Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Kiki4321

16.10.2015 12:36
Kiki4321

XXX.XXX.111.18

Dobrý den,
chtěla bych se svým valachem zkusit jezdit bez udidla. Jedná se o 5 let starého koně, který byl doteď naučený na jednou lomené stihlo. Jezdím ho sedem, ruku mám jemnou a kůň není žádný magor. Nemám žádné velké sportovní ambice, snad jen nějakou tu drezúru v budoucnosti, ale spíše dáváme přednost nějaké té práci na jízdárně a toulkám po lese. Je pro mne velice důležité pohodlí mého koně a proto zvažuji jaký typ zvolit. Přečetla jsme zde spoustu článků a názorů, ale s žádnou situací se nemohu ztotožnit. Existuje typ bezudidlovky, na kterém se dá přiježďovat stejně jako na udidle i se stejnými výsledky?
Za jakékoli názory a postřehy děkuji.

16.10.2015 12:41
stacey

XXX.XXX.194.90

Zkus sidepull.
http://cdn.shopify.com/s/files/1/0213/1858/products/042_c98bc787-589e-4ea7-9340-0b195a1749db_1024x1024.jpg?v=1377733670

To upnutí otěží z boku je nejvíc podobné tomu, jak funguje udidlo. =) Pro tvoje účely by to mohlo být nejlepší řešení.

16.10.2015 23:31
helas

XXX.XXX.12.12

Se sidepullem se nejezdí stejně jako s uzdečkou.

17.10.2015 08:58
stacey

XXX.XXX.194.90

Http://www.equichannel.cz/zakladni-typy-bezudidloveho-uzdeni

Otěže jsou ze stran zapnuté do nánosníku, takže působení je jednoznačné a uvolnění okamžité. Ovládání koně na sidepullu je asi nejpodobnější ovládání s udidlem a koně při přechodu nemívají problémy. Umožňuje i stálé přilnutí a stranové ohýbání, snadno se dá střídat s udidlem. Je to asi nejvhodnější uzdění pro přiježďování a výcvik mladého koně, protože okamžitá úleva od tlaku při správné reakci je klíčová.

17.10.2015 13:19
mgtka

XXX.XXX.92.43

Myslím si, že na základní ježdění se dá použít lecco...ale co se týká pořádné jízdárenské práce, kdy potřebujete opravdu dávat jemné signály a pokyny, tak ten kontakt s hubou prostě asi na nose nenahradí nic.

Eva.Kol

17.10.2015 14:45
Eva.Kol

XXX.XXX.55.78

Co zkusit udidla typu Hackamore ? Mrkněte sem tady jsou hezky a jednoduše vysvětleny jednotlivé tipy udidel http://www.heapco.cz/vyber-udidla/. Jestli Vám jde o pohodlí koně, věřím že tato udidla jsou dobrou volbou, jde o to jak se s nimi Vám kůň bude ovládat, to už asi musí zkusit každý sám.

17.10.2015 17:10
polárka.15

XXX.XXX.36.129

Eva.Kol napsal(a):
Co zkusit udidla typu Hackamore ? Mrkněte sem tady jsou hezky a jednoduše vysvětleny jednotlivé tipy udidel http://www.heapco.cz/vyber-udidla/. Jestli Vám jde o pohodlí koně, věřím že tato udidla jsou dobrou volbou, jde o to jak se s nimi Vám kůň bude ovládat, to už asi musí zkusit každý sám.

Tak to rozhodně nee. Ztotožňuji se s tím, co zde psala stacey.

18.10.2015 01:15
helas

XXX.XXX.12.12

stacey napsal(a):
Http://www.equichannel.cz/zakladni-typy-bezudidloveho-uzdeni

Otěže jsou ze stran zapnuté do nánosníku, takže působení je jednoznačné a uvolnění okamžité. Ovládání koně na sidepullu je asi nejpodobnější ovládání s udidlem a koně při přechodu nemívají problémy. Umožňuje i stálé přilnutí a stranové ohýbání, snadno se dá střídat s udidlem. Je to asi nejvhodnější uzdění pro přiježďování a výcvik mladého koně, protože okamžitá úleva od tlaku při správné reakci je klíčová.

Ano, sidepull takto funguje (jen teda rozporuji to stálé přilnutí!). Rozdíl proti uzdečce je prostě v tom, že na sidepullu se nejezdí na stálém kontaktu, ale na volné otěži. Ano, pak je možné "hovořit" s koněm tím okamžitým uvolňováním. Obdobné je to u westernu; koneckonců vaše fotografie sidepullu měla právě west. otěže připojeny.
To je ten rozdíl. Jsou i další.
Nicméně: na sidepullu JE možná jízdárenská práce, i ta velice jemná, ale opravdu odlišným způsobem, než jako u anglie s udidlem, které je stále v kontaktu s rukou jezdce (na přilnutí).

