Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.8.2015 22:21
kesydy :3

XXX.XXX.148.101

Dobrý den :) Uvažuju o koupi koně. Mám hned několik otázek :) raději jsem je obodovala, snad nevadí.
1. Bude to chlaďásek ( plemeno vím ale nenapíšu ), protože miluju mohutné koně, tak to asi bude hřebeček/valášek ( k tomu se dostaneme v otázce číslo tři). Ještě jsem vlastního koně neměla, je lepší klisna nebo valach pro začátečníka? nebo je to jedno?
2. Chtěla bych vědět jestli se vyplatí pořídit si hříbě a, udělat'' si koníka podle svého a pak ale zaplatit nějaké peníze za obsedání. Nebo se dá zlepšit podle svého už staršího (obsedlého) koně? Vyplatí se investovat do ještě neobsedlého koně? Pro mě by byl mladý kůň lepší kvůli tomu že bych mu víc důvěřovala kdybych ho měla od malička :) Třeba bych úplně stejně důvěřovala i staršímu ale trvalo by to v podstatě déle :/
3. pokud nezáleží na pohlaví prvního koně tak chci, klluka'' omlouvám se že nepíšu hřebce nebo valacha protože ještě nevím, to je ta otázka. Hřebec nebo valach? Četla jsem o tom že valášci jsou klidnější, ale zase nejsou tak mohutní a vyrostou hlavně do výšky, taky bych se hřebce docela bála (kvůli tomu že jsem o nich vždycky slyšela jen negativa :( ) aby mě někde nezabil.
4. kdy teda kastrovat aby to nebyl nějaký hubeňour vysoký?

Chtěla bych s koníkem dělat hlavně partnership pokud jste o tom někdy slyšely :) Není to o tom že to teď zrovna letí a tak... Už od mala jsem tak nějak nerada nějaké tvrdé zacházení s koňmi jako např. škubání v hubě s udidlem, kopání do nich aj. Takže bych hlavně chtěla docílit toho aby koník reagoval na nejjemnější pomůcky, jezdil bez udidla, měl ke mě důvěru a nějaký vztah. Zkusila bych s ním i práci v zápřahu aby se nenudil když ho budu mít jen na rekreační ježdění Omlouvám se že je to tak dlouhé, já prostě neumím psát :)

Vím že se tady teď koupě koně docela dost řeší :)

Doufám že mi nikdo nebude nadávat za to že si chci pořídit koně a tolik toho nevím, proto se ptám! :) aby se měl koník co nejlépe! :) a navíc já nikde momentálně v okolí nemám nikoho koho bych se na tohle mohla ptát :( proto až si budu koníka kupovat se budu stěhovat do jiného města kde by mi mohlo několik lidí pomoct kdyby bylo potřeba :).

4.8.2015 22:39
Íháček

XXX.XXX.236.80

No jako upřímně nadávat vám nehodlám, ale z vašeho dotazu mi přijde že o koních nevíte vůbec nic. Takovéhle otázky by někdo kdo si chce pořídit koně měl mít dávno zodpovězené. Seděla jste vůbec někdy na koni nebo se o nějakého starala že nevíte ani to jaký je valach a jaká kobyla?
A jestli máte pocit že kdo nedělá partnership nebo co to vlastně je tak koně akorát rve za hubu a kope do nich tak no coment.
Jako jestli máte někoho zkušeného při ruce kdo vám bude pomáhat tak proč ne ale doporučuju staršího přiježděného koně. Oni totiž ne všichni starší obsedlí koně jsou zkažení a musí se zpravovat. Někteří vás naopak naučí a dodají vám potřebné zkušenosti.
A otázku 3 jsem jako radši nečetla protože tohle někdo kdo o koních ví aspoň základy nemůže myslet vážně.

4.8.2015 23:21
kallisto

XXX.XXX.135.38

Jo není nad to pořídit 900 kilového hřebce začátečníkovi, a nejlíp ještě jako hříbě.

Ne fakt. Toto jsou otázky které by sis neměla vůbec pokládat. Dokud o koních nebudeš vědět více, nepořizuj si ho. Očividně vůbec nevíš, do čeho jdeš. Bude to průser.

Najdi si stáj, kde budeš u koní a kde se vše od starších a zkušenějších koňáků naučíš. Najednou zjistíš, jak mááálo opravdu o koních víš.

4.8.2015 23:24
kallisto

XXX.XXX.135.38

Za mne: Začátečníkovi určitě ne hříbě. Určitě ne hřebce. Obsedání je někdy kapitola sama o sobě. Zatahat koně do vozu taky není žádná sranda. Takže shánět kobylu nebo valacha, určitě víc jak 5 let, spíš i víc jak 10 klidně, a když tak tedy i zatahaného. A přiměřeného výšce jezdce.

A někoho kdo nad tím vším bude držet odbornou ruku.

4.8.2015 23:42

XXX.XXX.148.101

Jenomže já nemám kde se tohleto naučit, a ano jezdím ale jen na školních kobylách. a je to fakt jen o ježdění takže právě pro to bych chtěla vlastního koně.

