Vodění, nasedání, sedlání apod.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

mentolka :*

7.8.2015 18:14
mentolka :*

XXX.XXX.148.101

Teprv u koní začínám a tak bych se chtěla zeptat proč se u koní dělá vše jen z jedné strany?

7.8.2015 18:22
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Pozůstatek po armádě z druhý by ti překážela šavle takže pokud jí nemáš můžeš z obou

7.8.2015 18:30
kapička

XXX.XXX.77.39

Já se přiznám, že jsem pohodlná a u koní, které znám strany neřeším a sedlám, uzdím, dávám ohlávku... z té strany, která je pro mě blíž. Dokonce jsem se i párkrát na koně vyšplhala z prava a kůň nic neříkal. Akorát někteří lidi s tím mají problém, takže to pak radši dělám vše "správně" než poslouchat přednášku.

7.8.2015 20:14
jenee

XXX.XXX.184.104

Střídat strany je naopak pro koně vhodnější. Naučí se tak fungovat na obě a nenastane problém, když např. nejde nasednout nebo sesednout pouze zleva.

7.8.2015 23:50
neluše

XXX.XXX.146.210

Ani na kolo nevylezu zprava ... teda myslím to naskakování s jednou nohou na šlapce,3x se odrazit a přehodit druhou nohu přes sedátko. Bych si asi rozbila hubu

aldyska

8.8.2015 20:26
aldyska

XXX.XXX.148.101

neluše napsal(a):
Ani na kolo nevylezu zprava ... teda myslím to naskakování s jednou nohou na šlapce,3x se odrazit a přehodit druhou nohu přes sedátko. Bych si asi rozbila hubu

8.8.2015 21:30
kapička

XXX.XXX.216.88

Neluše: Já zase na kolo ani nenasednu (jakože normálně ze země) zleva, takže se docela divím, že se vyškrábu na koně
A o tom, že bych na koně vyskočila, si můžu nechat zdát, už na základní škole jsem se přerazila o kozu a rekord ve skoku vysokém mám 90 cm, ale jinak jsem navštěvovala sportovní třídu a reprezentovala školu ve všem možném, takže sportovní antitalent nejsem.

9.8.2015 01:04
neluše

XXX.XXX.146.210

Jen pro pobavení... přes kozu jsem se ani jednou nepřehoupla. Skočila jsem na trampolínu a šup ruce před sebe a brzda
Jinak skok vysoký 120cm, nevím asi jsem se kozy moc bála
Z té druhé strany se mi vše dělá nějak blbě. Co jsem řidič, tak ani sedat do auta neumím, tuhle jsem se drcla hlavou o střechu To už je vážně k pláči

9.8.2015 10:43
lenacia

XXX.XXX.211.203

neluše napsal(a):
Jen pro pobavení... přes kozu jsem se ani jednou nepřehoupla. Skočila jsem na trampolínu a šup ruce před sebe a brzda
Jinak skok vysoký 120cm, nevím asi jsem se kozy moc bála
Z té druhé strany se mi vše dělá nějak blbě. Co jsem řidič, tak ani sedat do auta neumím, tuhle jsem se drcla hlavou o střechu To už je vážně k pláči

Já taky na koně nikdy nenalezla, ani když jsem byla "špejle" ono je to tím, že i když mi lezly všude žebra, tak jsem vážila nějakých 75 kilo. Já nedokážu ani pořádně zvednout nohu a dát ji do třmenu, natož se o ní pořádně zapřít a vykopnout tou zadní. Přes kozu jsem přeskočila jednou jedinkrát :D Skončilo to zvrtnutým kotníkem :D.
Nikdy sem neuměla ani šplhat, po tyči ani po laně.

9.8.2015 11:47
kapička

XXX.XXX.230.80

No je fakt, že když porovnám, jak se mi na koně lezlo s 85 kg a teď se 70, tak je to nebe a dudy. Teď jsem nahoře ani nevím jak a ani mě moc nerozhodí, když kůň zrovna nestojí na místě (pokud má pod 160 cm). Stejně ale víc jak 170 cm koně nedám, protože se svýma 169 cm na větší nedosáhnu tak, abych se přitáhla, i když nohu do třmenu dám ( otvírání dveří nohou je skvělé protahovací cvičení). Ale prý se dobře vyhazuju, tak využívám těchto služeb. A on ten schůdek je pro koně pohodlnější, i když nasedám i tak přes třmen, protože v tom jednom třmenu nevisím tak dlouho. Už to mám ověřené, jak se mi to blbě sedlá a uzdí, nezkoušem na to lézt ze země.

