Náprava problémového koně

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

azzi

28.9.2015 21:38
azzi

XXX.XXX.180.126

Nevíte o někom z jižní moravy kdo napravuje problémové koně? (cca týden zpět kousl majitele, nebyl potrestán, protože na to nebyl ani čas a od té doby se ke koni nemůže nikdo ani přiblížit, ohání se, staví na zadní...) do té doby byl bezproblémový...

29.9.2015 01:05
helas

XXX.XXX.12.12

Pokud si majitel sám tuhle věc s koněm nevyřídí, je to těžké, ba nemožné i pomocí sebezkušenějšího koňského mága napravit.

Protože ten kůň pak třeba nebude útočit ani na něj, ani na ostatní lidi, ale na majitele ano.
Velmi pravděpodobně.

Je prostě několik věcí, které nesmí žádný kůń udělat; a to nikdy a nikomu. A pokud to jen zkusí, musí mu být (i velmi rázně) vysvětleno, že tohle fakt ne, nikdy, nikdy, nikdy.

Patří sem hlavně "chození přes lidi" (šlapání na nohu atd.), kopání a kousání.

Kůň prostě potřebuje znát své mantinely. nejen pro bezpečí lidí, ale i kvůli své psychice - kůň, který mantinely nemá, tak je hledá - ano, i takto.

Příčinu bych tedy hledala v nedůsledném přístupu majitele. Protože koně skutečně málokdy zaútočí bez varování. Lze předtím vysledovat náznaky, když je člověk dostatečně pozorný (a měl by).

Stává se, že je kousnutí například důsledkem nedomyšleného pamlskování. Lidi mají někdy pocit, že když koni něco dají, bude k nim pak hodnější - kdepak.
Každý kůň je jiný, to ano, ale stane se snadno, že kůň začne pamlsek vyžadovat, dobývá se člověku do kapes, strká do něj... A pokud to člověk nezarazí ihned, končí to kousnutím.

Nic proti pamlskování nemám, dělám to taky, ale u každého mého koně je reakce odlišná a odlišné je tedy i mé chování přitom.

Je třeba vysvětlit okamžitě koni, že nesmí ANI NAZNAČIT agresivní chování. A když to člověk udělá, koni se uleví. Opravdu! Protože našel ten potřebný mantinel.

Chci ještě říct, že když tohle kůň udělá, není třeba mu hned dát nálepku, že je problémový. Problémových koní je ve skutečnosti velice málo; to jen lidi se k nim nechovají srozumitelně.

Oni se většinou jen jednoduše chovají jako koně, no...
Když si čověk dá ten čas a pozoruje koně ve stádě,. snadno zjistí, že nadřazení jedinci těm podřízeným skutečně netolerují ani náznak (!) chování, které je nežádoucí. A to ten náznakje kolikrát jen velice nenápadný - jako u toho pamlskování: narušení osobního prostoru.

Kousnutí do člověka je neodpustitelné. V tu chvíli ho prostě doslova zmlátím pěstičkou, kartáčem, seřvu ho, cokoli... třívteřinová smrt. Tenhle termín znáte?

29.9.2015 07:12
sisi58

XXX.XXX.218.3

Ano pamlskování může způsobit problémy a i kousnutí.Mě se přesně tohle stalo cca po týdnu u koní.
Koupila jsem krabici kostkového cukru a v domnění, že mě koník bude mít víc rád, jsem ho při čištění futrovala cukrem.
Problém nastal přesně ve chvíli, kdy jsem si řekla dost, nemusíš sežrat celou krabici.
Ano, cukr zůstal v krabičce, ale já jsem měla na žebrech otisk zubů. Vélkáá modřina a pocit, že jsem si to nezasloužila
Zasloužila

Trochu odbočím. Určitě jste někdy potkala maminku se řvoucím a vztekajícím se dítětem.
Úplně nejlepší je, když s sebou ten sprateček lískne na zem v supermarketu a řve, že chce další čokoládu, bonbony, hračku atd., atp.
Za toto chování může matka(otec, babička). Dítěti nebyla stanovena pravidla, co ano a co už ne a co vůbec nikdy.
U dítěte máte ostudu.
U koně jde o zdraví a i o život.
Pravidla jsou opravdu potřeba.
Pokud má problém jen majitel koně, žádný odborník to za něj do pořádku nedá.
Ale může poradit, jak na to.
Hodně štěstí a pevné nervy při nápravě

