Strupy na nohou - co s tím?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.9.2015 19:25
Uživatel s deaktivovaným účtem

Prosim nechci se tu hadat, ale prosim o radu! Mam ve staji kobylku, je to plnaska a od zimy valcime s prednima nozkama, napred nam otikali, takze jsme mazali a motali bandaze, bohuzel na zacatku jara se zacali na nohach tvorit strupy, ktere mate v priloze. Opravdu nevim co s tim, nejake rady?konzultovala jsem s vetem, ale nijak moc neporadil, vsechno co rekl jsme delali. Nechci, aby nam odesla na nohy, dekuji za vsechny rady

Terka.

3.9.2015 19:29
mgtka

XXX.XXX.22.100

No to je docela drsňárna...
zavolejte jiného veterináře, který bude schopnější a když ani ten nepomůže, sežeňte ještě jiného...není možné že by vám žáden doktor neporadil.
Ale takhle jak to vidím bych opravdu na nic nečekala, vypadá to hrozivě...snad má majitel kobylky zájem a finance k řešení.

Jaja007

4.9.2015 07:20
Jaja007

XXX.XXX.41.2

Vždyť to už ani nejsou strupy! Koníka to musí neskutečně bolet. Veterinář, který u Vás byl je asi veterinář z rychlokurzu, toto je děsné a každý jiný rozumný veterinář musí vědět co dělat!

Jen pamatujte, pokud mazání, tak ok, ale nebandážovat dokud není noha suchá a čistá! Nevím jak to vypadalo předtím, ale pokud nedokonalým bandážováním taky nepřililo trochu oleje do ohně..

4.9.2015 10:46
liva

XXX.XXX.31.32

Infekce je pod strupem.
Je nutné strup odstranit a léčit ránu od spodu.
Doporučuju rozmočit peroxidem, odstranit strup, oplachovat 2x denně peroxidem a vyrobit obložku z Betadine /Betadine se nanese na mulový čtverec a přiloží na ránu/ a zamotat měkkým elastickým obinadlem.
Až se vyčistí spodina rány, udělá se zdravý strup je nutno ho pomalu odmašťovat. Třeba Calciovou mastí zase ve formě obložky. Ránu je nutno krýt do úplného zhojení, aby nedocházelo ke znečištění a traumatizaci např. při lehání.
Prospělo by i podávat kobyle Imunovet.
Ještě hrozí, že rána začne granulovat.
To by se pak musela mazat enzymatickou mastí, ale teď je důležité odstranit infekci.

4.9.2015 12:02
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Prosim nechci se tu hadat, ale prosim o radu! Mam ve staji kobylku, je to plnaska a od zimy valcime s prednima nozkama, napred nam otikali, takze jsme mazali a motali bandaze, bohuzel na zacatku jara se zacali na nohach tvorit strupy, ktere mate v priloze. Opravdu nevim co s tim, nejake rady?konzultovala jsem s vetem, ale nijak moc neporadil, vsechno co rekl jsme delali. Nechci, aby nam odesla na nohy, dekuji za vsechny rady

Terka.

Já bych použila černou mast, vytáhne všechen hnus z rány.Osvědčilo se to nejednou jak u dobytka, tak u lidí.Je třeba ale strup rozmočit, jak bylo řečeno, nebo narušit, aby nebyl srostlý se zdravou tkání, byť jen na jednom místě, prostě aby měl hnis a ten sajrajt, co se pod ním drží kudy z rány se dostat.Tato mast je skvělá a většinou na ní nejsou alergické reakce.Namazat 2xdenně a převazovat čišté aby to bylo.Pevně věřím, že to koni pomůže.

4.9.2015 12:11
rebeks

XXX.XXX.208.14

Podle fotek to vypadá na velký problém. Určitě si zavolejte veterináře, který identifikuje příčinu a tím i určí léčbu. Toto rozhodně není nějaký stroupek a vypadá to hodně zanedbaně, možná už to začalo i granulovat (a to se těšte na tu léčbu).