9.8.2015 20:01
koně

XXX.XXX.205.252

Lepší je učit si koně z obou stran, jak píše jenee.
Ale pokud docházíte někam, kde vás učí zleva, dělejte to.
Já prakticky dělám většinu věcí zleva.Nějaké to desetiletí mě to učili, tak to mám asi zaseknuté v podvědomí.Třeba zapínání ohlávek a uzdeček bývá děláno zleva, tudíž je to i praktické.
Nasedala jsem zamlada výhradně ze země a zleva.Zprava to byl oříšek i v době mé vrcholné fyzické zdatnosti a pružnosti.
Ta je dávno pryč, tudíž všechny své koně od obsedání učím přistavení k vyvýšenému bodu.Zároveň trpělivé stání, než se stařena vysouká a patřičně usadí.A to kdekoli a kdykoli.U židle, u pařezu, kamenu, zídky, případně koně zasunu do příkopu.A stejně nasedám zleva

9.8.2015 20:21
Galathea

XXX.XXX.12.66

Měla jsem trenérku a při práci ze země mě učila, že je pro mě i koně výhodnější, abychom fungovali z obou stran, takže jsem se učila vodit střídavě zprava i zleva, stejně jako sedlání, uzdění a další věci. Přišlo mi to rozumné a praktické. Pak jsem se dostala do jiné stáje, kdy mě viděl tamní (starší) trenér a ten mě doslova sprdnul před ostatníma, jak to že jsem si dovolila vést koně na pravé straně. Na můj dotaz, čím to tomu koni nějak ublíží mi řekl, že se to prostě nedělá a kůň by z toho mohl být zmaten. No já nevím, mě ti koně, co jsem s nima takhle pracovala, nijak zmatení nepřišli.

9.8.2015 22:02
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Galathea napsal(a):
Měla jsem trenérku a při práci ze země mě učila, že je pro mě i koně výhodnější, abychom fungovali z obou stran, takže jsem se učila vodit střídavě zprava i zleva, stejně jako sedlání, uzdění a další věci. Přišlo mi to rozumné a praktické. Pak jsem se dostala do jiné stáje, kdy mě viděl tamní (starší) trenér a ten mě doslova sprdnul před ostatníma, jak to že jsem si dovolila vést koně na pravé straně. Na můj dotaz, čím to tomu koni nějak ublíží mi řekl, že se to prostě nedělá a kůň by z toho mohl být zmaten. No já nevím, mě ti koně, co jsem s nima takhle pracovala, nijak zmatení nepřišli.

Typické když ví prd řve protože se to tak dělá nebo psali to v knížce a logika je v čudu

japalou

11.8.2015 16:14
japalou

XXX.XXX.53.162

Nasi konici jsou zvykly na vsechny strany, schvalne jsou tak nauceni, aby je nic neprekvapilo...razime pravidlo vzdy pripraven

kamaradce pri vyjizdce na sve kobce spadl trmen, praskl remen a ona spadla nic se ji nestalo, ale kdyz pak kobcu odchytila a nasedala z druhe strany kobca byla dost prekvapena a vyvalena z toho takze radeji vse v klidu doma natrenovat a pak mit klid...nikdy nevite co se muze stat

11.8.2015 19:34
-šumák-

XXX.XXX.166.31

Mě někdo také říkal, že mozek koně je rozdělený na "agresivnější" (myslím, že to byla levá) a klidnější (pravá)stranu, kolik je na tom pravdy netuším.
Jinak od doby co mám koně vlastní nekoukám na jaké jsem straně ohledně sedlání, čištění... ale nějak mám zafixováno a koně vodím jen zleva, když jsem se pokoušela nasednout zprava valach nic nenamítal ale přišla jsem si jako bych se vrátila v čase a na nasednutí jsem potřebovala půl metrový pařez kobyla zas na můj pokus nasednout z prava reagovala vyhazováním a popobíháním ale ona moc nepostojí.

11.8.2015 19:46
mgtka

XXX.XXX.22.102

Nedokážu si představit, že bych vůbec strčila levou nohu do třmenu, ne tak se ještě vyšplhat...

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.8.2015 21:49
Uživatel s deaktivovaným účtem

Taky pro mě bylo nasedání z prava před pár lety taky novinka. Ale je fakt, že je něco na tom, že se tím pošetří sedlo a zbytečně se nekřiví jen na jednu stranu (jasně, ideální stav je nasedat ze stoličky, ale ne všude na vyjížďce jí nosím s sebou :D ). Šlo to, ale taky jsem si připadala jak jelito. Takže jsem se naučila, jak už psala "koně", přistavovat své, byť přízemní, koně pod sebe nebo k nějakému výstupku, ze kterého nasedám. Bohužel pro mě, protože mě (věřte nebo ne) strašně baví nasedat na jakkoli vysokého koně. Ale říkám si, že když už má člověk to své a investuje do toho svoje finance, tak aby to taky vydrželo (vybavení a nejspíš i koňská záda..?).
Co se vodění týče, tak to neřeším. Potřebuji, aby byly kobyly zvyklé na manipulaci a přítomnost lidí všude kolem sebe, protože jsou v rámci provozu vystavovány různým situacím (malé děti, větší skupinky lidí, průvod, atp....), tak aby mi z toho pak nezešedivěly :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík