Tensia

XXX.XXX.10.196
Mám dotaz. Zkušenosti s hříbaty mám( jsem vlastníkem už dvou koní, které od hříbtei mám.) Začala jsem se starat o půlroční kobylku. S příjezdem do nové staje byla odstavena. Ve stádě je s o rok starší klisnou. Je tu jen malý problém- když jí vodim, někdy je to v pořádku, ale občas se staví na zadní, točí se a nebo chce kousnout a když jí chcete byť jen trochu plácnout, naštve se a zašne se šklebit, kousat a plašit se víc. U předchozích majitelů byla dost v kontaktu s lidmi, tak se ptám, jestli to může být změnou prostředí a časem se to uklidní? Přece jen jí nechci přetěžovat, ale cestu z boxu do výběhu by zvládat měla a sáhnou na sebe taky.
Předem děkuji za nějakou odpověď.
Je toho na ni moc.
Pokud má základy, máte na čem stavět.
Já bych se snažila vyhýbat se situacím, kdy dochází ke konfliktu. Koníka mít nakrátko, mluvit na něj, popř.pokud by to šlo, převádět s jiným koněm.
Mě se osvědčilo, netlačit na pilu.
Koně nejsou hrdinové, problém(může být jen v jejich hlavě ) řeší útěkem, když ale není ta možnost i útočí.A to nikdo nechce.
Vzniklé situace řešit tak, jako by nešlo o mého koně, ale nějakého pošuka od sousedů
Zkoušela jste místo plácnutí, na ni přísně houknout? I to na některé koně platí.
Máme kobylu, která by člověka zahlušila po plácnutí, ale zvýšený hlas respektuje.
Jinak jsem podobné situace řešila tak, že jsem zůstala stát, jakože nic(samo, že jsem si dávala pozor na zranění).
Každého koně přestalo, po nějaké době bavit, když jsme stáli, jak dva hydranty a nic se nedělo.
Pohoda, klídek, tabáček
To jsou moje zkušenosti.
Určitě se ještě někdo ozve. Je na Vás, pooudit, co by Vaší kobylce nejvíc pasovalo.
Tensia
napsal(a):
Mám dotaz. Zkušenosti s hříbaty mám( jsem vlastníkem už dvou koní, které od hříbtei mám.) Začala jsem se starat o půlroční kobylku. S příjezdem do nové staje byla odstavena. Ve stádě je s o rok starší klisnou. Je tu jen malý problém- když jí vodim, někdy je to v pořádku, ale občas se staví na zadní, točí se a nebo chce kousnout a když jí chcete byť jen trochu plácnout, naštve se a zašne se šklebit, kousat a plašit se víc. U předchozích majitelů byla dost v kontaktu s lidmi, tak se ptám, jestli to může být změnou prostředí a časem se to uklidní? Přece jen jí nechci přetěžovat, ale cestu z boxu do výběhu by zvládat měla a sáhnou na sebe taky.
Předem děkuji za nějakou odpověď.
Moc změn najednou, dala bych jí více času na aklimatizaci a přizpůsobení.Ono už jen odstavení je pro hříbata dost psychická zátěž.
Tensia

XXX.XXX.10.196
Děkuji vám moc
Jak píšou ostatní.
Plus bych dodala, že pomáhá i rutina. Dělat stejné věci ve stejnou dobu stejným (klidným) způsobem.
Koně se taky dobře učí nápodobou, takže vodit hříbě s někým, kdo vede tu klisnu či jiného koně ze stáda. Ono odkouká, jak se má chovat. A až pak pomalinku zkoušet vodit samostatně.
Opravdu je to moc najednou; je dobré předcházet těmhle situacím. Prostě nedělat nic, co by mohlo ten konflikt vůbec vyvolat. Ovšem příklad druhého koně pomůže; pak je možné - a potřebné velmi - důsledně i po hříbětui žádat základ slušného chování, t.j. přes lidi se nechodí, lidi se nekoušou, nekopou... a odměnou za slušné chování je ta rutina a klid.