Mohou ustájit koně jen tak na pozemku?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Vea

4.9.2015 17:00
Vea

XXX.XXX.99.227

Dobrý den,
potřebovala bych poradit na koho se obrátit. Mám postavený nový RD, vedle mého pozemku je volná parcela a pak další RD. Soused si nyní na tu volnou parcelu přivedl dva koně a prý jen na dva dny. Už je to 14 dnů, koně se tam střídají, už tam byli i čtyři a teď jsou zase tři. Kůň jim i utekl. Přístřešek žádný, jsou tam volně a vodu jim dávají jednou za den ze studny, kterou naberou do velkých plastových věder. Jde mi teď o to, že bobky neuklízí a nelíbí se mi, že ty koně tam jsou. Je možné se na někoho obrátit se stížností, aby koně dali pryč?
Je mi jich líto, ale v noci dupou přímo pod okny a hodně řechtají, pomalu už nespím a můj pejsek se jich strašně bojí a zhoršila se mu epilepsie smajlík
Děkuji.

4.9.2015 17:31
mgtka

XXX.XXX.22.100

Je ta parcela sousedova?
Jinak třeba moji koně v noci neřehtají, buď spí nebo žerou (předpokládám, že je to taková ta parcela 500-1000m2, což už je nejspíše teď vypaseno na hlínu a koně tedy nemají co žrát).

4.9.2015 18:24
evush2010

XXX.XXX.11.183

Takových sousedů více, to aby člověk neměl ani slepice pomalu. Říká vám něco pojem soukromý majetek? Ochrana vlastnických práv ? Taky se mi nelíbí polovina sousedů ale do toho co si dělají na pozemku je mi putna (byla jsem tak vychovaná, asi jako poslední v ČR), dokonce na ně ani nevolám PCR když vytáhnou novou sekačku z mauntfieldu v 7 ráno v neděli, to sem ale blbá, co ?

4.9.2015 19:17
koně

XXX.XXX.205.252

Docela chápu, že na parcele, pravděpodobně stavební, mezi novými rodinnými domky opravdu koně vítaní nebudou.Obzvlášť držení popsaným zoufalým způsobem.
Pokud soused slíbil, že tam budou dva dny dva koně a najednou jsou tam déle a větším počtu, celkem se zadavatelce nedivím, že jí to může obtěžovat.
Pokud koně hodně dupou a řehtají, pravděpodobně se tam nijak nelíbí ani jim.
Jestli se tam střídají různí jedinci, co se navzájem neznají a navrch na plácku nemají co uzobnout, může to být veselé..Pochybuji, že by soused pravidelně dodával seno, když neuklidí ani hnůj.
Nejprve bych se obrátila osobně na toho souseda.Slušně bych mu řekla, že byl domluven na 2dny a 2kusy.Že lhůty už poněkud překročil, proč? Pak bych připomenula, že by měl uklidit hnůj a dát koním žrát.
Pokud nebude vstřícný, asi bych začala městským, nebo jaký máte úřad.Tam bych se poptala ohledně územního plánu.Taky by vám možná mohli říct, komu parcela patří.Pokud někde jsou koně, musí mít dotyčný registrované hospodářství.Dále máte krajskou veterinární zprávu.
Možností je dost, ale nejdřív bych se zkusila rozumně domluvit.

4.9.2015 19:34
mgtka

XXX.XXX.22.100

Stačí mrknout do katastru pokud znáte jméno pána.
Každopádně bych zkusila jít na to po dobrém.

4.9.2015 19:55
chex

XXX.XXX.209.217

Zalezi na uzemnim planu. Je.li to obytna ctvrt, kone tam chovat nesmi.

5.9.2015 09:32
evush2010

XXX.XXX.11.183

To není pravda. Koně lze chovat i na stavební parcele v obytné čtvrti, pokud to není upraveno vyhláškou nebo nějakým místním nařízením.

