Strach u koně - jak překonat?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.9.2015 13:33
marketka

XXX.XXX.179.3

Máme výběh kousíček od místa, kde bohužel minulý týden došlo k výbuchu (bylo to v tv).V době výbuchu jsem u koní nebyla, ale soused povídal, že lítali, což je jasné.Ted´týden minul, zřejmě se kousek zase něco ozvalo, nebo se kobylka cvrnkla o ohradník-jiný strašák-nic tam prostě není a kobyla se bojí jít nahoru k boxům. Ráno čučela, hlavu nahoru, zavedla jsem jí do boxu dala dobroty, vystřelila z něj.V poledne už koně došli do půlky kopce (výběhy máme nahoře), ale kobyla se děsně bála (strhla i poníka-jsou v ohradě dva).Jak ji mám zvykat, že se nahoře nic neděje?Hodit tam seno, pamlsky?Máme koně už xxx let, ale takhle vyplašeného koně jsme ještě neměli-máme ji od ledna.

29.9.2015 15:27
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Kůň se bojí z nějakého důvodu, to, že vystřelí z boxu je samozřejmost-málo místa, co kdyby na ní zaútočilo něco, nebo to zase bouchlo, nemá kam utéci, proto se drží na otevřeném prostoru, kde má dostatek místa na pozorování a možnost reakce, kudy kam utéci.Nevysvětlíš jí, že se nahoře nic neděje-ono se dělo určitě, protože si koně pamatují.Já bych si toho nevšímala, pokud je ochotná v klidu s tebou jít do boxu, nechá se připnout apod.Věří ti, neublíží ti, nevzpíná se ti.Jsou to zvířata, která po tisíciletí jsou zvyklá být ostražitá a je to v nich.Časem se to uklidní, ona vychladne, jak říkám já, když se nebude nic dít.Za 14 dní už to bude lepší uvidíš.Pamlsky nemají cenu, vystresovaný kůň si je většinou nebere ani z ruky.Uvidíš, uklidní se to, dej jí čas, ten výbuch vystrašil nejen lidi, ale i koně.

Přidejte reakci

Přidat smajlík