Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.9.2015 08:43
lafina

XXX.XXX.12.171

Ahoj, na diskuzi o prasatech mi nikdo neodpověděl, tak to zkusím tady. Dostala se ke mě dvě selátka 50%kune kune a křížence vietnam. a göttingenského prasete.
No a ráda bych je naučila, aby se pásla. Několikrát jsem viděla, že se prasata pásla spolu s koňmi, jen jsem se nepídila po tom, jak to udělat, aby se držela na pastvině? Moje znalosti prasat se spojují s těmi klasickými, chovanými v chlívku...jenže to já nechci, nelíbí se mi to. Rodiče a prarodiče je takhle měli a mě jich bylo líto, že jsou pořád zavřená. Jak je ochočit? Zatím se dost bojí, mám je tedy prozatím v chlívku a zkouším přes žrádlo k nim najít cestu. Mám v plánu je pustit na travnatý, oplocený dvorek, jen si říkám, jestli pak nebudou ještě divočejší? No, prostě s prasaty v tohle směru zkušenosti nemám :-D.

2.9.2015 08:57
majkulka

XXX.XXX.237.148

Napište Zuzce Prokopové. Má jak koně, tak volně se pohybující prasátka smajlík Třeba poradí jak na to
http://www.zuzkaprokopova.cz/.

2.9.2015 09:37
lodenka333

XXX.XXX.136.184

Určitě by bylo dobré je nejdřív zvyknout v chlívku, ať za vámi chodí atd., protože pak už je ve výběhu těžko ochočíte...a když je naučí, že na pamlsek přijdou, tak pak nebude problém je někam odvézt z výběhu, kdyby bylo potřeba. Zajímá mě, jaká je hierarchie kuň/prase? Kdo má navrch, nebo si žijou každý svým životem? Jinak nápad se mi moc líbí, taky jsme měli takovou myšlenku, pořídit si veitnamská do výběhu...zatím to ale vždy skončilo u toho, zabijačkového, ve chlívě smajlík

2.9.2015 09:43
chomda

XXX.XXX.3.106

Určitě nejdřív ochočit v chlívku, případně malém zabezpečeném výběhu, na žrádýlko to nebude dlouho trvat:o) my jsem někdy mívali prasíka a koníky na společné zahradě, nezajímali se o sebe navzájem. elektriku by měla respektovat, jen to bude chtít asi spodní pásku navíc, koně mají pravděpodobně výš;o).

2.9.2015 11:10
Oťásek

XXX.XXX.22.23

Prasátko máme už 7 let, i když ona vlastně není prasátko, Pepina je duší spíš kůň. Chodí s koňmi přes den do ohrad a na noc si s nimi vleze na dvůr do nastlané stodoly. Ohrady jsme nijak neupravovali, chodí z jedné do druhé jak se jí zrovna chce. I když za ty roky, když byla mladší, tak párkrát vyrazila na procházku po vesnici...a to hlavně v době, kdy jsme jí odvezli kance. Jak se začala "boukat", tak si vyrazila nějakého šamstra sehnat. Nyní už koně neopouští, převážnou část dne se vydrží povalovat po ohradách, s koňmi se pase, žere seno, když dostanou koně jídlo do ohrady /v belíku na zem/ snaží se je vystrnadit a jíst s nimi. Většinou jí nechají. Valacha jsme dokonce přistihli, jak jí zubama drbe záda a ona si u toho slastně pochrochtávala:) Určitě doporučuji nejdříve ochočit v chlívku, jak už někdo psal, naučit žrát z ruky a aby věděla, že ve chlívku/v boxe/ je vždy něco dobrého. Měli jsme i kance, ale toho jsme museli darovat, protože ten byl ještě víc kůň než Pepina a začal s námi chodit na vyjížďky. Byli jsme atrakce pro myslivce i houbaře:) Vydržel i dvě hodiny pelášit za zadní nohou posledního koně v lotu. Problém nastal, když jsme potkali jinou skupinu koní a on se k nim přidal, chytit nešel, odešel s nimi o vesnici vedle do jiné stáje. Pak mi pravidelně volal majitel, že je tam prase zase a že se ho děti i jejich koně bojí, ale Fugasovi se domů nechtělo, chytit se nedal nebo to byl vyloženě lov. Tak jsem musela brzo ráno vstát, vzít kobylu a vyrazit do vedlejší stáje, kde měli před venkovními boxy nachystané seno na ráno. Tam jsem mlaskala volala, pak se nadzvedla jedna z kupek sena, prasátko se vzbudilo, přivítalo se s kobylou a šlo se domů. A právě proto, že jsme ho nechtěli mít zavřeného, tak jsme ho darovali do velkého oploceného areálu k dalšímu prasátku na chov.

