Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.9.2015 16:24
Michaelkaa

XXX.XXX.16.93

Dobrý den,
před dvěma měsíci jsem si koupila koníka. Je to kříženec APH a nejspíše hucula, je mu 7 let a byl mi prodán s tím, že je vhodný pro začátečníka a že na něm jezdili děti. Bohužel s ním mám jeden velký problém a to je jeho závislost na stádě, bez jiného koně s ním není možné nikam vyjet, naštěstí se nestaví na zadní, ale dělá pěkné kousky, když po něm chci aby šel někam sám. Je schopný čehokoliv, jen aby se od ostatních nevzdálil ani na vyjížďce, ani ve výběhu, na druhou stranu je velmi energický a chce být ve věšm první, nevím co dělám špatně, je ještě mladý a myslím, že se zvládne spoustu věcí naučit, jen potřebuji poradit, jak ho odnaučit té šílené závislosti. Další věc je, že nemám možnost ho ustájit samostatně, je lepší koníka prodat do samoty? Nebo na to jít jinak ?
Děkuju

8.9.2015 17:14
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Michaelkaa napsal(a):
Dobrý den,
před dvěma měsíci jsem si koupila koníka. Je to kříženec APH a nejspíše hucula, je mu 7 let a byl mi prodán s tím, že je vhodný pro začátečníka a že na něm jezdili děti. Bohužel s ním mám jeden velký problém a to je jeho závislost na stádě, bez jiného koně s ním není možné nikam vyjet, naštěstí se nestaví na zadní, ale dělá pěkné kousky, když po něm chci aby šel někam sám. Je schopný čehokoliv, jen aby se od ostatních nevzdálil ani na vyjížďce, ani ve výběhu, na druhou stranu je velmi energický a chce být ve věšm první, nevím co dělám špatně, je ještě mladý a myslím, že se zvládne spoustu věcí naučit, jen potřebuji poradit, jak ho odnaučit té šílené závislosti. Další věc je, že nemám možnost ho ustájit samostatně, je lepší koníka prodat do samoty? Nebo na to jít jinak ?
Děkuju

Je lepší, aby jezdil prozatím někdo s tebou na vyjížďky, pak postupně navykat na odchod od stáda.A pokud si nezkušená, jak koukám dle toho, co píšeš, tak sehnat někoho, kdo rozumí koním a naučí tě, jak a co máš ze začátku dělat.

8.9.2015 17:23
jaruska

XXX.XXX.213.29

Mohla bych se zeptat, jak se koník jmenuje?Známá nedávno podobného prodávala, bohužel taky jí nakukali, jak je hodnej a kdesi cosi, na vyjížďce zkušební s ní byl jiný koník, tak byl tenhle v pohodě, až doma zjistila, že se s koníkem nedá jít o samotě, asi 2 x se mu povedlo jí sundat, tak ho taky prodala dál...

8.9.2015 18:08
Michaelkaa

XXX.XXX.16.93

Na vyjížďky jezdíme ve 2, no ůplný začátečník nejsem, ale i přes to mám kolem sebe několik zkušených jezdců, ale ani oni se nějak nevyjadřují a pořád říkají, že je to tím, že byl neustále s koňmi atd... ale žádné řešení nikdo nevymyslel... Dnes jsem měla navíc pocit že ze mě koník nemá vůbec respekt, je šíleně tvrdohlaví a všichni mi říkají že mám být tvrdá, ale já jsem, nicméně s ním nepohne ani bič... :/.

8.9.2015 18:10
Michaelkaa

XXX.XXX.16.93

Jaruska
Autor Mohla bych se zeptat, jak se koník jmenuje?Známá nedávno podobného prodávala, bohužel taky jí nakukali, jak je hodnej a kdesi cosi, na vyjížďce zkušební s ní byl jiný koník, tak byl tenhle v pohodě, až doma zjistila, že se s koníkem nedá jít o samotě, asi 2 x se mu povedlo jí sundat, tak ho taky prodala dál...

Jmenuje se John a ta paní měla doma koníky nebo jen toho jednoho ? Zajímalo by mě, jestli by se zklidnil, kdyby byl sám...

8.9.2015 18:22
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Michaelkaa napsal(a):
Na vyjížďky jezdíme ve 2, no ůplný začátečník nejsem, ale i přes to mám kolem sebe několik zkušených jezdců, ale ani oni se nějak nevyjadřují a pořád říkají, že je to tím, že byl neustále s koňmi atd... ale žádné řešení nikdo nevymyslel... Dnes jsem měla navíc pocit že ze mě koník nemá vůbec respekt, je šíleně tvrdohlaví a všichni mi říkají že mám být tvrdá, ale já jsem, nicméně s ním nepohne ani bič... :/.

Koukám, že máš kolem sebe samé znalce a odborníky od koní, kteří umí poradit jen tvrdost.Jak to má podle nich vypadat?Vytahat koni hubu, natrhnout mu koutky, nebo mu nandat bičem?Pokud už bičem dostal a nepohne s ním ani on, je jen otázkou času, kdy tě sejme a to dost tvrdě.Zavolej si jiného odborníka, trenéra, kterej ti nebude radit hovadiny typu-buď tvrdá.Pamatuj, že kůń má pořád víc síly, než ty a jak ti to jednou nandá, tak už to tak zůstane.

8.9.2015 19:35
sisi58

XXX.XXX.218.3

Ani Bůh nestvořil zemi za jeden den, a to byl Bůh
Kam spěcháš?
Ani ty ses nenaučila jezdit za odpoledne.
Dej tomu čas.
Na vyjížďky jezdi s někým a samostatnosti uč koně sama a pomalu.
Na začátku nasedlat u koní a jezdit u ohrady(nikam neodcházet!). Chviličku. Hned jak to zvládnete, domů.
Postupně, po metrech přidávat.
Jak to uspěcháš, můžeš začít znovu, ale půjde to mnohem hůř.
Mě to trvalo půl roku, než mi koník bez problémů odcházel od koní a z vyjížďky mi neutíkal domů.
Pokud na to nemáš trpělivost, ani nezačínej, koníka prodej někomu, kdo to zvládne.
A hlavně případného kupce informuj.
Pro koně je stresující, když pořád mění majitele.
Nebo se smiř s tím, že musíš jezdit aspoň ve dvou.

9.9.2015 09:42
katkaa1

XXX.XXX.187.26

Michaelkaa napsal(a):
Dobrý den,
Děkuju

Dať takéhoto koňa do samoty by bola cesta do pekla. Ak by sa niekde nezabil sám v snahe zdrhnúť (a ver že zviera v strese dokáže neskutočné veci) tak by mohol vážne ublížiť ľuďom okolo neho. Žiadne bitie tu nepomôže pretože stádový pud je taký silný, že tomu koňovi to v tej chvíli je jedno a ani ťa nevníma.
Treba začať pomaly a postupne odvádzať ho od stáda a kým sa to naučí a bude v pohode rátaj s tým, že to môže trvať aj pol roka, kľudne aj viac!

Na začiatok ho odveď iba kúsok od stáda, buď do maštale alebo len na druhý koniec výbehu tak aby na kone videl. Tam ho očisti, pohladkaj, prípadne s ním pomanipuluj na vodítku (ustúpiť, zacúvať) a zober ho späť. Rob to tak často ako sa len dá kľudne zo začiatku aj 3x denne po 5-10 minút, čas a vzdialenosť postupne predlžuj, neskôr ho môžeš dať na chvíľu napríklad do boxu hodiť mu tam seno a nechať ho pol hodinu žrať a zase zobrať naspäť. Až keď bude v pohode pri takýchto bežných činnostiach začni s ním chodiť sama aj mimo areál, najskôr zo zeme, postupuj podľa svojho pocitu choď len tak ďaleko aby si ho mala pod kontrolou, keď začne jančiť najprv ho ukľudni a potom sa pomaly vráť (nesmie si to spojiť s tým že začnem jančiť = idem späť toto je tá "tvrdosť" ktorú zrejme myslia ľudia čo ti radia).
Ak už máš problém ho udržať a zistil, že ti vie ujsť voď ho na zubadle, alebo na štajgri z toho by zaručene zrhnúť nemal a keď to pochopí už to nebude ani skúšať.

Jazdi zatiaľ von iba s iným koňom/koňmi, skúšaj striedať pozície, raz choď vpredu, raz vzadu, dodržuj odstup nech sa nelepí na koňa pred sebou a môžeš skúšať aj kus zaostať alebo ísť naopak viac dopredu ako ostaní. Stále len toľko aby bol v pohode.
Sama von v sedle choď až keď bude v pohode na vodítku, prvé jazdy stačí len okolo výbehov a zas postupne predlžovať. Hlavne cestou domov strážiť rýchlosť, cválať až keď bude na 100% ovládateľný. Je to na dlho ale dá sa to zvládnuť. Zatiaľ som zažila len jedného koňa ktorý sa to nenaučil, ale to bol úplne iný prípad ako popisuješ ty.

9.9.2015 11:49
avelanc

XXX.XXX.156.2

Nedá mi nereagovat... Tak koník se bojí být sám tak zoufale, že prostě nechce ani na vyjížďku jít o samotě, protože sám se bojí a vám nevěří, že ho "ochráníte" a řešením by bylo ho prodat do samoty? Úvaha hodná k zamyšlení. Přemýšlejte proč koník nechce jít nikam sám - bojí se být sám, jsou to stádová zvířata. Musí pochopit, že s vámi se mu venku nic nestane, že se za chvíli vrátí. Takže já osobně bych začala chodit na ruce kolem ohrad, občas mimo dohled a postupně se vzdalovat. A pak to samé pod sedlem.. Tohle si nevynutíte, když vám kůň nebude věřit (pakliže je cíťa a vše řeší, což vypadá, že je).
Obsedala jsem si kobylku, se kterou jsem dost pracovala na ruce, chodili jsme na procházky a pak po obsednutí jsem neměla možnost chodit s druhým koněm. Naprosto bez problémů jsme začaly chodit do terénu pod sedlem o samotě. Kobyla ví, že se ke koním vrátí a když si je nejistá, nebo se začne bát, stačí promluvit, při nejhorším slézt, ať jsem na toho bubáka s ní... Hlavně v klidu. Pakliže nebojujete s neposlušností, ale se strachem koníka, je třeba mu pomoci jej překonat.

9.9.2015 13:08
apolo2

XXX.XXX.0.19

No rady jak na to už padly, mě se ještě osvědčilo chodit stejné trasy, nejdříve za druhým koněm, potom v doprovodu člověka(vodiče), to v případě, kdy koník nemá problém následovat sám člověka na ruce (vyzkoušela jste jít vedle něho a vzdálit se?), ze začátku jsem šla krátkou trasu, kterou již koník měl několikrát projetou, postupně jsem přidávala. Jinak dva měsíce nejsou zase tak dlouhá doba, aby si byl koník v novém prostředí jistý. Možná bych ještě zjistila, jestli je to pouze nerespekt vůči vám nebo opravdová závislost.

9.9.2015 16:05
marketka

XXX.XXX.179.3

Určitě bych radila vzít na ruku.1.den odejít na procházku 50-100 m, druhý den vzdálenost prodlužovat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík