pussyna

XXX.XXX.224.26
Zdravím, chtěla bych vás poprosit o radu. Moje 2 a půl letá kobylka je fixovaná na ostatní koně tak, že sama ani nikam nejde. Známá říkala, že by jí možná mohlo pomoct oddělit ji od stáda a udělat ji hned vedle výběhu její vlastní, aby tam byla sama a odvykla si...třeba jen na 3 týdny jí tam zkusit dát a pak zase vrátit ke stádu, ale bojíme se, že to nepomůže. Nějaké rady? Myslíte, že je to dobrý nápad? Děkuji za rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já na to šla přes pasení. Nejdřív nás teda čekal jen přesun asi tři metry od ohrady na uvaziště a po pár návštěvách uvaziště i minutové "čištění".To trvalo tak měsíc a mohla jsem jen dvakrát, vyjímečně třikrát týdně. Víckrát to kobylka nedávala, v jednu chvíli začala přede mnou ve výběhu utíkat. A snažila jsem se, aby u toho většinou byl další kůň, protože sama zpočátku nedávala v klidu ani minutu. Učila se tím nejen odchodu od stáda, ale i rychlopucování kartáčem a postupem času uvázaní, tak to pro ni bylo opravdu náročné.
Později jsme už chodily pást. Nejprve na pár minut na konec areálu ranče, v dohledu a doslechu stáda. Návrat nejpozději když kobylka začínala být tak nervózní, že už žrádlu věnovala méně času. Nebo radši dřív, pokud jsem to vychytala včas. Což znamenalo, že si párkrát kousla trávy, po každém kousnutí dala hlavu nahoru a koukala co koně, a nejdéle když u toho začala trhaně popocházet, tak odchod do výběhu. Nečekala jsem na další projevy, aby to nedošlo do stádia, kdy by se pokoušela vyloženě o vytrhnutí, nebo se vzpínala apod. Taky jen dvakrát, třikrát týdně maximálně. Pak o pár desítek metrů dál na louku, prodlužovat čas. Louka je naštěstí poměrně velká, takže jsme se postupně posouvaly už mimo dohled stáda. Za asi dva, tři týdny od začátku společného pasení jsme vyšly s dalším koněm na krátkou procházku lesem, co začíná hned u výběhu. Potřetí jsme šly už samy popást na kraj lesa na trávu podél cesty. Za další dva týdny kobylka už poměrně v klidu jen s občasným lehkým cuknutím tělem-jednou, dvakrát za procházku- zvládala krátké samostatné procházky s pasením.
Koupena jako dvouletka, která ani nedokázala být sama v boxe a musela se dát do boxu k jinému koni.
No já bych řekla, že dvou a půl letej kůň se bez stáda obejít nepotřebuje...
Je to děcko, je to nezralý jak fyzicky, tak psychicky. Potřebuje společnost koní, aby se cítil v bezpečí.
Jak bude starší, postupně se tohle upraví; jak, to záleží na jeho povaze a taky na tom, jak právě tu jeho povahu pak dokážete zohlednit při jeho výchově a výcviku.
Proč by měl takhle mladinkej kůň umět to, co zvládají většinou až dospělí koně - a i ti s tím někdy mívají problém? Tohle není něco, co by se měl učit kůň od hříbětě; tohle je věc, ke které musí napřed psychicky dozrát. Musí napřed dospět.

PS: teda úplně nejdřív jsem trávila s kobylkou čas jen ve výběhu mezi dalšími čtyřnožci, to byl první měsíc od koupě.

helas
napsal(a):
No já bych řekla, že dvou a půl letej kůň se bez stáda obejít nepotřebuje...
Je to děcko, je to nezralý jak fyzicky, tak psychicky. Potřebuje společnost koní, aby se cítil v bezpečí.
Jak bude starší, postupně se tohle upraví; jak, to záleží na jeho povaze a taky na tom, jak právě tu jeho povahu pak dokážete zohlednit při jeho výchově a výcviku.
Proč by měl takhle mladinkej kůň umět to, co zvládají většinou až dospělí koně - a i ti s tím někdy mívají problém? Tohle není něco, co by se měl učit kůň od hříbětě; tohle je věc, ke které musí napřed psychicky dozrát. Musí napřed dospět.
Já se bála, že bych ji bez nácviku ani nedokázala odčervit nebo svěřit veterinářce na očkování. Ale kobylka byla specifická tím, že neměla ani výchovu stáda, ani lidskou. Trávila čas většinou s jiným koněm, ve výběhu se střídali s dalšími, možná občas do výběhu pustili k téhle dvojici i někoho dalšího, co já vím. Ale stádo nee. Takže když jsme ji dovezli k nám, byla ze stáda paf, hned během první hodiny si našla dobrou kámošku a zdálo se, že se od ní už nebude chtít nikdy hnout. U koně zvyklého od narození na stádo a na občasné chození od něho (ikdyž třeba s jedním, dvěma dalšími oři) třeba na strouhání, očkování, odčervení.., bych výuku odchodu od koní nechala na později.
Ja si tiež myslím že vytvorenie izolovaného výbehu nepomôže alebo dokonca viac uškodí. Treba ju postupne a pomaly učiť od koní, zo začiatku pokojne iba na 5-10 minút niekde na koniec ohrady, alebo k boxu, vyčistiť a odviesť späť. Postupne to predlžovať a viac a viac sa od koní vzďaľovať. Myslím, že s týmto nácvikom môžete začať hneď a mohlo by vám to neskôr uľahčiť obsadanie. Dôležité je ako sa hovorí príliš "netlačiť na pílu" vždy vystihnúť ten moment kedy už začne byť príliš nervózna a cvičenie ukončiť skôr. Ku koňom odviesť až keď bude kľudná. Odchod od stáda by si mala zo začiatku spojiť s niečím príjemným (dajte jej v boxe trocha ovsu, alebo pamlsky, zoberte ju za ohradu kde je krajšia tráva..).
pussyna
napsal(a):
Zdravím, chtěla bych vás poprosit o radu. Moje 2 a půl letá kobylka je fixovaná na ostatní koně tak, že sama ani nikam nejde. Známá říkala, že by jí možná mohlo pomoct oddělit ji od stáda a udělat ji hned vedle výběhu její vlastní, aby tam byla sama a odvykla si...třeba jen na 3 týdny jí tam zkusit dát a pak zase vrátit ke stádu, ale bojíme se, že to nepomůže. Nějaké rady? Myslíte, že je to dobrý nápad? Děkuji za rady.
Nevidí ve vás vůdce stáda, se kterým by se cítila v bezpečí a proto je fixovaná na stádo, protože ve stádě je v bezpečí.Zapracujte na vzájemné důvěře a postupně se s ní vzdalujte na tolik a tolik metrů od ostatních, co vám dovolí.Není to otázka týdne apod.Takže v klidu, pomalu, postupně.Ono to půjde.
Kůň musí jít od stáda dobrovolně už v roce, jak potom chcete řešit problémy, kdyby nastaly? Extra výběh je moc, zkuste to přes procházky. Vemte několik koní na ruku a jděte někam, měňte složení skupiny koní, jděte s jejím největším kámošem a postupně je oddělte, nakonec chodit s koněm, kterého nemusí, ale protože nikdo další není tak se částečně fixne na něj a částečně na Vás a bingo! jste tam Vy, ne jiný kůň.
Prostě se nenásilně včlenit do jejího stáda a máto spoustu výhod, bude navyklá na terén, zvyklá na práci na ruce a na člověka.
Stejně jako děcko se socializuje ve třech letech ve školce a navyká na nepřítomnost rodičů, tak i roční kůň musí být navyklý na nepřítomnost stáda a důvěru k člověku. Jak jinak chcete kovat koně, venku ve výběhu? Nebo kdyby se koník zranil, zavřete ho a do boxu mu nacpete celé stádo, aby nerozmátil celou stáj? Kapku rozumu lidi.