Nikoletta12345

XXX.XXX.82.219
Dobrý den, mám problém s kobylou na lonži.
Poprvé na jednu stranu jde parádně (je jedno na jakou jde první), připnu na druhou, vyšlu na kruh (nebo se o to alespon snažím) a budto se šíleně rozkluše, že ji musím zastavit tlakem na udidlo lonží (a to se pak otočí ke mě čelem) anebo se proti mě otočí čelem, když ji chci obejít a bičem ze zadu naznačit at jde na kruh, stále se točí čelem.
Dřív s ní jedna holčina dělala (říkala tomu tak) PK a učila ji vzpínat se na mávnutí něčeho, takže když pozvednu bič, lonž, postaví se na zadní. Pochvilce takového domlouvání to je horší a horší a postaví se na zadní i když ji bičem přelíznu zadek, nebo jenom naznačím pohyb bičem.
Zkoušeli jsme to pak s vodičem, ale jakmile se vodič posune směrem do kruhu od ní, jde taky tam a na jakýkoli náznak bičem se postaví na zadní.
Poradili byste mi prosím?
Je nutne tu kobylu lonzovat? Pokud ne vykaslala bych se na to. Očividně je nejakym zpusobem v tomto z předchozího zacházení zkazena a to tak ze to radou od pc nevyresite. Musel by ji spravit nekdo zkuseny primo ze zeme. Zamerte se radsi na zvykani na bic a osobni prostor a absolutni poslušnost a respekt ze zeme bez lonze. Lonz bych uplne vynechala. Az budete ze zeme 100% vratila bych se na lonz. Treba se to tim vyresi samo. Nekdy castym lonzovanim kdy dochazi ke konfliktu jen upevnujete jeji nezadouci chovani protože ho neumite vyresit.
Nikoletta12345

XXX.XXX.82.219
Na bič jako samotný je zvyklá, bez problému můžu jím ji hladit kdekoli, jenom to mávání před hlavou do výše je pro ni povel k vzpínání. Mohla bych se zeptat, jak přesně pracovat ze země? (Nikdy jsem k tomu vedená nebyla a nevím, jak mám začít).
Např. ted s ní dělám to, že musí zastavit, když já zastavím, učí se a už zastavuje. Ale to je tak všechno, co děláme ze země. I když ani já to moc nepovažuju za "práci" jako takovou. Tak jak přesně si ten respekt získat ze země? V práci ze země se fakt neorientuji. :) A bohužel v okolí není nikdo, kdo tohle dělá.
Gitule vrtule

XXX.XXX.148.31
Nikoletta12345
napsal(a):
Dobrý den, mám problém s kobylou na lonži.
Poprvé na jednu stranu jde parádně (je jedno na jakou jde první), připnu na druhou, vyšlu na kruh (nebo se o to alespon snažím) a budto se šíleně rozkluše, že ji musím zastavit tlakem na udidlo lonží (a to se pak otočí ke mě čelem) anebo se proti mě otočí čelem, když ji chci obejít a bičem ze zadu naznačit at jde na kruh, stále se točí čelem.
Dřív s ní jedna holčina dělala (říkala tomu tak) PK a učila ji vzpínat se na mávnutí něčeho, takže když pozvednu bič, lonž, postaví se na zadní. Pochvilce takového domlouvání to je horší a horší a postaví se na zadní i když ji bičem přelíznu zadek, nebo jenom naznačím pohyb bičem.
Zkoušeli jsme to pak s vodičem, ale jakmile se vodič posune směrem do kruhu od ní, jde taky tam a na jakýkoli náznak bičem se postaví na zadní.
Poradili byste mi prosím?
Kolik je kobyle, proč jí lonžujete, jakou má náplń práce, jak jinak pracujete s kobylou?Proč jí bičem přelíznete zadek?Bič má sloužit jako prodloužená ruka, ne jako trest a ubližovat.Je zbytečné to řešit tady.Zavolejte si trenéra, ať se podívá přímo na místě na problém a poradí, co a jak.Tady je to zbytečné popisovat, může to být několik důvodů.
Gitule vrtule

XXX.XXX.148.31
Nikoletta12345
napsal(a):
Na bič jako samotný je zvyklá, bez problému můžu jím ji hladit kdekoli, jenom to mávání před hlavou do výše je pro ni povel k vzpínání. Mohla bych se zeptat, jak přesně pracovat ze země? (Nikdy jsem k tomu vedená nebyla a nevím, jak mám začít).
Např. ted s ní dělám to, že musí zastavit, když já zastavím, učí se a už zastavuje. Ale to je tak všechno, co děláme ze země. I když ani já to moc nepovažuju za "práci" jako takovou. Tak jak přesně si ten respekt získat ze země? V práci ze země se fakt neorientuji. :) A bohužel v okolí není nikdo, kdo tohle dělá.
Když s kobylou neumíte pracovat ze země, zavolejte si odborníka, kterej vám poradí základy a pak už na netu najdete další věci.To, že nezavoláte odborníka se může pak vymstít vám a z kobyly může být magor.Prací ze země si získáte počáteční důvěru, respekt apod.Nepíšete, zda je sama, nebo má koňské kamarády.Pokud je sama, budete mít problémy a kobyla se může změnit v asociála.Pro vaše dobro bych volila odborníka co přijede a řekne co a jak a delší spolupráce s ním vám bude jen ku prospěchu.
Ano, zastavení je důležité. Později by měla být schopná i couvat, nejdřív vedle Vás a pak od Vás, když zůstanete stát, jen tlakem na ohlávku. Při práci ze země ukazujete rukou směr, kam se jde. To později pomůže při práci na lonži. Například když natáhnete pravou ruku s vodítkem koni pod hlavu a působíte na ohlávku, měl by ustoupit doprava- točit se. Stejně nataženou rukou v kruhu ukazujete koni směr pohybu, zatímco v druhé je bič nebo konec lonže, kterým pobízíte.
Pokud se k Vám točí čelem a pak se vzpíná, asi se jí moc pracovat nechce. Vy byste měla trvat na svém požadavku, zůstat ve středu kruhu a popohnat ji na obvod kruhu. Od pc se těžko radí, co konkrétně v které chvíli udělat. Ale v podstatě jde o to, ukázat jí, že vzpíná ní není správná reakce a že si počkáte, až bude reagovat správně.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kallisto, taky mě to napadlo, že nechápu, proč zadavatelka "mává koni bičem před hlavou"? Ale ono šlo asi i o to pozvednutí lonže, že na něj taky reaguje vzepnutím...
Možná mě někdo opraví, ale základ používání lonžovacího biče je ten, že bič směřuje na záď koně, popřípadě pokud kůň zužuje kruh k lonžérovi, tak namíří bič na plec (já mám tak kobyly naučené a funguje to báječně. Maximálně můžu "zdůraznit" krokem proti pleci koně s namířeným bičem - bez jakéhokoli švihání)... i vzhledem k tomu, jak je bič dlouhý, se s ním nikde moc "mávat" nedá... natožpak před hlavou - to bych z toho asi taky blbla :)
Zadavatelce tedy za mě: určitě by bylo prima, kdyby na vás mohl kouknout někdo zkušený. Každopádně kdybyste měla zároveň možnost pracovat s kobylou jinak než na lonži, jistě to bude ku prospěchu věci vám oběma ;) Akorát nepočítejte, že na to vzpínání zas tak rychle zapomene. Důležité je vyvarovat se signálů, které jí k tomu vybízejí. A pokud by byl jindy náznak vzpínání třeba jako nesouhlas s vašimi požadavky, tak rázným "NE" či jiným slovem, které pro nevhodné chování máte, jí upozornit, že je to nežádoucí... ale vzhledem k vašim nejspíše ne úplně širokým zkušenostem s výcvikem koní bych volila společné činnosti, na kterých se nebudete střetávat (pokud je jezditelná, tak radši jezdit, než lonžovat. Nebo jí vzít na kopečky na ruce, když na ní nebudete chtít ten den sedat. Kdybyste byla HODNĚ zkušená, možností je práce na dvou lonžích...ale to je "vyšší dívčí" pro většinu běžných majitelů koní...).
Naučte se lonžovat nejdříve v kroku, na menším kruhu a bez biče...očividně lonžovat moc neumíte a ještě máte koně, který taky potřebuje pomoct-blbá kombinace.
Vemte si ji ať chodí kolem vás, místo biče bude volná ruka a tou ji budete ukazovat (lehce za zadek při pobídce, na plec při oddálení) a budete obě trénovat-rozejít, zastavit, rozejít, zastavit.
A ne pořád jen kárat, naopak slovně pochválit (hlavně tónem hlasu než slovem samotným), když se bude dít co chcete. Důležité je taky vaše postavení vůči koni, představte si, že jde od středu vašeho těla osa a ta také pomáhá číst koni co po něm chcete. Nesmíte stát "před koněm", to ho pak brzdíte, naopak jakoby míříte k zádi a otáčíte se pomalu s ním.
A jak budete na takhle malém kruhu profíci, můžete ji začít pomalinku posílat po kouscích dále.
Hlavně to chce citlivý a především klidný přístup.
Zdravíčko, připojím se do starší diskuze- Kobyla má panickou hrůzu z biče... takže lonžujeme bez, povel "jdi dál" když jde na mě učíme asi 2týden jakš takš se nám daří. bohužel nemám možnost lonzovaciho kruhu takze zatim je to kruh, mnohouhelnik a tak podobne ale chodí... co mě ale trápí jsou přechody klus-krok-zastavení. U bývalých koní se kterými jsem pracovala byli perfektně naučení na bič před lonž + hlas, piskání=zpomalení, zastavení... u jiných zas mírný podřep, předklon a "mírná zádrž" lonže... u ní nefunguje nic jakmile naklusá a udělá pár koleček chci ji zpomalit a jde to jedině tak že pomalu přitahuju lonž a popískávám, uklidnuju ale zpomali az je bezprostredne u mě... poradí někdo co s tím? Trénink na menším kruhu?

Teda, tohle přecházení do nižších tempa v podřepu jsem nedávno viděla - úplně jsem žasla - přijde mi to děsně nebezpečné. Kolem slečny běhal bláznivý plňas a ona v předklonu a pak i ve dřepu se ho snažila "po dobrém" zbrzdit...
Jak dlouho máte kobylku? Znáte se, důvěřujete si, umí na slovní povely na vodítku?
Podle mě lonžovací bič není pro lonžování až tak nutný, pokud se kůň naučí na slovní povely, posunky..
Já nejdřív začínám tím, že koně dobře naučím na slovní povely na ruce. Já tedy koně nemám zkažené od nikoho jiného, takže se biče nebojej - to je taky otázka, jestli s ní nezačít pracovat na odbourání strachu z biče - ale to je ještě úplně jiná práce. Začla bych nejdřív tou poslušností na ruce, než jí nervovat s bičem, kterého se bojí.
Přecházení do nižšího ruchu tím, že dám bič před koně, mi taky nedává smysl - pokud bič nesu správně, tedy namířený lehce za záď koně, tak při přechodu do zpomalení musím udělat pohyb bičem ze zadu do předu, což by mělo logicky znamenat "pohni", "zrychli"... tedy ne zpomalení. Pro koně, kteří mají z biče velký respekt, lze použít "složení" biče při přecházení do podpaží (dát bič za sebe a skřípnout ho pod ruku).
Pro povel "jdi dál" (tedy jestli to máte nastaveno jako já, že tím myslíte "rozšiř kruh") používám někdy vykročení vůči pleci koně - jakoby odehnání "zatlačením" svým pohybem koni na předek.
Tak snad Vám něco z toho pomůže
Ano i mě to příjde poněkud nebezpečné zastavovt podřepem ale někteří na to opravdu fungují dobře,...ja ji chci naučit hlavně na hlas je to pohodlnější... Kobylku mám asi 2. měsíc takže ano stále pracujeme na důvěře, respektu vzájemnému porozumění ale jednou právě z těchto věcí je i práce na lonži... učíme se... Ano strach z biče se snažíme zase jinou prací odbourávat ale jak říkáte rozhodla jsem se bič na lonžování prostě nepoužívat protože to jde i bez něj... co se týče slovních povelů na vodítku ano už povel "stůj" pochopila a funguje ale pouze na vodítku asi ho nemá ještě tak dobře zafixovaný, samozřejmě povely jako ustup, couvej atd trénujeme taky... tam je to o něco lepší... ona ví co se po ní chce ale ne vždy je podle mě ochotná spolupracovat... a ano "jdi dál" je myšleno zvětši(rozšiř) kruh. a když to zmiňujete i já si nakročím vlastně pokaždé a pokynu rukou... a k tomu přendávání biče před koně a zastavování... povětšinou jsme to dělali tak že se bič zvedl nahoru do svislé polohy a jemným táhlým pomalým pohybem s pomocí hlasu se pokládal do kříže jakoby na vodící ruku a signalizovalo to koni "a mám překážku zpomaluju" nevím zda je to pochopitelné ale koně se nebáli, a zpomalovali bez problému. Měli jsme to naučené hlavně u voltižních koní.
Díky za radu budeme trénovat na ruce... vím že je to ěh na dlouhou trať ale vyplatí se to.
Trénuj přechod do nižšího chodu tak, že naklušeš a nenecháš ji klusat těch několik koleček, kdy už pak tolik asi nevnímá a běží si sama. Naklusej a po půl kruhu až jednom kruhu chtěj přechod do kroku a nejlíp pak i do zastavení. Zastavit by měla na kruhu, ne že přijde k tobě. Až zastaví, přijdi k ní, pochval, pohlaď a postůjte minutku v klidu. Pak ji opět vyšli na kruh, v kroku a znovu naklusej. Opět přechod zpět do kroku. Žádné dřepání. Pak ideálně opět zase až do zastavení, pochvala(pamlsek). Několikrát za sebou. Ze začátku ji může trvat přechod i několik koleček, důležité je vytrvat a neměnit u toho pohyby povely, nemást tím koně. S dalším opakováním to bude lepší a lepší. Ideálně toto netrénovat na koni, který je nastátý z boxu a bude si chtít na lonži ve volnosti vybít energii a nebude vnímat.
Lze natrénovat na ruce na vodítku. Naklusat a po pár krocích přechod do kroku na hlasový povel, můžeš si pomoct přidržením vodítka. Až to bude dělat spolehlivě na ruce na vodítku, půjde to i lépe na lonži.
Důležité je používat stejný povel, intonaci hlasu, klidný hluboký hlas, pochvalu, klid.
Co se týče zpomalení na lonži, když nechce zpomalit, přitahuji lonž pomalu k sobě a dávam hlasem zpomalení, tak jak píšete, třeba až ke mě, ale musí furt udržovat kolečko. I kdyby měla klusat metr kolem mě- to moc koní nevydrží a zpomalí do kroku. Nesmí se otočit hlavou k Vám, ale být furt na kruhu. Ono se opravdu blbě kluše na metrovým kolečku. Jakmile zpomalí okamžitě povolit lonž a nechat jít zpět na velký kruh. Samozřejmě přehnaně chválit. Zatím mi to fungovalo u všech koní. Jakmile měli malinké kolečko a měli klusat, dlouho nevydrží a zpomalí. Chce to čas, někteří pochopili rychle, jakmile se naučí, už ví.
Ideální je začít na krátké lonži (dlouhém vodítku), kde můžete koně snadno stáhnout dovnitř a tím zastavit. Určit jeden jasný zastavovací povel (něco jiného je zpomal, něco jiného zastav, takže zpomalovat můžete pískáním, ale na zastavení si vyčleňte jedno jasné slovo) a požadavek na zastavení rozfázovat - slovní povel, zatahání za lonž, stáhnutí do středu. Koníkovi bude tahání v hubě nepříjemné, takže rychle vymyslí způsob, jak se tomu vyhnout a zastaví již při slovním povelu. Postupným ztahováním z dlouhé lonže kobylu sice nakonec zastavíte, ale nijak ji nemotivujete k tomu, aby příště poslechla. Takhle jí ukážete, že zastavení je supr způsob, jak se vyhnout něčemu nepříjemnému. Stejnětak se učí tlačiví koníci držet tempo pomocí slabé holeně, silné holeně a biče. Reakce na slabou holeň je supr způsob, jak se vyhnout štípanci od bičíku :).
hellen
napsal(a):
Ideální je začít na krátké lonži (dlouhém vodítku), kde můžete koně snadno stáhnout dovnitř a tím zastavit. Určit jeden jasný zastavovací povel (něco jiného je zpomal, něco jiného zastav, takže zpomalovat můžete pískáním, ale na zastavení si vyčleňte jedno jasné slovo) a požadavek na zastavení rozfázovat - slovní povel, zatahání za lonž, stáhnutí do středu. Koníkovi bude tahání v hubě nepříjemné, takže rychle vymyslí způsob, jak se tomu vyhnout a zastaví již při slovním povelu. Postupným ztahováním z dlouhé lonže kobylu sice nakonec zastavíte, ale nijak ji nemotivujete k tomu, aby příště poslechla. Takhle jí ukážete, že zastavení je supr způsob, jak se vyhnout něčemu nepříjemnému. Stejnětak se učí tlačiví koníci držet tempo pomocí slabé holeně, silné holeně a biče. Reakce na slabou holeň je supr způsob, jak se vyhnout štípanci od bičíku :).
Díky, přesně o něčem takovém jsem slyšela jen jsem nevěděla jak nejlépe použít.

Jenže tím si připravíte koně, který si zafixuje, že zpomalení = můžu přijít do kruhu za lonžérem. Nejlépe žádoucí je způsob, kdy se kůň naučí zastavovat na kruhu. Je to sice delší cesta, ale nemusíte pak za půl roku řešit, že kůň pořád leze za Vámi do kruhu, jakmile po něm něco chcete..