Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Orba

10.10.2015 20:41
Orba

XXX.XXX.92.130

Dobrý den, chtěla bych informaci, orá někdo s poníkem cca 100 KVH ? Nevím jestli je to vůbec možné

11.10.2015 01:48
helas

XXX.XXX.12.12

Možné je všecko, poník je taky kůň.
Ale jasně - malej kůň, malej pluh...

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.10.2015 06:36
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já osobně bych za poníka 100 khv nezapřáhla. Orba není lehký tah.

11.10.2015 06:54
aggitta

XXX.XXX.249.59

Otázkou je, co také chcete orat. Jestli přeorat brambořiště (to by asi i s poníkem šlo), nebo rozorat louku... Přikláním se k tomu, že orba je opravdu těžký tah, na ni bych si zaplatila traktorovou práci, a poníkem jen proorávala řepu a brambory, vláčela a pod.

11.10.2015 06:55
kapička

XXX.XXX.5.211

Já bych to viděla na pluh úměrný velikosti poně, takže taková větší motyčka. Otázka je, jestli to má pak ještě cenu. Větší pluh by asi ve zdraví neutáhl.

Orba

11.10.2015 18:45
Orba

XXX.XXX.92.49

Jen jsem nad tím přemýšlela, máme velké množství pastvin a poník by se nám líbil i jako společník k našim dalším zvířátkům, bohužel by u nás neměl jezdecké využití, tak jsem se chtěla jen zeptat zda by šlo nějak upravit zahrádku, jak říkate, spíše by to byly úpravy typu řádkovaní upraveného pole, prooravaní malé zahrádky.Děkuji moc za odpověď..je to jen nápad tak zjišťuji informace

12.10.2015 07:56
datel

XXX.XXX.127.101

Mám ponyho 110KHV a malinkej pluh by me zajimal, ale neni kde sehnat. Jako pomocnik na probirky v lese dovoz dreva na zimu a dalsi prace je uzasnej. Jinak loni jsem odvezl za dva mesice celej dum. Boural jsem ve vesnici a presunul o 400metru cca 10tisíc cihel a 15kubiku dreva. Na jaro branujem pastvinu (jen s jednou branou). Vyuzit se dá, ale adekvatne velikosti.

aj

15.10.2015 17:35
aj

XXX.XXX.32.228

Jasně, že jde s poníkem orat. Máme 2 minishetlandíky o kvh.82cm a 87cm. Orají dokonce i čestnou brázdu na Historické orbě pod Řípem viz: https://www.youtube.com/watch?v=Gx3BJvKhwBk
Samozřejmě je nutné splnit několik podmínek: kůň musí být na práci zvyklý pravidelným tréningem a ne hurá - jednou za rok jdeme orat a pak zase do ohrady lenošit. Kůň musí mít dobře padnoucí postroje - nikdy bych neorala na poprsácích, ale jen na chomoutech, kde se síla tahu rovnoměrně rozloží. Musíte mít pluh odpovídající koni a ne obracák pro chlaďase. Musíte koně dobře znát, aby jste ho zbytečně nepřetěžoval a poznal co ještě zmůže a co ne. Samozřejmě je nutné i složení a vlhkost půdy - v mokrem jílu bude orba jiná než u nás na písku. Ale jinak je to krásná činnost při které se vylepšuje vztah koně a kočího a zároveň se koním zvyšuje a ladí krok. A pro mě je nejkrásnější ta důvěra, když koně pobídnu a oni okamžitě naplno zaberou a jdou. Žádné otáčení a zkoušení síly jako chladnokrevníci, prostě poníci jdou do všeho naplno. Naši koně umí i pracovat v kládě při stahování tyčoviny přes mládiny a další zemědělské a lesnické práce uměrné jejich velikosti. Jinak pro více info klidně piště na andilcivkozisku@seznam.cz.

Přidejte reakci

Přidat smajlík