Peťa97

XXX.XXX.146.149
Ahoj.
chtěla jsem se zeptat, v kolika měsících se může hříbě odstavit a prodat pryč od matky, tak aby to hříběti neuškodilo? A jak je to s očkováním?
čím bych měla na začátku krmit abych ji neučila na něco, co jí bude vadit nějak v růstu nebo aby jí to neničilo zuby? Bojím se, abych jí nějak neublížila, protože to bude můj první kůň.
anet91

XXX.XXX.39.4
Ahoj Peťo,
tímto příspěvkem tu dráždíš hada bosou nohou
Ale ke tvému dotazu, hříbata se většinou odstavují kolem 6 měsíce věku, někdo i později.Čím déle se počká, tím lépe pro hříbě. Ohledně očkování, já očkovala hříbata prvně kolem 5 měsíce, následující měsíc se přeočkovává a pak jednou za rok.
Co se krmení týče, řešením je buď si koupit už hotovou, namíchanou směs(granule) pro hříbata, nebo kontaktovat výživového poradce, který ti sestaví KD na míru tvému koníkovi.
Pokud toto není myšleno jako vtip, doporučuji ještě s koupí vlastního koníka počkat a nastudovat si nějakou literaturu, docházet do nějakého jezdeckého klubu, nebo k soukromníkovi, kde nasbíráš praxi a teprve potom bych uvažovala o pořízení vlastního, ale raději dospělého koníka. ;-).
Hříbata jsem po odstavu přikrmovala granulemi Pavo Podo grow. Ale v dávkách o dost menších než doporučuje výrobce. Mám koně na pastvě, i na podzim a v zimě v dobré kondici, takže vyšší dávky nebyly potřeba. Odchovala jsem takto šest hříbat, všechna již dospělá, zdravá, rtg čisté, bez nemocí a bez vad. Spíš než na krmení bych se zaměřila na celkový odchov takového prcka - tj. dostatek prostoru k pohybu, nejlépe pastviny a žádné zavírání do boxu, společnost více než jednoho koně, k tomu i nějakého podobně starého prcka na "hraní". To dá hříběti mnohem víc do života než hříběcí granule...
canis lupus
napsal(a):
Ještě dodám, že zavírání do boxu bych úplně nevyloučila- na chvíli- na čištění nebo ma krmení. Může se hodit, že je kůň zvyklý na box, pokud se nedej Bůh něco stane a musí tam být. A samo zvykat na pravidelnou manipulaci- nasazení ohlávky, vodění, zvedání nohou.
Myslela jsem spíš boxový odchov, tj. zavírání na tzv. noc, která ovšem v zimním období znamená víc jak 12 hodin na prostoru 3x3 m