Dobrý den, ptám se raději abych něco nezanedbala. Na fotce je velké oteklé místo. A tak se ptám je to od štípnutí? Čím bych mohla kobylce od toho ulevit? Má to od včerejška a je to v oblasti sedla. Děkuji za odpovědi.
Gitule vrtule

XXX.XXX.148.31
bohou
napsal(a):
Dobrý den, ptám se raději abych něco nezanedbala. Na fotce je velké oteklé místo. A tak se ptám je to od štípnutí? Čím bych mohla kobylce od toho ulevit? Má to od včerejška a je to v oblasti sedla. Děkuji za odpovědi.
Podle mne chladit, nejlépe gelovými modrými sáčky, ale zavolala bych veterináře, mě se to jeví, jako volná tekutina pod kůží, možný krevní výron.Zavolejte veterináře a rozhodně nesedlat, nejezdit na koni.
Jaja007

XXX.XXX.41.2
Toto rozhodně není žádný štípanec, ale klasická kopřivka.
Je to reakce na krmivo, horko, prach, z podsedlové dečky (neprala jste ji?), a bla bla bla...
Rozhodně nesedlat, nechat koně v klidu a přivolat veterináře. Pomocí kortikoidů se toto může ustálit a "otok" se pomalu vstřebá.
Nejlépe se zamyslet, zda neproběhla nějaká změna u koně, nová pastva, nové seno, nové krmení, jak jsem již zmiňovala - vypraná dečka (prášek ve kterém se prala), změna prostředí,...
Mě se takto kobylka osypala celá. Vypadala jako zmuchlaný papír... Přivezla se tráva z jiné louky a do druhého dne vypadala děsně.. Jinak ale neprojevovala sebemenší nepohodu.. Trávu již nedostala a čekala jsem, jak bude reagovat, při změně stavu k horšímu bych hned volala veta.. Ale za 3 dny byla naprosto v pohodě.. Letos se mi opět trochu osypala, ve stejném období, z jiné trávy, ale samo to během pár dní přešlo...
Druhý den se to výrazně zlepšilo. Jak mi poradila tady poradila paní, tak jsem místo chladila. Pro jistotu jsem to konzultovala s veterinářem i jsem mu posílala tu fotku. Řekl mi, ať počkám tak dva dny a kdyby se to nelepšilo, ať mu zavolám. Ještě mi poradil postižené místo potřít tea tree olejíčkem (je protizánětlivý). Tak jsem chladila hodněkrát za den, jak byli ty vedra a naředila jsem si olejíček do rozprašovače a párkrát za den jsem to tím postříkala. Když jsem musela odjet na víc hodin, bylo 35 stupňů a nechladila jsem tak to znovu víc nateklo. Teď se naštěstí ochladilo a kobča už to skoro nemá. Chtěla jsem Vám to vyfotit, jak to vypadá dnes, ale na fotce nic není vidět, jak je nateklé místo malé :).
Díky za odpověď, u nás to bude asi nějaká alergie na hmyz, jsou to tuhé až tvrdé bouličky v místě zadní rozsochy, nevypadá to bolestivě ale už to má 3 týdny a nijak se to nemění. Začala jsem to taky mazat, teď se má ochladit...Jen doufám, že to nebudou střečci, nenašla jsem " vchod " do bouliček. Má i nějaké bouličky na plecích - tam to začalo.