Ahoj všichni, chci se zeptat, kdo platí krve na převoz?Prodávající nebo kupující? Jsem prodávajíci a koník teď krve dělané neměl, neboť jsem je nepotřebovala, s koníkem jsme se nikam nestěhovali a tak. Kupující je pochopitelně mít musí a myslím že by jsi měl platit veškeré náklady, které souvisí s koupí koně, nebo se mýlím? Díky za rady.
Navíc technicky je v době odběru krve kůň v majetku prodávajícího, u něj bude krev odebírána a jemu vystaví účet jak vet, tak laboratoř. Kupující pro ně není smluvní stranou.
V případě velmi levných koní či darovaných a pod. lze poté chtít případně za vyšetření nějakou kompenzaci od kupujícího.
niky001
napsal(a):
Ahoj všichni, chci se zeptat, kdo platí krve na převoz?Prodávající nebo kupující? Jsem prodávajíci a koník teď krve dělané neměl, neboť jsem je nepotřebovala, s koníkem jsme se nikam nestěhovali a tak. Kupující je pochopitelně mít musí a myslím že by jsi měl platit veškeré náklady, které souvisí s koupí koně, nebo se mýlím? Díky za rady.
To není nikde dáno, co kdo má platit.Je to na domluvě.
Já, jakožto prodávající bych krve udělat nechala, protože si budu jistá, že ode mě jde kůň "čistý" Také pro převoz je kupec potřebuje mít hotové.
Takže tím, že vydáte pár korun na krve se jistíte hlavně vy a nakonec prodejní cena není nikdy tak nízká, aby jste kvůli platbě za rozbor "tratila"
Tak netvrdila bych, že to není nikde dáno. Povinností prodávajícího - zvlášť v dnešní době šíření anemie v okolních státech, je prodat koně, který má krve pro převoz hotové. Z toho tudíž plyne, že by ke měl platit prodávající. Je ale samozřejmé, že pokud by kupující chtěl ještě jiná vyšetření, je to již na domluvě obou stran.
Gitule vrtule

XXX.XXX.148.31
niky001
napsal(a):
Slušný prodávající má krve koně udělané a neřeší nějaké cca 2stovky za ně.
To máš pravdu "Tony" ale představ si, že kupuješ koně přes půl republiky a bez platného vyšetření krve si ho nesmíš odvést domů, a pokud chceš, tak riskuješ pokutu klidně i mnohonásobě vyšší než cenu vyšetření krve. Tudíž logicky je na prodávajícím, aby koně uzpůsobil tak, aby si ho kupující mohl domů odvést. Jinak kdyby měl kůň udělaný krve 5 měsíců, tak po převozu domů bych mu je taky nechala udělat znovu, to je bez debat