2.9.2015 11:32
lodenka333

XXX.XXX.136.184

Tak to je dokonalý! Moc se mi to líbí. Ještě bych teda zadavatelce doporučovala, pokud nebude chtít aby prasátka nedovoleně opouštěli výběh tak nějaký fakt kvalitní ohradník, nebo pár břeven ohrady až k zemi, protože jsou to mistří v podhrabávání se... To co píše Oťásek je super :D Prasata mám ráda, jsou to super inteligentní zvířata, a když se tomu člověk může věnovat a není to jen na jídlo, tak se na ně hezky dívá když jsou někde na volno a ještě ochočený...paráda!

2.9.2015 11:33
lodenka333

XXX.XXX.136.184

Ještě koukám na tu fotku se selátkama, ty kombinace jsou super. Byla mamina zlá, nebo i když měla selata a byla ochočená tak byl v pohodě?

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.9.2015 11:39

Ještě zkušenost od jinud. Kamarádka má ve stáji dvě prasátka - holky se pohybují víceméně po stáji a dvorech. Ale protože je to na vesnici, kde není až takový provoz, nevadí, že občas odejdou na cirka 400 m vzdálenou louku se popást. A aby je něco nepřejelo, protože při tom přecházejí silnici - dostaly výstražné vestičky, takže září na dálku jak na silnici, tak i v poli

2.9.2015 11:43

Aby to tu nebolo len také romantické- opatrne s koňmi, videl som, ako kôň nezvyknutý na prasiatka jedno poriadne prehnal a život mu zachránil iba plot, za ktorý sa kôň nedostal. A nebol to žiadny magor, alebo asociál. Takže opatrne.

2.9.2015 11:51
anobbona

XXX.XXX.84.98

Známá má taky malou bachyňku, pohybuje se volně po ohradách, loukách i lesu. Když k ní přijedem s koňmi, tak musí prasničku zavírat, protože napadá koně a kouše je do nohou. Naši koně na ni reagují zvědavě až bojácně.
Její koně napadá pouze u žrádla.

2.9.2015 12:00

Jo, to pardon, že jsem to napsala tak idealisticky. Máte úplnou pravdu - třeba já osobně se prasat až bojím. Jsou nevypočitatelné, silné a chytré, a ono to nemusí být prase, aby kamarádství čtyřnožců nefungovalo. Někteří koně nejsou zvědaví ani na ovce a kozy a vznikají nebezpečné situace :(
Ale ta popisovaná idylka s oblečenými prasátky se mi prostě tak líbila, že jsem jí musela napsat :).

2.9.2015 13:26
Oťásek

XXX.XXX.22.23

lodenka333 napsal(a):
Ještě koukám na tu fotku se selátkama, ty kombinace jsou super. Byla mamina zlá, nebo i když měla selata a byla ochočená tak byl v pohodě?

Pepina byla v pohodě, selátka měla celkem 3x a vždycky jsem jí donesla jídlo do boxu /ze začátku byly zavření v boxu pro poníka/ a sedla si tam do slámy ještě vyzbrojená rohlíky. Byla víc ostražitá, jak začali víc pištět tak si je běžela hlídat. Ale za žrádlo je ochotně ukázala, přišla se nažrat z ruky a po pár dnech nás nechala je pochytat a zkontrolovat. Pak už chtěla i ven, tak jsme jí vypustili, ona se běžela podívat na koně a pak za chvíli zase pelášila zpět k miminům, u boxu si zakvičela a byla vpuštěna zpět

4.9.2015 08:35
ilka

XXX.XXX.26.66

Zdravím, po přečtení vašich příspěvků mě tak napadlo, to ty prasátka nerejou? Moje teta nadšená mini prasátkama si před pár lety pořídila malé prasátka a prý zaručeně nerejou(dala je do ohrady k ovečkám), po měsíci měla v ohradě tankodrom a pastva pro ovce totálně zničená.

5.9.2015 19:34
klawdie

XXX.XXX.10.21

Máme taky prasáka s koňmi v podstatě se přištěhoval sám, když zdrhnul od sousedů když byl asi 4.měsíční a jelikož u nás vždy našel něco k snědku, tak zůstal zcela dobrovolně a postupem času se i ve volnosti ochočil, jak jinak než na žrádlo, stčí mu vždy přinst něco k žrádlo a prase je Vaše :), a v podstaě krom odčervení o něj nijak extra nepečuji, má tedy svoje místečko kam si může zalést, ale drží koridor v rámci ohrady a plus mínus par metrů za, máme to štestá že byslíme cca 80 m od silnice. Pase se, chodí na padaná jablka a pokaždé když krmím tak si přijde pro rohlík. Zcela bezproblémově ho zastaví elektrika ve výšce cca 20 cm na zemí. ale to platí už pro dospělého prasáka, malý jsou čipernější. Elektriku jsem na něj musela natáhnout akorát u plotu ke slepicím, pač tam samozřejmě viděl zrní a rozplétal mi plot. Mám tu i další prasničku, ale ta je ve výběhu pač je na selátka, a i tu se mi zcela bezproblémově podařilo ochočit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík