Ježdění odzadu dopředu a přilnutí

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Anonymní

31.7.2015 18:45
Anonymní

XXX.XXX.215.213

Mohl by mi někdo vysvětlit, co to znamená jezdit koně odzadu dopředu?
A co je to přilnutí? Moc děkuji

Gitule vrtule

1.8.2015 08:39
Gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Anonymní napsal(a):

TO CHCE TRENÉRA, NE SEDĚT U PC A ČEKAT, CO KDO NAPÍŠE.CHCE TO PRAXI, NE ČÍST.

1.8.2015 08:41
sisi58

XXX.XXX.218.3

Gitule vrtule napsal(a):
TO CHCE TRENÉRA, NE SEDĚT U PC A ČEKAT, CO KDO NAPÍŠE.CHCE TO PRAXI, NE ČÍST.

1.8.2015 08:45
stacey

XXX.XXX.194.90

Na to jsou celé knihy.
Ale ve zkratce to znamená, že:
- kůň AKTIVNĚ vyšlapuje zadníma nohama
- má aktivní, vyklenutý hřbet
- nevleče zadní nohy kilometr za sebou, ale došlapuje s nimy hluboko pod břicho

A přilnutí je JEMNÉ a ŽIVÉ spojení ruky jezdce s hubou koně. Přilnutí je to, co koně a jezdce spojuje.

1.8.2015 09:06
sisi58

XXX.XXX.218.3

stacey napsal(a):
Na to jsou celé knihy.
Ale ve zkratce to znamená, že:
- kůň AKTIVNĚ vyšlapuje zadníma nohama
- má aktivní, vyklenutý hřbet
- nevleče zadní nohy kilometr za sebou, ale došlapuje s nimy hluboko pod břicho

A přilnutí je JEMNÉ a ŽIVÉ spojení ruky jezdce s hubou koně. Přilnutí je to, co koně a jezdce spojuje.

Ty knihy jsou proto tak obsáhlé, že to fakt nejde popsat ve třech větách.
Hodně pomůže pro pochopení, podívat se na drezůru vyšší úrovně a pak se kouknout na jízdárnu, jak tam jezdí běžní jezdci.
Rozdíl je obrovský.
A pak si přečíst kvalitní knihu, která vysvětlí, proč to tak je.

Ptát se na tuto problematiku na diskuzi je stejné, jako se učit na diskuzi práci na PC, když nebudu ani vědět, co je to "myš".

1.8.2015 10:05
koně

XXX.XXX.205.252

Anonymní napsal(a):

Nejlépe vám to vysvětlí trenér a k pochopení věci je nutné, abyste zrovna jezdila
Kdybyste už měla něco naježděno, třeba byste sama na koni poznala, jestli je naučený jít odzadu a na přilnutí.
Oproti dnešnímu zvyku roztažených neštěstí, co se valí po předku a panička to nepozná.
Nebo se pěkně zkrátí otěž, zaroluje hlava, brada položí na prsa, ale bohužel zadní nohy se táhnou někde těžce za koněm, natož aby došláply do stopy předních.
Záleží na tom, co máte naježděno a nakoukáno, pak by se vám jev zvaný podsazení možná dal vysvětlit i teoreticky.Ale dokud to nezažijete prakticky, asi nepochopíte

1.8.2015 10:33
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Omlouvám se všem kterých se dotknu. Kdo zabalí koně otěží je hlupák a na koni nemá co dělat

1.8.2015 12:26
stacey

XXX.XXX.194.90

sisi58 napsal(a):
Ty knihy jsou proto tak obsáhlé, že to fakt nejde popsat ve třech větách.
Hodně pomůže pro pochopení, podívat se na drezůru vyšší úrovně a pak se kouknout na jízdárnu, jak tam jezdí běžní jezdci.
Rozdíl je obrovský.
A pak si přečíst kvalitní knihu, která vysvětlí, proč to tak je.

Ptát se na tuto problematiku na diskuzi je stejné, jako se učit na diskuzi práci na PC, když nebudu ani vědět, co je to "myš".

Jelikož zadavatelka se ptala (předpokládám, že to je slečna) CO to znamená a ne JAK se k tomu dostat či JAK to provést, tak to se dá celkem vysvětlit ve třech větách.
To JAK už ne, od toho je trenér. A pak ta spousta obsáhlých knih.

Anonymní

6.8.2015 09:52
Anonymní

XXX.XXX.215.213

stacey napsal(a):
Jelikož zadavatelka se ptala (předpokládám, že to je slečna) CO to znamená a ne JAK se k tomu dostat či JAK to provést, tak to se dá celkem vysvětlit ve třech větách.
To JAK už ne, od toho je trenér. A pak ta spousta obsáhlých knih.

Děkuji, ano ptala jsem se na definici těch slov, ne jak se k tomu dopracovat. Pochopila jste mě úplně přesně. smajlík

Trenérku mám, ale i tak jsem se chtěla zeptat těch, kteří doporučují literaturu, jestli nemohou uvést rovnou nějaké příklady sehnatelných knih? Ráda se ve volném čase sebevzdělávám a když už něco doporučujete, bylo by fajn to upřesnit. Díky

Leeenice

6.8.2015 13:45
Leeenice

XXX.XXX.41.14

V tom případě doporučuju můj web Equisvet.cz koncipovaný jako internetová učebnice o koních a jezdectví. Sice si ještě chvilku počkáte, teprve jej zprovozňuji, ale za pár týdnů už by tam mohly být články, které vás budou zajímat :).

6.8.2015 19:29
stacey

XXX.XXX.168.56

Anonymní napsal(a):
Děkuji, ano ptala jsem se na definici těch slov, ne jak se k tomu dopracovat. Pochopila jste mě úplně přesně. smajlík

Trenérku mám, ale i tak jsem se chtěla zeptat těch, kteří doporučují literaturu, jestli nemohou uvést rovnou nějaké příklady sehnatelných knih? Ráda se ve volném čase sebevzdělávám a když už něco doporučujete, bylo by fajn to upřesnit. Díky

Sehnatelné knihy například:
- Jízda na koni od Josefa Dobeše
- Skokové ježdění od Paalmana
- Kdyby koně mohli křičet od Heuschmanna

Ale bezkonkurenčně nejlepší jsou Omyly moderné drezury, ale to je prakticky nesehnatelná kniha.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.8.2015 20:25
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kromě těch, které už uvedla Stacey, ještě stojí určitě za to přečíst skripta Norberta Záliše. Jedná se o Hovory o drezuře, Jezdectví pro vzdělance a tři díly O jezdeckém umění.

Přidejte reakci

Přidat smajlík