Neobvyklá barva hříběte - irský tinker

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.9.2015 13:27
elaphka

XXX.XXX.165.89

Zdravím všechny :)

Na farmě u kamarádky se narodilo zajímavě zbarvené hříbě Irského coba. Předpokládaly jsme, že to bude klasický odznakový vraník/tmavý hnědák - narodil se jako rozkošné béžové stvoření, s bílou lysinou a světlejšími nohami.

Nicméně, jsou mu 4 měsíce a čím je starší, tím více nás svou barvou překvapuje. Vybarvuje se jako silver, nicméně nemá bíle řasy na obou dvou očích - a předpokládáme, že silver by po rodičích být neměl (co se genetiky týče, mohlo dojít k mutaci a silver gen mohl vzniknout; jak nám bylo řečeno, je to ale extrémně vzácné).

Nyní je vypelichaný do tmavé hněda, nohy má vysoko bílé a "roztříknutou" bílou má i na bříšku (sabino?). Sem tam má po sobě nějaké světlejší chlupy do rezavobéžova (roan?). Hříva i ohon béžový, u kořínků se jeví tmavě, ale po vytrhnutí jedné žíně jsou světlé celé.

Ptám se na Váš názor; vím, že to budou všechno jen dohady, ale jak si myslíte, že se vybarví? děkuji.

16.9.2015 13:29
elaphka

XXX.XXX.165.89

Vkládám ještě fotky rodičů. Na první foto matka, na druhé otec (copyright Renata Kolářová).

Aktuální fotky hříbátka přidám večer

16.9.2015 13:34
elaphka

XXX.XXX.165.89

elaphka napsal(a):
Vkládám ještě fotky rodičů. Na první foto matka, na druhé otec (copyright Renata Kolářová).

Aktuální fotky hříbátka přidám večer

Ještě s matkou.

16.9.2015 15:09
majkulka

XXX.XXX.237.148

Řekla bych, že z jara, až přelíná bude zcela obyčejně černý smajlík

16.9.2015 16:47
EquisvetCz

XXX.XXX.41.14

Také bych řekla, že bude černý, se sabino vzorem za zadních nohách. Trochu mate ten bílý ocas..

17.9.2015 07:17
chex

XXX.XXX.38.44

Bude cerny. Presne takhle se odmala prebarvovala moje kobyla. Je cerna jako uhel smajlík

17.9.2015 08:34
elaphka

XXX.XXX.165.89

chex napsal(a):
Bude cerny. Presne takhle se odmala prebarvovala moje kobyla. Je cerna jako uhel smajlík

Můžete sem prosím hodit fotku, jak vypadala Vaše kobylka?

Hříbě je teď skoro přelínané, má takovou šedo-černo-hnědou barvu, sem tam má nějaký ten bílý chlup. Na hlavě má taková vyrezavělá místa (jako tm. hnědáci). Na zádech se mu rýsuje úhoří pruh ze zcela černých chlupů. Plus mě tam mate ta bílá hříva a ohon...

Díky všem

Fotky bohužel budou až zítra, kamarádka mi je dodá.

17.9.2015 10:32
EquisvetCz

XXX.XXX.41.14

Úhoří pruh říkáte? Aby z toho ještě nakonec nebyla grulla :D.

17.9.2015 11:19
tamtam

XXX.XXX.231.2

Podle mě bude koník Sabino. Napište mi zprávu, sem nebo na mail (tantenka@seznam.cz), může se domluvit na genetickém otestování :).

17.9.2015 16:42
elaphka

XXX.XXX.165.89

EquisvetCz napsal(a):
Úhoří pruh říkáte? Aby z toho ještě nakonec nebyla grulla :D.

To je nějaké "spešl" zbarvení, nebo si ze mě děláte srandu? já už jsem z toho jalová...