29.9.2015 08:02
hellen

XXX.XXX.252.11

Myslím, že zadavatel/ka si je plně vědoma, kde nastala chyba. Bohužel už se stalo a nyní řeší následky, nikoli příčinu, takže tyto příspěvky nemají moc velký smysl.

azzi

29.9.2015 08:47
azzi

XXX.XXX.180.126

Není to jen u majitele, ale nepusti k sobě nikoho. Majitel jsem já a manžel. Já si poranila nohu, operace a tak místo mě ke koním chodí manžel. Nechtěla jsem zde vypisovat celý život a problém kone ( to by byl asi román)... Valach 13let, konec kariéry, od malička nesnese muže, tíhne pouze k ženě. V minulosti i týrán ( 2, roky stal u paní v garáží o hrstce sena a kyblicku vody)... U nás je dva měsíce, vše bylo OK dokud jsem k němu chodila já jako zena.cca 3 týdny jsem zpět jsem se zranila, péči a krmení převzal manžel ( do té doby mu kůň nikdy nic neudělal. Zvrat nastal v den, kdy muž dal koním seno a valach stal uprostřed a nechtěl pustit ostatní, chytl ho za ohlavku že ho posune a tehdy kůň kousl, dost, muž musel okamžitě na šiti ( proto se koní nevysvetlilo co je špatně) a okamžitě utekl...od té doby je zlý a naráží na nás všechny... Nyní je nemožné koně i přepnout na vodítko... Po poradě s veterinarkou hledáme odborníka aby kůň ještě někoho nezabil... Proto sháníme vážně odborníka co by nám pomohl aby kůň zůstal mezi námi...

29.9.2015 09:39
kakamila211

XXX.XXX.40.193

azzi napsal(a):
Není to jen u majitele, ale nepusti k sobě nikoho. Majitel jsem já a manžel. Já si poranila nohu, operace a tak místo mě ke koním chodí manžel. Nechtěla jsem zde vypisovat celý život a problém kone ( to by byl asi román)... Valach 13let, konec kariéry, od malička nesnese muže, tíhne pouze k ženě. V minulosti i týrán ( 2, roky stal u paní v garáží o hrstce sena a kyblicku vody)... U nás je dva měsíce, vše bylo OK dokud jsem k němu chodila já jako zena.cca 3 týdny jsem zpět jsem se zranila, péči a krmení převzal manžel ( do té doby mu kůň nikdy nic neudělal. Zvrat nastal v den, kdy muž dal koním seno a valach stal uprostřed a nechtěl pustit ostatní, chytl ho za ohlavku že ho posune a tehdy kůň kousl, dost, muž musel okamžitě na šiti ( proto se koní nevysvetlilo co je špatně) a okamžitě utekl...od té doby je zlý a naráží na nás všechny... Nyní je nemožné koně i přepnout na vodítko... Po poradě s veterinarkou hledáme odborníka aby kůň ještě někoho nezabil... Proto sháníme vážně odborníka co by nám pomohl aby kůň zůstal mezi námi...

Ahoj, tak to je jasný důkaz toho, že si kůň (jako nově příchozí) začal budovat postavení ve stádě a to co nejvyšší.

Dostal se do pozice, kdy velí koním, které nechtěl pustit k senu, což je normíální a do toho přišel člověk, který s ním pozici "ve stádě" nemá vyřešenu a kůň zřejmě nejprve varoval (pokud má správné koňské návyky) a jelikož dle jeho očí "budoucí/současný podřízený" člen stáda nezareagoval, tak ho upozornil důrazně, aby se tento zařadil.

No a ono se tak stalo. Člověk - podřízený kus odběhl do uctivé vzdálenosti od vůdce stáda.

V ten moment velí tento valach všemu a všem. Bohužel nerozlišuje jednotlivé lidi, ale bere všechny lidi jako podřízené. Je potřeba mu to "vysvětlit".

V situaci, kdy došlo k úrazu bych se já chovala následovně (nejsem všeuměl a kolem koní se motám jen něco přes 30let, ale jsem zvyklá číst řeč koní a snažím se opisovat - zatím úspěšně ;-) ). Pokud bych chtěla, aby pustil ostatní koně k senu, vyhnala bych ho a to dost rázně (prostě strašný bubák smajlík ). Hlučně, velké výrazné pohyby, klidně i provaz v ruce apod. Až by se všichni rozprchli, bylo by jasné, že do stáda - k senu přišel vůdce. Tam bych stála abych si zmapovala, kdo je nejvýše postavený (ten se snaží být nejblíže ke mně (k senu) a dala bych jasně najevo, že v mé přítomnosti se koně nervou.

pak už záleží na tvé volbě - stát jam jak vocas a čekat, dokud se nenažerou, rozdělit kupičky strašně daleko od sebe, aby se podřízení stíhali nažrat mezti útoky dominantního (je to fajn, když podřízení potřbujou lehkou dietu a nadřízený ne). nebo bych riskla ho uvázat - jen v případě, že skutečně velí - aby se do něj nepustili, když nemůže utéct a jemu bych dala jeho porci a ostatním ten zbytek, nebo na krmení odvedla jinam.

Každopádně chválím, že sháníš někoho, kdo ti s tím pomůže. A chce to člověka, který to dělá, ne jen sečtělého teoretika. My ti tu m ůžeme zkoušet radit a doufat, že jsme pochopili, co se stalo.

jižní moravu neznám, ale třeba ti poradí lidi, co se takovým koním a lidem věbují. Zkus oslovit Evžena Blechu - ten je někde ze severu, ale určitě zná spoustu lidí, případně Oldu Nováka, ten je ze středních čech. Oba najdeš na netu a držím pěsti. Pa K.

29.9.2015 09:41
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

azzi napsal(a):
Nevíte o někom z jižní moravy kdo napravuje problémové koně? (cca týden zpět kousl majitele, nebyl potrestán, protože na to nebyl ani čas a od té doby se ke koni nemůže nikdo ani přiblížit, ohání se, staví na zadní...) do té doby byl bezproblémový...

Takovýto stav se nestane během pár vteřin.Stavění se na zadní je projevem hlubokého odporu.Je třeba najít příčinu jak kousnutí, tak toho, jaký je nyní problém s koněm.Přeju, aby se našel někdo, kdo bude ochotný vám pomoci, já znám jednoho člověka, ale na Moravu to má daleko, tam nemá čas jet.

29.9.2015 09:48
mgtka

XXX.XXX.22.69

Na E. Blechu bych se také bez obav obrátila, dobrý člověk, hezká práce a bezpečnost má na opravdu prvním místě a pokud zrovna bude mít cestu někde kolem tak vás určitě ani nezruinuje.

29.9.2015 09:53
sisi58

XXX.XXX.218.3

A děláte dobře.
Ale i tak jsou jasná pravidla potřeba.
U koně může nastat zkrat chování, to u každého živého tvora. A hlavně pokud jde o krmení, to se z andílků stávají ďábli.
Než seženete odborníka, snažit se, se do konfliktní situace vůbec nedostat.
Pokud Vy můžete, buďte alespoň u manipulace s koníkem.
Ale to Vy určitě všechno víte. Tak snad je připomenutí.
A hodně štěstí s hledáním toho pravého člověka.

Na fotce je kobylka, která taky musí mít určitý zaběhlý řád a pravidla.

29.9.2015 10:15
sisi58

XXX.XXX.218.3

Stránky E.Blechy
Vypadá to dobře
http://www.vycvikkoni.cz/.

29.9.2015 11:15
mgtka

XXX.XXX.22.69

Nemá je moc aktuální, spíše funguje na FB.

azzi

29.9.2015 11:20
azzi

XXX.XXX.180.126

Na p.Blechu už jsem koukala, vypadá že by nám mohl pomoci a je to do 150km tak snad si na nas udela cas... Za koňáka se rozhodně nepovažuji - to mám ještě pár let před sebou - a tak si nechám ráda poradit. Je to náš první vlastní kůň pro kterého se snazime delat první poslední...nejhorší je, že by potřeboval i kováře :(.

Přidejte reakci

Přidat smajlík