Dobrý denen,
zajímalo by me, jaka je optimální KD pro mladého koníka?
Mám 15 měsíční kobylku ČT, dostava lnene semínko,0,5 kg musli na chut,2 litry jecmene a zaciname přidávat pul litru naheho ovsa, to vse dostava za jeden den rozdeleno do 2 davek.
Volala mi nedavno predchozi majitelka a hned se ptala na to kolik dosrava jecmene, kdyz jsem rekla, ze jen 2 litry denne, tak se zhrozila, ze to ma mit za den alespon 4 litry, ze mi nenaroste.
Dekuji za Vaše nazory
Názory na kŕmenie ročka sa budú asi značne líšiť, ja som odchovala zopár vlastných žriebät a niekoľko desiatok cudzích kde som sa o kone starala. Niektorý majiteľ bol toho názoru, že mladý kôň má mať len pastvu a seno, vyslovene žiadne alebo minimum jadra, iný zas do žriebät pchal musli a granule a kopu vitamínov. Osobne si myslím, že aj tu treba hľadať tú povestnú "zlatú strednú cestu."Výška koňa je daná geneticky a ani ak žriebäťu dáte 10kg jačmeňu denne nevyrastie viac ako mu je dané od prírody. Výšku môže ovplyvniť iba veľmi zlá výživa (skôr až dlhodobá podvýživa). Po rokoch skúseností naše žriebätá už kŕmim iba jedným druhom bezovsených granulí ku ktorým pridávam celý ovos a nedostávajú žiadne mega množstvá, u ročka (tiež máme teplokrvníky) to je maximale 1 - 1,5 kg na deň, u dvojročka 2 kg. K tomu kvalitný minerálny doplnok pre žriebätá a nemáte čo pokaziť. Jačmeň by som ja nedávala vôbec, zbytočne sa z neho priberá čo u žriebäťa nie je žiaduce a vždy je lepšie keď koňovi ktorý rastie trocha trčia rebrá než je pekný guľatučký, ale trpí jeho pohybový systém. Najdôležitejšie je KVALITNÉ seno a pastva.
Já mimino nepřikrmovala ničím krom non stop objemného krmiva. Při vašem krmení bych měla strach z huntování kloubů...
Nevím jestli podle bývalé majitelky znamená tlustý=spokojený kůň, ale pro hříbě to neplatí. Pokud bych chtěla tak maximálně přidávat nějaké vitamínky, které bych jen symbolicky do něčeho zamíchala. Vaše krmná dávka má být beztak spíše pro pracujícího koně potřebujícího nabrat a ne pro mimčo...ale jak psala katka, tisíc lidí tisíc názorů.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tiež zastávam názor, že menej je viac, duplom u žriebät... Pokojne by som vyhodila z dávky musli a jačmeň a miešala ten ľan do ovsa, rozdelila na dve davky a dovidenia. Prípadne ešte max nejakú základnú minerálku. Kvalitné seno beriem ako samozrejmosť, ta pastva by tiež nebola odveci.
Množetvo, ktoré kŕmite, by vystačilo aj koňovi v stredne ťažkej športovej záťaži.