Změna stáje - ''papírování''

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

f1x

10.10.2015 21:09
f1x

XXX.XXX.157.193

Nemám zatím s tímto zkušenost - jak je to s ''papíry'' při změně ustájení? Kde všude bych měla nahlásit změnu?

10.10.2015 21:54
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Číslo hospodářství odkud jdeš průkaz koně a novou smlouvu s novým ustajovatelem + samozřejmě krve.

11.10.2015 01:26
helas

XXX.XXX.12.12

... jinými slovy, ty to nehlásíš nikde, pokud to není tvoje stáj. Jen ustajovateli řekneš číslo hospodářství, odkud jste přijeli, a ostatní je na něm. Obdobně původnímu ustajovateli dáš číslo hospodářství, kam se přesouváte.
Samozřejmě průkaz + čerstvé krve. Taky ustajovateli - minimálně předložit, většinou ponechat; to je na dohodě.

11.10.2015 10:08
polárka.15

XXX.XXX.171.253

Jak to myslíte?

Pokud jsem v jedné komerci a jdu do druhé, tak já jako majitel koně neřeším nic. Jen dodržím podmínky nového ustajovatele (odčervení, karanténa,...) a předložím průkaz koně novému majiteli, který je i nedílnou součístí ustajovací smlouvy. Ale co se týká evidence hospodářství, karet koní apod. tak s tím já nemám co dočinění, to si dělá provozovatel stáje sám.

11.10.2015 10:10
polárka.15

XXX.XXX.171.253

Jinak - já jsem se stěhovala několikrát a NIKDY jsem nehlásila číslo hospodářství, ať se to jednalo o vzdálenost pár km či na druhou stranu republiky, to není má starost a NIKDY to po mě nikdo nechtěl.

11.10.2015 12:32
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

No a ted to začaly kontrolovat a většina ustajovatelů je pěkně v pr*ely protože schání čísla několik let zpátky a končí z pokutou. Takže přijede koník nenahlásí číslo a otáčí se v bráně. Je to samozřejmně povinost ustajovatele po vás to číslo chtít. Pokud nechce jeho problem.

11.10.2015 12:36
aggitta

XXX.XXX.249.59

Číslo hospodářství se dá zjistit na portálu farmáře, ale je potřeba znát jméno a adresu předchozího ustajovatele.

11.10.2015 17:43
sasetka

XXX.XXX.25.33

Z jákého titulu (právního předpisu, zákona, nebo já nevím čeho) je nutné hlásit bývalému i budoucímu ustajovateli číslo hospodářství? Ustajovatel musí někde hlásit, kolik má koní? Pokud by šlo o někoho, kdo pobírá dotace, tak ok, ale jinak? To slyším poprvé...

11.10.2015 17:52
polárka.15

XXX.XXX.171.253

Musí se vést karta koně atd. atd. to je staré, žádná novinka, ale když člověk odchází, tak se karta vyřadí, a hotovo (samozřejmě že ne vyhodí ale nechá založená). Vždy když jsem se stěhovala či dovezla nového koně, tak se zajímalo jenom odčervení, veterinární stav a iniciály koně a majitele skrze nájemní smlouvu a dokumentaci, ne číslo hospodářství. To je pro mne teda novinka a také by mě zajímalo, v jakém zákonném ustanovení toto najdu.

11.10.2015 17:54
Íháček

XXX.XXX.236.80

sasetka napsal(a):
Z jákého titulu (právního předpisu, zákona, nebo já nevím čeho) je nutné hlásit bývalému i budoucímu ustajovateli číslo hospodářství? Ustajovatel musí někde hlásit, kolik má koní? Pokud by šlo o někoho, kdo pobírá dotace, tak ok, ale jinak? To slyším poprvé...

Hlásit to nemusí ale když mu přijde kontrola tak musí mít zapsány všechny koně a všechny přesuny koní.

11.10.2015 17:56
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Polárko neboj mi při kontrole byly taky překvapený a konkrola nám dala 3 dny na doplnění něco se sehnalo něco ne tak ta pokuta nebyla tak děsná ale příjemný to nebylo ta povinost v zákoně je a pěkně nám jí ukázaly a omlátily o hubu

11.10.2015 20:50
koně

XXX.XXX.205.252

Když přijde na hospodářství kůň, napíšu ho do řádku v deníku.V řádku je datum, koňova identifikace, číslo co má v průkazu a majitel.Nebo se u nás narodil.Očísluji si každého, kolikátý je v mém hospodářství.
Když se kůň přesunuje, na to je druhý sešit.Tam do řádky uvedu číslo koně, datum přesunu, kam jede a datum návratu na hospodářství.
Pokud se na hospodářství nevrátí, mohu napsat jatka, kafilerka, prodej apod.Do toho prvního deníku, registru.
Odkud přišel jsem většinou věděla, ale nikam jsem to číselně nezaznamenávala.
Veterinářka při kontrole to také neřešila.Tu zajímaly průkazy koní, co na hospodářství momentálně fyzicky byli, plus jejich vakcinace.
Ale je to pár let, takže je možné, že to teď sledují.I když mi není jasné, proč bych, jakožto majitel hospodářství měla každému odchozímu vypisovat své číslo?

