Přiježďování mladého koně

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

NaomiNat

6.9.2015 18:31
NaomiNat

XXX.XXX.153.63

Ahoj :)
chtěla jsem se poradit. Mám mladou klisničku, kterou pomalu přiježďuju, v kruhovce krásně poslouchá, reaguje na udidlo, hlas, sed i na holeně, ale jakmile vyjedeme mimo kruhovku (byť jen do ohrady), začne mě zlobit s tím, že doprava prostě zatáčet nebude. Vždycky se začne vzpínat a jde na zadní, když jí plesknu bičem, aby věděla, že to nesmí, tak většinou jen vystřelí tryskem do pryč...
Je to mladej kůň, takže je mi jasný, že zkouší, ale neměl by někdo nějakou radu, jak, kromě samotného přiježďování, ji naučit to nedělat ? :)
Děkuji :).

6.9.2015 18:43
evcusik

XXX.XXX.150.9

Mám radu a to si přizvat zkušeného člověka, který má s obsedáním a přiježďováním zkušenosti. A přístupem ke koním Vám též vyhovuje. Nic lepšího nemám.

Je třeba vidět situaci, odhadnout co kobylku zlobí a proč. Takhle z textu to nikdo nepozná, od toho by tam byly další oči.

Můj odhad je, že se nějaký základ přeskočil či se mu nevěnovalo dostatek času a to je výsledek či je někde zdravotní problém. Vzpínání mi přijde jako velmi prudká reakce.

NaomiNat

6.9.2015 18:45
NaomiNat

XXX.XXX.153.63

Mám kamarádku, která se pohybuje kolem koní od dětství a říká, že opravdu dělá jen blbosti a že potřebuje přiježďovat... jen mě tak napadlo, jestli třeba někdo nemá nějakou "vychytávku" např. ve formě pamlsku, který bych jí při tom zatáčení třeba strkala pod čumák a podobně... smajlík

6.9.2015 19:00
hellen

XXX.XXX.252.11

Též mi to mlaďoch dělá. Ze začátku velmi často i v kroku, nyní už jen občas v rychlejším chodu, nebo například při odchodu od stáje. Řeším tedy tak, že zpomalím do kroku a dotlačím ho do požadovaného směru. Pokud nechce jít ani v kroku, zastavím, nechám uklidnit, zkusím. Když se znovu pere, zase zastavím, zacouvám zpět na původní místo a znovu zkusím. Ze začátku tohle vydržel opakovat klidně 10 minut, nyní už mu docvaklo, že to nemá smysl. Bič používám minimálně, protože na něj reaguje vztekáním stejně jako vaše kobyla.
Ke vzpínání zatím nikdy nedošlo, ale také jsem z toho měla pákrát strach, zvlášť kdybych v tom momentě použila bič. Z toho důvodu volím metodu menšího zla - z tohodle místa se hneš jedině tam, kam chci já a jestli ne, tak tady můžeme stát až do večera. Hlavně v klidu a pomalu, netahat za každou cenu, ale vyčkat, až ho to přestane bavit.

6.9.2015 19:07
NaomiNat

XXX.XXX.153.63

No, nejhorší je, že já mám výběh poměrně do kopce a tak to cvičíme v jediném místě, které je úplně v rovině a právě z pravé strany máme takové křoví... no a ona většinou zatočí jen o těch 90 stupňů a i když chci aby zastavila tak vždycky skončíme v tom křovisku ...

6.9.2015 19:36
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

NaomiNat napsal(a):
Ahoj :)
chtěla jsem se poradit. Mám mladou klisničku, kterou pomalu přiježďuju, v kruhovce krásně poslouchá, reaguje na udidlo, hlas, sed i na holeně, ale jakmile vyjedeme mimo kruhovku (byť jen do ohrady), začne mě zlobit s tím, že doprava prostě zatáčet nebude. Vždycky se začne vzpínat a jde na zadní, když jí plesknu bičem, aby věděla, že to nesmí, tak většinou jen vystřelí tryskem do pryč...
Je to mladej kůň, takže je mi jasný, že zkouší, ale neměl by někdo nějakou radu, jak, kromě samotného přiježďování, ji naučit to nedělat ? :)
Děkuji :).

Jak je stará kobča?Jak dlouho s ní pracujete, když jí přiježďujete v kruhovce?Nenapadlo vás, že kruhovka je místo, kam jí pravidelně vedete něco učit a díky tomu, že je mladá venku z kruhovky prostě chce se pást, mít volnost?Nejlepší by bylo zavolat nějakého člověka, co tomu rozumí.Mlátit bičem mladého koně v základním přiježďování vám přinese v budoucnu jen problémy a ne malý.Tady je problém jinde, ne v tom, že nechce poslouchat, jinak by to dělala i v kruhovce.Zavolejte odborníka, než si jí zkazíte víc, než je zdrávo.Má ve vás mít důvěru a sotva se obsedne, už jí mlátíte bičem?Asi by si tím bičem zasloužil někdo jiný.

6.9.2015 19:46
NaomiNat

XXX.XXX.153.63

Já ji nemlátím, děkuji za reakci, kterou jsem tu opravdu nepotřebovala. Kůň má vědět, že něco udělal špatně, nedám jí bůh ví jakou ránu, jen ji plesku, aby věděla, že takhle ne. Bývalá majitelka jí při obsedání dávala i lopatou, děkuju pěkně, na tohle opravdu nemám srdce. Rozumíme si spolu krásně ze země, rychle se učí, všechno pečlivě opakujeme, budujeme důvěru... Nemáme spolu problém. Mimo to je velice mazlivá.
Kruhovku máme udělanou v jisté části ohrady, nechodíme tam tak často, protože jsme tam zatím ještě nesrovnali terén, je trochu do kopce.
Klisnička je mladá, když vám řeknu, že jí jsou 2,5 roku, budete šílet ;-) Jenže to je taky důvod, proč na ní nejezdím často a když, tak třeba jen 10 minut a dost - v čemž může samozřejmě spočívat to, že zkouší. Mám k tomu své důvody, nemusíte mě hned soudit, neptala jsem se na to, jestli potřebuju bičem já apod...
Vskutku je lepší si problémy řešit v soukromí, lidi pak začnou řešit věci, které sem nepatří... jen se ptám, čím bych ji to mohla naučit, co je na tom k nepochopení... ?
Děkuji za pochopení...

6.9.2015 20:09
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

NaomiNat napsal(a):
Já ji nemlátím, děkuji za reakci, kterou jsem tu opravdu nepotřebovala. Kůň má vědět, že něco udělal špatně, nedám jí bůh ví jakou ránu, jen ji plesku, aby věděla, že takhle ne. Bývalá majitelka jí při obsedání dávala i lopatou, děkuju pěkně, na tohle opravdu nemám srdce. Rozumíme si spolu krásně ze země, rychle se učí, všechno pečlivě opakujeme, budujeme důvěru... Nemáme spolu problém. Mimo to je velice mazlivá.
Kruhovku máme udělanou v jisté části ohrady, nechodíme tam tak často, protože jsme tam zatím ještě nesrovnali terén, je trochu do kopce.
Klisnička je mladá, když vám řeknu, že jí jsou 2,5 roku, budete šílet ;-) Jenže to je taky důvod, proč na ní nejezdím často a když, tak třeba jen 10 minut a dost - v čemž může samozřejmě spočívat to, že zkouší. Mám k tomu své důvody, nemusíte mě hned soudit, neptala jsem se na to, jestli potřebuju bičem já apod...
Vskutku je lepší si problémy řešit v soukromí, lidi pak začnou řešit věci, které sem nepatří... jen se ptám, čím bych ji to mohla naučit, co je na tom k nepochopení... ?
Děkuji za pochopení...

K nepochopení je chování rádoby chovatelů, kteří koně řežou lopatou, mlátí bičem apod, než aby si v prvotních potížích zavolali a zaplatili odborníka, kterej poradí.A propo.Vůbec mě nezajímá, že takovu reakci nechcete slyšet, protože co člověk, to názor a pokud sedíte zde, tak nechápu, co hledáte na pc.Lepší, aby vaší práci v sedle s koněm, co odmítá za určitých okolností poslušnost někdo viděl, ne vám psal zkuste tohle nebo toto.Tím se víc uškodí a kobyly lituju, čím si musí procházet teda.Kor, když je to mlaďoch.Nevychovaných a zkažených koní jsou na inzerci tucty, protože lidé odmítají řešit problémy s odborníky a investovat nejen čas, ale i peníze jak v poslední době sleduju.Tady u pc vyřešíte ve vašem případě kulový.Chce to vidět reakci a porozumět chování v dané chvíli jak koně, tak jezdce.Ale to neradi slyší právě lidé vašeho formátu.

6.9.2015 20:12
NaomiNat

XXX.XXX.153.63

Nesuďte z jednoho příspěvku ;)
Sháním člověka, kterému koník dělá něco podobného, našla jsem, děkuji, to byl můj cíl.

6.9.2015 20:39
koně

XXX.XXX.205.252

A co trošku změnit systém?
Koně jsou velmi stereotypní zvířata a jestli si mladice navykla lekání u křoví, tak to bude jen rozvíjet a prohlubovat.
Píšete, že ze země nemáte problém, tak obsedejte stylem, že kobylu vyvedete, někde nasednete, něco ujdete.Já to tak dělám u všech koní. Ideální pro mladého koně je rovně dopředu.Úseky vodění prokládejte úseky, kdy jste nahoře.Kobyla se vám nebude nudit.Bude mít míň času na vymýšlení blbin, neboť jí zaměstnáte novým prostředím.Trvejte na pěkném kroku rovně dopředu,
A jako bonus se nebudete muset plácat pořád dokola, či po ohradě.To pro mladého koně taky není úplně dobré.

6.9.2015 20:51
NaomiNat

XXX.XXX.153.63

Děkuji za příspěvek, určitě vyzkouším.

Jaja007

7.9.2015 08:15
Jaja007

XXX.XXX.41.2

Lituju koně, který si má užívat mládí, už musí nosit jezdce na hřbetě. Lituju toho, že koník má kolem sebe milion nových věcí, je na něho působeno tak, jak to nezná, neví, nechápe a přesto dostane bičem.

To když dítě, které se učí počítat Vám řekne že 1+1 jsou 3, tak ho taky lisknete, ať dává pozor a nevymýšlí si?

Mám naprosto stejný názor jako "gitule vrtule". Proč proboha nepřizvete trenéra? Na internetu Vám v takové problematice NIKDY NIKDO neporadí. Vy potřebujete tu pobídku, tu podporu ze zdola v tu danou chvíli. Netrapte sebe a především to nebohé zvíře. On nemůže za to, že vy mu nedokážete porozumět a podpořit ho, zakládáte si na dost škaredý průser.

7.9.2015 08:28
evcusik

XXX.XXX.150.9

NaomiNat napsal(a):
Děkuji za pochopení...

2,5 roku...co takhle kobylku nechat trošku dospět - jak duševně, tak fyzicky. Uvidíte, že za rok to bude naprosto jiný koník.

Čas můžete investovat do společných procházek, lehké práce se země - to využijete i pod sedlem - inspirace je stráášně moc.
Jen upozorním, že s obraty opatrně, klouby se stále vyvvíjí - takže naučit, ale ne dlouho procvičovat - 3 min stačí.

A také se trošku dovzdělat - jak výcvikově, tak zdravotně. Kdybyste měla trošku načteno, nebudete ve 2,5 letech takhle rajtovat na koníkovi. A minimálně pocitově, by jste pochopila, že kobče se to hodně nelíbí, pokud jde do vzpínání.

Koně jsou úžasní tvorově, je úžasné jak se snaží pochopit naši lidskou řeč a v 90% se jim to výtečně daří. Kooukejte na svět koňskýma očima, buďte partnerem pro koně a komunikujte spolu, tak aby se Vám společný čas oběma líbil. Koně se málokdy brání a když už se brání, je to hodně přes čárů.

Mám 3,5 letou kobču a naší nejlepší zábavou jsou procházky, kdy si uděláme 10 km okruh. Kobylku před sebe pouštím, jak na 2 lonžích. Slečna si takhle buduje sebedůvěru a nemá problém jít 80% cesty sama vpředu, tu se nažere, tu si skočíme přes kmen či se ve cvalu vedle sebe proběhneme a panečku, na ní je vidět že má radost. Z výběhu chodí na zavolání a těší se ven. A věřte mi, je to daleko jiný pocit "práce" s takovým koníkem, než s koníkem kyselým z práce.

A do ježdění Vás nikdo nenutí, je to Váš kůň, sednout si na něj můžete za rok za dva. Tak kam pospícháte? Já chci aby ten koník jednou jezdil i pod mými dětmi za 25 let :).

7.9.2015 08:32
hellen

XXX.XXX.252.11

Jaja007 napsal(a):
Lituju koně, který si má užívat mládí, už musí nosit jezdce na hřbetě. Lituju toho, že koník má kolem sebe milion nových věcí, je na něho působeno tak, jak to nezná, neví, nechápe a přesto dostane bičem.

To když dítě, které se učí počítat Vám řekne že 1+1 jsou 3, tak ho taky lisknete, ať dává pozor a nevymýšlí si?

Mám naprosto stejný názor jako "gitule vrtule". Proč proboha nepřizvete trenéra? Na internetu Vám v takové problematice NIKDY NIKDO neporadí. Vy potřebujete tu pobídku, tu podporu ze zdola v tu danou chvíli. Netrapte sebe a především to nebohé zvíře. On nemůže za to, že vy mu nedokážete porozumět a podpořit ho, zakládáte si na dost škaredý průser.

Jezis prosimvas, nechte tech srdceryvnych prispevku o tyrani zvirat. Kobyla je skutecne dost mlada a pokud se nejedna o plnokrevnika, je zbytecne ji obsedat takto brzo, nicmene slecna jasne pise, ze kun v kruhovce reaguje na holen vyborne, tudiz se nejedna o to "nevi a nechape", ale o " nechce". U mladych koni je to zcela normalni, jsou to pubertaci a male decka a nechapou, proc by najednou meli delat neco, co jim neni prijemne (a ohybani prijemne neni). S bicem bych samozrejme setrila co nejvic - jak uz jsem zminila v prispevku vyse, nema to smysl, pokud na nej kun reaguje prehnane. Chyba muze bych take v tom, ze zadavatelka trenuje v prostoru vybehu, doporucuji najit si uplne jine misto, ktere kun nema spojene s odpocinkem a zabavou.

7.9.2015 08:36
canis lupus

XXX.XXX.210.69

Zdar, jestli slečna na ní jede 10 minut, tak to kobyle nijak neublíží. Prvotní chyba byla "obsedání s lopatou". Ovšem pokud je při práci ze země v pohodě, zkusila bych práci na dvou lonžích. Nejdřív v kruhovce a pak v té ohradě. Tak můžete dělat vlnovky a obraty kdekoliv. Ale pokud to budete dělat poprvé, je skutečně lepší si přizvat někoho zkušeného.

7.9.2015 08:45
stacey

XXX.XXX.194.90

Doporučuji přečíst toto: http://blog.hidalgo-shop.cz/zadny-kun-neni-fyzicky-kosterne-dospely-pred-6-rokem/ A důkladně se zamyslet, jestli opravdu a nutně potřebujete jezdit na 2,5 letém koni.
Za mě, dala bych kobylu ještě aspoň na rok do výběhu ke koňským kámošům. Ať má čas psychicky se vyrovnat. Mezi tím můžete pracovat ze země. Procházky, práce na lonži, na dvou lonžích, na dvou otěžích,... je to spousta co můžete s koněm dělat aniž by jste u toho na něm musela sedět.

7.9.2015 09:11
katkaa1

XXX.XXX.187.26

NaomiNat napsal(a):
Nesuďte z jednoho příspěvku ;)
Sháním člověka, kterému koník dělá něco podobného, našla jsem, děkuji, to byl můj cíl.

Takého isto nájdete a bohužiaľ nie jedného :(
Ibaže taký človek vám žiadnu dobrú radu dať nemôže s takým sa akurát môžete posťažovať jeden druhému.
Z toho čo píšete je úplne jasné, že ste človek ktorému do ruky mladý kôň nepatrí a hocijako to nebudete chcieť počuť jediné čo môžete pre toho úbohého koňa urobiť je dať ho do rúk niekomu skúsenému kto s mladými koňmi pracuje a vie ich niečo naučiť pretože ten kôň vám nerozumie, nerozumie tomu čo po ňom chcete a vy miesto toho aby ste mu to vysvetlila mu za to plesnete bičom. A nikto vám tu nedokáže do pár riadkov napísať ako sa to máte naučiť to sa proste nedá to chce roky praxe.
A to že leziete na 2,5 ročného koňa ktorý už bol predým obsadnutý pomocou lopaty.. NIE to sa nedá nijako obhájiť ani sa o to nesnažte a NIE nedá sa to pochopiť.

Jaja007

7.9.2015 09:14
Jaja007

XXX.XXX.41.2

hellen napsal(a):
Jezis prosimvas, nechte tech srdceryvnych prispevku o tyrani zvirat. Kobyla je skutecne dost mlada a pokud se nejedna o plnokrevnika, je zbytecne ji obsedat takto brzo, nicmene slecna jasne pise, ze kun v kruhovce reaguje na holen vyborne, tudiz se nejedna o to "nevi a nechape", ale o " nechce". U mladych koni je to zcela normalni, jsou to pubertaci a male decka a nechapou, proc by najednou meli delat neco, co jim neni prijemne (a ohybani prijemne neni). S bicem bych samozrejme setrila co nejvic - jak uz jsem zminila v prispevku vyse, nema to smysl, pokud na nej kun reaguje prehnane. Chyba muze bych take v tom, ze zadavatelka trenuje v prostoru vybehu, doporucuji najit si uplne jine misto, ktere kun nema spojene s odpocinkem a zabavou.

Jaké týrání? Kde jsem napsala "srdceryvné příspěvky o týrání..."? Do toho se opravdu pouštět nebudu...

A ano, neví - nechápe, je v jiném prostředí, najednou hodně místa, ta tráva v rohu vypadá jinak než v té kruhovce, najednou více možností a ano, takto se chová mladý kůň, který je citlivý, okoukaný a nemá za sebou pořádný základ.

A proč by mělo být ohýbání nepříjemné? Co to je za blbost? Pokud se dělá vše s citem a účelově, koni nesmí přijít nic nepříjemné či bolestivé - především nazačátku. A sednout na koně, udělat tři kolečka na jednu stranu,3 kolečka na druhou, jednu vlnovku a jít domů, tak to nic nepříjemného není. Nepříjemné je jen toto působení na koněm, které zadavatelka zde uvádí. Místo pochvaly, hlazení, mluvení jen "boj a bič", to chápu, že ten kůň je znechucenej a nemá chuť něco dělat. A to, že se staví na zadní už není jen tak ledajaká lumpárna, to je tvrdý odpor vůči tomu, co mu sedí na hřbetě.

Souhlas "stacey".

7.9.2015 18:01
NaomiNat

XXX.XXX.153.63

S mlácení lopatou nemám nic co do činění.
Říkám, mám důvod, proč s ní začínám pomalu pracovat ze sedla, i přes to, že je mladá, ale jezdíme třeba 2-3x týdně dejme tomu 10 minut, snažím se s ní pracovat, dokud ji to baví, je jasné, že tak mladého koně všechno začne rychle nudit, takže tak.
Nevím, co Vy si představujete pod mlácením bičem, ale očividně něco úplně jiného, než mám já na mysli. No, chápu, že Vás to rozhořčuje, obhajovat se tu nebudu. Vy tu píšete, jak kdybych kobylku mlátila hlava nehlava, já jen podotkla, že jí trochu plesknu, když zkouší. Kdo tvrdí, že ji nechválím a jen mlátím ?
Když uvedu, že kůň se nesmí zkazit, myslím tím, že se mu nesmí dovolit si dělat, co chce, to byste mohli Vy 'zkušení' vědět.
Máte pravdu, těžko se takhle radí, nevíte o mě ani o ní nic a vždycky vidíte jen to nejhorší.
Nicméně díky za dobré rady, které mi někteří poskytli, tímto se s Vámi loučím.

7.9.2015 18:23
NaomiNat

XXX.XXX.153.63

Ještě chci podotknout, že jsem zmínila, že nemá problém zatáčet doleva v ani mimo kruhovku, jen ta pravá strana jí dělá venku problém..

7.9.2015 18:41
stacey

XXX.XXX.168.56

Říkám, mám důvod, proč s ní začínám pomalu pracovat ze sedla, i přes to, že je mladá...

Ten důvod by mě zajímal. Pokud by nám ho zadavatelka mohla svěřit. Čím obhajujete to, že sedáte na záda v podstatě ještě dítěti?

K té pravé straně: To tak prostě je, že koně maji jednu stranu horší. Člověk to má stejně. Buď ste pravák nebo levák. Chce to, tu horší stranu pomalu cvičit. Začala bych ze země na dvou lonžích nebo na dvou opratích.

7.9.2015 22:14
kesydy :3

XXX.XXX.148.101

Mě by taky zajímalo proč jezdíte na tak mladém koni, i když už je obsedlý, přeci jenom je to ještě děcko dá se říct...
PS: neberte si to nějak že vás urážím a nebuďte na mě hned nepříjemná. normálně se ptám :).

Jaja007

8.9.2015 07:42
Jaja007

XXX.XXX.41.2

Tak ta se už neozve...

8.9.2015 08:58
evcusik

XXX.XXX.150.9

Jaja007 napsal(a):
Tak ta se už neozve...

Kez by zadavatelku trklo, ze jezdit na koni ve 2,5 letech je trosku pres caru - kor kdyz je to hobby konik a a majitel neni limitovan casem treba vykonnostkama.

A ano sedani 3x denne 10 min je pro me jezdeni - kor kdyz je to odhad.

Moje pocitove 10 min je realne 30 min:D - pracuju zasadne s hodinkama...

japalou

8.9.2015 09:18
japalou

XXX.XXX.53.162

Pokud nejde o klisnu nebo hrebce a nejde o pripravu na zkousky vykonosti tak nevidim duvod proc by se na tak mladeho kone muselo spechat

dejte mu cas at dozraje a bude vam pak roky spokojene slouzit

dnesni doba je uspechana lidi nechteji cekat a to je spatne u koni swe nesmi nic uspechat

8.9.2015 09:27
katkaa1

XXX.XXX.187.26

japalou napsal(a):
Pokud nejde o klisnu nebo hrebce a nejde o pripravu na zkousky vykonosti tak nevidim duvod proc by se na tak mladeho kone muselo spechat

dejte mu cas at dozraje a bude vam pak roky spokojene slouzit

dnesni doba je uspechana lidi nechteji cekat a to je spatne u koni swe nesmi nic uspechat

Toto niekto minule pekne opísal na inej diskusii, nejde tam o to že by mal ísť kôň na výkonnostné skúšky to sa dá zvládnuť aj po treťom roku, tu sa jedná o tzv. SSR =
SYNDRÓM SVRBIVEJ RITE.
Je to jediný dôvod prečo ľudia obsadajú kone pred tretím rokom.

8.9.2015 10:58
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Jaja007 napsal(a):
Tak ta se už neozve...

Taky si myslím, beztak je to nějaká náctiletá

8.9.2015 18:49
NaomiNat

XXX.XXX.153.63

Nejsem na nikoho nepříjemná pro jeho reakci. smajlík
Ano, myslíte, že náctiletí musí být hloupější než ti starší ? Tyto názory si nechte, prosím. Na kobylce opravdu jezdím 10-15 minut, pokud Vás to zajímá a to jen o víkendech, když je čas mezi stavěním přístřešku a mnoha dalšími povinnostmi. Mimo to na ní nesmí nikdo jinej, kvůli váze, opravdu si myslíte, že bych na ní pustila sednout člověka, kterej má 60kg + - ? (například, to už je hodně, podle mě)
Poslyšte, nevadí mi, že máte své názory, nicméně nemusíte hned házet špínu s tím, že jsem asi velice hloupá, když na ní "jezdím" tak hrozně.
Ano, kobylka JE plňas, jak se výše také někdo ptal nebo nějakým způsobem podotýkal.
Nepsala jsem, abyste mi říkali, jaká jsem, když na ni sedám, opakuji, jen hledám někoho dalšího, mimo mou kamarádku, kdo by třeba měl nějakou vychytávku - kromě stálého a pomalého přiježďování.
Jezdím na ní proč?
Protože byla obsednutá u bývalé majitelky už dřív, přičemž já nemám kruhovku v takovém stavu, abych si to mohla udělat za rok - dva sama, takže - ne, nechci, aby to úplně zapomněla, chci ji jen udržet v tom, že něco takového existuje jako člověk na jejích zádech a aby měla nějaké základy. Nicméně vím, že jí tím neubližuji, chci jen, aby nezapomněla. Nedrtím ji, na vyjížďky nechodíme, máme dobrý vztah. Navíc je kobylka ve velmi dobrém stavu, nemá propadlá záda, nemá vidět žebra, nestrádá apod....

8.9.2015 19:39
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

NaomiNat napsal(a):
Ano, myslíte, že náctiletí musí být hloupější než ti starší ? Tyto názory si nechte, prosím. Na kobylce opravdu jezdím 10-15 minut, pokud Vás to zajímá a to jen o víkendech, když je čas mezi stavěním přístřešku a mnoha dalšími povinnostmi. Mimo to na ní nesmí nikdo jinej, kvůli váze, opravdu si myslíte, že bych na ní pustila sednout člověka, kterej má 60kg + - ? (například, to už je hodně, podle mě)
Poslyšte, nevadí mi, že máte své názory, nicméně nemusíte hned házet špínu s tím, že jsem asi velice hloupá, když na ní "jezdím" tak hrozně.
Ano, kobylka JE plňas, jak se výše také někdo ptal nebo nějakým způsobem podotýkal.
Nepsala jsem, abyste mi říkali, jaká jsem, když na ni sedám, opakuji, jen hledám někoho dalšího, mimo mou kamarádku, kdo by třeba měl nějakou vychytávku - kromě stálého a pomalého přiježďování.
Jezdím na ní proč?
Protože byla obsednutá u bývalé majitelky už dřív, přičemž já nemám kruhovku v takovém stavu, abych si to mohla udělat za rok - dva sama, takže - ne, nechci, aby to úplně zapomněla, chci ji jen udržet v tom, že něco takového existuje jako člověk na jejích zádech a aby měla nějaké základy. Nicméně vím, že jí tím neubližuji, chci jen, aby nezapomněla. Nedrtím ji, na vyjížďky nechodíme, máme dobrý vztah. Navíc je kobylka ve velmi dobrém stavu, nemá propadlá záda, nemá vidět žebra, nestrádá apod....

Možná by se hodila kniha -Práce s mladým koněm.Navíc, to, že je plňaska nikoho neopravńuje k tomu, že musí drandit mlaďasovi na zádech a už vůbec se vymlouvat na to, že u bývalé majitelky byla obsednutá už dřív.Je jí tuším 2,5roku, jak zde bylo psáno?V kolika jí obsedla tou lopatou proboha.Když si nevíte rady, lepší zaplatit pár lekcí od člověka, co tomu rozumí, než se tu plácat u pc a čekat, co zde koho napadne, protože většina příspěvků se samozřejmě nelíbí.Hrozný už je, že kobyla je na tom tak, jak je a podle toho se vám pod sedlem chová.Proberte se, pracujte s ní ze země další rok a připravte si jí, nechápu, kam každej truhlík chvátá a výmluva-chci pokračovat, aby nezapoměla-na tohle asi to zvíře nezapomene nikdy, ale je třeba jí připravit ze země a divím se, že si koupíte koně, o kterém víte, že byl obsednutý tak brzy a to ne kvůli dostihům a navíc lopatou.Bývalé majitelce bych doporučila psychiatrické vyšetření a vám dobrého trenéra, který vás naučí co a jak a beze spěchu na mladého koně, než ho zk... ještě víc, nebo než vás zmrzačí. A výmluvy typu-to neudělá, já jsem skvělej jezdec apod. jsou kravinky.Tak začněte myslet a nechte koně dospět a pracujte s ním ze země.Já nechápu tu potřebu lidí, že mají koně a hned šup sedlo, šup obsedání, šup já du jezdit, na to jste si měla koupit přiježděného staršího koně a ne mlaďocha, když vám nestojí ten kůń za investici jak časovou, tak finanční.Protože člověk, co koním rozumí tohle nedělá, vyčká na správný čas a pak může mít skvělého par´táka na 20 let, ne jako spousta rádoby majitelů koní, co chtějí hned všechno.Zvířata nejsou stroje.

8.9.2015 19:43
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Navíc vaše práce není závislá na stavu kruhovky, ale psychickém stavu vašem a zvířete.
Spousta lidí kruhovku nemá, protože nemá potřebu honit koně dokola jako tele.Já měla kruhovku ze zapichovacích kolíků a pásky a po měsíci jsem jí rozebrala, kolíky ze země na hřebíkách vyndala.K ničemu to nebylo, lepší pracovat na lonži, která splní stejný účel, jako kruhovka a na vycházkách a vzájemné spolupráci s koněm.

8.9.2015 19:47
stacey

XXX.XXX.194.90

NaomiNat napsal(a):
Jezdím na ní proč?

V první řadě souhlas s příspěvkem gitule.
V druhé řadě, je pěkně blbý argument to, že nechce aby kobyla zapoměla. Kobyla nezapomene. Dále,10 - 15 minut jen o víkendech, když je čas neni pro mladého koně vůbec ideální. Mladí koně se přiježďují 10 - 15 minut alespoň 5krát týdně. Je to pro ně snáž snesitelné než nárazově. Za další, na obsedání kruhovku nepotřebujete, takže si to můžete za rok za dva udělat v klidu třeba na louce nebo na poli.
Takže bych vám vřele doporučila přestat se vymlouvat a začít myslet. A myslet především na zdraví vašeho koně. Protože to, že nemá prohlá záda teď ještě nic neznamená. Ten článek, co sem vám sem dávala nahoře, si doopravdy přečtěte a pak si sežente pár knih o výcviku koně a o práci s mladým koněm. A uplně nejlepší bude dobrý trenér.

Ještě jednou opakuji, že je spousta věcí, které se dají s koněm dělat, aniž by na něm musel někdo sedět.

8.9.2015 20:29
NaomiNat

XXX.XXX.153.63

Divím se, že spousta z Vás nejste reportéry apod., ti si také vytáhnout z článku jen to co se jim líbí (nelíbí) a k ostatnímu se nevyjadřují. A také nechápu, kde jste vzali to, že jenom sedím u PC a čekám, kdo kde poradí.
Nicméně díky, hezký večer všem a nashledanou.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.9.2015 21:38
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ahoj všem. Sleduju tuhle debatu se zaujetím...
Evidentně zadavatelka je další z těch, kteří jsou na "diskusi" špatně. Nechce slyšet negativní názory a odsouzení, ale někoho, s kým si, jak už tu někdo krásně řekl, může vybrečet na rameni, jaké mají zlobivé koně...
Já mám ještě potřebu poznamenat něco, co tu myslím ještě nepadlo, na argument "aby to, že na ní někdo sedí, nezapomněla"... on taky existuje způsob, že lidi koně (i sportovní, pokud si to můžou časově dovolit a nehoní výkonnostky) obsednou a pak je zase pustí na pastviny dozrát.. tedy tento Váš argument je taky poněkud lichý :(
Kruhovky jsou teď moderna, ale určitě to není to, co by člověk potřeboval k obsedání a přiježďování mladého koně. Spíš naopak. Kruhovku použít k práci ze země a mladého koně pod sedlo radši na volnější prostranství, aby měl vůbec možnost se srovnat s rovnováhou svojí a ještě nevíc jezdcovou..

9.9.2015 09:18
katkaa1

XXX.XXX.187.26

NaomiNat napsal(a):
Divím se, že spousta z Vás nejste reportéry apod., ti si také vytáhnout z článku jen to co se jim líbí (nelíbí) a k ostatnímu se nevyjadřují. A také nechápu, kde jste vzali to, že jenom sedím u PC a čekám, kdo kde poradí.
Nicméně díky, hezký večer všem a nashledanou.

Keby si sedela len pri PC aspoň by si nič nepokazila :) prepáč trocha irónie..
Možno sa ti zdá že ľudia reagujú moc ostro, ale bohužiaľ žijeme v dobe kedy s prepáčením každý blb ktorému sa páčia kone aspoň jedného vlastní a ideálne doma na záhradke. Som z toho smutná nie kvôli tým ľuďom, ale kvôli tým zvieratám pretože keď niekto nemá skúsenosti tak častokrát ani nevie čím všetkým tomu zvieraťu ubližuje.
Väčšinou sa títo ľudia obhajujú vetou "veď každý nejak začínal." A áno to je samozrejme pravda, ale tí čo niečo vedia začínali vždy pri kydaní hnoja niekde v jazdeckom oddieli, alebo niekde kde sa mohli postupne naučiť ako sa o kone starať, čím a koľkokrát kŕmiť, mohli sledovať chovanie koní v stáde a jazdenie a trénovanie iných jazdcov (pre mňa osobne veeeľmi dôležité). V stajni sa každý rok rodili žriebätá a obsadali mladé kone a keď sme s nimi my začiatočníci aj priamo nepracovali ale aspoň sme to videli a keď som si o X rokov išla kupovať svojho prvého koňa už ma potom nemohli zaskočiť základné veci. A druhá vec, že keď mal človek nejaký problém mal sa koho opýtať a to koniara ktorý vedel čo hovorí a nie vypisovať na fórum kde 80% ľudí je práve tých, čo majú tie kone na záhradkách..

9.9.2015 09:44
blackmyday

XXX.XXX.236.67

Paní/slečna zadavatelka chtěla radu ohledně pravé (horší) strany:
Loni s ročním prckem ( Aph) jsme začali pracovat na ruce a lonži a měl horší levou stranu, bylo hezky vidět jak je doprava měkký a doleva tvrdý, po roce práce( hlavně halter a trail na ruce) si koník vyměnil strany, jelikož se pracuje z jeho levé strany a tam i směřuje většina otáčení a na pravou stranu se jaksi pozapomnělo.
v létě jsme se zaměřili na ohýbání, lonž déle na pravou stranu, zmenšovat a zvětšotav kruhy až do uvolnění svalů, tak aby byl koník vyvážený tělesně i duševně, a hlavně jsme začali vodit i z jeho pravé strany a otáčet doprava.
méme taky 2,5 a obsedáme, koník je psychicky zcela vyrovnaný, nemá s ničím problém, sedá na něho sestra 40kg, děláme si s ním samy, ale trenérku máme! a kdybychom udělaly něco špatně, tak nás sežere, zatím se tak nestalo

a co se týče toho "týrání", navyknout okamžitě na jazdce a správné pobídky a naučit kobylu klidu. jestli předchozí majiteka použila lopatu , tak se vsaďte, že za ten rok by kobyla měla v hlavě jen to, pak vás převálcuje. NE! okamžitě vysvětlit, že člověk neznamená lopatu, ale klid a pohodu. Chyba se musí napravit hned jinak se to s ní potáhne celý život. Myslím, že takhle nějak to myslela paní zadavatelka a nemá v úmyslu jít s kobčou za měsíc na dostihy, což si asi vy ostatní myslíte, jak tak vyplývá z vyšich komentů.

9.9.2015 12:22
evcusik

XXX.XXX.205.26

blackmyday napsal(a):
Paní/slečna zadavatelka chtěla radu ohledně pravé (horší) strany:
Loni s ročním prckem ( Aph) jsme začali pracovat na ruce a lonži a měl horší levou stranu, bylo hezky vidět jak je doprava měkký a doleva tvrdý, po roce práce( hlavně halter a trail na ruce) si koník vyměnil strany, jelikož se pracuje z jeho levé strany a tam i směřuje většina otáčení a na pravou stranu se jaksi pozapomnělo.
v létě jsme se zaměřili na ohýbání, lonž déle na pravou stranu, zmenšovat a zvětšotav kruhy až do uvolnění svalů, tak aby byl koník vyvážený tělesně i duševně, a hlavně jsme začali vodit i z jeho pravé strany a otáčet doprava.
méme taky 2,5 a obsedáme, koník je psychicky zcela vyrovnaný, nemá s ničím problém, sedá na něho sestra 40kg, děláme si s ním samy, ale trenérku máme! a kdybychom udělaly něco špatně, tak nás sežere, zatím se tak nestalo

a co se týče toho "týrání", navyknout okamžitě na jazdce a správné pobídky a naučit kobylu klidu. jestli předchozí majiteka použila lopatu , tak se vsaďte, že za ten rok by kobyla měla v hlavě jen to, pak vás převálcuje. NE! okamžitě vysvětlit, že člověk neznamená lopatu, ale klid a pohodu. Chyba se musí napravit hned jinak se to s ní potáhne celý život. Myslím, že takhle nějak to myslela paní zadavatelka a nemá v úmyslu jít s kobčou za měsíc na dostihy, což si asi vy ostatní myslíte, jak tak vyplývá z vyšich komentů.

Že člověk znamená bezpečí, koni vysvětlím 1000x lépe ze země, než když budu na čerstvou remontu sedat. Ale každý má své způsoby.

Váš příspěvek mi připomněl mojí vetku, když mi přijela na prevenci a povídala, jak byla rentgenovat zlomenou nohu APH valáškovi - únavová zlomenina - na koně sedali ve 2,5 roce s tím, že je to ranné plemeno. Za půlroku se jim to vymstilo a na rtg nebyly ani moc vidět uzavřené chrupavky, které by značili dokončený vývoj končetin.

Ale kdo chce kam,...

Informace dostupné jsou, záleží kdo a jestli je někdo vyhledávat bude a řídit se jimi a taky svým srdcem.

Koníkovi přeji pevné nervy, pevné kosti a velké srdce.

9.9.2015 13:15
katkaa1

XXX.XXX.187.26

evcusik napsal(a):
Že člověk znamená bezpečí, koni vysvětlím 1000x lépe ze země, než když budu na čerstvou remontu sedat. Ale každý má své způsoby.

Váš příspěvek mi připomněl mojí vetku, když mi přijela na prevenci a povídala, jak byla rentgenovat zlomenou nohu APH valáškovi - únavová zlomenina - na koně sedali ve 2,5 roce s tím, že je to ranné plemeno. Za půlroku se jim to vymstilo a na rtg nebyly ani moc vidět uzavřené chrupavky, které by značili dokončený vývoj končetin.

Ale kdo chce kam,...

Informace dostupné jsou, záleží kdo a jestli je někdo vyhledávat bude a řídit se jimi a taky svým srdcem.

Koníkovi přeji pevné nervy, pevné kosti a velké srdce.

Čistý súhlas. S tou zlomeninou je to už síce naozaj extrém, ale sadať na koňa pred tretím rokom si u mňa nikto ničím neobháji rovnako ako kruhovku (to je ešte možno aj horšie). Som pri koňoch dosť dlho na to aby som mohla s kľudným svedomím povedať, že nepoznám koňa, ktorý niečo zmeškal tým, že sa s ním začalo pracovať neskôr, kdežto poznám kopu zničených (fyzicky aj psychicky) koní s ktorými sa začalo pracovať príliš skoro.

9.9.2015 13:50
terah

XXX.XXX.114.94

Pokud bych chtěla na tak mladého koně sedat, jakože bych nechtěla, vzala bych ho za koněm po rovné linii a nic neřešila, to mu k obsednutí, které nemá zapomenout, bohatě stačí.

Mluvíte o přiježďování a řešení určitého problému, na to většinou potřebujete čas, který je však limitován tím, že kůň není dozrálý a nechcete na něm sedět dlouho. Takto jste se dostala do začarovaného kruhu. Na kobylku sednete a rychle zase dolů, protože je mladá, problém jste nevyřešila, příště to bude horší, příště to z časových důvodů také nevyřešíte a problém bude narůstat. Nebo na problému zapracujete, ale je možné, že tomu budete muset věnovat víc času a už z toho bude hodina na hřbetě hříběte a tyto hodiny se v pozdějším věku někde projeví. Ověřila jste si, že kobylka nemá problém s váhou, proč by ji měla mít za rok? To, že pracovala v kruhovce pro ni bylo snazší, vždy ji vedla vnější stěna. Zapracujte na její rovnováze v prostoru, gymnastikujte, samozřejmě ze země. Pokud věnujete čas přípravě ze země, samotné obsednutí je jen třešnička na dortu a vůbec k tomu nepotřebujete kruhovku.

Obsedání je krásná a poklidná akce pro lidi plna očekávání, pro dobře připravené koně žádná změna, nic nového. Máte čas sebe i svou kobylku připravit a dovzdělat se, neuspěchejte to. Jednou, až budete moudřejší o své nasbírané zkušenosti, by jste si mohla vyčítat, že jste to neudělala jinak.

9.9.2015 14:13
Oťásek

XXX.XXX.22.23

Když pominu kolik je koníkovi let a i když je to A1/1, píšete, že není určen k dostihovému sportu /souhlasím s výše uvedeným, že na tak mladé koně se neleze a vše se s nimi dá projít, naučit, zbavit strachu a td. ze země./ Čím déle se na něj vydrápete, tím déle Vám vydrží:)Teplokrevníci, kteří se musí brzy obsedat kvůli výkonnostním zkouškám, mívají pak také delší pauzu aby se dodělali a dospěli. Nám se pak při práci s remontou /valach obsedán ve 3,5 letech/ osvědčilo vše v terénu dělat se starším koněm. Za stájovým kolegou se naučí v klidu a plynule na pobídky, starší kůň se nebojí, mladý pak také bubáky nehledá...časem začne mladý chodit bok po boku, pak první, nakonec sám. Starší a zkušený kůň ho podpoří v nejistých situacích:) Myslím, že ani při vyděšení by od něj neodtryskal pryč...

Myslím, že ježdění mladého koně /všeobecně/ jen občas /1x týdně/ je horší než se mu věnovat 3-4x týdně těch 15 minut.

Ještě se chci vyjádřit k jednomu z článků výše, kdy někdo píše, že lonžuje ročka. Tak to se mi nelíbí vůbec, nevidím v tom žádný důvod. Roček patří na pastvu s vrstevníky a ne na konec dlouhého provazu...ani do kruhovky!

9.9.2015 17:04
evcusik

XXX.XXX.150.9

katkaa1 napsal(a):
Čistý súhlas. S tou zlomeninou je to už síce naozaj extrém, ale sadať na koňa pred tretím rokom si u mňa nikto ničím neobháji rovnako ako kruhovku (to je ešte možno aj horšie). Som pri koňoch dosť dlho na to aby som mohla s kľudným svedomím povedať, že nepoznám koňa, ktorý niečo zmeškal tým, že sa s ním začalo pracovať neskôr, kdežto poznám kopu zničených (fyzicky aj psychicky) koní s ktorými sa začalo pracovať príliš skoro.

Jojo byl to extrém i pro vetku, sama je z těchto situací nešťastná. A kdoví jak to taky bylo s věkem, měsíc sem, měsíc tam - min. podle rtg uzavření-neuzavření růstových chrupavek.

Chtěla jsem to sem vložit, že to brzké obsedání není jen o staří koně, že na stará kolena to moc nepůjde, ale že i toto se stává.

Koně umí vysílat tiché, ale silné indicie, jak je s nimi zacházeno - to jen člověk je často slepý co má na dosah :(.

9.9.2015 17:05
evcusik

XXX.XXX.150.9

Oťásek napsal(a):
Když pominu kolik je koníkovi let a i když je to A1/1, píšete, že není určen k dostihovému sportu /souhlasím s výše uvedeným, že na tak mladé koně se neleze a vše se s nimi dá projít, naučit, zbavit strachu a td. ze země./ Čím déle se na něj vydrápete, tím déle Vám vydrží:)Teplokrevníci, kteří se musí brzy obsedat kvůli výkonnostním zkouškám, mívají pak také delší pauzu aby se dodělali a dospěli. Nám se pak při práci s remontou /valach obsedán ve 3,5 letech/ osvědčilo vše v terénu dělat se starším koněm. Za stájovým kolegou se naučí v klidu a plynule na pobídky, starší kůň se nebojí, mladý pak také bubáky nehledá...časem začne mladý chodit bok po boku, pak první, nakonec sám. Starší a zkušený kůň ho podpoří v nejistých situacích:) Myslím, že ani při vyděšení by od něj neodtryskal pryč...

Myslím, že ježdění mladého koně /všeobecně/ jen občas /1x týdně/ je horší než se mu věnovat 3-4x týdně těch 15 minut.

Ještě se chci vyjádřit k jednomu z článků výše, kdy někdo píše, že lonžuje ročka. Tak to se mi nelíbí vůbec, nevidím v tom žádný důvod. Roček patří na pastvu s vrstevníky a ne na konec dlouhého provazu...ani do kruhovky!

Přesně, lonžování či pohyby na kruhu (obraty, překroky apod) jsou nevhodné do 3 let. Zatěžují se zbytečně a silně klouby, které jsou právě ve vývinu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík