Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.8.2015 10:05
katkaa1

XXX.XXX.187.26

Máte niekto koňa z takéhoto spojenia? Mám veľkú kobylu ČT (75% hann) a zvažujem na rok pripustenie andalúzanom, od ktorého očakávam, že by mohol potomstvo zjemniť a dodať trocha elegancie. Žriebä by malo byť všestranne využiteľné do hobby športu.

Anonymní

13.8.2015 20:42
Anonymní

XXX.XXX.215.213

Foto v příloze je hříbě křížence teplokrevníka x PRE z netu

Určitě bych se toho nebála. Jen je potřeba, aby jste si Vy jako majitelka ujasnila, jestli je to pro Vás to pravé plemeno a jestli se hodí (povahově i exteriérově) na vaši klisnu.

Existují 2 typy P.R.E. - barokní a lehčí sportovní.

Nejsem znalec, jen milovník plemene, mám osobní zkušenost s P.R.E.
Jsou to velmi majestátní koně, měla jsem tu možnost vidět nebo pracovat spíše s barokními typy koní. Jsou robustní, jejich menší výšku dokonale zastiňuje jejich objem smajlík

například tady to jde hezky vidět: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e8/Andalusier_3_-_galoppierend.jpg

Další věc, kterou bych vyzdvihla je, že to není rozhodně kůň pro každého. Pokud si s andalusanem vytvoříte vztah, stane se z něj Váš nejlepší přítel do konce Vašeho života a je jedno kolik máte zkušeností. Zbožňuje pozornost a když může pro člověka něco udělat. Z tohoto hlediska je tedy lepší mít zkušenosti a možnosti zdokonalovat sebe i koně, protože je to opravdu KRÁL koní smajlík a pokud mu dáte možnost a ukážete mu jak, dosáhnete spolu ty nejvyšší cíle.

Na druhou stranu musím říct, že jsou svéhlavý. Jsou velmi chytří a umí na Vás vyzrát, obzvláště pokud Vás nepřijmou za 100% šéfa vaší dvoučlenné party. Pokud není ve vašem vztahu vzájemná důvěra, pochopení, vzájemný (zdravý) respekt, tak se ten kůň na Vás vybodne a začne si řešit věci sám za sebe. On vás nepotřebuje, vystačí si sám, v tomto případě Vás může začít přestat poslouchat, zhorší se manipulace s koněm, apod. Pokud ovšem najdete vzájemnou společnou řeč, tak jak už jsem psala, budete mít nezapomenutelný vztah, jaký troufám si říct, Vám žádné jiné plemeno nedokáže dát

Andalusani také nesnáší nespravedlnost, ač je to houževnatý kůň a španělé s nimi nikdy nejednali v rukavičkách, tak to ovšem neznamená, že si nechá všechno líbit, to rozhodně ne a pak to jde bohužel na úkor Vašeho vztahu.
Co jsem tak měla možnost vidět, tak pokud ho nedejbože potrestáte za něco a on nechápe za co nebo proč, může se touto "hrou" spíše nechat vyprovokovat, zkrátka tím člověk jen lije olej do ohně. Lidé jsou zvyklý, že když bičem přetáhnou nějakého teplase, který jim zlobí, tak ještě po nějakém menším náznaku nespokojenosti dá radši pokoj, aby znovu nedostal... Tak tohle v tomto případě nefunguje...
Ale to jsou mé osobní zkušenosti, výjimky samozřejmě existovat mohou. Přeji krásný zbytek večera

Anonymní

13.8.2015 23:26
Anonymní

XXX.XXX.34.244

Ještě chxi dodat, že PRE a Andalusan jsou dvě jiná plemena. Andalusan je jakkýkoliv kříženec z Andalusie. Pokud řeknete španělovi, že jeho PRE je hezký andalusan, tak vás prokleje na několik generací a plivne vám do ksichtu :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík