Sedlo na bezkohoutkového, mohutného koně

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.9.2015 21:37
Ell

XXX.XXX.98.207

Dobrý den, už z toho mám úplně mega hlavu a pořád nic.
Nemáte nějaké tipy na sedla pro koně bez kohoutku a ještě kulatého / mohutného?
Asi mi už je jedno jestli western, anglii nebo bezkostráka...máme western ale tam taky potřebujeme větší komoru... Přidám foto koníka- poníka..Moc všem děkuji :).

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.9.2015 12:38

Řeší se to tu furt dokola, že není dost velký výběr sedel pro tyhle sudy.
Mám tinkerku - nejspíš totéž, co popisujete. Sedlo se nemá o co zapřít... navíc teď dorostla a je vážně naprosto ze všech stran kulatá. Takže jedno sedlo už jsem pustila k vodě - Wintec Wide - přetáčel se hodně moc, a zůstala mi drezurní Isabell Werth, která jakštakš sedí. Ale taky žádná hitparáda :(
Tak good luck při hledání!

2.9.2015 12:59
lafina

XXX.XXX.12.171

Přesně tak - sehnat sedlo na suda je problém, ale dá se, pokud člověk hledá. Měla jsem Wintec Wide (resp. ho ještě mám ale nepoužívám) a nechala jsem si ušít westernové sedlo na míru od pana Adamce. Po mě i koně super, stal se pod sedlem akčnější. A cena je též příjemná smajlík

3.9.2015 02:20
lenacia

XXX.XXX.205.245

Ell napsal(a):
Dobrý den, už z toho mám úplně mega hlavu a pořád nic.
Nemáte nějaké tipy na sedla pro koně bez kohoutku a ještě kulatého / mohutného?
Asi mi už je jedno jestli western, anglii nebo bezkostráka...máme western ale tam taky potřebujeme větší komoru... Přidám foto koníka- poníka..Moc všem děkuji :).

Na tyhle koně je prostě potřeba sedlo na míru, jen málokde se sežene placatý sedlo s komorou 5.
Na druhou stranu jsem čučela na všechny strany, když na takhle širokou kobylu u nás "pasují" sedlo s komorou 2, výjimečně pokud nejede druhý koník, tak jí dají jeho sedlo (o komoře 3). a občas western, který je opět užší a na vyšší kohoutek.
Byla jsem schopná dát mezi sedlo a záda kobylky celou ruku až po kolet ka sem dosáhla a to je neskutečný.
Chápu, že na kobylu, které se odhaduje něco mezi 16-24 lety (podle zubů si není veterinář jistý a kobylka je bez papírů- odvedená z luk, kam je jejich majitelé kteří i ně ztratili zájem vypustili), se asi sedlo na míru nebo barefoot bezkostrové sedlo pořizovat nebude, ale ukazovala jsem jim plno inzercí, kde prodávali krásné sedlo s širší komorou 4 za orpavdu nízký peníz (2000, -) a slečna místo toho přitáhla sedlo od kamarádky, opět komora 3, a naprosto nepadnoucí. Člověk je na tom jak na lodi, houpe se z místa na místo.
Jasně, zdejší 'hvězdné' jezdkyně řeknou "já na tom držím balanc protože jezdím pravidelně a umím to", ale to sakra není o balancu, se nedivím že je občas ta kobyla neskutečně náladová a vzteklá, taky bych byla, kdyby na mě někdo hodil takovéhle sedlo, které nahoře dostává a člověk na kobyle sedí celou svou vahou jen a pouze na zadní rozsoše a tlačí jí prakticky přímo do prostředku zad... balanc nebalanc.

3.9.2015 05:50
Ell

XXX.XXX.98.207

lenacia napsal(a):
Na tyhle koně je prostě potřeba sedlo na míru, jen málokde se sežene placatý sedlo s komorou 5.
Na druhou stranu jsem čučela na všechny strany, když na takhle širokou kobylu u nás "pasují" sedlo s komorou 2, výjimečně pokud nejede druhý koník, tak jí dají jeho sedlo (o komoře 3). a občas western, který je opět užší a na vyšší kohoutek.
Byla jsem schopná dát mezi sedlo a záda kobylky celou ruku až po kolet ka sem dosáhla a to je neskutečný.
Chápu, že na kobylu, které se odhaduje něco mezi 16-24 lety (podle zubů si není veterinář jistý a kobylka je bez papírů- odvedená z luk, kam je jejich majitelé kteří i ně ztratili zájem vypustili), se asi sedlo na míru nebo barefoot bezkostrové sedlo pořizovat nebude, ale ukazovala jsem jim plno inzercí, kde prodávali krásné sedlo s širší komorou 4 za orpavdu nízký peníz (2000, -) a slečna místo toho přitáhla sedlo od kamarádky, opět komora 3, a naprosto nepadnoucí. Člověk je na tom jak na lodi, houpe se z místa na místo.
Jasně, zdejší 'hvězdné' jezdkyně řeknou "já na tom držím balanc protože jezdím pravidelně a umím to", ale to sakra není o balancu, se nedivím že je občas ta kobyla neskutečně náladová a vzteklá, taky bych byla, kdyby na mě někdo hodil takovéhle sedlo, které nahoře dostává a člověk na kobyle sedí celou svou vahou jen a pouze na zadní rozsoše a tlačí jí prakticky přímo do prostředku zad... balanc nebalanc.

Kdyby jste náhodou takové sedlo na inzerátu viděla ( sedlo s komorou 4 za dobrý peníz) dejte prosím vědět. Největší problém je, že by si i člověk nechal ušít sedlo na míru nebo koupil dražší, ale jsme jen student, který si vydělává na koně po brigádách a nemám tolik peněz, abych si mohla dovolit sedýlko přímo pro moji prdýlku a pro jeho zádička...:(

3.9.2015 08:20
lenacia

XXX.XXX.211.203

Ell napsal(a):
Kdyby jste náhodou takové sedlo na inzerátu viděla ( sedlo s komorou 4 za dobrý peníz) dejte prosím vědět. Největší problém je, že by si i člověk nechal ušít sedlo na míru nebo koupil dražší, ale jsme jen student, který si vydělává na koně po brigádách a nemám tolik peněz, abych si mohla dovolit sedýlko přímo pro moji prdýlku a pro jeho zádička...:(

Jako nejlepší má to sedlo za sebou, ale určitě ještě poslouží
http://zvirata.bazos.cz/inzerat/51118724/Vsestranne-sedlo-s-extra-sirokou-komorou.php.

3.9.2015 08:23
lenacia

XXX.XXX.211.203

lenacia napsal(a):
http://zvirata.bazos.cz/inzerat/51118724/Vsestranne-sedlo-s-extra-sirokou-komorou.php.

Za dobrý peníz v rámci kvality bude 100% tohleto a to je už ultra široké
http://zvirata.bazos.cz/inzerat/51244873/Goedicke-Equipe-extra-siroke-prohnute-univerzalni-sedlo.php.

3.9.2015 13:57
aluska

XXX.XXX.223.199

Mám na 11ti letého norika cca 175 cm KHV turistické sedlo Horal od p. Hauzra. Je na kozlíkové kostře, krásně sedí snad každému koni, obsedala jsem v něm norika jako mlaďocha a nosí ho pořád. Přiježďujem i občas něco skočíme. Je tam teda vyšší pořizovací cena, teď myslím kolem 28.000, - v základu.

3.9.2015 21:34
Ell

XXX.XXX.98.207

lenacia napsal(a):
Za dobrý peníz v rámci kvality bude 100% tohleto a to je už ultra široké
http://zvirata.bazos.cz/inzerat/51244873/Goedicke-Equipe-extra-siroke-prohnute-univerzalni-sedlo.php.

To je krásné, ale nad můj limit..:( z brigády, tolik nemám...ale děkuji :).

3.9.2015 21:35
Ell

XXX.XXX.98.207

lenacia napsal(a):

Jenže co ta trhlina? Bylo mi řečeno, že bude koně tlačit a opravit půjde ztěží prý...

3.9.2015 23:13
lenacia

XXX.XXX.211.203

Ell napsal(a):
Jenže co ta trhlina? Bylo mi řečeno, že bude koně tlačit a opravit půjde ztěží prý...

9 tisíc není hodně, hlavně je třeba opravdu myslet na to, že máte atypického koně, ano, můžete na něm jezdit v sedle s menší komorou, ale jak jsem napsala výše, není to zrovna nejideálnější, jednak se sedlo stále bude kymácet a člověk bude víc myslet na držení balancu než na opravdu správný sed, a jednak, pokud se sedlo přetáčí, nechci vidět chvíli, kdy můň náhle prudně uskočí zatočí, člověk se převáží a...

Trhlina na druhém sedle je orpavdu kosmetická, šklebí se to, ale nemá tam co tlačit, je to za polštáři, vůbec to nepřijde ke styku s koněm, navíc je pod sedlem dečka, pro klid na duši můžete pořídit dečku s vyztuženým posedlím a je to.

4.9.2015 07:22
lafina

XXX.XXX.12.171

Jestliže máte limit 9 tisíc, tak kontaktujte pana Adamce - já se okolo 9 tisíc za sedlo u něj pohybovala. Je pravda, že to bylo před dvěma, vlastně třemi roky, ale pokud nechcete extra zdobené atd., tak by to mohlo jít. Za optání u něj nic nedáte, jen pár minut na napsání mailu či zavolání smajlík

4.9.2015 07:29
avelanc

XXX.XXX.130.169

Pan Adamaec již tyto extra levná sedla nedělá, prý nejde sehnat ucházející kůže. Zrovna teď jsem si u něj sedlo objednávala...

4.9.2015 07:33
kapička

XXX.XXX.216.88

U nás se na mohutného fríse hází piff beauty, ale neřeknu jaká to je komora ( když by někdo poradil, kde to na sedle najít, můžu příští týden zjistit). Je docela šunt ( co čekat za 4000), ale po 10 letech stále celkem drží, hlavně to, co přijde do kontaktu s koně. Posedlí už začíná praskat a odpárala se bočnice. Dokonalost to nebude, ale kůň je opocený rovnoměrně a sedlo se nepřetáčí. Letos jsem v něm přežila velký úskok do strany a pár lekanců s otočkou o 180 stupňů a nehlo se.

4.9.2015 08:28
lafina

XXX.XXX.12.171

avelanc napsal(a):
Pan Adamaec již tyto extra levná sedla nedělá, prý nejde sehnat ucházející kůže. Zrovna teď jsem si u něj sedlo objednávala...

Pravda, když byl před 2 měsíci oměřovat dalšího koně, tak něco takového říkal. Ale ani další sedlo, které mi teď šije, se nepohybuje v závratných částkách smajlík

4.9.2015 08:42
johnt

XXX.XXX.71.82

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Řeší se to tu furt dokola, že není dost velký výběr sedel pro tyhle sudy.
Mám tinkerku - nejspíš totéž, co popisujete. Sedlo se nemá o co zapřít... navíc teď dorostla a je vážně naprosto ze všech stran kulatá. Takže jedno sedlo už jsem pustila k vodě - Wintec Wide - přetáčel se hodně moc, a zůstala mi drezurní Isabell Werth, která jakštakš sedí. Ale taky žádná hitparáda :(
Tak good luck při hledání!

Teda, že se ptám, vám to sedlo Wintec Isabell na tom koníkovi sedí? Já mám taky kulatou mohutnou kobču a Wintec isabell jsem měla, ale kobču mi to po 4 měsících otlačilo a musela jsem sedlo ač nerada, prodat. Riskovat výměnu komor na ještě širší, které k tomu sedlu nejsou určené jsem nechtělla nehledě na to, že všechny komory mají stejně dlouhé ramena a na bezkohoutkaté koně nelze takovou širokou komoru s dlouhým ramenem prostě dát-na kobči to bylo hned poznat, takže jsem nakonec skončila u bezkostrovéhou, u kterého mám komoru vysazenou a jezdím bez komory.

4.9.2015 22:09
lenacia

XXX.XXX.211.203

avelanc napsal(a):

Dobrý den, jaké typy sedel Adamec šije? jakou má kvalitu a v jaké cenové hladině se cca pohybuje?

4.9.2015 22:16
lenacia

XXX.XXX.211.203

kapička napsal(a):
U nás se na mohutného fríse hází piff beauty, ale neřeknu jaká to je komora ( když by někdo poradil, kde to na sedle najít, můžu příští týden zjistit). Je docela šunt ( co čekat za 4000), ale po 10 letech stále celkem drží, hlavně to, co přijde do kontaktu s koně. Posedlí už začíná praskat a odpárala se bočnice. Dokonalost to nebude, ale kůň je opocený rovnoměrně a sedlo se nepřetáčí. Letos jsem v něm přežila velký úskok do strany a pár lekanců s otočkou o 180 stupňů a nehlo se.

Pfiff beauty má komoru 2. Frísové jsou zvláštní :D některým seděj dvojkové komory, jiným zaboha nenarvete čtyřku :D
Také máme ve stáji Beauty, posedlí praská, ale jinak vypadá v pohodě, ale v naší sedlovně je asi nejlepší sedlo Majitelky vymazlený Euroriding Topaz, a potom moje staré německé sedlo, sice bez značky ale po zběžném omrknutí zkušeného člověka je tipováno na hodně starý Stubben. Zbytek je ten beauty, divné, staré ošoupané hnědé sedlo, které doklepává poslední roky života (a navíc já osobně tipuju hnutou kostru), a laciný western na sklolaminátu. Mezi harampádím se válí ještě jedno sedlo, s vytrženými řemeny na podbřišník a navíc s ukopnutým kusem zadní rozsochy, dkyž na něj šlápl kůň, a na dva týdny tu byl další laciný sklolaminátový western, který (což se dalo už od prvního pohledu očekávat) nesedl ani jednomu z koní.