Ještě jsem našla nějaké zmínky o "chocolate palomino" (něco jako jsou belgici v tm. ryzákovi), nebo jakýsi "flaxen gene" - ten zase má co dočinění se světlejší hřívou/ohonem, než je zbytek těla... ale asi už si spíš víc představuji

17.9.2015 17:20
EquisvetCz

XXX.XXX.41.14

:D už je toho trochu moc co? Ještě navíc to není zatím nikde dost dobře vysvětlené a sama v tom nemám úplně ještě jasno. Grulla je na pohled to samé jako šedý plavák, od kterého se liší právě tím úhořím pruhem, stejně jako bay dun od plaváka a red dun od ryzáka. V blízké budoucnosti se této problematice budu věnovat na mém webu, který má název jako moje přezdívka :).

17.9.2015 17:36
elaphka

XXX.XXX.165.89

EquisvetCz napsal(a):
:D už je toho trochu moc co? Ještě navíc to není zatím nikde dost dobře vysvětlené a sama v tom nemám úplně ještě jasno. Grulla je na pohled to samé jako šedý plavák, od kterého se liší právě tím úhořím pruhem, stejně jako bay dun od plaváka a red dun od ryzáka. V blízké budoucnosti se této problematice budu věnovat na mém webu, který má název jako moje přezdívka :).

Ano, je toho dost stačí, že chápu "roan" a "sabino"... dělám si srandu. Genetika mi díky škole, kterou studuji, problém fakt nedělá, ale v těchhle zbarveních je prostě bordel a těžko říct, jak to vlastně je doopravdy

A ještě ke všemu si ten hříbouš barvou z nás snad utahuje

17.9.2015 19:31
EquisvetCz

XXX.XXX.41.14

Pravda pravdoucí :) některou barvu lze poznat až když si člověk nechá udělat test. Pokud by jste se rozhodla dát hříbě testovat na barvu, tak mi určitě napište, jaký je výsledek. Sama jsem zvědavá :).

17.9.2015 20:30
chex

XXX.XXX.209.235

Ju, tady je fotka mojí kobylky, když jí bylo pár dní. A ta žlutá je cca ve třech měsících... Geneticky testována: aa/Ee - heterozygot black smajlík

17.9.2015 21:31
elaphka

XXX.XXX.212.208

chex napsal(a):
Ju, tady je fotka mojí kobylky, když jí bylo pár dní. A ta žlutá je cca ve třech měsících... Geneticky testována: aa/Ee - heterozygot black smajlík

Chex, moc Vám děkuju za fotky. Nicméně, hříbouš nás právě ještě straší světle béžovým ohonem a hřívou, který mu vlastně pořád zůstává... no, až dostanu fotky, uvidíte sami

Určitě budu průběžně psát, jak se ten malý "mrchák vybarvuje" zatím je to malý raubíř, ale vypadá to, že se potatí - jak v chování, tak v konstituci. No, uvidíme

19.9.2015 11:20
elaphka

XXX.XXX.165.89

Tak, konečně mám aktuální fotky prcka. Posuďte sami

Již je plně přelínaný.

19.9.2015 14:25
EquisvetCz

XXX.XXX.41.14

Tak teda zatím opravdu vypadá jako silver navíc ještě se sabino..

Dominica

30.9.2015 20:59
Dominica

XXX.XXX.47.24

elaphka napsal(a):
Tak, konečně mám aktuální fotky prcka. Posuďte sami

Již je plně přelínaný.

Zdravím,
úplně náhodou jsem zde narazila na tento příspěvek a musím říct že máte nádherné stvoření doma ♥
Opravdu je úžasný.. držím vám s ním palečky a snad přijdete na jeho barvu/zbarvení :D.

30.9.2015 22:28
kesydy :3

XXX.XXX.148.101

Dominica napsal(a):
Zdravím,
úplně náhodou jsem zde narazila na tento příspěvek a musím říct že máte nádherné stvoření doma ♥
Opravdu je úžasný.. držím vám s ním palečky a snad přijdete na jeho barvu/zbarvení :D.

Myslím že byl nebo je na prodej... někde jsem to viděla.

DominikaP

2.10.2015 20:03
DominikaP

XXX.XXX.10.196

Játrový ryzák, řekla bych ;)
P.S.: je krásnej :).

3.10.2015 14:01
aggitta

XXX.XXX.249.59

DominikaP napsal(a):
Játrový ryzák, řekla bych ;)
P.S.: je krásnej :).