX.134.128

Dobrý den, brzy si budu kupovat koně. Chci se zeptat, jestli můžu být napsána jako majitel koně, přestože je mi 16, nebo jestli to musí být osoba zletilá? Děkuji.

Gitule vrtule

27.7.2015 08:05
Gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Qage napsal(a):
Dobrý den, brzy si budu kupovat koně. Chci se zeptat, jestli můžu být napsána jako majitel koně, přestože je mi 16, nebo jestli to musí být osoba zletilá? Děkuji.

Musí ti být 18 jinak musí být napsaný kůň třeba na rodiče.Na nezletilou nenapíší koně.Jde i o zodpovědnost za zvíře a škody jím udělané apod.

27.7.2015 12:16
liva

XXX.XXX.31.32

Můžeš být napsaná jako majitel. Nikdo s tím žádné potíže dělat nebude. Osobní zkušenost.smajlík

27.7.2015 12:55
aggitta

XXX.XXX.65.76

liva napsal(a):
Můžeš být napsaná jako majitel. Nikdo s tím žádné potíže dělat nebude. Osobní zkušenost.smajlík

Souhlasím. Podobně můžeš vlastnit třebas i dům, zděděný po babičce, tak proč ne koně?
Samozřejmě, pokud by k něčemu došlo, spoluručí s Tebou za škody a pod. také rodiče jako zákonní opatrovníci.

27.7.2015 13:12
polárka.15

XXX.XXX.41.2

Přesně tak, napsaná jako majitel klidně můžeš být, jak jinak by fungovalo to, že rodič napíše svůj dům na své dítě (schválně samozřejmě), kterému jsou 2 roky? Do 18 let za tebe, tedy i za koně nese zodpovědnost rodič, takže pokud kůň něco způsobí, odpovědnost nese zákonný zástupce, ne ty, ale to, že tam nemůžeš být napsaná nikdo zakázat nemůže ani zákon

Qage

27.7.2015 17:00
Qage

XXX.XXX.136.2

Děkuju moc všem.

18.7.2017 10:34
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Další starší téma, co mě zajímá...

Výše je tedy napsáno, že majitel může být nezletilá osoba a případnou odpovědnost nese rodič. V tom případě by měl kupní smlouvu za nezletilce i připodepsat. Je to tak? Přeci nezletilý není způsobilý k právním úkonům. V 16 ti letech se tak stane pouze uzavřením sňatku...tuším. Takže bude taková smlouva, kterou podepíše osoba neplnoletá = nesvéprávná/ platná, pokud jí nepodepíše její zákonný zástupce? Já myslím, že nikoli. Kdo tedy ponese za to zvíře zodpovědnost?

18.7.2017 11:00
kallisto

XXX.XXX.157.94

Koupě koně, která s sebou nese další zodpovědnost, určitě vyžaduje u neplnoletého dítěte jako budoucího majitele podpis zákonného zástupce v kupní smlouvě.

I ten sňatek v 16-ti letech musí povolit soud, že dítě pro tento úkon zplnoletní.

Způsobilost k právním úkonům "roste" s věkem člověka, plná je až po dosažení plnoletosti.
Zatímco způsobilost k právům a povinnostem (čili vlastnit něco) vzniká již početím dítěte. "Vlastnit" tak může i již jen počaté dítě, narodí-li se pak živé. Takto mohou děti dědit, vlastnit domy, firmy. Ale nemohou s nimi nakládat - nemají (plnou) způsobilost k právním úkonům.

Dvanáctileté dítě může uzavřít kupní smlouvu - koupit si zmrzku, ale už si asi nekoupí kolo.
Sedmnáctileté dítě může uzavřít kupní smlouvu - koupit si v obchodě tričko, ale už si asi nekoupí auto.
Ale koupě koně je něco jiného řekla bych, tam bude plnoletost vyžadována a dle mého by v případě napadení u soudu byla taková smlouva bez podpisu zákonného zástupce i neplatná.

Accuracy

18.7.2017 11:03
Accuracy

XXX.XXX.1.187

Já myslím, že i ke svatbě před 18 rokem věku musí být dotyčný zplnoletněn, tím myslím před svatbou (stejně je to např. s podnikáním, braním úvěrů atd).

