Jaké máte fígle jak naučit zvedat nohy na ošetření? Mám měsíc kobylku 12let Welshpony z horšího prostředí, zanedbanou. Na veškerou manipulaci a výcvik je úžasná, učenlivá, klidná, nechá si skoro vše líbit, všude vleze, jen nohy nechtěla vůbec od začátku dávat. Tak jsem začala pomalu dotýkání, to zvládla hned, pak zvedání na krátkou chvíli to taky po pár dnech zvládla, ale jak jsem chtěla háčkem zajet do kopyta, tak nohu hned vycukla a začla být nervozní - zavolala jsem kováře, vystrouhal jí (boj s každou nohou, cukání, vzpínání i když byly pamlsky) zjistil hnilobu ve všech 4 kopytech - proto nechce dávat je to prý už velká hniloba a bolí jí to. A teď musím každý den ošetřovat a to je boj - nacpat modrou skalici to není možné, takže dal vet dezinfekční sprej (ten zvuk přímo nesnáší A já teď řeším jaký přístup zvolit, jelikož musím každý den kopyta vyčistit a vystříkat sprejem a tak není čas navázat na můj původní plynulý styl učení, kdy jsem jen zvedala a s kopytem nic nedělala a to držela krásně a pak velká slovní pochvala. Teď když musím za každou cenu kopyto i čistit a sprejovat, tak se vzpíná, popochází a nohy nechce dát, když už tak pokud jen koukám tak drží, jak chci vyčistit háčkem tak cuká a nedejbože stříknutí spreje, to vyskočí jak plašan. Pomáhá když jí hlasitě okřiknu aby se srovnala a po lehkém náznaku správně dané nohy hodně chválím, ale bohužel vzledem k tomu jak jí to bolí a nutným úkonům jsem spíš ve stádiu, že musím neustále okřikávat a násilím držet nohu abych jí ošetřila a na "přirozenou komunikaci" není čas. Zadní dělám přes vodítko, abych nepřišla k úrazu. Nerada bych aby se začala bát dávat nohy, když jsme tak dobře začaly, ale když jí neokřiknu dost hlasitě, tak nechce nohu vůbec dát a pořád popochází, hrabe, takže "po dobrém" to nelze to má pak pocit že nemusí. Nechci skončit tak, že budu pořád křičet a držet násilím. Děkuji za případné zkušenosti a rady.
Vyžíhejte modrou skalici na bílou. Jak? Použijte starý rendlík na vyhození, a zahřívejte na sporáku modrou skalici tak dlouho, až všechna zbělá. Modrá skalice je proto modrá, že má na sebe navázané molekuly vody. Po vyžíhání se odstraní. Efekt je ten, že skalice se chce opět změnit na modrou a odjímá vodu z okolí. Přilepí se do kopyta a vydrží v něm déle než jeden den. Doporučuji bílou skalici uchovávat v dobře uzavřené nádobě, vydrží tam dost dlouho bílá (neveme si vodu ze vzduchu)
Zvuk sprejů je opravdu koním nepříjemný, zatímco skalici tam snadno nasypete a už bude držet.
Děkuji za rady. S tou skalicí to zkusím. Uvidím jaký pokrok uděláme za 14 dní jestli dojde ke zlepšení. Dnes je to 3. den od kováře tak jsme ještě na začátku Jinak co se týče Vašich reakcí když kůň nechce dávat a vzpíná se nebo hrabe - okřiknete hlasitě nebo uklidníte a chválíte? Jsou 2 skupiny - první cukr a bič a druhá přirozená komunikace. Já tíhnu více k té druhé, ale v této mé situaci si připadám jako zastánce první
).
terrii
napsal(a):
Děkuji za rady. S tou skalicí to zkusím. Uvidím jaký pokrok uděláme za 14 dní jestli dojde ke zlepšení. Dnes je to 3. den od kováře tak jsme ještě na začátku Jinak co se týče Vašich reakcí když kůň nechce dávat a vzpíná se nebo hrabe - okřiknete hlasitě nebo uklidníte a chválíte? Jsou 2 skupiny - první cukr a bič a druhá přirozená komunikace. Já tíhnu více k té druhé, ale v této mé situaci si připadám jako zastánce první
).