4.9.2015 23:33
helas

XXX.XXX.12.12

Mně to nedá... Fakt jsem laik, ale tohle je hnusná, zanedbaná věc.
Jo, je asi možné, že jestli se mazalo a pak hned bandážovalo, že se povedlo koníka nablistrovat.
No, to může být důležité pro anamnézu; jinak je to už asi dost jedno.

Tipla bych, že je poškozené podkoží, a to není sranda.

Zavolala bych na to dobrého veta s praxí v ošetřování ran - ne nějakého odvedle, co "neví, co s tím". Myslím, že to chce pořádně otevřít, vyčistit a dál pečlivě postupovat podle pokynů toho veta. Hodně pečlivě.
Ono to takhle nejspíš nakonec vyjde o dost levněji, než šetřit na nepravém místě + něco pokusně patlat.
A peroxid bych na to fakt nedávala... ne bez jasného povelu vetem. Dost ale pochybuju, že by něco takového doporučil.
No ale jestli k pokusu použít peroxid dojde, doporučuju zadavatelce, aby měla hodně dobrou úrazovou pojistku 8-).

5.9.2015 08:32
liva

XXX.XXX.31.32

S peroxidem ti helas budu odporovat.smajlík
Je to stará dobrá desinfekci, která vyšumí veškeré nečistoty a rozruší strupy. Je s velkým úspěchem používaná i u lidí s hlubokými abscedujícími ranami.
Kvůli mým chirurgickým zkušenostem mě někteří z okolí využívají na léčení ran svých koní, když nechcou, hlavně kvůli financím, volat veterináře...
Všichni koně výplach H2O2 v poklidu přežili a kolikrát vyteklo z rány i to, co tam nikdo nečekal...

5.9.2015 14:56
helas

XXX.XXX.12.12

Liva, ale ono stačí trochu zagooglit, přečíst si příbalový leták, něco o ranách z vetwebu...
No já nevím, ale mně ty tkáně připadají poškozené už dost.

5.9.2015 16:05
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

helas napsal(a):
Liva, ale ono stačí trochu zagooglit, přečíst si příbalový leták, něco o ranách z vetwebu...
No já nevím, ale mně ty tkáně připadají poškozené už dost.

Souhlasím, mě to přijde, že to dlouho nikdo neléčil a te´d když je stav neměnný, tak se snaží něco tu zkusit na netu, ale tohle je podle mne dlouhodobě zanedbané i dle fotek.Takhle nechat koně trápit je fakt na pořádnou XXX, takový týrání.

Upraveno Adminem,5.9.2015,18:36, vulgární a útočný slovní obrat.

5.9.2015 20:00
liva

XXX.XXX.31.32

Musím souhlasit s tím, že když se laik pustí do léčby čehokoliv stylem pokus- omyl, je to většinou katastrofa.
Vetweb neznám, ošetřuji rány koním tak a stejnými prostředky jako ošetřujeme lidi.
A mám úspěch. Ale dokážu ihned na začátku zhodnotit, jestli stačí léčba lokální nebo je potřeba celková antibiotická léčba. A v tom případě pro své koně volám ihned našeho veterináře a u cizího to majiteli navrhuju.

5.9.2015 22:19
helas

XXX.XXX.12.12

A ještě dodám: Je fakt, že mít ve stáji někoho, kdo má mnohaletou praxi s léčením kdečeho u koní je dar z nebe, ale asi bych nezaměňovala tohle s exaktním vzděláním, které má veterinář. A ten má navíc i daleko větší praxi, logicky.

Člověk, který nemá své znalosti podložené tím vzděláním, prostě těžko rozpozná hrozící riziko u ne zcela typického úrazu. A to může být jakýkoliv úraz, který se laikovi třebas jeví jako něco banálního.

