vacina

XXX.XXX.45.88
Dobrý den,
chtěla bych poprosit o radu ohledně koně z naší jízdárny. Je to asi 10tiletá kobyla, koupili jsme ji asi před půl rokem od majitelů, kteří se o ni moc nestarali, měli ji jen na rození hříbat a poslední jí odstavili až po roce a hned ji prodávali. Takže prožila velmi stresové období. Když jsme si ji koupili, byla trochu temperatmentnější a měla velký zlozvyk dávat hlavu neustále nahoru. Ale postarali jsem se o ni, odnaučili nejhorší zlozvyky, vykrmili do patřičného stavu a až na horší vztahy s ostatními koňmi bylo vše v pořádku. Ale o prázdninách bylo všech osm koní na měsíční dovolenou na Šumavu, ale kobylka se vrátila kvůli špatnému sedlu s bolavými zády. Začala být protivná a kdykoli se k ní někdo přiblížil, sklopila uši dozadu, začala se šklebit a vyhrožovat. Několikrát po někom kopla a normální je, že když jí jdeme čistit, tak se pořád šklebí, kouše a není to s ní lehké. Zkoušeli jsme mírné zacházení, úplatkářství pamlsky, ale to moc nepomáhá, ani zvýšení hlasu a prosazení dominance. Pod sedlem je většinou jako andílek, ale jinak se pořád jen šklebí a to už jí ta záda nebolí. Vadí to hlavně proto, že u nás jezdí malé děti, které to s ní ještě neumí. Tudíž nemá pořád kvalitní jezdce. Myslím si, že potřebuje nějakého odborníka, horsemana, který by jí porozuměl lépe, než my jako lajci. A mohl by přijít na hlubší příčinu tohoto problému. Ale stejně jsem chtěla nejdřív poprosit o radu, nebo nějaké lepší zkušenosti.
Předem děkuji:).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Neviem prečo, ale v poslednej dobe je to samý týranýkôň, samý zlý predošlý majiteľ...
A nad tým, že chyba je možno v tom novom majiteľovi sa zamyslí málokto. Vzali ste si chovnú kobylu, je pochopiteľné, že kôň, ktorý celoživotne nemusel riešiť ľudí zrazu z detského kútuka nadšený nebude.
Dala by som kobyle voľno cez zim( takže iba základné ošetrovanie) a na jar by som začala ako s mladým koňom, pridávať záťaž postupne a so skúseným, citlivým a rozumným jazdcom. Kobyla môže byť protivná aj kvôli tomu, že ste postupovali pryrýchlo, že je boľavá, hladná, čokoľvek. A pokojne sa môže stať, že to nikdy nebude kôň na ošetrovanie pre začiatočníkov, treba počítať aj s tým.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Samozrejme prirýchlo, neviem ako sa mi to podarilo napísať s y
vacina
napsal(a):
Dobrý den,
chtěla bych poprosit o radu ohledně koně z naší jízdárny. Je to asi 10tiletá kobyla, koupili jsme ji asi před půl rokem od majitelů, kteří se o ni moc nestarali, měli ji jen na rození hříbat a poslední jí odstavili až po roce a hned ji prodávali. Takže prožila velmi stresové období. Když jsme si ji koupili, byla trochu temperatmentnější a měla velký zlozvyk dávat hlavu neustále nahoru. Ale postarali jsem se o ni, odnaučili nejhorší zlozvyky, vykrmili do patřičného stavu a až na horší vztahy s ostatními koňmi bylo vše v pořádku. Ale o prázdninách bylo všech osm koní na měsíční dovolenou na Šumavu, ale kobylka se vrátila kvůli špatnému sedlu s bolavými zády. Začala být protivná a kdykoli se k ní někdo přiblížil, sklopila uši dozadu, začala se šklebit a vyhrožovat. Několikrát po někom kopla a normální je, že když jí jdeme čistit, tak se pořád šklebí, kouše a není to s ní lehké. Zkoušeli jsme mírné zacházení, úplatkářství pamlsky, ale to moc nepomáhá, ani zvýšení hlasu a prosazení dominance. Pod sedlem je většinou jako andílek, ale jinak se pořád jen šklebí a to už jí ta záda nebolí. Vadí to hlavně proto, že u nás jezdí malé děti, které to s ní ještě neumí. Tudíž nemá pořád kvalitní jezdce. Myslím si, že potřebuje nějakého odborníka, horsemana, který by jí porozuměl lépe, než my jako lajci. A mohl by přijít na hlubší příčinu tohoto problému. Ale stejně jsem chtěla nejdřív poprosit o radu, nebo nějaké lepší zkušenosti.
Kobyla by potřebovala majitele se pouhým zdravým rozumem, nemusí to být nutně "horseman"
Když byla Xlet v poklidu, jen na hříbata a najednou byla vrhnuta do dětského provozu, pochopitelně jí to na vstřícnosti nepřidalo.
Jak píše baarbora, mělo se s ní zacházet regulerně, jako s remontou.Postupná zátěž, v podstatě obsedání.
"Dovolená" na Šumavě, kdy pravděpodobně byla měsíc v kuse obklopena dětmi a chodila pod začátečníky víceméně nepřetržitě( a jako bonus s nepadnoucím sedlem) byla poslední kapkou.
Není v tom vašem klubu někdo, kdo by jí zajistil, kromě padnoucího sedla, ještě ty nejschopnější sehnatelné jezdce z řad klientů ?
Plus samozřejmě ke kobyle nepouštět děti, aby jí nepřetržitě omakávaly a prudily.
Měl by jí vyčistit, nasedlat a ojezdit člověk schopný.Po práci do výběhu, aby se protáhla a odreagovala.Pokud je ve stádě v klidu.Možná si časem zvykne.
Shrnu časové údaje:
Kobylu koupili před půl rokem, do té doby byla jen na hříbata, tedy cca na přelomu května a června. Po měsíci až dvou šla na měsíční "dovolenou", vrátila se s bolavými zády. Ta "dovolená" tedy nebyla koňská dovolená, ale nějaký puťák nebo intenzivní práce v turistické jízdárně.
Bodejď by chudák kobylu, která v podstatě byla 2 měsíce "obsednutá", nebolely záda - nestačily se nasvalit na porci práce, co dostaly (patrně špatné a těžké jezdce).
Takže ta kobylka nepotřebuje horsemana, potřebuje rozumné majitele!
aggitta
napsal(a):
Koukám, "koně" byla rychlejší - se shodným názorem
Ještě tedy dodám - jak rychle se kůň, kterému lidi ublíží, označí za "problematického" a rychle honem to musíme pořešit. Asi jako po koupi koně rychle "zprovoznili" a šup, vydějej si na sebe...
Ještě vysvětlím - koni neublížili předchozí majitelé, ale současní!
Se vším výše souhlas. A jen ještě mi nedá nepoložit otázku. Proč jste do provozu kupovali koně, který na takový frmol nebyl vůbec připraven? Pak zkazíte co jde a ještě se divíte, že kobylka nefunguje... Prostě od základu všechno špatně.
Kobyle, která je na hříbata, nemusí být zákonitě zle, když jsou naplněny její potřeby. To že nejezdí pod sedlo jí nijak neubližuje. I to, že bylo hříbě odstaveno v roce není problém, pakliže byli v dostatečném prostoru, s koňmi a s dostatkem žrádla...
Chyba se stala na vaší straně, až po koupi. A možná před koupí - již samotným rozhodnutím, že kobylku vezmete.
Samozřejmě, nemusela mít vhodné zázemí již před koupí, ale svým počínáním jste ji v ničem nepomohli...
vacina
napsal(a):
Dobrý den,
Jak tak koukám, tak každý dotaz na problémového koně zní podobně-KOUPILI JSME KONĚ/KOBYLU, o kterou se předchozí majitel nestaral a ona...bla bla bla.Ve vašem případě jste se o ní nepostarali vy pořádně, protože pokud jste věděli, že byla jen na hříbata, tak proč po 2 měsících od koupě musela kobyla na puťák, aby se zjistilo, že jí nesedělo sedlo a tak kůň trpěl?Logicky - nebyla nasvalená a připravená na dlouhej vejlet, ještě se špatně padnoucím sedlem.Navíc pokud byla jen na hříbata, tak se nedivte, že se šklebí na mumraj lidí, kteří se kolem ní pohybujou, protože podle mně byla do vaší koupě v klidu a přijde mi to, že prostě není zvyklá-taky to chtělo uvažovat, když si člověk koupí koně, po kterém požaduje kontakt s množstvím lidí, že to není koni příjemné.Jak jinak to asi má dát najevo?Napsat na papír?Navíc nechápu, když kobyla nesnese množství lidí, proč na ní mají rajtovat děti, který to neumí, to je na hlavu postavené.Odborníka potřebuje někdo jinej tady.
aggitta
napsal(a):
Koukám, "koně" byla rychlejší - se shodným názorem
Ještě tedy dodám - jak rychle se kůň, kterému lidi ublíží, označí za "problematického" a rychle honem to musíme pořešit. Asi jako po koupi koně rychle "zprovoznili" a šup, vydějej si na sebe...
Mám dojem, že v poslední době maximálně přibývá problematických majitelů.
A proto bohužel narůstá i řada nešťastných koní
koně
napsal(a):
Mám dojem, že v poslední době maximálně přibývá problematických majitelů.
A proto bohužel narůstá i řada nešťastných koní
Podle mě spíš přibývá těch, kteří koním nerozumí, protože si ho koupí za pár tisíc a pak sem akorát píšou nesmysle, že předchozí majitel bla, předchozí majitel ble apod. protože pokud bych pak viděla chování předchozího majitele a nového, který tvrdí, že předchozí koně trápil apod. tak stopro jsem si jistá-vyjma koní odebraných pro týrání-, že nový majitel je tele, který vidělo koně z rychlíku a svádí vinu na druhé.Asi tak.Je to můj názor podle toho, co tu čtu, jak se lidé vyjadřují a jak se chovají k nově koupenému koni-viz tento příspěvek zadavatelky, kde nepřemejšlí a kobylu věčně napuštěnou nechá jít puťák s nepadnoucím sedlem.Vždy´t je to do nebe volající tohle chování.
vacina

XXX.XXX.45.88
Jen pro opravu:
1) Kobylka samozřejmě také jezdila, ale její hlavní účel byl chovný, talže na děti byla zvyklá. Tak blbí nejsme, abychom si kupovali chovnou kobylu na jízdárenský provoz -.-
2) Samozřejmě jsem hned po koupi nezačali na ní dávat malé děti, ale nechali jsme ji měsíc v klidu jen s občasnými vyjíždkami a lonžováním.
3) Kobylka byla v pohodě. Když na ní začaly jezdit děti, jediné co, že dávala občas hlavu nahoru, jinak byla velmi pohodová a děti jí nevadily. "Protivná" začala být až po dovolené.
4) Na puták jela týden s přestávkami z Prahy na Šumavu, poté byla měsíc ve volném výběhu, jen s občasnými vyjíždkami dospělých a poté zase týden domů. S žádnými dětmi nepřišla do styku, žádní turisté, nic, nevím jak jste na to přišli.
5) Sedlo jí padlo, na nic jsme nepřišli při půlroce provozu. Ale přišlo se na to až o dovolené, kdy na ní sedlo bylo několik hodin denně. Prominte, ale jak jsme to měli čuchat? Sedlo předtím sedělo.
6) Na puták jela po půl roce u nás;)
7) Samozřejmě vím, že to co jsem popsala není problematický kůň, ale nevěděla jsem jen jak to nazvat-.- Ale jistě, pusťte se do mě.
Třebaže v tom nejsou děti, myslím, že jste fyzicky i psychicky přetáhli její stav. Když budeme počítat - máte ji cca půl roku, měsíc se flákala, aklimatizovala. Na vandru byla o prázdninách, což je min.2 měsíce zpátky. To pro mě znamená, že pod sedlem mohla chodit 3 měsíce a šla na puťák. Za tři měsíce si myslím, že by se dal kůň (který není čerstvě obsednutý) připravit na vandr hodně systematickou prací, ale ne v provozu...
Opět podle mého názoru jste ji psychicky prostě zlomili. Nebyla fyzicky ani psychicky připravená na takovou zátěž, při které navíc musela prožívat silnou nepohodu. To že se sedlo zdá sedící a nakonec není, je jen vaše chyba. To na nikoho nehodíte, třebaže to nebyla vědomá chyba, je to vaše chyba. Měli jste ji vnímat i při tom puťáku. A teď už vám prostě na spolupráci kašle, protože se chce vyhnout bolesti.
Ano s tím by vám "horsman" pomoci mohl. Ale to byste takového člověka museli vnímat tak, že je to "psycholog" pro koně, ale i pro vás. Museli byste být ochotní změnit svůj přístup i myšlení. Podle mého vnímání je horsemanship jen životní náhled na svět koní, který upřednostňuje pohodu a potřeby koně, nad lidskými - rychlý výkon, okamžité řešení problému... Za neposlušností koně hledá jiné příčiny než ty, že je kůň prostě problematický.
vacina
napsal(a):
Jen pro opravu:
1) Kobylka samozřejmě také jezdila, ale její hlavní účel byl chovný, talže na děti byla zvyklá. Tak blbí nejsme, abychom si kupovali chovnou kobylu na jízdárenský provoz -.-
2) Samozřejmě jsem hned po koupi nezačali na ní dávat malé děti, ale nechali jsme ji měsíc v klidu jen s občasnými vyjíždkami a lonžováním.
3) Kobylka byla v pohodě. Když na ní začaly jezdit děti, jediné co, že dávala občas hlavu nahoru, jinak byla velmi pohodová a děti jí nevadily. "Protivná" začala být až po dovolené.
4) Na puták jela týden s přestávkami z Prahy na Šumavu, poté byla měsíc ve volném výběhu, jen s občasnými vyjíždkami dospělých a poté zase týden domů. S žádnými dětmi nepřišla do styku, žádní turisté, nic, nevím jak jste na to přišli.
5) Sedlo jí padlo, na nic jsme nepřišli při půlroce provozu. Ale přišlo se na to až o dovolené, kdy na ní sedlo bylo několik hodin denně. Prominte, ale jak jsme to měli čuchat? Sedlo předtím sedělo.
7) Samozřejmě vím, že to co jsem popsala není problematický kůň, ale nevěděla jsem jen jak to nazvat-.- Ale jistě, pusťte se do mě.
Nejprve napíšete "koupili jsme ji před půl rokem" a teď tu vykládátem, že jste ji měli půl roku, než šla na prázdninový puťák a je říjen... Tak co je pravda? Máte ji půl roku nebo skoro rok?
Kobylka šla týdenní vandr s přestávkami z Prahy na Šumavu? Jen do Kašperek je to pěšmo asi 180 km! To je sakra štreka. Do toho ještě otázka, kolik kilo měla na zádech... a taky to nepadnoucí sedlo. Bodejť by se teď na vás usmívala. Nebyla připravena (podle toho co píšete) na takovou zátěž si kůň zvyká poměrně dlouho, ne dva měsíce (pokud jste kobylu koupili před půl rokem a o prázdninách šla na Šumavu, tak delší dobu jste na přípravu neměli). Když kupujete provozáka, který dosud provozákem nebyl, musíte ho řádně připravit. Ono je toto "provozáctví" jedno z nejnáročnějších koňských zaměstnání
vacina
napsal(a):
Jen pro opravu:
1) Na děti byla zvyklá?Krmily ji přes ohradu...
2)Měsíc klidu?Představovala bych si tedy 30dní ve výběhu
3)Kůň co dává pod jezdcem neustále hlavu nahoru není v pohodě
4) a 5) Děti na jízdárně kobyle fyzičku opravdu neudělají.A z Prahy na Šumavu je to pěkný kousek.Navíc s dospělým.Který po maximálně druhém dni cesty MĚL poznat, že kobyle nesedí sedlo.Třeba podle dopocení, nebo jejích reakcí při sedlání.Pak se odstavila do výběhu, aniž by se někdo pokusil jí bolavá záda napravit.Občasná vyjížďka znamená, že na ní o víkendu hopl jezdec a tradá do kopců?
6)Máme říjen 2015.Půl roku před byl květen 2015.Kobylu bez fyzičky jste měsíc "připravovali", pak nějak chodila pod děti, červen? V červenci a srpnu jste jí dodělali štrekou Praha Šumava a zpět.No a během září sledujete, že se stala protivnou a problematickou.Jste z toho překvapení, tak v říjnu píšete o radu do diskuze.Tyhle časové údaje mi sedí, ale chybí mi tam zmiňovaný půlrok, než jela na puťák?
Jediná rada, která by možná zabrala, kobylu odstavte.Dejte jí do výběhu, nechte prohlédnout záda, kupte padnoucí sedlo a začněte opravdu jako s remontou.Ale už se zrazenou a zkaženou.Měsíc v takových případech není žádný čas, na to pozor!
vacina
napsal(a):
Jen pro opravu:
Si asi fakt nerozumíš, když nahoře v zadání píšeš cituji- ale kobylka se vrátila kvůli špatnému sedlu s bolavými zády- a v 5 odseku píšeš, že jí sedlo padlo, tak z nás děláš truhlíky, nebo nevíš, co píšeš.Protože to sedlo celou dobu nesedělo a projevilo se to až při dlouhodobé zátěži jezdcem.Takže to není o tom, že by najednou sedlo nepadlo, ale o tom, že bylo nevyhovující celou dobu.Čuchat jste to měli, když jste ho na kobylu pasovali.Pokud si nevíte rady, máte si zavolat odborníka, který vám to řekne, zkoukne a poradí.Jde tady o záda koně, ale vám to viditelně bylo jedno.Navíc na netu je spousta videí jak to má vypadat, když sedlo sedí a naopak.Navíc píšeš, že jste jí koupili asi před půl rokem a v 6 odseku píšeš, že jela po půl roce na puťák, ten trval měsíc, jak si psala, tak ti to asi nějak nevychází, když puťák byl v létě dle příspěvku.Fakt si rozmysli, čím tu lidi krmíš.
vacina

XXX.XXX.45.88
Moc se omlouvám za nějaká nedorozumění. Ve skutečnosti jsem pouze členka místního jezdeckého klubu. Jen jsem chtěla kobylce pomoct, protože se to zatím moc neřeší a všichni čekají, až to nějak přejde, ale já si myslím, že se musí něco udělat. Bohužel ještě nejsem v oboru tolik znalá. Je mi teprve 14 a knih, časopisů a článků jsem přečetla sice dost, ale praxi nemám takovou jako vy. Kobylka se kupovala začátkem března. Nikdo nám o koupi nic moc neřekl, ale dozvěděli jsme se jen to, že předchozí majitelé měli kobylu hlavně na hříbata, ale normálně jezdila, takže na sedlo, děti, jízdárnu atd byla zvyklá a nemusela se již nově obsedávat. Když jsem ji koupili, nevypadala moc hezky. měla úplně vybledlou drst, prořídlou, místy vůbec, byly jí vidět žebra a celkově působila "chatrně". O sedle jsme nikdy neslyšeli ani zmínku, že by špatně sedělo a podobně. Ani kobylka neměla problém se sedláním, odsedáním do sedla. A samozřejmě se na to přišlo hned ze začátku putování, takže dostávala sedla jiných koní, která jí sedla lépe, ale to své také musela občas mít. A vyjíždkami se nemyslí nějaké honění do kopců. nejsme žádní tyrani. Normální pohodové vyjíždky za krásnými pastvinami, plavením a samozřejmě do kopců vždy jdeme nebo koušeme, podle toho jak je to koním příjemné. A na putování byli samí zkušení jezdci, kteří na koni neskáčou. A samozřejmě jsme ochotní udělat ústupky, to je samozřejmé, proč bychom jinak toho odborníka chtěli. Na nikoho se to nesnažím házet, že sedlo nepadlo. A hned jak se vrátili jsme nechali udělat sedlo nové, na míru, takže nyní již žádnou bolest při jízdě nepocituje:) Děkuju za váš názor.
Tak to je naprosto věc jiná. Na kobylu nešahejte a hlavně s ní nic nedělejte!
Není Vaše a navíc nemáte zkušenosti na nějakou cílenou práci. Je na majiteli koně, aby s ní něco dělal. Chápu, že máte snahu kobylce pomoci, ale jak už jsem psala- není Vaše.
S tím sedlem to bylo řešeno jak z Pata a Mata. Pakliže kobyla neměla padnoucí sedlo, měla okamžitě ukončit puťák. To že teď má sedlo na míru je hezké, ale kobylu stále mohou bolet záda nebo si to už jen pamatuje.
Tak jak to popisujete, jste šli na kobylu moc rychle a pak jste ji zradili bolestí...
vacina

XXX.XXX.45.88
Nebojte, já bych sama samozřejmě nic nedělala. Chtěla jsem jen dát majitelce inspiraci nebo nápad jak to vyřešit. Děkuji za odpověd. Takže ji ted máme nechat být a zkoušet třeba přirozenou komunikaci? Šlo by to?:).
Přirozená komunikace z videí se nedá jen tak zkoušet. Dá se s ní i hodně pokazit.. Pakliže chcete jít do přirozené komunikace, je potřeba najít někoho, kdo to umí. Prostě bych s kobylou začala pracovat pomalinku naprosto od znova. A naslouchala při tom kobyle - ona sama řekne, co je ještě ok a co už ne.. Ze země to bude chtít hodně trpělivosti a nepouštět k ní děti. Víc se asi na diskuzi nedozvíte. Chce si to někoho pozvat přímo ke kobylce...
vacina

XXX.XXX.45.88
My nějaké zkušenosti s komunikací máme, neděláme ji podle videí:) Dobře, zkusím to navrhnout majitelce a nějak to snad dopadne. Děkuji moc za rady.
Zkuste přesvědčit majitele ať na kobylu pozvou fyzioterapeuta, k nám do stáje jezdí Monika Plachá, teď nechci kecat, ale snad 500 za koně si řekne. většinou to jsou provozáci, co na nich drndaj začátečníci, a je vidět, že jim to pomáhá. Občas pomůže i s výběrem vhodnějšího sedla.
Ale do stáje jezdí vždycky na několik koní najednou, takže to je možná levnější...