Vea

7.9.2015 16:42
Vea

XXX.XXX.99.227

koně napsal(a):
Docela chápu, že na parcele, pravděpodobně stavební, mezi novými rodinnými domky opravdu koně vítaní nebudou.Obzvlášť držení popsaným zoufalým způsobem.
Pokud soused slíbil, že tam budou dva dny dva koně a najednou jsou tam déle a větším počtu, celkem se zadavatelce nedivím, že jí to může obtěžovat.
Pokud koně hodně dupou a řehtají, pravděpodobně se tam nijak nelíbí ani jim.
Jestli se tam střídají různí jedinci, co se navzájem neznají a navrch na plácku nemají co uzobnout, může to být veselé..Pochybuji, že by soused pravidelně dodával seno, když neuklidí ani hnůj.
Nejprve bych se obrátila osobně na toho souseda.Slušně bych mu řekla, že byl domluven na 2dny a 2kusy.Že lhůty už poněkud překročil, proč? Pak bych připomenula, že by měl uklidit hnůj a dát koním žrát.
Pokud nebude vstřícný, asi bych začala městským, nebo jaký máte úřad.Tam bych se poptala ohledně územního plánu.Taky by vám možná mohli říct, komu parcela patří.Pokud někde jsou koně, musí mít dotyčný registrované hospodářství.Dále máte krajskou veterinární zprávu.
Možností je dost, ale nejdřív bych se zkusila rozumně domluvit.

Děkuji za pochopení smajlík Koně ani žádné seno nedostávají a prý jsou to závodní koně. Dovedli je na pozemek, kde je vysoká tráva víc jak metr, samé chrabaští a odřezky ze stromů. Koně to už skoro celé pošlapali a vodu jim dávají ze studny z pozemku, který už jim nepatří. Obávám se, že nemají ani její souhlas. No nevím, jak to plánují do budoucna, třeba v zimě, chudáci se nemají kam schovat smajlík

Vea

7.9.2015 16:47
Vea

XXX.XXX.99.227

evush2010 napsal(a):
Takových sousedů více, to aby člověk neměl ani slepice pomalu. Říká vám něco pojem soukromý majetek? Ochrana vlastnických práv ? Taky se mi nelíbí polovina sousedů ale do toho co si dělají na pozemku je mi putna (byla jsem tak vychovaná, asi jako poslední v ČR), dokonce na ně ani nevolám PCR když vytáhnou novou sekačku z mauntfieldu v 7 ráno v neděli, to sem ale blbá, co ?

Myslíte víc sousedů, kterým není jedno, jak se chovají lidé k zvířatům? Ano tak to s vámi musím souhlasit. Ale z vaší reakce bych asi raději ani nechtěla vědět, jak se chováte k zvířatům vy.

7.9.2015 17:41
sisi58

XXX.XXX.218.3

Vidím to takto.
1.Pokus o dohodu. Možno naznačit, že Nova už dlouho neukazovala žádné týrané koně.
2.Nahlášení na Obecním úřadě.
3.Nahlášení na KVS.

Zdokumentujte fotograficky popř. nakamerujte, ať máte důkazy.
Rozhodně všem říkat, že Vám jde o blaho koní.

7.9.2015 18:06
kapička

XXX.XXX.130.57

Já bych to spíš tipovala na reakci na dnes běžný jev, a to takzvaní "pražáci" (jsem rodilá Pražačka, s malým p to používám jako označení určité skupiny lidí), kteří se přestěhují nebo si pořídí chalupu na vesnici/maloměstě, kde x let před tím bylo normální mít slepice, králíky, sem tam zavane místní kravin...ale oněm "pražákům" to vadí a začnou si stěžovat. Protože. se místní vedení bojí jejich odlivu a vůbec dalšímu přistěhování nových obyvatel, začne domácí chov omezovat. Starousedlíci mají útrum... Bohužel.

7.9.2015 20:58
sisi58

XXX.XXX.218.3

kapička napsal(a):
Já bych to spíš tipovala na reakci na dnes běžný jev, a to takzvaní "pražáci" (jsem rodilá Pražačka, s malým p to používám jako označení určité skupiny lidí), kteří se přestěhují nebo si pořídí chalupu na vesnici/maloměstě, kde x let před tím bylo normální mít slepice, králíky, sem tam zavane místní kravin...ale oněm "pražákům" to vadí a začnou si stěžovat. Protože. se místní vedení bojí jejich odlivu a vůbec dalšímu přistěhování nových obyvatel, začne domácí chov omezovat. Starousedlíci mají útrum... Bohužel.

To už mi přijde překombinované.

Rozhodně je potřeba to řešit. Omlouvám se zadavatelce, ale hlavně kvůli těm koním.
Vea a její pejsek mají možnost(aspoň doufám) spát i na druhé straně domu? Či si zavřít okno.
Zatímco koníci nemají možnost žádnou.

Pokud tedy zadavatelka chce spát a její pejsek se mít lépe, nezbude ji nic jiného, než něco podniknout.
V této diskuzi jí můžeme dát za pravdu, že ano, má to těžké, ALE ti koně vedle to mají mnohem horší.
To ovšem nikdo z této diskuze za ní nevyřeší.

Takže s chutí do toho! Budeme Vám i koníkům držet pěsti.

Vea

8.9.2015 10:03
Vea

XXX.XXX.99.227

kapička napsal(a):

Pražák tedy určitě nejsem smajlík Jsem z vesnice a takové věci mi nevadí, ale taky si nenechávám bobky od psa po celé zahradě a vše sbírám i seču trávu, abych neomezovala sousedy plevelem a tak. Prostě se o zahradu starám. Myslím, že je to slušnost člověka.

Vea

8.9.2015 10:10
Vea

XXX.XXX.99.227

sisi58 napsal(a):
To už mi přijde překombinované.

Rozhodně je potřeba to řešit. Omlouvám se zadavatelce, ale hlavně kvůli těm koním.
Vea a její pejsek mají možnost(aspoň doufám) spát i na druhé straně domu? Či si zavřít okno.
Zatímco koníci nemají možnost žádnou.

Pokud tedy zadavatelka chce spát a její pejsek se mít lépe, nezbude ji nic jiného, než něco podniknout.
V této diskuzi jí můžeme dát za pravdu, že ano, má to těžké, ALE ti koně vedle to mají mnohem horší.
To ovšem nikdo z této diskuze za ní nevyřeší.

Takže s chutí do toho! Budeme Vám i koníkům držet pěsti.

Děkuji, no bohužel spát se nedá kde smajlík, naštěstí už nejsou 40 tak už můžu spát se zavřeným oknem. Celý den mám zatažené rolety, aby pejsek neviděl na koně, připadám si jak v kopce. Na zahradu ho už nepouštím vůbec, je to fakt hrozný, když vidite svého pesana v křečích na zemi, pěna u pusy a nemůžete mu pomoct smajlík Naštěsti si ho můžu vzít do práce, tak se tu stal mím parťákem smajlík
Ale těch koní je mi taky líto, nejsem necitelná. Hladím si je přes plot, protože tam jsou pořád sami, nikdo s nima nikam nechodí, jsou tam pořád zavřený smajlík

8.9.2015 10:39
lafina

XXX.XXX.12.170

Vea napsal(a):
Děkuji, no bohužel spát se nedá kde smajlík, naštěstí už nejsou 40 tak už můžu spát se zavřeným oknem. Celý den mám zatažené rolety, aby pejsek neviděl na koně, připadám si jak v kopce. Na zahradu ho už nepouštím vůbec, je to fakt hrozný, když vidite svého pesana v křečích na zemi, pěna u pusy a nemůžete mu pomoct smajlík Naštěsti si ho můžu vzít do práce, tak se tu stal mím parťákem smajlík
Ale těch koní je mi taky líto, nejsem necitelná. Hladím si je přes plot, protože tam jsou pořád sami, nikdo s nima nikam nechodí, jsou tam pořád zavřený smajlík

Spíš než řešit na ifauně doporučuji řešit se sousedem. V klidu se jít zeptat, jak dlouho tam ještě budou, proč je nepřikrmuje apod. Žádné citové výlevy, zachovat klid.
Zjistit si majitele dané parcely a pak bych řešila úřady- obecní, KVS atd.
To, že jsou sami, KVS řešit nebude, ale to, zda mají co žrát, pít, kam se schovat atd. Ale pokud jsou v dobré výživové kondici, dostane pán napomenutí, že má postavit přístřešek a je to. Bohužel, ani viditelné týrání mnohdy nestačí k tomu, aby úřady jednali rychle.

8.9.2015 11:38
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

kapička napsal(a):

Taky máme zkušenosti s pražáčkama a brňáčkama, koně mám na dohodu ústní na pozemku a když v létě přijedou pražáčci a brńáčci, tak aby byl klid, páč já mám pozemek od inteligentního pražáka pronajatý, tak ustoupím a koně zavřu na cca 400-600m čtverečních a dokrmuji senem, když odjedou ty xxxky, tak koně pustím na celý výběh, co mám.Jsem ráda, že majitel pozemku, kde koně mám je inteligentní a hodný člověk, který si nechal vyřezat i stromy a chroští, jen aby na holky viděl a mohl se kochat, když přijede.Protože paničkám koně smxdí, díky koním tam mají mouchy apod.ale snažím se vyjít vstříc a myslím si o prxeli, protože denně výběh uklízíme, máme ho rozdělený na díly, takže vždy jeden otevřený, tak se lehko na 400m-800m čtverečních uklidí bobky.ale pro klid duše se vesničák a koně na 2 měsíce uskromní, je víc práce s dokrmováním, ale nemám možnost v okolí mít koně na svém, páč jsme ve středu vsi a není tam pozemek, kde si můžou nacválat.tak je mám pod vesnicí holky.

8.9.2015 11:47
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Vea napsal(a):

Sorry, ale mě to přijde dost úzkoprsé.Pejsek podle mne nemá takové zdravotní potíže z toho, že se v jeho okolí pasou koně někde na nějakém pozemku.Vaše rozhodnutí stáhnout rolety, aby jste byla jako v kobce.Podle toho co čtu má pes epilepsii a určo mu na psychice nepřidá, že vy jste panická a hysterická z koní, kteří jsou na pozemku nedaleko.Zvířata vycítí změnu chování a stavy psychické.Navíc jako majitel koní bych vás seřvala za to, že si je hladíte.Oni koně totiž nejsou ťuťu ňuňu a až vás nějakej fakt kousne, tak bych vám jako jejich majitel ještě přidala pár pohlavků.To, že s nima nikam nechodí víte 100procentně, když chodíte do práce?Já neznám vás, ani dotyčného rádoby asi chovatele, ale zamyslete se i nad tím, že sama sebe ohrožujete už jen tím, že si je hladíte, aby se vám to nevymstilo a radši se psychicky srovnejte, pomůže to i psovi.

8.9.2015 15:34
evush2010

XXX.XXX.11.48

Řekl anonym...

8.9.2015 15:47
evush2010

XXX.XXX.11.48

A pro zadavatelku. Stav mých zvířat není váš problém. Váš problém je vaše chování k sousedovi. Máte alespoň základní vzdělání v chovu hospodářských zvířat ? Že jste sto usuzovat o jejich stavu ?

8.9.2015 15:54
evush2010

XXX.XXX.11.48

Jinak souhlasím s Gitou, nevidím spojitost mezi koňmi a psem. Spíš je to jakési alibi pro vás, jak se pokusit zbavit toho, co mi vadí. A to. že je hladíte je prima, hlavně je také začněte krmit. Nejlépe čerstvým pečivem, hruškami nebo švestkami. Případně trávou ze sekačky.

japalou

9.9.2015 10:24
japalou

XXX.XXX.53.162

Rodice ziji na male vesnici a vedle nich si koupili domek prazaci a pro nase rodice nastalo peklo...jedna stiznost za druhou...prvne museli zabit kohouta a skoncil v polivce protoze prazakum vadilo ze rano kokrha...pak museli dat pryc ovecky protoze obcas zabeceli a ted si zacali stezovat na stromy co jim tam pry delaji stin a tahnou vblhkost

nasi se taky snazili vse resit po dobrem vysvetlovali, ze zvirata k venkovu patri ale nic sousedi nabehli s pravniky a ted uz ve vesnici nenajdete jedinou ovecku ani oslika a oni kozu vsichni byli zastraseni

hlavne ze prazaci vytahnou sekacky a kosi jak zbesily mistni musi drzet usta protoze nejsou zbohatlici a nemaji plno penez na pravniky ach jo...

japalou

9.9.2015 10:25
japalou

XXX.XXX.53.162

Mimochodem nasi maji 1/2ha zahradu takze opravdu velka.

9.9.2015 10:37
mgtka

XXX.XXX.22.69

japalou napsal(a):
Rodice ziji na male vesnici a vedle nich si koupili domek prazaci a pro nase rodice nastalo peklo...jedna stiznost za druhou...prvne museli zabit kohouta a skoncil v polivce protoze prazakum vadilo ze rano kokrha...pak museli dat pryc ovecky protoze obcas zabeceli a ted si zacali stezovat na stromy co jim tam pry delaji stin a tahnou vblhkost

nasi se taky snazili vse resit po dobrem vysvetlovali, ze zvirata k venkovu patri ale nic sousedi nabehli s pravniky a ted uz ve vesnici nenajdete jedinou ovecku ani oslika a oni kozu vsichni byli zastraseni

hlavne ze prazaci vytahnou sekacky a kosi jak zbesily mistni musi drzet usta protoze nejsou zbohatlici a nemaji plno penez na pravniky ach jo...

Oni když jednou zjistí, že jste ochotni ustoupit, pak budou už otravovat pořád.
Zvířata tam už byly, když dům kupovali a to by byl můj argument. Věděli, že tam jsou ovce už před koupí, takže žádné takové.

9.9.2015 14:48
sisi58

XXX.XXX.218.3

mgtka napsal(a):
Oni když jednou zjistí, že jste ochotni ustoupit, pak budou už otravovat pořád.
Zvířata tam už byly, když dům kupovali a to by byl můj argument. Věděli, že tam jsou ovce už před koupí, takže žádné takové.

Přesně.
Máte hospodářství. Pokud jim to vadí, ať se odstěhují. Jak píše mgtka, vaši už tam byli i s kohoutem. A právník s tím nemá co udělat.
Kohouta bych nedala Jsou užiteční a hezcí.

japalou

9.9.2015 15:11
japalou

XXX.XXX.53.162

Rodice uz jsou stari a kdyz jim prisla vyhruzka od jejich pravnika lekli se a uz jen ustupovali a tak i cela osada usedlici uz jsou stari duchodci

takze ted tam misto zviratek rve huska a tuc tuc od sousedu je to smutne jak se venkov mneni.

9.9.2015 15:27
kapička

XXX.XXX.228.86

Jojo to jsem měla na mysli. Krásný příklad "pražáků" a jejich "úcty" k okolním zvyklostem...

9.9.2015 16:50
westernlove

XXX.XXX.195.188

japalou napsal(a):

Tak je to i u nás a to doslova, někdy mám chuť se odstěhovat na jinou planetu

9.9.2015 18:31
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

japalou napsal(a):
Rodice uz jsou stari a kdyz jim prisla vyhruzka od jejich pravnika lekli se a uz jen ustupovali a tak i cela osada usedlici uz jsou stari duchodci

takze ted tam misto zviratek rve huska a tuc tuc od sousedu je to smutne jak se venkov mneni.

Protože ty kuxvy ví, že na starý lidi tohle platí, pochybuju, že by svůj čas chtěl právník trávit tím, že bude obhajovat, aby se zabil kohout a ovce :-D Vyprdla bych se na ně.Jsou na vesnici, v Práglu taky kvůli nim nedají koleje tramvají jinam, když je to s... že.

10.9.2015 15:02
joripage

XXX.XXX.41.2

Bože, co je to za "lidi" tohleto? Tak proč se dopr..le stěhují na vesnici, když jim vadí zvířata? Tohle vážně nepochopím, vadí mi zvířata a příroda, tak sedim doma na pr.eli v antibakteriálním bytě a necpu se na vesnici, ne? Fakt je mlátit za tohle chování.

11.9.2015 08:48
kakamila211

XXX.XXX.40.193

chex napsal(a):
Zalezi na uzemnim planu. Je.li to obytna ctvrt, kone tam chovat nesmi.

To není pravda. Tyhle bludy zkoušeli i jinde. Když tam nesmí být být zvíře, co by tam dělali psi a kočky a ptáci?

11.9.2015 09:09
jennifer

XXX.XXX.217.71

kakamila211 napsal(a):
To není pravda. Tyhle bludy zkoušeli i jinde. Když tam nesmí být být zvíře, co by tam dělali psi a kočky a ptáci?

Ono to ale opravdu může být upraveno místní vyhláškou. V takovém satelitním městečku se vážně obvykle kůň chovat nedá - je tam zakázán chov hospodářských zvířat, kam kůň, na rozdíl od psů a koček, patří.
Každopádně ohledně příspěvků výše - osobně bych asi rodičům pořídila kohouta jiného a jehně vždy minimálně od jara do podzimu. Na zimu bych ho vždy ubytovala v mrazáku. Pokud se tam měšťáci stěhovali v době, kdy tam zvířata byla, tak bych to vážně neřešila - věděli o tom a když jim to vadí, tak se tam stěhovat nemuseli. Také jsem na tohle alergická, zvířata na vesnici patří a když tam nebudou, tak kde si asi koupí maso k večeři? Ono samo v tom regálu v supermarketu nenaroste.

11.9.2015 09:42
aggitta

XXX.XXX.65.76

Je pravda, že lidi se na vesnici stěhují z měst kvůli venkovské atmosféře. A pak jim vadí:
- kokrhání kohouta - nevyspíme se ani v neděli
- skot a koně na louce - bojím se jít tam na procházku (o tom, že na louce nemá co dělat následuje diskuze o "volném průchodu krajinou" a spory, zda tam zemědělec smí mít ohradník, když by se tam krásně venčil jejich york nebo doga).
- jakákoliv zvířata - budu mít v bytě plno much, smrdí, nemůžu větrat
- venkovské zahrádky, kde jsou záhonky se zeleninou a moc se neřeší plevel u plotu prorůstající k sousedovi - kdo se má na tu divočinu koukat
- polní práce prováděné i odpoledne nebo o víkendech, u žní se totiž seká obilí až dokud nepadne rosa, klidně do půlnoci - my jdem ráno do práce...nemůže sekat až ráno (nemůže, je rosa)
- pole zasetá řepkou - určitě budeme mít z toho alergie
- zemědělci bránící úrodu před průjezdem čtyřkolkami a motorkami - a kde tedy máme jezdit, když jsme si to koupili a děcka nemaj řidičák?

Koneckonců, měšťáci vyrůstají i z mladých vesničanů, sekají se trávníky 1x týdně, nic se doma už nechová kromě polidštěných psů, zbourá se stodola a stáj a postaví se bazén, pergola atd. a rozdíl mezi vesnicí a městem se stírá (až na to, že vám u domu nestaví tramvaj).

Naštěstí v naší vesnici máme jen jednoho měšťáka (výše uvedené znám z vyprávění kolegů), zato stojí za to: nevyváží septik, ale vypouští vše přes kanalizaci do rybníka. Teď jak rybník ztratil přítok (sucha), voda se v něm nemění a tak nám otrávil splaškami všechny ryby, nepomohl ani zásah hasičů - provzdušňování, stahování žabince. Kanalizační vpustě jsme museli přikrýt - smrad se nedal vydržet. Řešíme ho přes životní prostředí už několik let a marně. Samozřejmě nejprve jsme mu domlouvali, pak přes obec, nepomohlo nic.

Jaja007

11.9.2015 09:46
Jaja007

XXX.XXX.41.2

Jen si dovolím takovou vsuvku :) Kůň NENÍ hospodářské zvíře, pokud je to zvíře jako máme my, náš kamarád rekre koník, tak to je zvíře chované v zájmovém chovu. Hospodářské zvíře je takové, od kterého je hospodářský užitek - mléko, maso, vajíčka, peníze - tudíž až kůň, který je chován na maso či závodní kůň (ne hobby - oficiální závody) je dle zákona považován jako hospodářské zvíře. Což je pouze u nás, v zahraničí to mají jinak.

Což toto tvrzení je podpořeno 2 státními zaměstnanci KVS v Praze a dalšími dvěma na Moravě. Je to chaotické, zákony nejsou dostatečně jasné, ale v porovnání se zahraničním až neskutečně mírné.

12.9.2015 17:40
evush2010

XXX.XXX.11.48

Aspoň v něčem je ten náš "český bordel" k užitku. Kvůli sousedům jako zadavatelka jsem na vesnici nemohla mít ani kočku - sousedce vadilo, že ji krmím na své zahradě a stahují se k nám i ty divoké, a ty chodí ¨přes její (podotýkám hektarovou) zahradu. Něco co o komisích taky povídala... tak sem ji pověděla, drahá paní, že když jí je moc jedno kotě, mohu si vzít od rodičů tři psy o víkendech na hlídání...
Další soused sekal svoji pidi zahrádku (cca 400m) každou neděli od 6 do 8 h ráno. Proti tomu sem se naučila vysledovat vždy zápasy sparty v TV a jít sekat v tu dobu.
A tak dále a tak dále... Člověka to neskutečně obtěžuje a všechno vysvětlování po dobrém či úplatky v podobě buchty, kávy nebo hlídání dětí jsou vám spíš ke škodě. Ve výsledku jsme se po dvou letech stějně přestěhovali na jinou vesnici, kde máme velký pozemek a stavíme mini domeček uprostřed - eliminujeme maximálně styk se sousedy.

Nedat se ! Každý má ke svému majetku také právo užívání. Lidi bojujte !

12.9.2015 22:07
aggitta

XXX.XXX.65.76

Jaja007 napsal(a):
Jen si dovolím takovou vsuvku :) Kůň NENÍ hospodářské zvíře, pokud je to zvíře jako máme my, náš kamarád rekre koník, tak to je zvíře chované v zájmovém chovu. Hospodářské zvíře je takové, od kterého je hospodářský užitek - mléko, maso, vajíčka, peníze - tudíž až kůň, který je chován na maso či závodní kůň (ne hobby - oficiální závody) je dle zákona považován jako hospodářské zvíře. Což je pouze u nás, v zahraničí to mají jinak.

Což toto tvrzení je podpořeno 2 státními zaměstnanci KVS v Praze a dalšími dvěma na Moravě. Je to chaotické, zákony nejsou dostatečně jasné, ale v porovnání se zahraničním až neskutečně mírné.

Mýlíte se.
Kůň je hospodářské zvíře a ať už je to kůň s nějakým užitkem nebo miniponíček - mazlík pro zábavu, nebo větší rekreačně využívaný kůň. Kdo tvrdí něco jiného, nezná české zákony.

Byly snahy udělat z koní Pet zvířata, ovšem pokud by se podařilo, nebudou na louky pasené koňmi dotace (stejně jako nejsou na TTP, kde se pasou jeleni, mufloni a pod.), nebudou dotace z akceleračního programu, na výkonnostní zkoušky, paternitu po inseminaci, genové zdroje, nic.

13.9.2015 07:16
sisi58

XXX.XXX.218.3

Jak píše aggitta, kůň je opravdu hospodářské zvíře, ALE pokud k Vám přijde exekutor a vy máte poníka na kterém je citově závislé vaše postižené dítě, může být koník vyjmut z exekuce.
V tomto případě se opravdu jedná o domácího mazlíka.

13.9.2015 08:50
aggitta

XXX.XXX.65.76

Zajímavé je, kam se debata dostala. Zmínka o hospodářských zvířatech je na místě, skutečně v nové obytné zóně s domy na parcelách cca 700 m2 je chov hospodářských zvířat vyloučen, prostě tam opravdu není prostor.Domnívám se, že by tam mohl mít problémy i ten, kdo by choval ve velkém psy (třebas 20 dospělých), nebo třebas 1000 morčat, přestože to hospodářská zvířata nejsou... Proč? Sousedy nelze nadměrně zatěžovat ani zápachem nebo štěkotem... a zabraňte tomu, když máte dům uprostřed malého pozemku a všude 3-5 m k jeho hranici...
Ve staré zástavbě původních statků s chlévy a zahradami naopak nelze chov koní i jiných zvířat zakázat. I těch 20 psů na dvoře ohraničeném budovami by nemuselo vadit, a 1000 morčat ve stodole taky ne (jen moje blbé příklady, neberte konkrétně).
Jak jsem napsala, debata, kam zařadit koně, probíhala i na nejvyšších úrovních. Byly hlasy pro, protože by pak koně byli vyjmuti z plemenářského zákona (= nebylo by nezákonné použít hřebce bez licence, jako není nezákonné chovat psy bez PP), ale převládly ekonomické výhody ponechání koní mezi hospodářskými zvířaty (viz předchozí můj příspěvek).
Kompromis, že někteří koně budou hospodářskými zvířaty a jiní nikoli, je složitý.
1.) V podstatě každý kůň, pokud tedy nebyl léčen některými léky, je možnou potravinou. Nezáleží na tom, že vy byste ho na jatky nedali, protože koně mění majitele a musel by se tedy měnit i u konkrétního koně jeho statut.
2.) Chovný kůň je zdrojem zisku chovatele (za prodaná hříbata), poté je mladý kůň vhodný víceméně jak k výdělečné činnosti (dostihy, sportování za účelem zvýšení hodnoty koně, přibližování dřeva v lese, povoznictví, poskytování vyjížděk nebo výcviku atd.), tak k tomu, aby celý život prakticky nebyl k ničemu. Tentýž kůň může v životě projít více kariérami, než skončí "jen" jako rekreační kůň, přičemž ani status rekreačního koně nebude vždy doživotní.

Nedovedu si představit, že bychom označili, že kůň Lukava byl do 30.9.xx hospodářským zvířetem, pak od 1.10. pet koněm, protože kupec to tak chce, má ho na rekreaci a bude ho držet u rodinného domku, poté za 5 let ho koupí další osoba s chovatelskými ambicemi, připustí klisnu hřebcem s licencí, takže bude mít Lukava statut hospodářského zvířete, za 2 roky klisna bude prodaná dál jako zase pet zvíře, a takto bez potíží připuštěná hřebcem bez licence v majetku majitele...
Chápejte, toto prostě nejde. Nelze koně vyjmout z hospodářských zvířat, pokud si to u konkrétního zvířete majitel přeje. Stejně jako nemůžete o své škodovce jaksi prohlásit, že to není auto, a tedy nemusí mít SPZ, platnou technickou, nemusíte platit povinné ručení atd. (jedině když ho buď sešrotujete, nebo odstavíte z provozu a odhlásíte, čímž tedy trvale nebo dočasně přestane úředně existovat a nepoužíváte jej). Koně nelze dočasně uspat a nechat jej půl roku spát v garáži... U aut lze odevzdat SPZ a auto tím přestane být použitelným dopravním prostředkem, a tato změna se eviduje u dopravního inspektorátu. U koní to nepůjde, protože nelze takto přesně oddělit možné využití na "výdělečné, nebo v souladu s plem. zákony a dotačními podmínkami" - a "je to jen mazlík, pet zvíře". V obou případech je totiž používáno, nebo je možné ho používat pod sedlem či v zápřahu či pro chov.
Pokud tedy někdo z nějaké KVS tvrdil, že jsou i koně kteří nejsou hospodářskými zvířaty, blábolil nesmysly. Pokud tedy nemluvil o koních Převalského...

Přidejte reakci

Přidat smajlík