Nepíšete koľko kôň dostáva a či potrebujete aby pribral, alebo mu len chcete spestriť KD.
Vojtešku môžete dávať max do 2kg denne, rezky tiež max 2 - 2,5 kg tie sú čiastočnou náhradou za seno. Možností čo ešte kŕmiť je viac, ja moc granulami nekŕmim máme statkové krmivá a staré kone dostávajú šrotovaný jačmeň aj ovos a ak treba aby pribrali tak aj kukuricu. Šrot sa dá dobre pomiešať aj s tými namočenými rezkami. Mali sme jednu nežravú babku a tej som kupovala sladový kvet, aj od toho pekne nabrala. Na jeseň a na jar pridávame všetkým ľanové semeno. Skúsila by som ale aj nejakú formu sena, nasekať jej to, alebo zohnať také jemnejšie, prípadne senné pelety. Nežerie ani trávu? Dobrá pastvina robí zázraky.
rika
napsal(a):
Děkuji. Koník seno prostě nerozkouše, tedy bude už letošní zimu závislý v podstatě jen na granulích. Zelenou trávu ukusuje, ale ta už za moc nestojí a brzy nebude žádná.
A co menší balíky Horsehage-senáže, která pro koně, co nemají čím kousat je dosti vhodná?Nebo granule Grafonyt, které se dají máčet
Uživatel s deaktivovaným účtem

Potřebujete kvůli střevům zachovat co nejvíc vlákniny z trávy jako základ KD.
Možnosti:
-senáž /zkušenosti nemám, problém je zřejmě jednak sehnat malé balíky, aby se vám při jednom koni nekazila, navíc bych se podle některých referencí trochu bála jiného pH-pokud je to plňas...ale asi bych se bála jen trochu a pokud nikd yna vředy netrpěl, alespoň část KD bych s ní pokryla, zkusila bych kvůli míchat s na rašelinu rozmočenými vojtěškovými úsušky a trochou šrotu/
-seno klasické mechnaicky přeměnit na řezanku, pokud je možnost /starý stroj doma, někde v okolí..+ možnost časově a objeme to dát/
nebo smíchanou, pokud nelitujete peněz a palem:http://www.centrumkrmiv.cz/product/rezanka-pavo-daily-plus-15-kg-480/
-seno zpracované do "kostek" nebo pelet, rozmáčet na "rašelinu"
http://www.rajprokone.cz/granulovane-seno-25-kg
http://www.jamenska.cz/index.php/seno-ve-forme-granuli
a doplnění a navýšení kcal:
Vojtěška a slaďák je vyšší v bílkovině- máte nějaké náběry, krve?Játra, ledviny, cukr, bílkovina krevní obraz?
Pokud ledviny ok, vojtěškové pelety + cukrovarské řízky používat určitě můžete..
Já mám ráda kcal z tuku /to zas musíte mít v pořádku játra, teda kůň/, ale já přemýšlím spíš o IR koních, kam se škroby a rychlými cukry moc nemohu. Jako tuk jde vařit nebo extrudovat lněné smeínko, přidávat řepkový olej /postupně navyšovat/ do žrádla, konopné otruby...
Pokud jádro nevadí, tak v klidu oves, nějak upravený/ mačkač?šrotovník?, možná pufované nebo vločkované obiloviny-zas mi vychází ten oves.
Pokud není problém s cukrem, panáka melasy nebo trochu karobu nebo datlí z anima http://www.centrumkrmiv.cz/product/datle-susene-1-kg-1228/...
Minerálku má?A tu bych dávala kvalitní, on to z té KD už hůř vytráví, i kdyby byla vyvážená dokonale. A probiotika, no.
Já oves nechci, tak přidávám starší neIR fjordkouli krom řízků a vojtěšky a vařeného lnu i Spillers Senior kondicionMix, nemelasované-trochu.Ale ona má zuby dobré, spíš pro snadnější trávení a kcal navíc.
Pokud začne foukat a zima a hnus, určitě deku, alespoň proti vodě a větru, to poletí váha dolů velmi, jak zapne termoregulaci..přístřešek nebo možnost zaboxovat doufám má.
Nebo pokud nepočítáte koruny požádat o sestavení KD ing Moniku Mechovou:
http://krmeni-koni.cz/.
Přidám vlastní zkušenost, valach ČT, letos 23 let, bohužel už druhým rokem nedokáže požrat seno a vlastně ani už trávu jako bonus je slepý...
Letos jsme koupili benzínovou zahradní sekačku, to je jediné co dokáže požrat když se ta tráva rozšmelcuje, jakmile dojde tráva je jenom na kaších, odzkoušeno letošní zimou, že to jde, seno ani upravené řezačkou nepožere, furt to jsou kousky cca 5cm a on to nedokáže požrat, takže máčíme vojtěšku a řízky s melasou, k tomu dostává šrotovaný ječmen, v zimě ještě kukuřici a když se podaří sehnat tak slaďák, potom vařím lněné semínko a decku oleje denně k tomu, kaše dostává ráno a večer, nyní ještě jablka- kupodivu požere, mrkve nezvládne.Nemá cenu říkat kolik čeho, záleží na výživném stavu koně, jestli potřebuje přibrat jak psala žofré, nebo ho jenom udržujete jako my.Jinak je díky slepotě sám, nevadí mu- je to autista, díky bohu, takže ho nikdo nešikanuje na jídlo má čas a klid, má velký kus stodoly jen pro sebe kam se může kdykoliv schovat a k tomu zahrádku a chodí si jak chce, dekovat jsme nemuseli, ale je fakt že skoro žádná zima loni nebyla.První fotka teď z léta druhá po zimě 2014/15, žádný hitparáda to není, ale jsme rádi aspoň za to..

Asi mě tu zase ukamenují, ale vážně nechápu, proč se takovíhle chudáci udržují při životě za každou cenu? :( Nechápu, jaký požitek ze života má slepý kůň, který není schopen přirozeně žrát... ale rozumím - naši koně jsou svěřeni do rukou lidí a každý z nás, majitelů, je zodpovědný za jeho život nebo usmrcení... on si vybírat nemůže.
Jaja007

XXX.XXX.41.2
napsal(a):
Asi mě tu zase ukamenují, ale vážně nechápu, proč se takovíhle chudáci udržují při životě za každou cenu? :( Nechápu, jaký požitek ze života má slepý kůň, který není schopen přirozeně žrát... ale rozumím - naši koně jsou svěřeni do rukou lidí a každý z nás, majitelů, je zodpovědný za jeho život nebo usmrcení... on si vybírat nemůže.
Ne neukamenují, já mám naprosto stejný názor...
Jen se mi nezdá věta - loni žádná zima nebyla. V roce 2013/2014 žádná zima nebyla, to je pravda, ovšem v roce 2014/2015 zima nějaká už byla. U nás je teplo, přitom se sníh a mráz držel minimálně měsíc v kuse, což jsme v předchozí zimě neměli ani 3 dny..
Celé jsem to sice nepřečetla, tak nevím, zda někdo neradil to samé... ale řízky určitě částečně seno nahrazují /částečně je nutné podtrhnout/. My máme doma dva koníky s horším chrupem / 25 a 20let/ a dostávají ráno a večer již zmíněné řepné řízky se slaďákem, plus mrkev a minerálku... navíc dostanou namočené senné granule. Jsou lisované z horského sena...nic jiného v nich není. Takže určitě doporučuji, prodává je určitě více firem a dají se sehnat po celé republice. Nám jejich krmení doporučil veterinář i zubař. Stará kobyla je pěkně kulatá a tak do ní dostaneme vše, co potřebuje. Normální Seno baští celý den, ale asi si z něj díky chrupu už nevezme to co má a částečně jen prochází, ale udržuje v chodu střeva:).
K tomuhle se nemá cenu vyjadřovat, vzhledem k tomu, že na těch kaších prospívá a že radost ze života má- přijeďte se podívat, má své rituály, vše musí být na svém místě, když se válí pak klidně vyskočí a skotačí a vyhazuje, zajímalo by mě, který veterinář by byl ochotný takové zvíře utratit, myslím, že i jejich etika jim to nedovolí, ale to jsme úplně mimo, než co chtěla zadavatelka.Navíc je to jeden z 20koní co máme, takže žádný chudák držený jen proto, aby na dvoře byl kůň, navíc je to pro nás samozřejmě dost velká přítěž, jak časová tak i finanční, ale právě dokud vidím, že má radost, řehtá když mě slyší, je nesmysl se bavit o utracení...
Myslím, že úplná slepota je ve většině případů dobrý důvod pro veterináře koně utratit. A naopak etika je zde na straně druhé, čili ukončit koni trápení. Ale věřím, že na druhé straně se najde pár koní, kteří se s tím vyrovnají a pár majitelů, kteří mohou zvířeti poskytnout takové podmínky, aby mohl v rámci možností důstojně dožít. Je to určitě dost individuální.
napsal(a):
Také nejsem pro udržování každého ubožáka už v podstatě proti jeho vůli.
Ale tenhle případ bych řekla, je jiný.
Majitelka má koně pravděpodobně dlouho.Nezkouší ho nikomu vnutit, ani darovat, aby se mermomocí postaral za ní.To odsuzuji úplně nejvíc.
Prostě ho má doma a stará se, protože chce a má na to podmínky.V tom vidím veliké plus.
Myslím, že kdyby ho chtěla utratit, asi by to doktor udělal.Každý by takového koně nedržel, musí to být opravdu náročné.
Ale ona má ke staříkovi nějaký vztah a je ochotná si ho opečovávat.A dokud kůň žere, celkem bezbolestně se dokáže pohybovat, lehne si a vstane, je ve svém prostředí spokojen, není to nějaké bídné přežívání. A na to, co má za problémy zas tak špatně nevypadá.
Takže za mě, v tomhle případě, opravdu majitelce palec nahoru!
Vidím že vám to vrtá hlavou tak musím reagovat. Koník je součáští mého "domova důchodců", není můj, má prima majitelku, která se ho nezbavila ale dala ho ke mně na dožití, a já sama ho mám samozřejmě taky ráda, je u mě ze všech důchodců nejdéle. Loňskou zimu dost zhubnul, koňský zubař ho prohlédl a shledal že bohužel už moc nepomůže. Takže momentálně je na extra pastvině, kde ještě přikusuje nějakou tu trávu, a přikrmuji jak jsem uvedla.
Děkuji všem za snahu pomoci. Rika.
rika
napsal(a):
Vidím že vám to vrtá hlavou tak musím reagovat. Koník je součáští mého "domova důchodců", není můj, má prima majitelku, která se ho nezbavila ale dala ho ke mně na dožití, a já sama ho mám samozřejmě taky ráda, je u mě ze všech důchodců nejdéle. Loňskou zimu dost zhubnul, koňský zubař ho prohlédl a shledal že bohužel už moc nepomůže. Takže momentálně je na extra pastvině, kde ještě přikusuje nějakou tu trávu, a přikrmuji jak jsem uvedla.
Děkuji všem za snahu pomoci. Rika.
Ja vás úplne chápem, pokiaľ by môj kôň viditeľne dlhšiu dobu netrpel s víziou že to už lepšie nebude, nikdy by som ho nedokázala dať utratiť.
Myslím si, že majiteľ najlepšie svoje zviera pozná a vie kedy to je už naozaj zlé. Páči sa mi, že skúšate možnosti ako mu ešte tú starobu nejak spríjemniť a predĺžiť a dúfam, že sa vám to podarí
Samozrejme inak sa na to pozerá s nadhľadom nezúčastneného keď sa nás to netýka..
No, asi nám o hodně víc vrtá hlavou příspěvek a koník vattunky:) /Mě určitě/ Tady mi opravdu vrtalo hlavou, zda bych já mohla takovému koni poskytnout takové welfare, abych neměla pocit, že strádá... jestli máte koníka přes den na pastvě ještě s nějakým koněm /vodičem/ nebo je od ostatních oddělen aby mu neublížili...musím říct, že jsem na to myslela včera odpoledne u zavírání koní, i dnes ráno u kydání...a přemýšlela o situacích, které mohou nastat a běžně během plynoucích dnů nastávají...a jak by jí mohlo slepé zvíře vyřešit, , jak by asi reagovalo, jak čemu předejít...
Oproti tomu u zadavatelky je to myslím naprosto běžný stav, starý kůň, nemá zuby, potřebuje co nejvíce nahradit seno... to řeší hodně lidí a sestavením správné KD to u jinak zdravého zvířete celkem snadno jde.
No, asi nám o hodně víc vrtá hlavou příspěvek a koník vattunky:) /Mě určitě/ Tady mi opravdu vrtalo hlavou, zda bych já mohla takovému koni poskytnout takové welfare, abych neměla pocit, že strádá... jestli máte koníka přes den na pastvě ještě s nějakým koněm /vodičem/ nebo je od ostatních oddělen aby mu neublížili...musím říct, že jsem na to myslela včera odpoledne u zavírání koní, i dnes ráno u kydání...a přemýšlela o situacích, které mohou nastat a běžně během plynoucích dnů nastávají...a jak by jí mohlo slepé zvíře vyřešit, , jak by asi reagovalo, jak čemu předejít...
Oťásku asi stačí jen pořádně přečíst co jsem napsala hned v prvním příspěvku a nemuselo ti nic vrtat hlavou, je tam jasně napsáno, že kůň má speciální managment, musí být sám oddělen..ale kdo chce rýpat a ubližovat čte jen to co chce a co se mu hodí, takže už nepřispívám...
chtěla jsem podpořit zadavatelku, že to jde, že to je možné, pokud má finance, čas a chuť to řešit.
Vattunko, kdyby si si ty přečetla ty mé příspěvky, ...nebo nevím jestli jsem to špatně napsala, ale žádné rýpání to nebylo ani v jednom z mých příspěvků.
Pasla jsem:
Ale věřím, že na druhé straně se najde pár koní, kteří se s tím vyrovnají a pár majitelů, kteří mohou zvířeti poskytnout takové podmínky, aby mohl v rámci možností důstojně dožít. Je to určitě dost individuální.
A pak že mi to vrtá hlavou...úplná slepota koně...ale né ani tak z tvé pozice, spíš z té mé, máme doma 15 koní a já přemýšlela, zda by něco takového v našich podmínkách šlo realizovat s uspokojivým výsledkem pro koně... máme ustájeného i 22 letého koně s měsíční slepotou, nevidí ale pouze na jedno oko, pak tu mám pár starých koní... a tak si mě přiměla k zamyšlení, zda by se to dalo u nás realizovat, či nikoli.
Jinak jsem měla možnost se zeptat našich dvou veterinářů a pokud bych chtěla úplně slepého koně utratit, udělali by to bez debat.
Tak asi tak, pokud něco z toho co jsem zde napsala vyznělo jako rýpání, /i když jsem si příspěvky několikrát přečetla a nic takového v nich nevidím/ pak to tak být rozhodně nemělo.
Také doporučuji senné granule. Kobylka 23 let, chronické schvácení z mládí, IR, na trávu nemohla, takže pouze seno, nic energetického. Seno žrala, polovinu vyflusala, něž rozkousala co zvládla, den byl pryč, takže do sebe dostala zhruba 30% optimální dávky, zbytek dostávala granulované.
Dobře Oťásku beru, na tohle téma jsem fakt hodně citlivá, nejen že toho koně mám od jeho půl roka, je mu teď 23, něco jsme spolu i vysportovali a prostě vím, že teď je řada na mě, abych mu to všechno oplatila a vrátila a i když mi to dost překopalo všechno co jsem měla naplánovaný, je doma všechno podřízený jemu, speciální managment a hlavně čas a i finance, ano nikdo to moc nechápe, ale já vím že trápit bych ho nikdy nenechala, takže jakmile se to zhorší nebo se k tomu něco přidá, je to bohužel jasný a upřímně i když to bude moc těžké, všem se nám uleví, ale zatím prostě všichni máme chuť s tím bojovat...
Chápu Vattunko, mám doma také svou první kobylu na které jsem skákala, letos jí bylo 25, pak i svého druhého koně 18ti letého hřebce / který díky zranění, které se mu stalo ještě pod kobylou a jevilo se jako estetická vada/ dosportoval dříve než vlastně začal. Pak sem nafasovala před více než deseti lety dušného poníka s letní vyrážkou, jednoho valacha mi tu cca před třemi lety vysypal místní řezník, že ho koupil na maso, ale že je mu sympatický a zabít ho nechce, tak to byl první kůň, kterého jsem platila 37, -/kg. No a pak tu mám od svých známých několik starších koní 17+ na dožití. A z toho vyplývá, že na své zdravé 4 koně nemám tolik času na ježdění, kolik bych si představovala:), nezávodím už několik let a je ze mě pečovatelka na plný úvazek, lesojezdec... nicméně mě to naplňuje a dělám to ráda.
Ano, zuby nemá, jen vepředu asi 4.Dostává řepné řízky, vojtěškové granule, sladový květ ( jen občas, moc mu nejede :), ječný šrot, lněné semínko,2-3 jablíčka a trošku oleje. Je to plemenný hřebec, dostali jsme ho před 2 lety " na dožití", ale spíš přežije on nás . V připouštěcí sezoně dostává do krmení ještě vajíčko. Šetříme ho, ale pořád připouští a je hodně plodný. Je plný energie a radosti za života.
Jo tak to je přesně to na čem jede ten náš, můžu se zeptat kolik čeho dáváte?a jak u vás s trávou?něco požere?když ho vidím v tý krásný vysoký, tu ten náš nedá, jako naždíbe si, ale jen krátkou.takže v zimě jen na těhlech kaších žádné senné granule?díky za sdílení informací, člověk se pořád ujišťuje jestli dělá všechno co může a jestli to dělá dobře.díky.a držím palce na dalších spoustu let.
Je to stejné, krátkou taky uždibuje, dlouhou už nezvládne. Senné granule jsme zkoušeli, ale lépe žere tu vojtěšku. Krmíme 3x denně cca 5 kg řízků ( počítám už namočené) litr suché vojtěšky a litr ječmene (šrotu), půl litru slaďáku, ta jablíčka na malé kusy, deci oleje a hrst lněného, to je na jednu dávku, zalijeme vodu a má "kaši", zrovna jako ten Váš.Teď ještě přidávám pro zpestření nastrouhanou mrkev, tak kilo na den. Dostává takové seno "pro králíky", měkké, ale spíš pro zabavení, žvýká, snaží se, ale padá mu to z huby, neodvážím si říct, jestli vůbec něco sežere. Je pravda, že dřív by takový kůň už nežil, bez zubů. Na jízdárně, za totality byl kůň "starý" už v 16. Jinak je pravda, že je to docela drahý "koníček", to ví všichni majitelé takových koní : -).