4.8.2015 23:43

XXX.XXX.148.101

kallisto napsal(a):
Jo není nad to pořídit 900 kilového hřebce začátečníkovi, a nejlíp ještě jako hříbě.

Ne fakt. Toto jsou otázky které by sis neměla vůbec pokládat. Dokud o koních nebudeš vědět více, nepořizuj si ho. Očividně vůbec nevíš, do čeho jdeš. Bude to průser.

Najdi si stáj, kde budeš u koní a kde se vše od starších a zkušenějších koňáků naučíš. Najednou zjistíš, jak mááálo opravdu o koních víš.

Proto se ptám :( ještě ani po žádnejch koních nekoukám. Potřebuju se o nich něco dozvědět. jenomže já krom internetu nemám možnost se na něco ptát a tak. vím že o koních vím houbelec...

5.8.2015 03:08
lenacia

XXX.XXX.211.203

kesydy :3 napsal(a):
Jenomže já nemám kde se tohleto naučit, a ano jezdím ale jen na školních kobylách. a je to fakt jen o ježdění takže právě pro to bych chtěla vlastního koně.

Jezdíte, ale nic okolo toho nevíte? To tam nechodíte pomáhat? Kydání, péče o pomůcky, péče o koně? To nevíte, jak se ty kobyly chovaj? Vyhovujou vám na ježdění?
Hřebec je chlap, co čumí za kobylama, jednak budete mít problém ho kdekoliv ustájit, jednak bude nejspíš dělat píčovinky pokaždé, když projde kolem říjící kobyla, nebo prostě kobyla.
Valach tyhle hormony nemá. A není pravda co říkáte, vyroste normálně, ale bude se spíš podobat kobyle, Běžně se kastruje v cca 3 letech, takže většinou jediné co je je to, že mu nestihne narůst takovej ten tukovej hřeben na krku.
Na rekreační ježdění pro nenáročného člověka, který nemá až tak velké zkušenosti bude asi nejlepší valach, ten nemá nálady pod psa během říje a nehřebčí jako magorák.
Kobyla je ovšem výhodnáv tom, že se třeba za pár let dá připustit.
Ale pro začínajícího jezdce se velkej chladnokrevník nehodí. je tob belké silné zvíře. Navíc je to jen hromada starostí místo radosti. Musí se kupovat extra x-full uzdečky a ohlávky, a hlavně je velký problém sehnat dobře pasnoucí sedlo, které netlačí, nepřetáčí se a pěkně bude držet.
Na nějaký partnership se vyprdněte, raději pořádného trenéra, hlavně to nepodcenit.
Hříbě rozhodně nepořizovat. To je velká blbost, představujete si to jako hurvínek válku, tohle není kotě, které vyroste. Hříbě si zkousí, co si může dovolit, potřebuje pevnou a trpělivou ruku, nepotřebuje "kámoše", s takovou s váma v pudertě vymete, anbi nebudete vědět jak.

5.8.2015 06:43
polárka.15

XXX.XXX.41.2

lenacia napsal(a):
Jezdíte, ale nic okolo toho nevíte? To tam nechodíte pomáhat? Kydání, péče o pomůcky, péče o koně? To nevíte, jak se ty kobyly chovaj? Vyhovujou vám na ježdění?
Hřebec je chlap, co čumí za kobylama, jednak budete mít problém ho kdekoliv ustájit, jednak bude nejspíš dělat píčovinky pokaždé, když projde kolem říjící kobyla, nebo prostě kobyla.
Valach tyhle hormony nemá. A není pravda co říkáte, vyroste normálně, ale bude se spíš podobat kobyle, Běžně se kastruje v cca 3 letech, takže většinou jediné co je je to, že mu nestihne narůst takovej ten tukovej hřeben na krku.
Na rekreační ježdění pro nenáročného člověka, který nemá až tak velké zkušenosti bude asi nejlepší valach, ten nemá nálady pod psa během říje a nehřebčí jako magorák.
Kobyla je ovšem výhodnáv tom, že se třeba za pár let dá připustit.
Ale pro začínajícího jezdce se velkej chladnokrevník nehodí. je tob belké silné zvíře. Navíc je to jen hromada starostí místo radosti. Musí se kupovat extra x-full uzdečky a ohlávky, a hlavně je velký problém sehnat dobře pasnoucí sedlo, které netlačí, nepřetáčí se a pěkně bude držet.
Na nějaký partnership se vyprdněte, raději pořádného trenéra, hlavně to nepodcenit.
Hříbě rozhodně nepořizovat. To je velká blbost, představujete si to jako hurvínek válku, tohle není kotě, které vyroste. Hříbě si zkousí, co si může dovolit, potřebuje pevnou a trpělivou ruku, nepotřebuje "kámoše", s takovou s váma v pudertě vymete, anbi nebudete vědět jak.

Že nemaj valaši "tukovej" hřeben na krku je blbost. Je to jednak prací a jednak propozicemi, stavbou těla, co ten hřebec má. V jedné nejmenované sportovní stáji byli jak hřebci, tak valaši a bez toho, aniž by se člověk podíval, zda koule má nebo nemá, tak je od sebe nepoznal

5.8.2015 09:57

XXX.XXX.148.101

Dobře, dobře. všem děkuji :) raději si počkám až o konících budu vědět víc, potom si najdu nějakého dobrého zkušeného trenéra a koupím si nějakého klidnějšího staršího teplokrevníčka (kobylku) :) a třeba až budu starší a lepší tak by mé vysněné hříbátko šlo ne? třeba kobylka tedy...

5.8.2015 10:19
polárka.15

XXX.XXX.41.2

Ano, počkej rozhodně po škole (stejně si myslím, že rodiče ani o tvých plánech neví ). Nekomplikuj si život, uč se a až si budeš jistá a budeš si umět na tyto otázky odpovědět sama, tak potom si "zasloužíš" svého koně

5.8.2015 12:26

XXX.XXX.148.101

polárka.15 napsal(a):
Ano, počkej rozhodně po škole (stejně si myslím, že rodiče ani o tvých plánech neví ). Nekomplikuj si život, uč se a až si budeš jistá a budeš si umět na tyto otázky odpovědět sama, tak potom si "zasloužíš" svého koně

Už mám po škole :).

5.8.2015 12:57
lenacia

XXX.XXX.211.203

polárka.15 napsal(a):
Že nemaj valaši "tukovej" hřeben na krku je blbost. Je to jednak prací a jednak propozicemi, stavbou těla, co ten hřebec má. V jedné nejmenované sportovní stáji byli jak hřebci, tak valaši a bez toho, aniž by se člověk podíval, zda koule má nebo nemá, tak je od sebe nepoznal

Tak jako jo u nás jsou taky valaši s těmihle hřebeny, ale zpravidla byli kastrovaní až v pěti letech a později. TI tříletí většinou ten krk nemají, ale ok, můžu se plést.

5.8.2015 13:03
polárka.15

XXX.XXX.41.2

lenacia napsal(a):
Tak jako jo u nás jsou taky valaši s těmihle hřebeny, ale zpravidla byli kastrovaní až v pěti letech a později. TI tříletí většinou ten krk nemají, ale ok, můžu se plést.

Brala bych to spíše jako kus od kusu než nějaké obecné pravidlo
Ona bohužel stále žije ta fáma, že když se hřebec vykastruje brzo, tak nenaroste a bude z něj chcíplotinka, je to blbost. Vše je jen o člověku a péči.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.8.2015 13:43
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vyjádřím se jen k vlivu kastrace.

Je dokázané u více živočišných druhů, že kastrace ovlivňuje stavbu těla a chování. Čím dřívější kastrace, tím větší vliv.

Kastrace samců ještě před začátkem puberty vede k mnohem menšímu až žádnému rozvoji sekundárních pohlavních znaků. Je to i logické, protože jejich rozvoj je důsledek působení pohlavních hormonů. Když samčí kastrát má kvůli odebrání varlat znatelně méně testosteronu, nebude testosteron u mladých jedinců v předpubertálním věku spouštět rozvoj pohlavních znaků. Hřebec nebude mít tukový hřeben, pokud to není znak plemenné příslušnosti navzdory pohlaví. Mužům nebudou růst vousy, nezhrubne hlas.

Časní kastráti mají průměrem méně mohutné tělo a vyšší vzrůst než nekastrovaní samci, a je jedno, jestli se jedná o valacha, vola nebo eunucha. I když se to někteří koňáci (nemyslím v této diskuzi) snaží popírat myšlenkami, jako např. že jejich valach je silnější než sousedův hřebec apod. A už se nezamyslí nad tím, jestli by při ponechání pytlíku na svém místě nebyl ještě mohutnější (a nižší).

5.8.2015 13:58
canis lupus

XXX.XXX.210.43

Někdy má tukový hřeben i (vykrmená) kobyla.smajlík
Pro zadavatelku: s vlastním koněm se vyplatí ještě počkat. Čím víc koní a činnosti kolem nich poznáte, tím to budete mít pak s vlastním jednodušší.

5.8.2015 14:47
Íháček

XXX.XXX.236.80

kesydy :3 napsal(a):

Největší chyba jakou můžete udělat je učit se na vlasním koni aniž by ste měla někoho kdo umí a bude na vás dohlížet a pomáhat vám. Než si pořídíte vlastního tak si najděte někoho kdo koně má a naučí vás co všechno to obnáší. Protože to není jenom o tom ježdění. Takový kůň potřebuje spoustu jiných věcí které mu jako majitel musíte zajistit. A některé chyby kterých se můžete dopustit můžou mít trvalé následky a zpátky už je nikdy nevezmete.
Já jsem u koní 20 let z toho 10 mám vlastního ale na hříbě bych si sama netroufla. Sice jsem pomáhala obsedat několik mlaďochů ale vždycky s někým kdo uměl a věděl co dělá. Protože jsem už viděla tolik domrvených hříbat jejichž majitelé si mysleli že je to brnkačka vychovat si hříbátko podle sebe že nechci vyrobit dalšího a pak tady psát a ptát se co mám dělat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík