Koniik

XXX.XXX.73.76
Dobrý den, přicházím k vám s prosbou o radu. Mám koníka, šestiletého valáška. Asi před třemi týdny byl strouhaný kopytářem. Bylo to po delší době a kopyta měl trochu přerostlá. Asi tak dva dny po vystrouhání koník nechtěl vůbec chodit a zadní nohy měl oteklé. Chladila sem mu otoky a brala jsem ho na krátký procházky, otok mu spadl a koník začal chodit. Ale pořád tak opatrně našlapuje. Hlavně když jdeme po kamenitý cestě. Jak mám problém řešit? Stalo se vám to už někdy?
Stalo. Proste ho kopytár viac ostrúhal a je teraz citlivý. Môže to trvať aj 1-2 týždne kým kopytá trocha vyrastú, skús sa zatiaľ vyhýbať kamenistému a tvrdému terénu a robiť s ním len na mäkkom povrchu. A nabudúce kopytára volaj skôr a povedz mu že ste mali tento problém nech ho tak moc nevystrúha.
Koniik
napsal(a):
Dobrý den, přicházím k vám s prosbou o radu. Mám koníka, šestiletého valáška. Asi před třemi týdny byl strouhaný kopytářem. Bylo to po delší době a kopyta měl trochu přerostlá. Asi tak dva dny po vystrouhání koník nechtěl vůbec chodit a zadní nohy měl oteklé. Chladila sem mu otoky a brala jsem ho na krátký procházky, otok mu spadl a koník začal chodit. Ale pořád tak opatrně našlapuje. Hlavně když jdeme po kamenitý cestě. Jak mám problém řešit? Stalo se vám to už někdy?
Udržovat kopyta pravidelně a nenechávat je zbytečně přerůstat, pořídit botky. Také bude záležet na celkovém stavu kopyt. Pokud má kůň placky, tak vám po kamenech bude chodit víceméně špatně pořád. Tak je potřeba se tomu přizpůsobit a po kamenech nechodit nebo pořídit ty botky.
Koniik
napsal(a):
Nestalo se mi to, ale tohle je tím, že ho nešetrně hodně vystrouhal kopytář.Pokud měl otoky nohou, tak vzal více, než je zdrávo a nastaly změny v postoji koně, šlach, vazů, proto ty otoky.Po strouhání je třeba nejezdit na koni na kamenité cestě, nebo tam, kde si kůň může prorazit kopyto a narvat tam kamen, či písek a pod, pak jsou další nepříjemnosti abcesy.Pro příště bych kopytáře změnila, nebo upozornila, že díky jeho špatnému zákroku měl kůň tento problém a pokud se to bude opakovat, dostane pár pohlavků.Hotovo.On není kopytář, jako kopytář.
Za prvé bych celou situaci řešila s příslušným kopytářem. Za druhé, vzhledem k tomu, že jsme tady nikdo stav daných kopyt neviděl, přijde mi vyjádření na změnu kopytáře nepřiměřené. Jsou koně, na které se podkovář jenom "podívá" a už z toho blbě chodí. Rovněž stav kopyt mohl být zanedbaný a pak jakákoliv sebemenší změna může vyvolat bohužel horší reakci. K tomu zadavatelka neposkytla dost informací. Samozřejmě je rozdíl pokud je kůň pravidělně strouhán a po každé úpravě z toho ulehne. To v pořádku není. Mám koníka, který je ohromný cíťa, ale když se strouhá pravidelně, tak není problém. Každopádně si dokážu představit více verzí, proč daná situace nastala a samozřejmě, že vinu na tom může nést podkovář, ale rovněž nemusí.
