Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.10.2015 20:48
belgicanda

XXX.XXX.52.22

Jezdíte někdo s koněm na vyjížďky i se psem? Jak ovládáte psa ze hřbetu koně? Začala jsem brát svého ročního psa na vyjížďky a když ho přivolám k sobě protože třeba někdo jde tak můj pes neví kde se má zařadit, leze koni mezi nohy tak mi pak nezbývá nic jiného než seskočit a popojít se psem až tam kde mu můžu dát zase volno.

14.10.2015 21:52
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Normálně chodí na povel nauč si ho tak 1,5 až 2 m vedle koně dobře na něj vidíš a neplete se ti koni pod nohy

15.10.2015 09:05
stacey

XXX.XXX.194.90

Mám psa naučeného, že v lese se chodí jen po cestě a tak, abych na něj viděla. Takže chodí cca 3m přede mnou. Když dám povel k noze, zařadí se vedle koně a jde vedle. Pod nohy se neplete. To jsem ho teda nijak naučila.

Když se plete pod nohy, tak bych ho nechala. Předpokládám, že obě zvířata jsou svým způsobem inteligentní. Takže kůň ho nezšlápne a pes zjistí, že pod jeho nohama to neni uplně ok.

Neregistrovaný uživatel

15.10.2015 09:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

belgicanda napsal(a):
Jezdíte někdo s koněm na vyjížďky i se psem? Jak ovládáte psa ze hřbetu koně? Začala jsem brát svého ročního psa na vyjížďky a když ho přivolám k sobě protože třeba někdo jde tak můj pes neví kde se má zařadit, leze koni mezi nohy tak mi pak nezbývá nic jiného než seskočit a popojít se psem až tam kde mu můžu dát zase volno.

Mám psa perfektně naučenýho povel Místo! na dálku (používám ho místo Lehni!), takže když někdo jde, tak si psa nevolám k sobě, ale položím ho, tam, kde se zrovna nachází, a zavolám ho, až člověk, cyklista atd. přejde. Totéž dělám před silnicí - odložím psa kus před silnicí, a až je vzduch čistý a přecházím, tak ho teprve volám. Můj kůň je poněkud temperamentní a vznětlivý, takže nechci aby se mi pes okolo něj motal, ale vlatsně jsem ani nikdy nepotřebovala aby chodil vedle koně, a vystačila jsem si vždycky jenom s 2 povelama - místo! a s přivoláním, které ale umí 100% za každých okolností.

15.10.2015 12:58
katkaa1

XXX.XXX.187.26

Môj pes je naučený chodiť buď za nami alebo vedľa mňa. Za koňom to mám radšej lebo nehrozí že ak sa kôň niečoho naľaká nechtiac mi ho pristúpi. Keď idú oproti ľudia tak zastavím a psa si privolám, posadím vedľa koňa a počkám kým prejdú. Keď ide niekto s iným psom alebo vidím, že sa bojí tak vždy zleziem a chytím si ho. Je to trocha oštara ale mám veľkého psa a rozumiem tomu že niekto sa môže báť.

15.10.2015 14:33
sany

XXX.XXX.1.137

Tak sám od sebe asi nebude vědět, kam se zařadit. Já používám ze hřbetu hlavně povel " k noze", který jsem feně vysvětlila skrz vodítko, že ze hřbetu k noze znamená ke koňově přední noze a pak používám povel, který znamená, že má jít po stejném povrchu, jako já s koněm ( jdeme třeba přes hráz a tam není místo proto, aby šla vlevo, tak že má jít po chodníku někde před, nebo za koněm). Pak že má uhnout naopak z daného povrchu, tedy třeba z cesty sejít na trávu, když jde několik metrů před koněm a zrovna jede auto, tak ať se nezdržujeme tím, než dojde ke mě a pak už jenom povel "čekej", tedy okamžitě zastav kde jsi a ani se nehni, i kdyby trakaře padaly...a nikdy nebyl jediný problém, můžu s ní vyloženě kamkoliv se 100% ovladatelností :). Není nic jednoduššího, než psovi vysvětlit, kde je jeho místo v daném povelu. Všechny povely je třeba samozřejmě psa naučit prvně perfektně ze země a ze hřbetu už jej v nich jen ujistit. A také je předpokladem, že i koni je vysvětleno, že když jde pes vedle jeho nohy, tak že to není jeho starost, ale moje.

15.10.2015 19:34
belgicanda

XXX.XXX.52.22

sany napsal(a):
Tak sám od sebe asi nebude vědět, kam se zařadit. Já používám ze hřbetu hlavně povel " k noze", který jsem feně vysvětlila skrz vodítko, že ze hřbetu k noze znamená ke koňově přední noze a pak používám povel, který znamená, že má jít po stejném povrchu, jako já s koněm ( jdeme třeba přes hráz a tam není místo proto, aby šla vlevo, tak že má jít po chodníku někde před, nebo za koněm). Pak že má uhnout naopak z daného povrchu, tedy třeba z cesty sejít na trávu, když jde několik metrů před koněm a zrovna jede auto, tak ať se nezdržujeme tím, než dojde ke mě a pak už jenom povel "čekej", tedy okamžitě zastav kde jsi a ani se nehni, i kdyby trakaře padaly...a nikdy nebyl jediný problém, můžu s ní vyloženě kamkoliv se 100% ovladatelností :). Není nic jednoduššího, než psovi vysvětlit, kde je jeho místo v daném povelu. Všechny povely je třeba samozřejmě psa naučit prvně perfektně ze země a ze hřbetu už jej v nich jen ujistit. A také je předpokladem, že i koni je vysvětleno, že když jde pes vedle jeho nohy, tak že to není jeho starost, ale moje.

No psa sebou začínám brát až teď takže ho učím.. jinak povely jako k noze, zůstaň, ke mně atd.. umí na 100% ale když sedím na koni a řeknu k noze netuší kam se má zařadit a nejraději by vyskočil na koně a přiřadil se k noze. A taky se ho snažím na povel ''pocem'' zařadit k pravé přední noze od koně, když třeba jedem kolem cesty tak ať ho nesrazí auto.

15.10.2015 19:48
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Taky mam u koně psa vpravo

Neregistrovaný uživatel

15.10.2015 19:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

belgicanda napsal(a):
No psa sebou začínám brát až teď takže ho učím.. jinak povely jako k noze, zůstaň, ke mně atd.. umí na 100% ale když sedím na koni a řeknu k noze netuší kam se má zařadit a nejraději by vyskočil na koně a přiřadil se k noze. A taky se ho snažím na povel ''pocem'' zařadit k pravé přední noze od koně, když třeba jedem kolem cesty tak ať ho nesrazí auto.

Tak mu neblbněte hlavu, a u koně nepoužívejte "K noze", když to pro něj znamená přiřadit se k vaší noze, a pro chůzi u koně používejte jiný povel - třeba "tady", "vedle", nebo cokoliv jinýho.

15.10.2015 20:03
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Mi máme ke koni aby se mi to nepletlo prostě jenom další povel taky bych byl pro jim to nemotat.

16.10.2015 11:37
stacey

XXX.XXX.194.90

Používám normálně povel k noze. Jak u koně, tak bez koně. A pes v tom zmatek nemá. Zařadí se k mojí noze, tedy vedle koně. Jednoduché. Když potřebuji, aby přečkal, žen třeba projede auto nebo něco, dávám povel ke mě. Zastavím koně, dám psovi povel a pes si sedne ke koni. Jako by sedl ke mě, kdybych byla bez koně. Nemyslím si, že se mu to nějak motá.

16.10.2015 19:13
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Nám by se to motalo k noze je vlevo ke koni je vpravo.

18.10.2015 18:36
serafima

XXX.XXX.251.110

Ja by som tiež chcela brávať našu fenku vonku s kobylou ale problém je ten že ona sa tej kobyly neuveriteľne bojí a nedajbože idem v kluse alebo cvale začne kobylu naháňať :( Viete mi poradiť či sa s tým dá niečo robiť? Keď to cvičíme príde maximálne na 2 metre ku kobyle ale to vôbec nereaguje vtedy na nič, je úplne vystrašená, nereaguje :( Už som sa viac menej s tým zmierila že teda psa ktorého som si zaobstarala na to aby so mnou chodil von tak chodiť nebude ale napadlo ma keď som tu videla túto tému že sa aspoň opýtam či niekto nevie alebo nemá nejaký nápad čo s tým :) Ešte mám jedného psa ten je schopný ísť s nami von ale zas pre zmenu neustále chytá kobyle chvosť ktorá je síce flegma ale zas ešte nikdy ho reálne nechytil takže ho tiež radšej neberiem.

18.10.2015 18:55
kerrynekk

XXX.XXX.52.22

serafima napsal(a):
Ja by som tiež chcela brávať našu fenku vonku s kobylou ale problém je ten že ona sa tej kobyly neuveriteľne bojí a nedajbože idem v kluse alebo cvale začne kobylu naháňať :( Viete mi poradiť či sa s tým dá niečo robiť? Keď to cvičíme príde maximálne na 2 metre ku kobyle ale to vôbec nereaguje vtedy na nič, je úplne vystrašená, nereaguje :( Už som sa viac menej s tým zmierila že teda psa ktorého som si zaobstarala na to aby so mnou chodil von tak chodiť nebude ale napadlo ma keď som tu videla túto tému že sa aspoň opýtam či niekto nevie alebo nemá nejaký nápad čo s tým :) Ešte mám jedného psa ten je schopný ísť s nami von ale zas pre zmenu neustále chytá kobyle chvosť ktorá je síce flegma ale zas ešte nikdy ho reálne nechytil takže ho tiež radšej neberiem.

Zkuste brát fenku jen tak ke kobyle do ohrady, co nejčastěji a obměňovat když se nebude bát. Potom až se přestane bát tak ji začněte brát s kobylou na procházky ale jen tak bez toho aby jste na kobyle jela. Potom až můžete začít jezdit a brát ji sebou.

29.11.2015 12:31
serafima

XXX.XXX.251.110

No už je to viac ako mesiac čo som tu písala, už predtým som skúšala to čo píšete, brávať ju do ohrady, odmeňovať, brávať so sebou na prechádzky to chodíme tak že ja vezmem kobču a mama vezme psy lebo keď idem von ideme po ceste a neviem vziať aj koňa aj psa, chodíme čo najčastejšie ako sa len dá ale fena sa jej stále až neuveriteľne bojí, v ohrade sa úplne trasie od strachu a ani tam nechce vojsť a teraz si našla najnovšiu zábavu, štekať šialene na kobylu cez ohradu, kobyla mi začína z toho byť poplašená boj vie ako dlho to robí keď sme neboli doma mohla to robiť už aj predtým kto vie :( a ja som bola minule úplne mimo čo sa mi kôň vonku plaší že na ňu štekajú psy keď NIKDY to do teraz nerobila :( A až včera sme to objavili že to robí a druhý pes čo máme tak sa k nej niekedy aj pridá, vtedy je odvážnejšia a skáče ku kobyle do kruhovky :( Dnes som ju už za to aj zbila aj keď niešom toho zástancom ale keď mi naskočili všetky žiarovky v hlave tak som sa neudržala :( čo mi je ľúto ale potrebujem súrne pomoc inak psica ide preč, už som sa s tým zmierila že fajn nemám psa na vychádzky ale s týmto sa nezmierim, dnes som to riešila už tri krát ale hneď ako vyjdem hore tak pol hodina na to to tá čúza robí znova :(.

30.11.2015 17:18
kerrynekk

XXX.XXX.52.22

serafima napsal(a):
No už je to viac ako mesiac čo som tu písala, už predtým som skúšala to čo píšete, brávať ju do ohrady, odmeňovať, brávať so sebou na prechádzky to chodíme tak že ja vezmem kobču a mama vezme psy lebo keď idem von ideme po ceste a neviem vziať aj koňa aj psa, chodíme čo najčastejšie ako sa len dá ale fena sa jej stále až neuveriteľne bojí, v ohrade sa úplne trasie od strachu a ani tam nechce vojsť a teraz si našla najnovšiu zábavu, štekať šialene na kobylu cez ohradu, kobyla mi začína z toho byť poplašená boj vie ako dlho to robí keď sme neboli doma mohla to robiť už aj predtým kto vie :( a ja som bola minule úplne mimo čo sa mi kôň vonku plaší že na ňu štekajú psy keď NIKDY to do teraz nerobila :( A až včera sme to objavili že to robí a druhý pes čo máme tak sa k nej niekedy aj pridá, vtedy je odvážnejšia a skáče ku kobyle do kruhovky :( Dnes som ju už za to aj zbila aj keď niešom toho zástancom ale keď mi naskočili všetky žiarovky v hlave tak som sa neudržala :( čo mi je ľúto ale potrebujem súrne pomoc inak psica ide preč, už som sa s tým zmierila že fajn nemám psa na vychádzky ale s týmto sa nezmierim, dnes som to riešila už tri krát ale hneď ako vyjdem hore tak pol hodina na to to tá čúza robí znova :(.

Určitě bych nenechávala fenu s kobylou bez dozoru když na ní štěká. Zaděláváte si na problém s kobylou. A to že od vás dostala je dobře, občas jedna výchovná prospěje. Takže když nejste s fenkou tak zavřít někam do kotce.

JL

6.12.2015 14:47
JL

XXX.XXX.68.219

Tak zmlácení psa povede nejspíš k tomu, že kromě kobyly se bude bát i majitelky. Strachovou agresi nejde řešit agresí smajlík
Náš pes, když viděl koně poprvé, reagoval stejně. Tak jsme ho prostě udržovali v takové vzdálenosti, kdy byl ještě OK, a hráli jsme si a odměňovali. Kolem koní je naučený být odložený, třeba 30 minut, nemá s tím problém - ale začínali jsme po chvilkách. Až cca po roce vzorného chování ho občas nechám bez dozoru. Přece není možné psa nechat osudu a myslet si, že se sám naučí správné chování smajlík
Princip je stejný jako u učení čehokoli správné chování - tj. je v klidu, neštěká, nímá člověka - odměňovat, nesprávné přerušit - ideálně klidným odvedením psa do míst, kde je ještě OK.
Když se pes nechá na koně štěkat, stane se z toho chování, které ho samo odměňuje za to, že to dělá, a bude se to řešit těžko.
Nechápu "včera jsme to objevili" - jak dlouho to dělá? Jak to, že to "objevujete"? Pes je snad pod dozorem, ne?

6.12.2015 15:33
serafima

XXX.XXX.251.110

Nie nereaguje strachovo na mňa po tomto incidente čo som čakala že nejako bude ale nie. Psy máme pri dome, na voľno, a ohradu mám za domom ale nieje medzi tým žiaden plot ani nič čiže majú voľný prístup. Teraz v zime teda pod dohľadom nie sú. Inak celé leto boli a toto nikdy nerobili podľa mňa to začali teraz aj kvôli tomu že tam nie sme viac sa nudia, viac robia zle. Stále ju učíme aby sa nebála, stále ju berieme von korigujeme správanie okolo koňa napomíname ju a tak ale účinok je len taký že už vlezie aj do ohrady ku koňovi čo predtým neprišla ani na 5 metrov k ohrade. Robia to spolu ako smečka lenže mi nemáme ani voliéry, psy majú len búdy do ktorých si v prípade zlého počasia vlezú. Ak zavriem toho druhého (on má na tej búde dvierka) ona to sama nespraví a kým je niekto vonku taktiež nie. Len keď sme všetci dnu a počujem štekanie už viem čo sa deje.

Přidejte reakci

Přidat smajlík