5.9.2015 13:08

To johnt: Sedí..nejlíp ze všech, co jsem měla v ruce. Měla jsem tu i paní sedlářku s asi 10 sedly na tento typ koní, a stejně jsme nevybraly - zmíněný Pfiff jsem měla taky, než mi dorostla a dosvalila... ten seděl v té době nejlíp, jak sama sedlářka uznala. Sice levný šunt, v té době za cca 5tisíc, ale najezdila jsem na něm x let a ještě za asi 3tis. prodala, protože je prostě super a nebylo na něm používání znát!
Add Wintec Isabel Werth: otlaky kobyla nemá, dbám na to, abych sedlala vždy já a zkontrolovala maximální správné umístění a dotažení. Blbé je, že se prostě má tendenci přetáčet..když člověk nesedí na obou sedacích kostech, postupně se sune krapet na stranu... ale u takhle kulatých koní fakt nevím, za co by měla ta kostra držet... i proto jsem volila tu drezurku - za prvé k ní mám blízko, za druhé mi přišlo, že je alespoň delší plocha, kde se sedlo opírá (do westernu by mě nikdo nepřesvědčil ani párem volů...).
Ale ono má každý jiný než "normální velký jezdecký kůň" prostě své mouchy - na mladou WPBR zase řeším krátký a ostřejší kohoutek a páteř, ikdyž už je nasvalená, tak naopak asi nikdy úplně kulatá nebude :) takže napasovat sedlo, do kterého se vejde dospělákovi zadek zároveň tak, aby nebylo kobylce dlouhé, je taky umění :).

8.10.2015 09:20
avelanc

XXX.XXX.158.2

Dobrý den. Reaguji ještě k infu na pana Adamce. Šije vše, dle vašich představ. Začíná (resp. začínal před dvěma lety), takže to je někdy trochu vidět (první sedlo jsem měla trochu ulepené lepidlem, s kostrou wade, ale vzhledem je to ušito jako reining :) Ale to bylo přede dvěma lety. A funkční je parádně. Teď si nechávám šít nové, neb mi kobyla zestárla a původní sedlo již tolik nesedí. Dříve šil z tenké kůže a sedlo dle představ stálo 10tis. Teď už tak levná kůže není v takové kvalitě, aby z ní sedlo šil. Teď má také nějaké levnější alternativy. Momentálně mám objednané sedlo s kostrou na míru (laminát) za necelých 18 tisíc, kombinace normální a méně kvalitní kůže...
Komunikace je bezproblémová. Kvalita sedel odpovídá ceně, ale je poskytnuta záruka 5 let a myslím, že kostra bude jednoznačně lepší než u bazarového sedla nebo nějaké indie.

9.10.2015 17:12
-šumák-

XXX.XXX.166.7

No, já doted řešila na svou ponici ten samý problém- žádné sedlo jí nedrželo a ona není z těch na které je vhodné lézt bez sedla nebo na vratkém sedle, to je pak člověk dole ani neví jak
Mám na ní placku, která mě osobně vyhovuje nejvíc+ gelovku pod tím ale chtěli jsme i klasické sedlo a světe div se jediná anglie, která drží je http://www.decathlon.cz/vsestranne-kozene-sedlo-schooling-cerne-id_8197075.html
měla jsem hafo sedel na zkoušku ale nic nedrželo až na tohle, sedlo je pohodlné a zpracováním se mi líbí víc než sedla typu Star, Daslo, Pfiff... sedlo mám sice krátce, nevím za jak dlouho se rozpadne ale nepoužíváme ho denně a většinou naskakujeme tak doufám, že nám nějaký rok poslouží :).

11.10.2015 11:06
Ell

XXX.XXX.98.207

-šumák- napsal(a):
No, já doted řešila na svou ponici ten samý problém- žádné sedlo jí nedrželo a ona není z těch na které je vhodné lézt bez sedla nebo na vratkém sedle, to je pak člověk dole ani neví jak
Mám na ní placku, která mě osobně vyhovuje nejvíc+ gelovku pod tím ale chtěli jsme i klasické sedlo a světe div se jediná anglie, která drží je http://www.decathlon.cz/vsestranne-kozene-sedlo-schooling-cerne-id_8197075.html
měla jsem hafo sedel na zkoušku ale nic nedrželo až na tohle, sedlo je pohodlné a zpracováním se mi líbí víc než sedla typu Star, Daslo, Pfiff... sedlo mám sice krátce, nevím za jak dlouho se rozpadne ale nepoužíváme ho denně a většinou naskakujeme tak doufám, že nám nějaký rok poslouží :).

No já mám doma teď na zkoušku anglii, která se nám točí a uvědomila jsme si, že už nejsem schopná v anglii jezdit, takže budu hledat hooodně široký western :).

19.2.2016 21:13

johnt napsal(a):
Teda, že se ptám, vám to sedlo Wintec Isabell na tom koníkovi sedí? Já mám taky kulatou mohutnou kobču a Wintec isabell jsem měla, ale kobču mi to po 4 měsících otlačilo a musela jsem sedlo ač nerada, prodat. Riskovat výměnu komor na ještě širší, které k tomu sedlu nejsou určené jsem nechtělla nehledě na to, že všechny komory mají stejně dlouhé ramena a na bezkohoutkaté koně nelze takovou širokou komoru s dlouhým ramenem prostě dát-na kobči to bylo hned poznat, takže jsem nakonec skončila u bezkostrovéhou, u kterého mám komoru vysazenou a jezdím bez komory.

Zrovna hledám informace o bezkostrácích, protože jsem zjistila, že tý mojí buchtě tlustý ten Wintec po půlroce opět přestal sedět... dokud byla zhublá, tak to šlo, ale teď mi zase nabrala (fakt nevím, kde co žere, protože mám spíš pocit, že jinej kůň by z tohohle množství žrádla umřel hlady...), ale teď se nám začal přetáčet a zjistila jsem počínající otlak (bez odření, jen placatou bulku, co je citlivá na dotek)... takže už jsem to vzdala. Stejně se s ní nic nedělá, maximálně zajíždění začátečníků + terény, tak to na tom bezkostráku snad ujezdí. Nemám zkušenost - radši si vozím zadek v něčem pohodlném, ale co mi zbývá - přece nebudu huntovat mladému koni záda :(.

27.2.2016 21:47
ifauna1

XXX.XXX.47.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Zrovna hledám informace o bezkostrácích, protože jsem zjistila, že tý mojí buchtě tlustý ten Wintec po půlroce opět přestal sedět... dokud byla zhublá, tak to šlo, ale teď mi zase nabrala (fakt nevím, kde co žere, protože mám spíš pocit, že jinej kůň by z tohohle množství žrádla umřel hlady...), ale teď se nám začal přetáčet a zjistila jsem počínající otlak (bez odření, jen placatou bulku, co je citlivá na dotek)... takže už jsem to vzdala. Stejně se s ní nic nedělá, maximálně zajíždění začátečníků + terény, tak to na tom bezkostráku snad ujezdí. Nemám zkušenost - radši si vozím zadek v něčem pohodlném, ale co mi zbývá - přece nebudu huntovat mladému koni záda :(.

My koupili Barefoot Cheyenne, na chladnokrevníka. Kostrové sedlo jsme vzdali. Vůbec se nám nepřetáčí, pod sedlem je kůň dobře cítit. Po cca 5 hodinách začíná být vysezenější a je to čím dál lepší. Jen mi chybí opěrky, nyní bych volila raději Cherokee nebo ještě lépe Barrydale. Měnit už ho nebudu, postupně si zvykám. Koni vyhovuje maximálně. A to je hlavní.

15.3.2016 13:35
KamilHaf

XXX.XXX.98.101

Dobrý den, já když jsem vybírala sedlo na koně, tak jsem z toho měla takový strach, že jsem si nechala sedlo raději posoudit od profíků, říká se tomu pasování sedla. Proškolený profík přijede za vámi a pak vám koně změří, probere s vámi mnoho otázek ohledně ježdění atd prostě co je potřeba vědět abyste zvolili to nejvhodnější sedlo a nakonec vám nějaké doporučí. Možné jsou také drobné úpravy na sedle aby sedlo opravdu sedlo jak má koni i jezdci. Já sem těchto služeb využila zde http://www.equiservis.cz/pasovani-sedla/ a rozhodně bych dnes postupovala stejně. Když jsem sedlo vybírala tak jsem byla absolutně nezkušená a téměř jsem začínala takže sama bych rozhodně nic nevybrala.
-Lenka-.

Přidejte reakci

Přidat smajlík