Průjezd vesnicí - strach

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.9.2015 07:22
marketka

XXX.XXX.179.3

Máme asi půl roku koníka, který působil hlavně jako sporťák. Na vyjíždky chodil spíš do polí, do lesa, vesnici měli daleko.My máme také stáje v polích, včera jsem s ním šla přes vesnici, byl dost napružený, krk vysoko a lekal se.Nevyhazuje, jen se přikrčí, uskočí, jak vyběhne pes, či potkáme u plotu člověka, či se zastaví a nechce jít dál a čučí (pobízím, nechce jít)..Jezdím už několik let, někdy se sama bojím, on to ze mně i cítí.Jak na to, aby se strach překonal, já i on.Na jízdárně, v polích nemáme vůbec problém, ale ta vesnice.Okouká se?

22.9.2015 08:11
lenacia

XXX.XXX.211.203

marketka napsal(a):
Máme asi půl roku koníka, který působil hlavně jako sporťák. Na vyjíždky chodil spíš do polí, do lesa, vesnici měli daleko.My máme také stáje v polích, včera jsem s ním šla přes vesnici, byl dost napružený, krk vysoko a lekal se.Nevyhazuje, jen se přikrčí, uskočí, jak vyběhne pes, či potkáme u plotu člověka, či se zastaví a nechce jít dál a čučí (pobízím, nechce jít)..Jezdím už několik let, někdy se sama bojím, on to ze mně i cítí.Jak na to, aby se strach překonal, já i on.Na jízdárně, v polích nemáme vůbec problém, ale ta vesnice.Okouká se?

Ano, okouká se, abyste se zbytečně oba nestresovali, tak bych doporučila ho vzít přes tu vesnici na vodítku, tím pádem nehrozí nějaké splašení a úprk či obestivý pád. V sedle ho vzít potom za nějakým koníkem, který vesnici zná a nevadí mu, aby se uklidnil.

22.9.2015 08:16
marketka

XXX.XXX.179.3

No to jsme zkoušeli na ruce..tak hlava nahoru a čumění.Chce to asi čas.Běžně v zimě na procházky chodíme-.

22.9.2015 09:05
Terven

XXX.XXX.110.147

marketka napsal(a):

Co mám vysledováno, může to mít dvě příčiny. Buď koník opravdu není příliš uvyklý civilizaci a neznámé věci ho děsí - to je, řekla bych, ta jednodušší varianta. Takový koník se postupně okouká, při citlivém přístupu se krůček po krůčku psychicky otuží a nebude mít problém.
Druhá varianta je, že kůň takto ventiluje určitý přetlak, spíš mentální, ale asi i fyzický. Bývá to časé u senzitivních koní a poznáte to podle toho, že to nedělá vždy - některé dny je schopen projít těmi místy v klidu a se svěšenou hlavou. Případně popsané chování praktikuje jen cestou TAM a nikoli ZPĚT. Tahle varianta je na řešení poněkud těžší, je třeba koni trpělivě vysvětlovat, že klidně může čumět a dělat dramatické obličeje, ale nesmí při tom ohrožovat člověka. Musí být i v tomto stavu schopen zastavit, zacouvat, nešlapat po vás, prostě být aspoň na minimálním nutném příjmu.

22.9.2015 09:13
marketka

XXX.XXX.179.3

Koník pravidelně chodí pod sedlo, ale holt ne do civilizace..Za měsíc ho budeme mít doma skoro uprostřed města, tam budeme cvičit.

22.9.2015 11:11
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

marketka napsal(a):

Proč teda sedíte v sedle, když je kůň napnutý?Pokud toto prostředí nezná a nepohyboval se zde doposud, měla jste slézt a normálně s koněm projít vesnici.Udělala bych to třeba jednou týdně.Prostě projít na procházce.Názory hloupých lidí nevnímat.Vypnout svůj strach.Při těch úskocích, jak píšete, tak buďte ráda, že jste neuskočili s koníkem pod auto, nebo náklaďák.Končívá to tragicky.Když se bojíte jezdit, je lepší nejezdit, slézt a na zemi, pokud jste si jistá prostě jít kus pěšky, pak znovu nasednout.Projděte si vesnici, ale ne nikdy stejným směrem, stejnou cestou.Prostě trochu měnit trasu, jednou stranou do vesnice, pak třeba polem kolem zpátky k výběhu, nebo prostě jednou stranou vlezu do vesnice, další týden tou stranou s koníkem vylezu.Měňte trasu, délku, čas.Uvidíte, že získáte důvěru jeho, ono se přizpůsobí, zvykne si, okouká to a za třeba dva měsíce napíšete, jak je to super, že prostě s koníkem už no problémo

22.9.2015 11:13
marketka

XXX.XXX.179.3

No já jezdím 18 let a říkám si, to zvládnu, nejsem přece začátečník?Tohle byla část slepé ulice, kde auto moc nejezdí, ale pravda, i tak to, stačilo, Na poli, cestě je kobča úplně v pohodě.

22.9.2015 11:16
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

marketka napsal(a):
No já jezdím 18 let a říkám si, to zvládnu, nejsem přece začátečník?Tohle byla část slepé ulice, kde auto moc nejezdí, ale pravda, i tak to, stačilo, Na poli, cestě je kobča úplně v pohodě.

Jak píšu, chce to na ruce procházet, nemusí ho lekat stavby, psy, ale zvuky vesnice, které nezná, pes přilítne zpoza plotu.Člověk, pokud to někde nezná a stane se mu to, taky se ulekne.CHce to cvik.Naše kobča se to učila, že prošla vesnici a tuhle dostala chleba od kamarádky za plotem, tuhle jablíčko od staršího pána a pak jdeme, oni nejsou doma a ona prostě si stoupne a čeká u plotu, brankdy, zda něco dostane.-D zlozvyk, ale když to není pravidlo, pomohlo to k tomu, že se kobča okoukala a dostávala odměnu a ne ode mně.

22.9.2015 11:17
marketka

XXX.XXX.179.3

No, tady lidi neznám, ale možná by se to mohlo někde nacvičit, až budou doma.A jak to dloouho kobylce trvalo?Jak jste dlouho chodily na ruce?

22.9.2015 11:51
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

marketka napsal(a):
No, tady lidi neznám, ale možná by se to mohlo někde nacvičit, až budou doma.A jak to dloouho kobylce trvalo?Jak jste dlouho chodily na ruce?

Na ruce jsme šli vesnicí asi šestkrát a pohoda, neřeší ani čokla štěkajícího přímo za plotem vedle ní.

Přidejte reakci

Přidat smajlík