11.10.2015 22:07
chex

XXX.XXX.209.61

Stajovy registr vedeme jiz elektronicky od letoska. Jakmile odejde kun a ja nemam cislo jeho noveho hospodarstvi- staje, tak ho v systemu nelze odhlasit ze stavu. Takze je opravdu nutne znat cislio hospodarstvi, kam se kun stehuje. Ale myslim, ze v novem ustajku nepotrebuji znat cislo puvodniho hospodarstvi. Bylo by tedy fer rict puvodnimu ustajovateli cislo nove staje, do niz kone presouvate.

Jaja007

14.10.2015 10:47
Jaja007

XXX.XXX.41.2

Je prosím někde seznam evidovaných hospodářství a jejich přidělená čísla? Když jsme byli na závodech, jejich číslo hospodářství na propozicích atd. uvedeno nebylo a nebývá a upřímně řečeno nás ani nenapadlo to po nich chtít.

14.10.2015 13:48
aggitta

XXX.XXX.249.59

Pokusím se to nějak shrnout, od konce:
1.) pokud se jede na závody, na výstavu, tak není nutné znát číslo hospodářství, do papírového registru stáje stačí zapsat akci např. Hubert v Horní Dolní
2.) na portálu farmáře je vyhledávač. Ovšem já mám na portál přihlašovací jméno, nevím, zda jsou tyto funkce přístupné i pro ty, co zde nejsou. Ovšem ustajovatel, který vede stájový registr v elektronické formě, vede ho právě na portálu farmáře. Stačí zadat např. jméno a příjmení ve vyhledání chovatele a systém nabídne všechny s tímto jménem a adresou a číslem hospodářství.
3.) také lze zavolat pracovníkům Českomoravské společnosti chovatelů, a zeptat se na číslo hospodářství, pokud znáte adresu.
Ale postupně už se vzájemně vyškolujeme, že jakýkoliv přesun znamená sdělit si navzájem čísla hospodářství. Asi jako už všichni pochopili, že kůň musí mít průkaz koně, tak si majitelé koní zvykají, že pobyt koně je evidován číslem hospodářství.
4.) v novém ustájení, pokud vedou elektronicky, také potřebují číslo hospodářství, kde byl kůň dosud evidován
5.) číslo hospodářství tedy není tajné číslo a bez problémů ho tedy můžete odchozím sdělit
6.) vedení evidence předepisuje plemenářský zákon a Vyhláška č.136/2004 Sb., kterou se stanoví podrobnosti označování zvířat a jejich evidence a evidence hospodářství a osob stanovených plemenářským zákonem § 41.

14.10.2015 13:50
aggitta

XXX.XXX.249.59

Ještě citace z vyhlášky:
§ 41
Registr koní v hospodářství
(1) Pro každé hospodářství vede chovatel koní, oslů a jejich kříženců registr koní v hospodářství, a to písemně na formulářích, které mu poskytuje pověřená osoba4), nebo v informačním systému ústřední evidence (§ 32).
(2) Na každém registru koní v hospodářství musí být na titulní straně uvedeno
a) jméno, případně jména a příjmení nebo obchodní firma anebo název chovatele,
b) registrační číslo hospodářství,
c) adresa hospodářství.
(3) Každý registr koní v hospodářství se vede na dvou samostatných formulářích.
(4) První formulář nazvaný "Koně, osli a jejich kříženci držení v hospodářství" obsahuje
a) identifikační číslo koně, osla a jejich křížence,
b) jméno zvířete,
c) druh,
d) pohlaví,
e) příslušnost k plemenné knize, je-li v ní zapsán,
f) jméno, popřípadě jména a příjmení nebo obchodní firmu anebo název majitele zvířete,
g) datum příchodu zvířete na hospodářství,
h) datum konečného odchodu zvířete z hospodářství.
(5) Druhý formulář nazvaný "Přemístění koní, oslů a jejich kříženců držených v hospodářství" obsahuje
a) pořadové číslo koně z prvního formuláře,
b) jméno zvířete,
c) registrační číslo hospodářství, provozovny jatek, provozovny asanačního podniku, popřípadě místa, odkud nebo kam bylo zvíře přemístěno, nebo místo svodu, popřípadě kód země, jde-li o zvíře přemístěné z nebo do zahraničí,
d) datum přemístění z hospodářství,
e) datum přemístění zpět na hospodářství.
(6) Orgány dozoru15) do registru koní v hospodářství zaznamenávají provedené kontroly, a to datum kontroly, jméno, případně jména, příjmení a podpis osoby, která kontrolu prováděla, a název orgánu dozoru.

Jaja007

14.10.2015 14:28
Jaja007

XXX.XXX.41.2

Děkuji za vyčerpávající informace, ovšem nevím, zda s Vámi mohou souhlasit s tím, co se týká závodů, svodů apod., jelikož:

V knize na první stránce je uveden příklad jak zapisovat deník a je tam dle správného uvedeno např. (po paměti namátkou):

Audi 13.5.20xx CZ 00000000 závody
Bonny 18.6.20xx CZ 11111111 import
Cecil 7.9.20xx CZ 22222222 jatka
Diego 20.12.20xx CZ 33333333 svod

Proto si opravdu tímto jasná nejsem. Co se týká příchodů ustájených koní, odchodů, vývozů apod. tak je to jasné, ale takto je to psané i na svod či na závody. Právě zrovna jsme se o tom včera bavily s kolegyní. Takže si obě myslíme, že je nutné psát i toto.

14.10.2015 15:36
mgtka

XXX.XXX.22.113

Asi bych to tam psala pokud by to byla vícedenní záležitost.

Jaja007

14.10.2015 15:38
Jaja007

XXX.XXX.41.2

Není tam právě uvedeno, jestli se jedná o hodinu či tři dny v kuse, jde o ten přesun.

14.10.2015 17:11
aggitta

XXX.XXX.249.59

Jaja007 napsal(a):
Děkuji za vyčerpávající informace, ovšem nevím, zda s Vámi mohou souhlasit s tím, co se týká závodů, svodů apod., jelikož:

V knize na první stránce je uveden příklad jak zapisovat deník a je tam dle správného uvedeno např. (po paměti namátkou):

Audi 13.5.20xx CZ 00000000 závody
Bonny 18.6.20xx CZ 11111111 import
Cecil 7.9.20xx CZ 22222222 jatka
Diego 20.12.20xx CZ 33333333 svod

Proto si opravdu tímto jasná nejsem. Co se týká příchodů ustájených koní, odchodů, vývozů apod. tak je to jasné, ale takto je to psané i na svod či na závody. Právě zrovna jsme se o tom včera bavily s kolegyní. Takže si obě myslíme, že je nutné psát i toto.

Co pozoruji, tak věci se zpřesňují a zpřísňují. Předpokládám, že třeba dostihy, tedy stáje u dostihového závodiště, číslo hospodářství mít budou, ale když pojedete na puťák, tak přespíte s koňmi v lese a přesto budete muset nějak do stájového registru zaznamenat, že konkrétní kůň týden "doma" nebyl.

14.10.2015 17:57
chex

XXX.XXX.209.241

aggitta napsal(a):
Ještě citace z vyhlášky:
§ 41
Registr koní v hospodářství
(1) Pro každé hospodářství vede chovatel koní, oslů a jejich kříženců registr koní v hospodářství, a to písemně na formulářích, které mu poskytuje pověřená osoba4), nebo v informačním systému ústřední evidence (§ 32).
(2) Na každém registru koní v hospodářství musí být na titulní straně uvedeno
a) jméno, případně jména a příjmení nebo obchodní firma anebo název chovatele,
b) registrační číslo hospodářství,
c) adresa hospodářství.
(3) Každý registr koní v hospodářství se vede na dvou samostatných formulářích.
(4) První formulář nazvaný "Koně, osli a jejich kříženci držení v hospodářství" obsahuje
a) identifikační číslo koně, osla a jejich křížence,
b) jméno zvířete,
c) druh,
d) pohlaví,
e) příslušnost k plemenné knize, je-li v ní zapsán,
f) jméno, popřípadě jména a příjmení nebo obchodní firmu anebo název majitele zvířete,
g) datum příchodu zvířete na hospodářství,
h) datum konečného odchodu zvířete z hospodářství.
(5) Druhý formulář nazvaný "Přemístění koní, oslů a jejich kříženců držených v hospodářství" obsahuje
a) pořadové číslo koně z prvního formuláře,
b) jméno zvířete,
c) registrační číslo hospodářství, provozovny jatek, provozovny asanačního podniku, popřípadě místa, odkud nebo kam bylo zvíře přemístěno, nebo místo svodu, popřípadě kód země, jde-li o zvíře přemístěné z nebo do zahraničí,
d) datum přemístění z hospodářství,
e) datum přemístění zpět na hospodářství.
(6) Orgány dozoru15) do registru koní v hospodářství zaznamenávají provedené kontroly, a to datum kontroly, jméno, případně jména, příjmení a podpis osoby, která kontrolu prováděla, a název orgánu dozoru.

Urcite pri elektronicke evidenci musim znat cislo predchoziho hospodarstvi? Myslim, ze to neni nutne, nikde jsem ho tam vyplnovat nemusela.

14.10.2015 19:54
aggitta

XXX.XXX.249.59

No já zrovna dneska převáděla na své hospodářství 7 koní z hospodářství syna a musela jsem tedy 7x vyplnit životní číslo, pak ověřit v ÚE, načetl se mi kůň, pak napsat datum změny a číslo hospodářství, odkud přehlašuji, takže ano,7x jsem vyplnila synovo číslo a konečně si ho pamatuji! Pokud jsem nevyplnila, systém mě dál nepustil...

Jaja007

15.10.2015 07:05
Jaja007

XXX.XXX.41.2

aggitta napsal(a):
Co pozoruji, tak věci se zpřesňují a zpřísňují. Předpokládám, že třeba dostihy, tedy stáje u dostihového závodiště, číslo hospodářství mít budou, ale když pojedete na puťák, tak přespíte s koňmi v lese a přesto budete muset nějak do stájového registru zaznamenat, že konkrétní kůň týden "doma" nebyl.

Bavím se o závodech, ne o puťáku, tak to sem netahejte

15.10.2015 09:31
aggitta

XXX.XXX.249.59

Jaja007 napsal(a):
Bavím se o závodech, ne o puťáku, tak to sem netahejte

Chtěla jsem uvést 2 extrémy - zatímco někde stáje stojí a jsou provozovány stále, jinde ani koně neustajujete, jen ho na čas dáváte do připravených boxů - např. výstaviště Lysá také asi není hospodářstvím...
Prostě bude vždy rozdíl mezi tím, že si koně někde ustájíte a ustajovatel si ho na pár dní (připuštění klisny) nebo na dobu neurčitou (ustájení soukromého koně u někoho, kdo ustájení poskytuje, ať už podnikatelsky nebo kámoška kámošce) MUSÍ zapsat do svého stájového registru a účast na závodech, kdy ráno přijedete, večer odjedete, pořadatel si vaše koně na svém hospodářství neeviduje, ale vy si do papírového registru výjezd poznamenáte. Což by následně mohlo pomoci při objevení nakažlivé nemoci... v takovém případě skutečně stačí napsat jen místo akce - pokud vedete stájový registr v písemné podobě. V elektronické už je číslo hospodářství požadováno i pro toto a tak jsem tyto půldenní věci v něm nevedla - nemají stejně žádný vliv na nápočet VDJ, neboť je-li kůň alespoň část dne přítomen, počítá se mu celý den (dokonce když v SO ráno odjedete a v NE večer přijedete, jsou oba dny započteny, že kůň je na hospodářství).

Jaja007

15.10.2015 10:06
Jaja007

XXX.XXX.41.2

Ano, v písemné formě. Všechny výjezdy máme psané, ať se jedná o závody či o tréninky na "cizí půdě". Ovšem to, co zde píšete má určitě smysl a my to do teď také tak vedly, jenže při podrobnějším zkoumání je dle vzoru i povinnost v papírové formě psát č. hosp. místa konání závodů.

Tak to je jasné, že když odjedu v sobotu na závody, v neděli se vrátím, tak jsem fakticky na hospodářství našem, když jsem se z ní neodepsala - byť jsem byla v tu chvíli někde na závodech, to logiku dává smajlík

15.10.2015 20:04
aggitta

XXX.XXX.249.59

Jasně, to bychom za chvíli museli jinak evidovat i vyjížďky mimo katastr obce?

2.2.2016 11:21
polárka.15

XXX.XXX.171.253

Dovolím si tuto diskuzi otevřít ještě

Když vedete evidenční kartu koně - zapisujete tam veškeré odčervení, strouhání, nemoci, úrazy,..?

Ryzka1

16.4.2020 13:52
Ryzka1

XXX.XXX.32.32

Dobrý den,
prosím Vás, můžete poradit,jestli můžu k nahlášení koníka použít číslo hospodářství, které nám bylo přiděleno pro chov včel?
Díky.

16.4.2020 14:15
koně

XXX.XXX.174.63

Ryzka1 napsal(a):
Dobrý den,
prosím Vás, můžete poradit,jestli můžu k nahlášení koníka použít číslo hospodářství, které nám bylo přiděleno pro chov včel?
Díky.

Číslo hospodářství zůstává stejné.
Ale musíte si ho rozšířit o koně.Požádáte a pošlou vám Deníky.Na zaznamenávání identity zvířat ,co budete mít ,pohybu zvířat,atd.

Přidejte reakci

Přidat smajlík