Doporučuju skalici do kopyta nasypat a kde to jde, tak utěsnit vatou nebo fáškem. Aplikovat obden.
S okřikováním je to tak, že podkud vím, že kůň ví, co po něm chci a jde proti, tak jdu proti němu taky. Na některé koně to neplatí a nechají se třeba řezat, ale ne a ne vyhovět, těch je menšina a chce to na ně jít jinak. Na většinu stačí pořádně zařvat. Pokud se ale kůň nějekou věc teprve učí, tak není na místě nějaké bytí ani okřikování, ale spíše odměnění (klidem, pamlskem a klidem) správného chování. To rozhodnutí je vždy o zkušenostech, někdo je přirozeně více tvrdý jiný naopak měkký, to druhé je asi horší z pohledu koně a jeho chápání.
terrii
napsal(a):
).
Cukr a bič platil u mě, po týdnu vše v pořádku, ale byl to nácvik několikrát denně.Když okřiknu i nyní třeba když pustím na druhou pastvinu a s pupkem, kde je malej nebudu běhat za ní když jí chci převést zpátky, tak zavolám a když nic, tak zaječím a už peláší.-D Chce to klidnou mysl, nejít čistit s myšlenkou-co mi zas provede, jak se bude vzpínat, snad to zvládnu.Pohoda.Kůń pozná už když vlezeš do ohrady, jak jsi na tom psychicky.Trpělivost přináší růže.
Připojím se k diskuzi... kůň a zvedání zadních nohou... přední dává na hlas krásně sam... občas ma tendenci lehat ale po okřiknutí toho nechá... každopádně zadní byl učený dávat nejspíš do kříže to mu nedělá vůbec žádný problém... ale při normálním zvednutí se hned vycukává a vykopává.. když to vygraduje začne být hrozně nervozni a uz nechce nohy davat vubec... trochu bojujem s kovarem... drzi si nohy sam ale kdyz mu to dela porad dokola ze pomalu ani nevystrouha je to problem a on se pak zacne na*irat... mate nejake zkusenosti ? mam jej necely rok... kdyz jsem si ho vzala zadni nedaval vubec... ted ji da ale proste nenecha... porad se snazim trenovat ale porad neni zadne zlepseni.
nějaká rada?
Nechat vyšetřit od fyzioterapeuta záda, tohle je typické, pokud takhle reaguje a není to nevychovaností, je to bolestí a to se samo nezlepší, pokud máte navíc nasíracího kováře-veměnila bych ho...u problémových koní bývá zvykem, že se mu třeba zaplatí za dva koně i když dělá jednoho, pro ten čas, tak to zkuste a třeba se přestane nasírat...ale pokud koně něco bolí, je to špatně...občas pomůže nezvedat ty nohy až tak vysoko..u předních rozhodně nepodpírat, čím víc to budete dělat vy, tím víc on, mě pokud to dělá kůň a ví co má dělat s ledovým klidem mu rychle povolím ať si klidně upadne a příště už si dá pozor..
Nám se osvědčilo, v takové situaci (bolavý a z toho bojácný kůň), nohy nezvedat ze země.
Víte jak stojí spící kůň s jednou nohou povolenou? No tak to je ono.Kopyto u nohy, na které kůň nestojí jen překlopíte dopředu, na špičku.
Je to nepohodlné pro vás, ale přirozené pro koně. Proč by se měl tedy bránit?
Jen nožku lehce přidržíte ať můžete dobře vybrat a ošetřit.
Přesně chce to najít co koni pomůže. Nohu netahat nikam vysoko a daleko, právě co nejmíň. Někdy pomůže když se kůň může na druhé straně opřít o stěnu nebo přepážku. Dejte koni možnost si přešlápnout, když blbě stojí, nezvedne nohu na dlouho, protože je mu to nepohodlné. Raději víckrát po chvilkách než koně vynervačit a pak nezvednout nic.