Jestli se musí zákonný zástupce podepsat, to nevím, nákup je přece jen věc jiná. Představte si, že by Vám muselo být 18, abyste mohla sama koupit rohlíky nebo jízdenku v autobusu... Možná je to nějak ohraničeno např. finanční částkou nebo že nezletilý nesmí koupit na splátky (nesmí se zadlužit).
Každopádně zvíře nemůže vlastnit (koupit, dostat) osoba mladší 18 let bez souhlasu jejích rodičů, tak teoreticky podpis rodiče není třeba, stačí jeho souhlas (asi i ústní). Odpovědnost je nezletilcem nesena do míry svých rozumových a volních schopností. Tedy pokud na toho koně rozumově nestačí nezletilec, odpovídá zákonný zástupce.

18.7.2017 11:11
jesie

XXX.XXX.35.242

Moje zkušenost:

Holčička 12 let, zapsaná v průkazu koně jako majitel.Kupní smlouvu při prodeji podepisovala její matka, jako zákonný zástupce, ale i ve smlouvě je uvedená holčička jako kupující.Jednalo se o A1/1. Vše potvrdil a posvětil Jockey klub ČR.

18.7.2017 11:31
peggi16

XXX.XXX.41.2

Podle § 32 odst.1 NOZ: Udělil-li zákonný zástupce nezletilému, který nenabyl plné svéprávnosti, ve shodě se zvyklostmi soukromého života souhlas k určitému právnímu jednání nebo k dosažení určitého účelu, je nezletilý schopen v mezích souhlasu sám právně jednat, pokud to není zákonem zvlášť zakázáno; souhlas může být následně omezen i vzat zpět.

Takže si myslím, že když rodič pojede koupit koně se svým nezletilým, třeba 15 letým děckem, a před prodávajícím odsouhlasí koupi koně nezletilým (forma daná není, ale písemně to bude určitě lepší), tak tu smlouvu může podepsat nezletilý.

18.7.2017 14:32
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Jej, jsem vytáhla staré téma a ono se to tu řeší aktuálně v diskuzi "od kolika let"...

A pak mi vrtá hlavou ještě jedna situace, možná také častá:
Jak byste ošetřili smluvně toto:

Vy jako majitel stájí vezmete dejme tomu brigádníka na výpomoc /né přímo s koňmi ale s údržbou stájí/ párkrát týdně na pár hodin. Platíte mu za odpracované hodiny, plus si u Vás zdarma ustájí koně o kterého se převážně sám stará.
A teď to přijde: na svém koni začne vozit za úplatu děti...pojistek nemaje.
Takže pokud vejde s takovým brigádníkem cizí člověk, dítě v doprovodu rodiče /jeho zákazník/ na Váš pozemek, v době Vaší nepřítomnosti a něco se mu stane?
Napadá mě:
- spadne na něj taška ze střechy,
-škrábne ho Váš pes, kousne, ho cizí ustájený kůň
- šlápne ho Váš kůň...
Jde nějak ošetřit to, aby pokud si takový člověk /brigádník/ někoho přivede na jízdu na svém koni, za takového člověka v celém areále přebral zodpovědnost? Neřeším to, že spadne z jeho koně, tam to půjde za ním, jako za majitelem... Nebo je odpovědnost vždy na Vás jako majiteli a vše se bude řešit z Vaší pojistky?

Co myslíte, lze to nějak ošetřit?

Accuracy

18.7.2017 14:51
Accuracy

XXX.XXX.1.187

Oťásek napsal(a):
Jej, jsem vytáhla staré téma a ono se to tu řeší aktuálně v diskuzi "od kolika let"...

Vy jako majitel stájí vezmete dejme tomu brigádníka na výpomoc /né přímo s koňmi ale s údržbou stájí/ párkrát týdně na pár hodin. Platíte mu za odpracované hodiny, plus si u Vás zdarma ustájí koně o kterého se převážně sám stará.
Takže pokud vejde s takovým brigádníkem cizí člověk, dítě v doprovodu rodiče /jeho zákazník/ na Váš pozemek, v době Vaší nepřítomnosti a něco se mu stane?
Napadá mě:
- šlápne ho Váš kůň...
Jde nějak ošetřit to, aby pokud si takový člověk /brigádník/ někoho přivede na jízdu na svém koni, za takového člověka v celém areále přebral zodpovědnost? Neřeším to, že spadne z jeho koně, tam to půjde za ním, jako za majitelem... Nebo je odpovědnost vždy na Vás jako majiteli a vše se bude řešit z Vaší pojistky?

Jsou-li ty stáje firma, pak každý úraz, který se staně osobě, která přijde do firmy s vědomím zaměstnance, je pracovní úráz. Teoreticky by to měla hradit pojišťovna majitele stájí.
U OSVČ by to mělo být podobné, ačkoli ruku do ohně za to nedám.
Jestliže stáje firma nejsou a chlapec tam dělá na černo, je to úraz jako každý jiný, tzn. měl by odpovídat majitel koně/psa/střechy.

19.7.2017 06:22
peggi16

XXX.XXX.41.2

Accuracy napsal(a):
Jsou-li ty stáje firma, pak každý úraz, který se staně osobě, která přijde do firmy s vědomím zaměstnance, je pracovní úráz. Teoreticky by to měla hradit pojišťovna majitele stájí.
U OSVČ by to mělo být podobné, ačkoli ruku do ohně za to nedám.
Jestliže stáje firma nejsou a chlapec tam dělá na černo, je to úraz jako každý jiný, tzn. měl by odpovídat majitel koně/psa/střechy.

Pokud do firmy přijde osoba, která není zaměstnancem této firmy a stane se jí úraz, není to pracovní úraz. Pracovní úraz se týká jen zaměstnanců té dotyčné firmy. Jiná osoba by mohla žádat odškodnění po firmě (např. pro pád tašky ze střechy). Ale stejně tak pokud by taška spadla ze střechy kohokoliv (fyzické osoby, nepodnikající) a byl způsoben úraz, mohl by se poškozený hojit na majiteli domu.

19.7.2017 06:31
peggi16

XXX.XXX.41.2

Oťásek napsal(a):

Napadá mě:
- šlápne ho Váš kůň...

Odpovídat bude zřejmě stále majitel stáje. Brigádník nemůže za to, že ze střechy něco spadlo a zrovna na cizího člověka, který se u něj vozil na koni. Asi bych dala do smlouvy, že nemůže provozovat popisovanou činnost (vozit za úplatu lidi). Ale ani tohle nezbavuje majitele psa, stáje odpovědnosti. Pokud by brigádník dovedl např. dítě ke kousavému koni a kůň děcko rafl, šlo by to posléze i za brigádníkem (ten by měl vědět a předvídat).

19.7.2017 10:15
Moyda

XXX.XXX.74.8

Záleží na tom jestli se nebude majitel bránit tím že poškozený neměl na jeho soukromém pozemku bez jeho vědomí co dělat, tudíž neodpovídá za sobu která je tam neoprávněně.

McDave

21.7.2019 13:49
McDave

XXX.XXX.30.1

No...s tim bytem nebo domem, bych to netvrdil. Aby dítě mělo na sebe např. dům,musí to jít přes soud. I další změny, zápisy apod jdou přes soud. Pěkný den

Jandatel

27.8.2019 16:49
Jandatel

XXX.XXX.90.125

Dcera ma od 13let na sebe normálně napsanou svoji kobylu. Žádný problém s tím nebyl. Je to z ryze praktickych duvodu. Protoze do 15ti let nemá přestupkovou ani trestní odpovědnost. A já jako rodič odpovídám pouze za materiální škody, které potencionálně napáchá a na to jsme pojištěni. Přece jenom jezdí sama a do 15ti nemuže na silnici. Nesmí, ale děti ne vzdy poslouchají. Situace je vtipná v tom, že kdyby byla policii zadrzena na silnici tak ji sundaj s kone a museji i s konem predat rodicum, a do te doby má ten policajt zodpovednost jak za ni tak ze koně. No a jelikoz jí nelze dát pokutu a majitelka je taky a zaroven ja jako rodic jsem ji to nedovolil (jezdit po silnici) není komu dát pokuta. :-)

27.8.2019 17:33
sisi58

XXX.XXX.191.1

Jandatel napsal(a):
Dcera ma od 13let na sebe normálně napsanou svoji kobylu. Žádný problém s tím nebyl. Je to z ryze praktickych duvodu. Protoze do 15ti let nemá přestupkovou ani trestní odpovědnost. A já jako rodič odpovídám pouze za materiální škody, které potencionálně napáchá a na to jsme pojištěni. Přece jenom jezdí sama a do 15ti nemuže na silnici. Nesmí, ale děti ne vzdy poslouchají. Situace je vtipná v tom, že kdyby byla policii zadrzena na silnici tak ji sundaj s kone a museji i s konem predat rodicum, a do te doby má ten policajt zodpovednost jak za ni tak ze koně. No a jelikoz jí nelze dát pokutu a majitelka je taky a zaroven ja jako rodic jsem ji to nedovolil (jezdit po silnici) není komu dát pokuta. :-)

Na tom není nic vtipného. Nezletilý nemá sám kde, co jezdit.
Až se vám jednou z vyjížďky nevrátí, už nebudete tak vysmátý.

27.8.2019 19:32
lenacia

XXX.XXX.168.82

Ammm... Jak byt, tak i kůň můžou být v majetku nezletilého, ale za něj i za jeho majetek stále přebírá odpovědnost zákonný zástupce tedy rodič. Takže když necháme mimo fakt, že nechat dítě jezdit bez dozoru je hazard s jeho životem, tak pokud navíc policie chytí slečnu, nejenom že vlastnictví koně je irelevantní informací, ale současně i fakt že někdo někomu "něco zakázal" je též zcela irelevantní, protože zákonný zástupce má za své dítě zodpovědnost a pokuta putuje na něj....
Jinak kůň se předává do místa ustájení, to jest pokud rodiče bydlí v Praze v činžáku, určitě tam nepřivedou holku i s koněm...

9.6.2020 23:26
nnnn

XXX.XXX.97.171

jesie napsal(a):
Moje zkušenost:

Holčička 12 let, zapsaná v průkazu koně jako majitel.Kupní smlouvu při prodeji podepisovala její matka, jako zákonný zástupce, ale i ve smlouvě je uvedená holčička jako kupující.Jednalo se o A1/1. Vše potvrdil a posvětil Jockey klub ČR.

A to se musíte pak v jejích 18 přepsat na ní? Nebo v té smlouvě bude pořád ten zákony zástupce i když ji bude 18? Děkuji za odpověď 🙂

9.6.2020 23:35
nnnn

XXX.XXX.97.171

peggi16 napsal(a):
Odpovídat bude zřejmě stále majitel stáje. Brigádník nemůže za to, že ze střechy něco spadlo a zrovna na cizího člověka, který se u něj vozil na koni. Asi bych dala do smlouvy, že nemůže provozovat popisovanou činnost (vozit za úplatu lidi). Ale ani tohle nezbavuje majitele psa, stáje odpovědnosti. Pokud by brigádník dovedl např. dítě ke kousavému koni a kůň děcko rafl, šlo by to posléze i za brigádníkem (ten by měl vědět a předvídat).

A kdyby měl rodič stáj a vy tam měla koně s nějakou kámoškou (každá svého ale měli by napůl - balíky, ohradu,...) a ta kámoška vozila děti a spadli by a něco si zlomili přímo v tom areál už tak kdo by nesl zodpovědnost? A co kdyby se stalo v té stájí něco koni té kámošky to by nesla zodpovědnost ona nebo vlastník stáje?

Neregistrovaný uživatel

10.6.2020 06:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.28.105

Prvni pripad zodpovednost majitel. Calovat by museli jeji rodice. Drihy pripad bez smlouvy nikdo jinak dle smliuvy o ustajku a dle vasich dotazu tady durazne nedoporucuju vam ani kamosce si porizovat cokoliv zivyho protoze z vasich dotazu vyplyva ze vite prd a vidite to vsechno jako hurvinek valku. Modlim se at mate rozumne rodice co vam to zatrhnou.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.6.2020 09:34
Uživatel s deaktivovaným účtem

nnnn napsal(a):
A kdyby měl rodič stáj a vy tam měla koně s nějakou kámoškou (každá svého ale měli by napůl - balíky, ohradu,...) a ta kámoška vozila děti a spadli by a něco si zlomili přímo v tom areál už tak kdo by nesl zodpovědnost? A co kdyby se stalo v té stájí něco koni té kámošky to by nesla zodpovědnost ona nebo vlastník stáje?

Ono záleží zda ty děti jezdí na těch nudících se neexistujících hříbátkách, nevykastrované kobyle nebo na tom hřebci.......

11.6.2020 09:20
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Snad si je kupují na nějakou imaginární elektronickou farmu do společnosti nakreslených a naprogramovaných ovcí a koz. Vědomosti tomu tak odpovídají. Neumím si představit, že autorka těchto dotazů bude mít za rok volební právo.

11.6.2020 09:49
jbb

XXX.XXX.70.103

V jiné diskusi nnnn psala že jí za čtyři roky bude sedmnáct. Tak možná jí bude třináct a pak už by úroveň jejích dotazů byla vcelku odpovídající.

A ano. Opět se přimlouvám za založení serveru babyfauna, kde by tyhle mohli diskutovat mezi sebou...

Přidejte reakci

Přidat smajlík