taiza222
napsal(a):
Za prvé bych celou situaci řešila s příslušným kopytářem. Za druhé, vzhledem k tomu, že jsme tady nikdo stav daných kopyt neviděl, přijde mi vyjádření na změnu kopytáře nepřiměřené. Jsou koně, na které se podkovář jenom "podívá" a už z toho blbě chodí. Rovněž stav kopyt mohl být zanedbaný a pak jakákoliv sebemenší změna může vyvolat bohužel horší reakci. K tomu zadavatelka neposkytla dost informací. Samozřejmě je rozdíl pokud je kůň pravidělně strouhán a po každé úpravě z toho ulehne. To v pořádku není. Mám koníka, který je ohromný cíťa, ale když se strouhá pravidelně, tak není problém. Každopádně si dokážu představit více verzí, proč daná situace nastala a samozřejmě, že vinu na tom může nést podkovář, ale rovněž nemusí.
I kdyby byl stav kopyt koně hrozivý a špatný, tak inteligentní kopytář ví, že nemůže udělat najednou velkou úpravu kopyta přece.Snad mají na to papír sakriš.Když přivezu koně, kterej má mega přerostlý kopyta, vezme kopytář část a pak za 3 týdny další kousek a postupně přece dává kopyta dohromady.čím větší zásah, tím hůř pro koně, už jen podle otoků nohou je vidět, že kopytář kulový rozumí a umí.Nebo je to lempl, kterýmu je jedno, že koni ubližuje.Nehledě na to, že pokud je tento stav po strouhání, tak za to může kopytář a to mi nikdo nevymluví.Já nechávám strouhat každých pět týdnů holky, je minimální zásah do kopyta a je viděť, jak jsou spokojený koně.Podle mne není více verzí, ale ta, že je kůň špatně, nebo moc vystrouhaný.
gitule vrtule
napsal(a):
I kdyby byl stav kopyt koně hrozivý a špatný, tak inteligentní kopytář ví, že nemůže udělat najednou velkou úpravu kopyta přece.Snad mají na to papír sakriš.Když přivezu koně, kterej má mega přerostlý kopyta, vezme kopytář část a pak za 3 týdny další kousek a postupně přece dává kopyta dohromady.čím větší zásah, tím hůř pro koně, už jen podle otoků nohou je vidět, že kopytář kulový rozumí a umí.Nebo je to lempl, kterýmu je jedno, že koni ubližuje.Nehledě na to, že pokud je tento stav po strouhání, tak za to může kopytář a to mi nikdo nevymluví.Já nechávám strouhat každých pět týdnů holky, je minimální zásah do kopyta a je viděť, jak jsou spokojený koně.Podle mne není více verzí, ale ta, že je kůň špatně, nebo moc vystrouhaný.
Máte pravdu, svět je černobílý. Co si myslíte o podkovářích, kteří sundají koni podkovy a kůň z toho ulehne, protože začne své nohy díky obnovenému kopytnímu mechanismu cítit? Jsou to prasata, že? A víte, že přerostlá kopyta se zarostlým chodidlem mohou mít také značně omezený kopytní mechanismus? A co třeba varianta, že kůň je cíťa a podkovář o tom nebyl informován a prostě ho ani nemusel ostrouhat moc. Netuším zda-li to v případě zadavatelky bylo tak či onak, jenom říkám, že váš závěr nemusí být správný. Jinak já své koně nechávám strouhat po měsíci a souhlasím s vámi, že pravidelnost je velmi důležitá.
Koniik
napsal(a):
Ano stalo, bohužel též moc vystrouhaný koník. Od mala na boso a v životě nebyl žádný problém, najednou opatrné našlapování, šlo to hodně znát i pod sedlem. Jednalo se o sportovního koně, s kterým se potřebovalo pracovat, takže rozhodnutí bylo okut na předky přes sezonu a poté sundat a nechat o5 na boso jen než to zase bude ok.
Podkovami nebo botami koni hodně ulevíte.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Sice mám svého kopytáře ráda, ale taky uvažuji o jeho změně. Je velice vytížen a na mé koně má čas cca 1x za 8-10 týdnů, což je mnohdy moc. Ne, že by měly až tak kopyta přerostlá, ale právě se mi zdá u jedné citlivky, že ta změna je moc velká a taky mi chodí zpočátku jak na jehlách :( Na druhou stranu...a to mi taky tady od počítače neporadíte... pořád uvažuji o obutí té citlivky. Máme hodně náročné terény - kamenité, prostě se blbým pasážím nevyhneme - a ona má všechna kopyta bílá a je vidět, že ikdyž po tvrdém chodíme v kroku, potažmo na delší úseky nebo ty s většími kameny sesedám, jsou vidět narůžovělá až nafialovělá místa nejspíš otlaků. Zatím nebyl žádný abses ani jiný neduh, ale evidentně se nám stále nedaří otužit kopyta, aby to zvládala bez bolesti, což mě drží :( Je tu už cca 5 měsíců a žádná viditelná změna. Co myslíte? Okovat? Jenže tam se právě bojím toho, že v zimním půlroce, kdy máme výběh vyšlapaný na bahno (krmeliště samozřejmě zpevněná, bez bláta), že je bude ztrácet a každou chvíli bude nepojízdná. A o botičkách jsem slyšela daleko víc negativního než pozitivního :( achjo.
napsal(a):
Sice mám svého kopytáře ráda, ale taky uvažuji o jeho změně. Je velice vytížen a na mé koně má čas cca 1x za 8-10 týdnů, což je mnohdy moc. Ne, že by měly až tak kopyta přerostlá, ale právě se mi zdá u jedné citlivky, že ta změna je moc velká a taky mi chodí zpočátku jak na jehlách :( Na druhou stranu...a to mi taky tady od počítače neporadíte... pořád uvažuji o obutí té citlivky. Máme hodně náročné terény - kamenité, prostě se blbým pasážím nevyhneme - a ona má všechna kopyta bílá a je vidět, že ikdyž po tvrdém chodíme v kroku, potažmo na delší úseky nebo ty s většími kameny sesedám, jsou vidět narůžovělá až nafialovělá místa nejspíš otlaků. Zatím nebyl žádný abses ani jiný neduh, ale evidentně se nám stále nedaří otužit kopyta, aby to zvládala bez bolesti, což mě drží :( Je tu už cca 5 měsíců a žádná viditelná změna. Co myslíte? Okovat? Jenže tam se právě bojím toho, že v zimním půlroce, kdy máme výběh vyšlapaný na bahno (krmeliště samozřejmě zpevněná, bez bláta), že je bude ztrácet a každou chvíli bude nepojízdná. A o botičkách jsem slyšela daleko víc negativního než pozitivního :( achjo.
8-10 týdnů je pro bosého koně strašně dlouhý interval, logicky pak chodí po úpravě jako na jehlách. Kopytář nemusí být špatný, ale pokud jezdí jednou za dva měsíce, nutně musí udělat razantnější zákrok než je zdrávo, aby kůň do příští návštěvy vydržel.
Do botiček bych rozhodně šla, zvlášť pokud máte koně jen na rekreaci. Negativní zkušenosti jsem slyšela hlavně od lidí, kteří měli staré, levnější typy anebo botky nepadnoucí, špatně vybrané. Za mě zkušenost jedině dobrá.

Jo? Mě i kovář říkal, že je to na prd, že pokud je mokro a člověk náhodou šlápne někde do louže s blátem, tak musí slézt, botičku osušit a zase nazout, aby to koni v ní neprokluzovalo uvnitř (myslela jsem si, že by měla botička pokud možno sedět tak, aby byl uvnitř co nejmenší prostor nevyplněný, ale až tak jsem se o ně nezajímala, tak nevím...).
napsal(a):
Jo? Mě i kovář říkal, že je to na prd, že pokud je mokro a člověk náhodou šlápne někde do louže s blátem, tak musí slézt, botičku osušit a zase nazout, aby to koni v ní neprokluzovalo uvnitř (myslela jsem si, že by měla botička pokud možno sedět tak, aby byl uvnitř co nejmenší prostor nevyplněný, ale až tak jsem se o ně nezajímala, tak nevím...).
Kováře se na botičky asi radši neptejte
Botička by měla sedět tak, jak píšete. Slečna, co nám botky pasovala, nás upozorňovala, že po projití vodou, jakože opravdu vodou - třeba potokem- se botky mohou vytáhnout a hůř držet.
Logicky-pokud se dostane bahno dovnitř, asi se může stát to, co říkal váš kovář.
Ale pořád si myslím, že pro vás bude o dost jednodušší nebrodit se vodou a vyhýbat se hlubokému bahnu než se vyhýbat tvrdým a kamenitým cestám. Ono je vždycky něco za něco, nic není úplně ideální, člověk se musí rozhodnout podle svých priorit.
Pro nás byly botky dočasnou dobrou alternativou, teď už je víc jak rok nepoužíváme. Ale seděly dobře ve všech chodech, nepřekážely - koneckonců, kdyby to byl s nimi takový vopruz, nepoužívali by je vytrvalci.
Pokud máte kobylu otlačenou, nakovala bych.Není to nevratný proces, ani zničující, ani konečná pro kopytní mechanismus, jak je teď všude propagováno
Proč myslíte, že kobyla si bude podkovy trhat, šmatlá si zadníma do předních?Nebo má vady postoje?V bahně se podkovy normálně netrhají.Maximálně po několika týdnech, v běhu či obratech, když se kůň více opře.Na to lze koupit utahovací kleště a případně volnou podkovu tzv.dotáhnout.Budete li kovat po 6 nedělích, nebo, roste li to kobyle pomaleji po 8mi, měly by podkovy chození v bahně výběhu normálně ustát.
A i kdyby upadla, slušný podkovář se staví to opravit.Nebo zujete i druhou.
Nakovete li teď v září, zmizí vám otlaky a rohovina doroste, můžete kobylu v listopadu opět nechat bosou.Nebo nakovat ještě, přes zimu bývají zmrazky s tvrdo a zout třeba na jaro.
Takhle to děláme s těžkou kobylou, když je ochozená, má nepravidelný postoj, nakoveme a když rohovina v kritických místech doroste, zase zujeme.
Tím jí zajistíme pohodlí, že může chodit bezbolestně pořád a všude.

Jste hodné, děkuji oběma za rady. Je mi jasné, že každý k tomu má svůj postoj založený na svých zkušenostech a jediná správná cesta je ta, která bude vyhovovat mé kobylce. Jen se rozhodnout správně. Ale cítím, že nechat jí bosou, je blbost...
Jinak - kobyla má korektní postoj a je velice lehkonohá, nepřešlapuje si, nerozmetá, nemá žádné vady chodů. Kopyta jsou kvalitní, ale holt citlivější na ten tvrdý terén.
Sice je to kůň rekreační, ale je využívána i na hipoterapii, při které se pohybujeme sice s lehkou zátěží dětí, ale také po těch kamínkatých cestách a ikdyž se snažíme chodit po kraji, nejde se vyhnout občasnému našlápnutí kamene... tak to holt v tomhle kraji je :( všichni kolem jsou víceméně obutí. Až na mojí tinkerku - ta má kopyta sama jak kámen :) ale ani tak nelítám nikde, kde není příjemný podklad. Nemám za potřebí pokoušet štěstí..
Hhippie- jak vás tak čtu nejenom v této diskuzi, tuším, že se rozhodnete citlivě a s ohledem ke koni, ať už to bude jakkoli.
Kde není příjemný podklad, rozumný koňák nelítá ani s bosým ani s okutým koněm.
Dokonce bych řekla, že některé kamenité cesty jsou paradoxně horší pro koně na podkovách. Pokud mají kameny "správnou" velikost, tj. vejdou se do podkovy, tlačí na chodidlo, které mají okutí koně často vyřezané, na rozdíl od bosých.