Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Adéla002

14.8.2015 12:59
Adéla002

XXX.XXX.77.135

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat kolik může cca za den ujít roční hříbě?
A jak si se svými ročky hrajete?

14.8.2015 13:34
mgtka

XXX.XXX.22.97

Nijak, na hraní mají stádo. Člověk má maximálně každý den přijít, ošahat, nasadit a sundat ohlávku, poňufat se, pozvedat nožky a nechat být.

Gitule vrtule

14.8.2015 16:27
Gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Adéla002 napsal(a):

Na hraní má mít svoje vrstevníky, maximálně začít osahávat, zkusit nandat ohlávku, pomazlit a nechat s vrstevníky.Přijde mi to ujetý, tahat někam roční hříbata na vycházky, na to má dost času v dospělosti se nachodí až až si myslím.

15.8.2015 20:34
adel002

XXX.XXX.77.135

Děkuji vám za odpovědi, ale ptala jsem se kolik nebo jak dlouho může jít, ale to jsem bohužel ve vaší odpovědi nenašla, s hříbátkem chodím normálně ven a moc ho to baví, na cca půl hodiny a když dojdeme k vratům od stáje tak ani nechce jít domů (chce zůstat ještě venku) takže proto má otázka :) a tím hraní jsem myslela jak mu vycházky zpestřit a přitom ho něco naučit.
Ale i tak vám děkuji za odpověď.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.8.2015 07:40

Adéla002 napsal(a):

To, že vám zdejší komunita neodpovídá konkrétně na vaše otázky, chápejte asi tak, že pokud se mezi slušnými dospělými lidmi s nějakými zkušenostmi zeptáte, z jaké výšky máte lít vodu do kyseliny a jestli je lepší solná nebo sírová pro zpestření a kam lejou ostatní, těm slušnejm lidem to asi nedá a napíšou vám, že je to blbost a nemáte lejt nikam.

Abych vám odpověděla konkrétně:
Pokud je to roční hříbě od narození 24/7s matkou ve stádě na neomezených plochách s nutností pohybu stáda za jidlem a vodou, zvládne se stádem dle dostupných zdrojů 40-60km denně/ chcípne jich nebo získá šimbajny jen minimum/. Pokud je drženo v boxe 4x4 m nebo na zahrádce 500m2, může mít závažný ortopedický problém na celý život i po půlhodině kroužkování na dvorečku / a pokud není celý den na co největší pastvině s koňmi venku, ký dif, že se mu "domů" rozuměj do zostřené basy nechce/.
http://www.kopyta.com/chov/pohyb.html

Přístupy k výchově a výcviku jsou na světě prarůzné, u naprosté většiny dlouhodobě používaných /tj aspoň trochu smysluplných a k výsledkům vedoucích/ metod se za základ považuje cvičit jedince, který 1.má uspokojené základní potřeby/ to je ten pobyt s kamarády venku +zdraví, voda, jídlo, pocit bezpečí/ 2. přiměřeně jeho fyzickým a psychickým schopnostem/ což jsou ty rady nade mnou / a 3. učitelem, který dobře rozumí problematice, takže ví, co učit po čem a jak, umí co nejdříve rozeznat příznaky problému fyzického i psychického, umí je odstranit atd/.
Takže můžete začít, od 1., a zatím si dva roky načítat a nakoukávat u zkušených ten bod 3.

Jinak je vysoká pravděpodobnost, že za rok-dva -tři bude na světě o dalšího psychicky a fyzicky zmršeného mladého koně víc.

16.8.2015 10:00

Byla jsem zbytečně nepříjemná, z vlastní bezmoci, mě je těch koní vždy moc líto.

Snažte se, aby to hříbě-dítě/nic jiného roček není/ mělo co největší část z 24 hodin takovou, jaká má být- tj venku, s koňmi, kde se může vylítat, "vyblbnout", okoukávat svět.Přemýšlejte, pokud to tak nemá, jak by se tomu šlo blížit- dát na odchov, nějaký pozemek vypůjčit, ohradit elektrikou, přijmout další hříbě nebo mladého koně nebo jakéhokoli koně na bezplatné ustájení nebo nabídnout svého ročka na totéž, ke koním. Pokud to nejde, určitě je dobře, když se z té stáje dostane alespoň někdy, byť na ohlávce a "na ruce", bohužel, plným cvalem se tak nevylítá, je to málo na dobu i na prostor-ale je to lepší než nic. Hrát si s ním už vůbec nemůžete, to byste s parťákem s kopyty a několika metráky moc dlouho nedala, pusťe si nějaká videa, jak si hříbata hrají."Učit" a "zpestřovat" krom běžné manipulace netřeba nic, svět je pestrý dost. Kolik času na procházky můžete dát- dvě hodiny denně? A kde kůň je a co dělá těch 22? Vy jste vlastník? Kolik máte času a peněz?
Je to hříbě...pokud nemůžete zajistit alespoň volný pohyb v nějakém výběhu celý den/ a nejlépe alespoň jednoho koňského společníka/ velmi vážně bych zvažovala prodej, pro dobro toho koně i vlastní. Poslední případ "mladého huculka si děda koupil za své a pro radost, on měl celý život doma koně" mám před očima v sousedství, mladej ho venčil cca hodinu denně, jen náhodou byly úrazy lidí nikoli vážné, koník už je ve stádě a u zkušených, je otázka, jak moc to půjde napravit.

16.8.2015 11:33
adel002

XXX.XXX.20.27

Je ve stádě s 3 velkými koňmi a jedním stejně starým hříbětem, mají výběh s celodením přístupem boxu, i sena, a ano jsem vlastník jsem s ním na vycházce cca půl hodinky zbytek dne je ve stádě a nechodím s ním každý den (2-3 od týdne), a lidskou společnost vyhledává je rád na vycházce i když ve výběhu ná trávy dost.
Takže podle mého to není nijak špatné že s ním chodím na vycházky, ale každý to vidí asi jinak :).

16.8.2015 16:36

Jo, každý si tu svou filosofii nějak stavíme sami, časem.Jsou taky známá jména, která přísahají na handling.

Kamarády a výběh roček má, tak bych jen řešila, jestli mu to, že mně dělá radost brát ho na ruce ven, může nějak ublížit.
Fyzicky? Pokud budu prostě chodit na vycházky do terénu s ním na ruce, tak nemyslím /jiné je zatěžování obraty, vahou atd./Psychicky? To je na zamyšlení-přílišná fixace na člověka? Na jednoho člověka? Přetížení požadavky, které se jednou vrátí zásekem nebo kyselostí? Nevím, každý kůň má stejně jako každý člověk hrnaice a slabiny jinde.

Tak to dobře promyslete, ať vám radost vydrží dlouho, oběmasmajlík.

17.8.2015 13:41
roxicka17

XXX.XXX.237.164

Zkuste do vyhledavace zadat hratky se hribaty
.pro me a me prvni hribe docela pekne popsane co v jakem obdobi s prdolou delat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík