Zdravím všechny :)
Na farmě u kamarádky se narodilo zajímavě zbarvené hříbě Irského coba. Předpokládaly jsme, že to bude klasický odznakový vraník/tmavý hnědák - narodil se jako rozkošné béžové stvoření, s bílou lysinou a světlejšími nohami.
Nicméně, jsou mu 4 měsíce a čím je starší, tím více nás svou barvou překvapuje. Vybarvuje se jako silver, nicméně nemá bíle řasy na obou dvou očích - a předpokládáme, že silver by po rodičích být neměl (co se genetiky týče, mohlo dojít k mutaci a silver gen mohl vzniknout; jak nám bylo řečeno, je to ale extrémně vzácné).
Nyní je vypelichaný do tmavé hněda, nohy má vysoko bílé a "roztříknutou" bílou má i na bříšku (sabino?). Sem tam má po sobě nějaké světlejší chlupy do rezavobéžova (roan?). Hříva i ohon béžový, u kořínků se jeví tmavě, ale po vytrhnutí jedné žíně jsou světlé celé.
Ptám se na Váš názor; vím, že to budou všechno jen dohady, ale jak si myslíte, že se vybarví? děkuji.
Vkládám ještě fotky rodičů. Na první foto matka, na druhé otec (copyright Renata Kolářová).
Aktuální fotky hříbátka přidám večer
elaphka
napsal(a):
Vkládám ještě fotky rodičů. Na první foto matka, na druhé otec (copyright Renata Kolářová).
Aktuální fotky hříbátka přidám večer
Ještě s matkou.
chex
napsal(a):
Bude cerny. Presne takhle se odmala prebarvovala moje kobyla. Je cerna jako uhel
Můžete sem prosím hodit fotku, jak vypadala Vaše kobylka?
Hříbě je teď skoro přelínané, má takovou šedo-černo-hnědou barvu, sem tam má nějaký ten bílý chlup. Na hlavě má taková vyrezavělá místa (jako tm. hnědáci). Na zádech se mu rýsuje úhoří pruh ze zcela černých chlupů. Plus mě tam mate ta bílá hříva a ohon...
Díky všem
Fotky bohužel budou až zítra, kamarádka mi je dodá.
EquisvetCz
napsal(a):
Úhoří pruh říkáte? Aby z toho ještě nakonec nebyla grulla :D.
To je nějaké "spešl" zbarvení, nebo si ze mě děláte srandu? já už jsem z toho jalová...
Ještě jsem našla nějaké zmínky o "chocolate palomino" (něco jako jsou belgici v tm. ryzákovi), nebo jakýsi "flaxen gene" - ten zase má co dočinění se světlejší hřívou/ohonem, než je zbytek těla... ale asi už si spíš víc představuji
:D už je toho trochu moc co? Ještě navíc to není zatím nikde dost dobře vysvětlené a sama v tom nemám úplně ještě jasno. Grulla je na pohled to samé jako šedý plavák, od kterého se liší právě tím úhořím pruhem, stejně jako bay dun od plaváka a red dun od ryzáka. V blízké budoucnosti se této problematice budu věnovat na mém webu, který má název jako moje přezdívka :).
EquisvetCz
napsal(a):
:D už je toho trochu moc co? Ještě navíc to není zatím nikde dost dobře vysvětlené a sama v tom nemám úplně ještě jasno. Grulla je na pohled to samé jako šedý plavák, od kterého se liší právě tím úhořím pruhem, stejně jako bay dun od plaváka a red dun od ryzáka. V blízké budoucnosti se této problematice budu věnovat na mém webu, který má název jako moje přezdívka :).
Ano, je toho dost stačí, že chápu "roan" a "sabino"... dělám si srandu. Genetika mi díky škole, kterou studuji, problém fakt nedělá, ale v těchhle zbarveních je prostě bordel a těžko říct, jak to vlastně je doopravdy
A ještě ke všemu si ten hříbouš barvou z nás snad utahuje
Ju, tady je fotka mojí kobylky, když jí bylo pár dní. A ta žlutá je cca ve třech měsících... Geneticky testována: aa/Ee - heterozygot black
chex
napsal(a):
Ju, tady je fotka mojí kobylky, když jí bylo pár dní. A ta žlutá je cca ve třech měsících... Geneticky testována: aa/Ee - heterozygot black
Chex, moc Vám děkuju za fotky. Nicméně, hříbouš nás právě ještě straší světle béžovým ohonem a hřívou, který mu vlastně pořád zůstává... no, až dostanu fotky, uvidíte sami
Určitě budu průběžně psát, jak se ten malý "mrchák vybarvuje" zatím je to malý raubíř, ale vypadá to, že se potatí - jak v chování, tak v konstituci. No, uvidíme
Tak, konečně mám aktuální fotky prcka. Posuďte sami
Již je plně přelínaný.
Dominica

XXX.XXX.47.24
elaphka
napsal(a):
Tak, konečně mám aktuální fotky prcka. Posuďte sami
Již je plně přelínaný.
Zdravím,
úplně náhodou jsem zde narazila na tento příspěvek a musím říct že máte nádherné stvoření doma ♥
Opravdu je úžasný.. držím vám s ním palečky a snad přijdete na jeho barvu/zbarvení :D.
DominikaP

XXX.XXX.10.196
Játrový ryzák, řekla bych ;)
P.S.: je krásnej :).