pussyna

XXX.XXX.224.26
Dobrý den, mám kobylku, kterou se chystáme na jaře, v jejích 3 letech obsedat. Chtěla jsem se zeptat, jaké udidlo byste mi na ní doporučili? Díky za rady.
Zaklad je vybrat udidlo, ktere nebude koni v hube od zacatku prekazet. Tzn. idealne co nejjemnejsi, ale ne prilis tluste ( dle velikosti hlavy), prijemny material (guma, ochuceny plast, pokud trvate na kovovem, zkuste argantan), decko nebo o neco sirsi krouzky (aby neskripalo koutek),1x nebo 2x lomene (ja preferuji 2x lomene s jemnym kulatym stredem). Cim jemnejsi stihlo na zacatku pouzijete, tim citlivejsi huba zustane, takze doporucuju zvazit vsechny vypsane body a ne vzit obyc 1x lomene stihlo, co vam lezi doma po jinem koni.
pussyna
napsal(a):
Dobrý den, mám kobylku, kterou se chystáme na jaře, v jejích 3 letech obsedat. Chtěla jsem se zeptat, jaké udidlo byste mi na ní doporučili? Díky za rady.
Dobře změřit velikost udidla v hubě, koupit jemné, ale přiměřeně tlusté udidlo, ne žádný špalek.Mít jemné ruce, čím jemněji se bude zacházet s kobčou v hubě, tím lépe pro vás.Jemné udidlo ztrácí svůj význam v případě, že jí hubu jezdec vytahá apod.Zvolila bych možná déčkové udidlo, tam mám já nejlepší zkušenosti, navíc se neskřípne koutek huby.Hlavně dobře do uzdečky napasovat, aby sedělo tam, kde má.Přeji klidné obsedání a klidné ruce.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mno, upřímně, pro začátky je dostatečné jakékoli klasické jemné udidlo. Já si naopak myslím, že netřeba vymýšlet skopičiny s materiály nebo tvary - pokud to není opravdu senzitivní kůň, pak můžete vesele začít na obyčejném stihle. Jak už bylo napsáno - není to jen o jemnosti udidla, ale hlavně o zacházení s ním. Tím chci říct, že názor Hellen, že čím jemnější udidlo použijete, tím citlivější huba zůstane, je blbost. Normální člověk obsedá na jemném udidle a pokud ví, co dělá, kůň jemný bude. A pokud má hrubou ruku, tak ani nejjemnější udidlo nebo nejchutnější materiál hubu od ztupení nezachrání... ;)
Když jsem řešila já udidlo pro jemňoučkou mlaďoučkou WPBR, sáhla jsem po klasickém udidle, spíš tlustším, právě v domnění, že jí tím udělám větší službu (udidlo bude jemné) a nakonec jsem musela vyměnit za daleko užší, protože prostě do její papuly to silnější (čti běžný průměr udidla) bylo moc silné a nesedělo jí dobře.
Tedy základ je, najít udidlo, které bude pro tu danou hubu nejoptimálnější - jak šíří, tak i tloušťkou.
Četla jsem i názor, že pro remonty je vhodné nechat o trochu volnější lícnice, aby si kůň naučil udidlo "vzít do huby a nosit" a teprve pak, až si ho usadí do koutků, uzdečku upravit na požadovanou a správnou délku. Ale to už je o zkušeném oku člověka, který s koněm pracuje, aby poznal, jestli to koni vyhovuje, jak to dělá... každý potřebuje na to učení se jinak dlouhý čas ;).
Ty skopiciny s materialy nejsou k tomu, aby pomohly tupcum s tvrdou rukou, ale aby mlady kun vnimal udidlo jako co nejmensi zlo a mel moznost navykat si na zasah do huby postupne. Plastove ci gumove udidlo je mnohem prijemnejsi nez kov, argantan ma zase prijemnou chut.2x lomene udidlo se hube prizpusobi mnohem lepe nez jednou lomene, decko zase znemozni skripnuti koutku. Vsechno jsou to "vymozenosti", ktere samozrejme nejsou nutne, ale pokud mate jednoho kone a chcete mu doprat, nevidim duvod nezainvestovat.