Březí kobyla a hubert

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.8.2015 12:50
kobylka sediva

XXX.XXX.115.210

Dobry den mam dotaz v rinu je u nas hubert kobca bude na zacatku 5 mesice. Muzeme jeste jet nebo uz kobylu mam nechat odpocivat?.

25.8.2015 13:01
rebeks

XXX.XXX.208.14

Na závody se akorát nesmí v posledních 3 měsícíh březosti, tak bych řekla, že můžete bez obav. Znala jsem kobylu, co ještě měsíc před porodem doma skákala parkury, vše dopadlo dobře, ale doporučit se to rozhodně nedá.

25.8.2015 14:10
katkaa1

XXX.XXX.187.26

Ja zas zastávam názor, že ak je kobyla žrebná tak si na huberta vyberte iného koňa. Ak je v dobrej kondícii pravdepodobne by to zvládla bez ujmy, avšak ruku na srdce je to nutné riskovať u žrebnej kobyly nejaké zbytočné zranenie? A taktiež stres či už pri preprave, alebo z nového miesta, iných koní, hluku.. Žrebná kobyla má mať kľud.

Neregistrovaný uživatel

25.8.2015 14:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

rebeks napsal(a):
Na závody se akorát nesmí v posledních 3 měsícíh březosti, tak bych řekla, že můžete bez obav. Znala jsem kobylu, co ještě měsíc před porodem doma skákala parkury, vše dopadlo dobře, ale doporučit se to rozhodně nedá.

Jo, takový dementy máme v maštali taky - a jak se divili, když jim kobyla v 10. měsíci vyhodila hříbě! A to ani neskákali, jenom ji stahovali těžkým westernovým sedlem, a lítali s ní po lese

25.8.2015 15:37
Oťásek

XXX.XXX.22.23

Se svým koněm bych to neriskovala, i když existují huberty, jako u nás vedle ve vesnici, kde jede hlavní lot /jedou v tempu, skáčou/, pak je druhý lot, který také cválá, ale neskáče a nakonec jedou kočáry a s těmi chodí jezdci pouze krokem na procházku. Tam bývají buď koníci důchodci nebo lidé, kteří se chtějí jenom projít a užít si koňského svátku v sedle, někdy i březí kobyly:) Na takového Huberta jezdíme už jedenáct let a vím, že to tam probíhá vždy ve velmi poklidném duchu a není nijak náročný. Tam asi, pokud se koňík nenervuje mezi cizími koňmi, mohl by dojít po kopytě a nemusel by se stresovat přepravou takové riziko nevidím. Ale stát se může cokoli - může ho do břich kopnout jiný kůň a td. Na druhou stranu, kdo se rozhodl chovat, měl by se daný rok všech těchto radovánek raději vyvarovat a těšit se s kobylou v klidu s adekvátním pohybem na hříbátko:).

25.8.2015 15:46
kallisto

XXX.XXX.157.94

E) Březí klisny/klisny krátce po porodu
Klisny, které jsou březí déle než čtyři měsíce, nebo klisny krátce po porodu se nesmí účastnit závodů.

Fei kodex chování ke koni, všeobecná pravidla ČJF http://www.cjf.cz/files/stranky/dokumenty/V%C5%A1eobecn%C3%A1%20pravidla%20-%20platn%C3%A1%20od%2001.04.%202015.pdf strana 5

Nechala bych ji doma, pokud není možnost jet se "slabším" lotem, ve kterém se jede pomaleji a bez překážek. Někde to tak mívají.

Vždyť těch Hubertů ještě bude...

25.8.2015 16:08
kobylka sediva

XXX.XXX.238.174

Prave ze se jedna o huberta v 5 km vzdalene vesnici... kobca s temi konmi prijde do kontaktu trikrat v tydnu. Takze tohle snasi dobre. Neni to klasicky hubert kde se nesmysle skace a lita... je to klidna vyjizdka jen pro blizke pratele skoky se daji objet kdyz uz se rozhodnou jich par postavit a tempo je pomale proto jsem to zvazovala ale asi mate pravdu riziko je tu vzdy a letos vynechame.

Kája a Mája

10.10.2016 21:29
Kája a Mája

XXX.XXX.178.129

Ahoj všichni potřebují radu
Mám březí kobylku ČT je jí 11 let bude mít druhé hříbátko a chceme se zúčastnit Hubertovi jízdy kobylka je pohodarka cesta v přepravníků je jen 1hod a půl
Hubert jede po třetí a překážky jsou 70cm možnost obejít bez problémů a žádné problémy z březosti nemá
Normálně je v provozu jezdí i na delší vyjizky Prosím vás poraďte mi zdá se mužem zúčastnit Hubertovi jízdy moc bychom chtěli děkuji za radu.

11.10.2016 08:48
22verunka

XXX.XXX.233.11

Ja bych nejala. Ohrozujete hribe a i matku. Muze ji kopnout do bricha jiny kun a je pruser jako vrata. Kdo se rozhodl chovat mel by dat kobyle klid. Jet muzete pristi rok. Hubertu jeste bude. A ohrozeni toho maleho tvora za to nestoji.

11.10.2016 11:26
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Kája a Mája napsal(a):
Ahoj všichni potřebují radu
Mám březí kobylku ČT je jí 11 let bude mít druhé hříbátko a chceme se zúčastnit Hubertovi jízdy kobylka je pohodarka cesta v přepravníků je jen 1hod a půl
Hubert jede po třetí a překážky jsou 70cm možnost obejít bez problémů a žádné problémy z březosti nemá
Normálně je v provozu jezdí i na delší vyjizky Prosím vás poraďte mi zdá se mužem zúčastnit Hubertovi jízdy moc bychom chtěli děkuji za radu.

Budem sa opakovať, samotná jazda jej neublíži, ak nie je stresoš tak ani preprava, ani vyklanie ani prítomnosť iných koní nie. Avšak viete to na 100%? A potom ako píše verunka viete zaručiť, že ju žiadny kôň nekopne, alebo v cvale do vás nikto nevpáli ? Asi nie, takže je to na vás či to risknete, alebo nie. Keby to bola moja kobyla nešla by som. A hlavne ak si nie ste istá čo za akciu to bude, lebo u nás v okolí je teda väčšina hubertov poriadna divočina

11.10.2016 12:34
dsj

XXX.XXX.116.98

Já bych s březí kobčou v žádném případě nejezdila mezi "cizí" koně. I kdyby to pro ní nebyl žádný stres a byla zvyklá - já osobně mám během březosti vždycky největší strach z herpes viru (100% údajně nechrání ani očkování, protože virus jen udrží v neaktivovaném stavu - ale o tom bude vědět víc vet.) a kobyla pak zmetá, nebo se narodí života neschopné hříbě. Netuším, jak velká je pravděpodobnost nákazy, možná je to jen moje osobní mánie, ale s březí kobylou se vyhýbám kontaktům s cizími koňmi pokud to jde.

Kája a Mája

11.10.2016 13:19
Kája a Mája

XXX.XXX.178.129

Děkujeme za radu určitě to nechám projít hlavou a uvidim ale vypadá to tak že zůstaneme doma v klidu
Nechci aby se něco stalo kobylce ani hribatku a hubertu bude ještě hodně pojedem až příští rok

Přidejte reakci

Přidat smajlík