Jinými slovy: ano, šikovný a zkušený člověk může ušetřit za veta - tak, že pečlivě postupuje podle jeho pokynů (a umí to) - dělá třeba i převazy, odstraňuje granulát, píchá injekce a jánevím co všecko. Veterináře pak lze informovat jen telefonicky nebo fotkama, pokud s tím ten vet souhlasí (často ano, když toho ošetřujícího člověka už zná).

Nějaké ty škrábance a jiné povrchové rány taky léčíme sami, ale, marná věc, jak je to do podkoží, je to vždycky o hubu; notabene takováhle zanedbaná věc.

Napsat do příspěvku, že mám chirurgickou praxi, a radit, ať se na to naleje peroxyd, to mi zavání matením obyvatelstva, fakt. Navíc si to tu přečte kdekdo a hurá, je vyřešeno.
Ježišmarja.

5.9.2015 22:36
koně

XXX.XXX.205.252

Zadavatelka, to co má chudák kobyla na nohách popisuje jako strupy na nohou.
Podle mého jsou to hluboké nehojící se rány.A za pár dní a samo od sebe se to takhle hrozně nerozjelo.
Když je zadavatelka typ, co stav kobyly nechal dojít až do tohohle stádia a až teď hledá rady na anonymní diskuzi, rozhodně žádného pořádného veterináře nezavolá.
A sama to neořeže načisto, nebude denně desinfikovat, oškrabovat granulát, převazovat.
Chudák kobyla, měli jí ty nohy radši nechat oteklé...

6.9.2015 05:31
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

rebeks napsal(a):
Podle fotek to vypadá na velký problém. Určitě si zavolejte veterináře, který identifikuje příčinu a tím i určí léčbu. Toto rozhodně není nějaký stroupek a vypadá to hodně zanedbaně, možná už to začalo i granulovat (a to se těšte na tu léčbu).

Podle fotek to vypadá na úraz, který nikdo neošetřil tak, jak se mělo a nyní je z toho toto.Podle mne je to trápení koně.Rány jsou ve stejné výšce, přibližně stejně velké.Přijde mi to, jako by se někdě kobyla o něco přerazila, nebo na něco nalítla.

6.9.2015 08:53
liva

XXX.XXX.31.32

Gitule asi trefila hřebík na hlavičku.smajlík
Podle mě je kobyla za pár peněz koupený vyřazený A1/1 a prostě na veterináře není dost peněz, nebo je majitel koně nechce obětovat, takže se léčí stylem pokus omyl s tím co dům dá a hledají se rady na netu.
Kdyby viděl kobylu veterinář, má nasazená celkově antibiotika a nohy adekvátně ošetřené.

6.9.2015 19:20
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

liva napsal(a):
Gitule asi trefila hřebík na hlavičku.smajlík
Podle mě je kobyla za pár peněz koupený vyřazený A1/1 a prostě na veterináře není dost peněz, nebo je majitel koně nechce obětovat, takže se léčí stylem pokus omyl s tím co dům dá a hledají se rady na netu.
Kdyby viděl kobylu veterinář, má nasazená celkově antibiotika a nohy adekvátně ošetřené.

Asi máš pravdu.Já totiž své koně miluju a nikdy bych toto nedopustila.Raději jsem za záchranu kobyly zaplatila 10.000Kč před třemi lety, než bych jí nechala zemřít.Navíc moje kobyla má tak max.3xnásobnou hodnotu v Kč, ale nevyčíslitelnou pro mě samotnou.Toto na fotce je týrání a nikdo mi to nevymluví.Radějí dám pár tisícovek a pak mám koně zase v cajku, než viděť toto na fotkách.Divím se, že vůbec má někdo žaludek nechat to dojít do tohoto stádia.Ale pořád si lidé neuvědomují, že koupě koně, je jen směšný zlomek toho, co nás koně stojí a nemusí to být výstaváci a vysoko v krvi.Pak dopadají koně takto.Mě osobně se lidé, kteří se neumí postarat pořádně o koně, aby dostali léčbu, která musí být, hnusí tím, jak šetří na nesprávných místech a pak bečí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík