cudinkax

XXX.XXX.3.8
Zdravim Vas,
rada bych se optala majitelu koniku ci tereneru, jaky voli pristup k lidem?
Chodi mi jezdit a starat se ke konim nekolik mladych lidi, jsou sikovni a v sedle i ucenlivi.
Nevim jestli ale nejsem moc mekka, hlavne kdyz prijde nekdo novy.
Kdyz zacatecnik tak to jsem hodne tolerantni, ale nikdy se koni nesmi ublizovat (ani spatnym nasedanim atd...)
Ale obcas dorazi i nekdo "zkusenejsi" a vetsinou mi vyrazi dech, tim jak umi navykladat co vsechno umi. Pak kdyz se takovymto podari vyskrabat na kone, sotva ho rozejdou, a nebo drncaji jak zacatecnici...a tak dale a tak dale...nevim jestli jim nemam rovnou rict at slezou a jdou radsi pesky..
Tedy, otazkou je, jak se zachovavate k ruznym lidem u Vasich koni?
Podle mého je třeba nastolit jasná pravidla a trvat na jejich dodržení. Pokud lidem necháte příliš volný režim a nebudete je neustále kontrolovat a korigovat, je dost možné, že to odnese kůň. U nás ve stáji byl případ, kdy se kůň po šíleném rajtování nějaké slečny zhroutil vyčerpáním a tak to prostě je, lidi si neváží cizího majetku ať už je to pero nebo živý tvor.
cudinkax
napsal(a):
Zdravim Vas,
rada bych se optala majitelu koniku ci tereneru, jaky voli pristup k lidem?
Chodi mi jezdit a starat se ke konim nekolik mladych lidi, jsou sikovni a v sedle i ucenlivi.
Nevim jestli ale nejsem moc mekka, hlavne kdyz prijde nekdo novy.
Kdyz zacatecnik tak to jsem hodne tolerantni, ale nikdy se koni nesmi ublizovat (ani spatnym nasedanim atd...)
Ale obcas dorazi i nekdo "zkusenejsi" a vetsinou mi vyrazi dech, tim jak umi navykladat co vsechno umi. Pak kdyz se takovymto podari vyskrabat na kone, sotva ho rozejdou, a nebo drncaji jak zacatecnici...a tak dale a tak dale...nevim jestli jim nemam rovnou rict at slezou a jdou radsi pesky..
Tedy, otazkou je, jak se zachovavate k ruznym lidem u Vasich koni?
Možná mě tu ukamenují, ale jak říkám já - MŮJ KŮŇ, MOJE PRAVIDLA - tudíž pokud se chce někdo učit jezdit apod.tak je pro mě důležité, aby koně nehuntoval, zbytečně na něm netřepal sebou jako pytel.Samozřejmě, že nebudu ječet jako histerka, ale pokud to lidé ani potřetí nepochopí a dělají ze sebe borce, nebo si dělá pořád co chce a nesnaží se pochopit, prostě už ho nechci a na koně ho nepustím, i kdyby měl dojít domů pěšky.Proč se nervovat, nervovat koně, nechat si ho huntovat?I kdyby zaplatil, tak ty prachy za to nestojí.A inteligentní člověk to pochopí a blb.i je zbytečné něco vysvětlovat.Takže za mě je to jasné Komu se to nelíbí, může jít.JInak samozřejmě přistupuji ve vší slušnosti, ale na rozmachané děti jsem už někdy hlas teda použila a dost výrazně, ono opakovat 3x to samé, ať koni netahá za hubu, nebo ať do něj nekope nehorázně.To pak ze sedla na zem a po svých.
cudinkax

XXX.XXX.84.15
Jeste dodam, nejlepsi jsou ti, co jezdi nekde kde je nechaj kone huntovat, dojdou k mym a konik neslape hned jak by si predstavovali a reknou ze mam blbe vychovany kone... no nevim, ideal to asi neni ale uz naucili hodne lidi tolik, ze jsou schopni s timto zakladem mit kone sveho a dobre to s nim zvladat. Takze asi pritvrdime muziku...
cudinkax
napsal(a):
Jeste dodam, nejlepsi jsou ti, co jezdi nekde kde je nechaj kone huntovat, dojdou k mym a konik neslape hned jak by si predstavovali a reknou ze mam blbe vychovany kone... no nevim, ideal to asi neni ale uz naucili hodne lidi tolik, ze jsou schopni s timto zakladem mit kone sveho a dobre to s nim zvladat. Takze asi pritvrdime muziku...
Též mám takovou zkušenost. Lidi by nejradši hotové koně do sportu, na kterých si bez velkého úsilí udělají zkoušky či zvýší vlastní výkonnost. Samozřejmě zadarmo, někteří by dokonce byli rádi, kdybyste platil vy jim.
cudinkax

XXX.XXX.84.15
Jak tak ctu, vytraci se cit, ctizadostivost i moralka... driv byli radi ze mohli s konma delat a jak rika muj znamy, stary konak, kazdy kun by mel byt tak trochu adrenalin... dnes chtej aby to byly masinky na klicek. Snad ne uplne vsichni, ale koukam ze jich je dost... koupime poradny bic, ale na lidi
Zas bych neházela všechny do jednoho pytle. Je jasné, že člověk docházející ke koním by měl respektovat pravidla majitele koní, ke koním se chovat pěkně a nehuntovat je, myslím si, že by je měl mít i rád, přece to není neživé sportovní nářadí, ale zvíře, které taky k člověku cítí nějaké sympatie (v horším případě nesympatie, i o tom jsem slyšela).
Já občas jezdím ke koním, mám to sice dál, takže ne tak často jak bych chtěla, ale vždycky dovezu nějaký pamlsek, s koněm jednám slušně. A co se týče ježdění, mám ráda pohodu, nepotřebuju koně honit jak zdutou kozu. Nejsem toho názoru, kůň není můj, tak co. Toť můj názor.
peggi16
napsal(a):
Zas bych neházela všechny do jednoho pytle. Je jasné, že člověk docházející ke koním by měl respektovat pravidla majitele koní, ke koním se chovat pěkně a nehuntovat je, myslím si, že by je měl mít i rád, přece to není neživé sportovní nářadí, ale zvíře, které taky k člověku cítí nějaké sympatie (v horším případě nesympatie, i o tom jsem slyšela).
Já občas jezdím ke koním, mám to sice dál, takže ne tak často jak bych chtěla, ale vždycky dovezu nějaký pamlsek, s koněm jednám slušně. A co se týče ježdění, mám ráda pohodu, nepotřebuju koně honit jak zdutou kozu. Nejsem toho názoru, kůň není můj, tak co. Toť můj názor.
Vidím to podobně.
Hanba by mě fackovala, kdybych se majiteli vrátila domů s uhnaným koněm... Já pozici majitele respektuji na 100% i ve věcech, se kterými úplně nesouhlasím ( nejde o věci, které by koním ubližovali ). Beru to tak, že on je majitel, on mi dovolit jezdit jeho koně a já si můžu vybrat. Držet pusu a krok nebo jít jinam.
kapička
napsal(a):
Vidím to podobně.
Hanba by mě fackovala, kdybych se majiteli vrátila domů s uhnaným koněm... Já pozici majitele respektuji na 100% i ve věcech, se kterými úplně nesouhlasím ( nejde o věci, které by koním ubližovali ). Beru to tak, že on je majitel, on mi dovolit jezdit jeho koně a já si můžu vybrat. Držet pusu a krok nebo jít jinam.
Vidíte, a já odešla od koně, protože majitelka byla nespokojená, že ho málo honím, že se se mnou nevrací zpěněný z vyjížděk a že se jenom couráme po lese. Nikdy se nemůžete zavděčit všem.