Jezdit mladého koně na sidepullu lze, ale jezdec musí být velice zkušený, protože sidepull nemá "brzdu". Jistě, existuje ve variantě, kdy je na nose ne vyměkčená kůže, ale ostrý provaz... pak tam "brzda" rozhodně je, ale pokud si není jezdec 100% jist přesností své ruky, vyjde z toho s prominutím prasárna, protože nosní kost je poměrně křehká.

Pro tenhle účel je snad už lepší parellka (yakima); ale ta je opravdu hodně ostrá, jezdec musí jezdit taky na prakticky zahozené otěži - al nikoho snad nenapadne na parellce jezdit jinak... ;-).

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.10.2015 12:52
Uživatel s deaktivovaným účtem

helas napsal(a):
Ano, sidepull takto funguje (jen teda rozporuji to stálé přilnutí!). Rozdíl proti uzdečce je prostě v tom, že na sidepullu se nejezdí na stálém kontaktu, ale na volné otěži. Ano, pak je možné "hovořit" s koněm tím okamžitým uvolňováním. Obdobné je to u westernu; koneckonců vaše fotografie sidepullu měla právě west. otěže připojeny.
To je ten rozdíl. Jsou i další.
Nicméně: na sidepullu JE možná jízdárenská práce, i ta velice jemná, ale opravdu odlišným způsobem, než jako u anglie s udidlem, které je stále v kontaktu s rukou jezdce (na přilnutí).

Jezdit mladého koně na sidepullu lze, ale jezdec musí být velice zkušený, protože sidepull nemá "brzdu". Jistě, existuje ve variantě, kdy je na nose ne vyměkčená kůže, ale ostrý provaz... pak tam "brzda" rozhodně je, ale pokud si není jezdec 100% jist přesností své ruky, vyjde z toho s prominutím prasárna, protože nosní kost je poměrně křehká.

Pro tenhle účel je snad už lepší parellka (yakima); ale ta je opravdu hodně ostrá, jezdec musí jezdit taky na prakticky zahozené otěži - al nikoho snad nenapadne na parellce jezdit jinak... ;-).

Proč ne stálé lehké přilnutí? Jezdí se tak na sidepullu i na obnoscích a nánosnících typu serrata. Kvůli otupení nosu? Pokud se otěže používají správně, nedochází přece k otupení ani tak citlivé části jako je koňská huba a koutky, natož méně citlivého nosu. Nebo myslíte z jiného důvodu?

Na zahozených otěžích určitě na provazových ohlávkách - kvůli nestabilitě a tak špatně dávkovatelné ostrosti, navíc ohlávka na nose nepadne tak jako na k jízdě určených různých nánosnících. Pak ne na bosalu, ale i na něm i při volných otěžích je stálý tlak na nose kvůli vysoké hmotnosti otěží mecaté.

A taky hlasuju pro sidepull. smajlík

18.10.2015 15:58
lenacia

XXX.XXX.205.245

Ještě jsem se setkala s 'vychytávkou', kdy měl koník jednak jezdeckou ohlávku a přes ní westernovou uzdečku (nebo spíš anglii se sundaným nánosníkem), tam je ale potřeba znalost práce na dvou otěžích, ale vím, že na tom kamarádka učila svého koníka jezdit bez udidla, než si na to zvyknul.

Kiki4321

20.2.2016 11:13
Kiki4321

XXX.XXX.111.18

Zdravím.. rozhodla jsem se, že si pořídím bitless bridle, protože se všech recenzí mi přijde jako nejvhodnější uždění pro náš účel, ale zjistila jsem, že je docela problém sehnat ji na našem trhu a proto bych se chtěla zeptat, kde nejlépe pořídit. Mám vyhlídnutou tuto: http://www.equiworld.cz/bitless-bridle-sidepull/f-r-a-dietsji-blue/ ale trochu se tam obávám těch provázků, aby to nebylo příliš ostré. Používat ji chci na vyjížďky, ale nechci nějaký šunt z tvrdé nepoddajné kůže. Všem děkuji za zkušenosti a dobré rady:).

20.2.2016 12:03
mgtka

XXX.XXX.57.237

Nechte si ušít s řemínky, je to to nejjednodušší řešení.

20.2.2016 13:16
keira

XXX.XXX.106.7

Kdysi jsem nechávala šít křížovou BB u Maxe Hakena a docela spokojeně používala na několika koních. Teď mám panikáře, se kterým se snažím pracovat i drezurně, tak jsem zpátky na udidle. Tehdy stála cca 1600, teď by to pochopitelně bylo o něco víc, byla z jemné kůže, ale podložit jsem si nechala jen nánosník. Nicméně u sedláře by se asi šlo domluvit na jakémkoli provedení.

Přidejte reakci

Přidat smajlík