Ráda bych zjistila, jak slouží tosiplasty ve svahu. Máte je někdo? Mělu jsme v plánu udělat obrubu z betonu a vnitřek plochy vyložit tosiplastem, vysypat pískem. Bohužel se ke mně donesla informace, že Tosiplast v mokru na svahu klouže. Nezdá se mi to a nechci tomu věřit . Na druhou stranu se bojím, že to může být pravda a já vyhodím 40 tisíc do vzduchu, Prosím proto o radu zkušenější.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Klouže. Kort obutým koním. Mám ho taky, používám ho pod zastřešená krmeliště. Ale tam, kde je venku, je fakt o držku :( jinak na něj ale nedám dopustit. Zítra jedu pro další várku ;).
Klouže a pokud není dobře podložen, koně ho lámou a ošlapou. Ideálně řádně upravit terén, nechat sednou a pak teprve pustit koně. Tam, kde mi koně chodili ihned po položení, se prohnul. A vůbec ve svahu, tam ujížděl, podsypání nepodsypání. Více užitku mi udělali betonové zatravňovací dlaždice - pro mě lehčí na manipulaci, nehnou se a koně po něm nekloužou - ani při námraze či ledu. Měla jsem je v ustájení, kde jsem bydlela, ve svahu jsem koním udělala terasy a super, žádné bahno (podklad byl jíl a při deštích to byl fakt hnus). Teď, když jsme ve svém a budujeme přístřešek, opět budu pokládat zatravňovačku, jsem s ní spokojená. Beton je beton :-D.
A jéje. Holky, moc děkuju za reakce. Tím, že jsme ve svahu, se mi voda naštěstí nikde nedrží. Holt to uděláme postaru - štěrk a na to písek, uválcovat. A protože se to bude časem sešlapávat a odplavovat, budeme postupně dosypávat. Ono to teď vyjde o dost levněji, tak zbudou peníze do budoucna. A to jsem si myslela, jak to mám promyšlené :-/.

Vlastně jsi nenapsala, na co konkrétně by měly ty Tosiplasty sloužit? To bude hodně velká plocha, za 40 tisíc... kruhovka?
Pokud z toho plánuješ udělat krmeliště, tak my jsme taky ve svahu a řešila jsem to tak, že jsem pozvala bagr, ten mi strhnul stráň v ploše cca 6 x 6 m, vyniveloval (srovnal do vodorovné roviny), já navezla kubík štěrku, udělala z něj lože a na něj pokládala Tosiplasty. Navrch se to prosype pískem, aby byly zatížené a držely. Kolem dokola zakopávám do půlky výšky zatravňovací betonové dlaždice. Z těch, kdybych dělala celou plochu, by to vyšlo násobně víc. Deska Tosiplasu, jestli se nepletu, stála kolem 200 Kč a má 120 x 80 cm. Takže za mě bezkonkrurenční cena za luxusní zpevněnou plochu. Krmeliště je stejně zastřešené, takže není mokré a koně se tam pohybují pomalu, takže nějaké uklouznutí víceméně vyloučené. Jediné co, že se to blbě kydá, jak je to s těmi kolečky. A souhlas s lafinou, že to musí být dobře podložené a kraje nejlépe ochráněné (i proto ty zatravňováky), aby se nelámaly.
napsal(a):
Vlastně jsi nenapsala, na co konkrétně by měly ty Tosiplasty sloužit? To bude hodně velká plocha, za 40 tisíc... kruhovka?
Pokud z toho plánuješ udělat krmeliště, tak my jsme taky ve svahu a řešila jsem to tak, že jsem pozvala bagr, ten mi strhnul stráň v ploše cca 6 x 6 m, vyniveloval (srovnal do vodorovné roviny), já navezla kubík štěrku, udělala z něj lože a na něj pokládala Tosiplasty. Navrch se to prosype pískem, aby byly zatížené a držely. Kolem dokola zakopávám do půlky výšky zatravňovací betonové dlaždice. Z těch, kdybych dělala celou plochu, by to vyšlo násobně víc. Deska Tosiplasu, jestli se nepletu, stála kolem 200 Kč a má 120 x 80 cm. Takže za mě bezkonkrurenční cena za luxusní zpevněnou plochu. Krmeliště je stejně zastřešené, takže není mokré a koně se tam pohybují pomalu, takže nějaké uklouznutí víceméně vyloučené. Jediné co, že se to blbě kydá, jak je to s těmi kolečky. A souhlas s lafinou, že to musí být dobře podložené a kraje nejlépe ochráněné (i proto ty zatravňováky), aby se nelámaly.
Ano, samotná cena tosiplastu je okolo dvou stovek, jenže doprava je bohužel síla . i když jsme byli dvě a tak jsme se skládali, tak to vyšlo dráž, nehledě na to blbnutí kolem, vůbec někoho sehnat. Teď, když jsme se přestěhovali, by doprava byla ještě komplikovanější. Takhle cestou z práce navštívím market, hodím zatravňovačku do auta a vleku a jedem. A vůbec, když na ní mají akci, tak mě to vyjde levněji.
napsal(a):
To máme asi podobné. Jenže já nechci bagrovat, abych nemusela řešit úřady. Máme velmi pozorné sousedy a kvůli kruhovce jsem měla tři kola vysvětlování na úřadě :-/. Navíc svah je dost prudký a vyrobila bych obří mez. Na 40 tis. mě vychází cca 200m2 paddock. není to tak moc, máme 5 koní, v paddocku napajedlo, krmelec a přístřešek (uvnitř jsem chtěla nechat hlínu, takže ten v těch 200m2 není).